hirdetés
1-81.jpg

A Kennedy-gyilkosságtól Nixon lebuktatásáig: a legjobb filmek a politikáról

Kényes témák, összeesküvés-elméletek, merényletek, manipuláció, erőfitogtatás: ha már végignézted a Kártyavárat és Az elnök emberei-sorozatot, mi is ajánlunk pár alapdarabot.
fotó: YouTube - szmo.hu
2019. május 28.


hirdetés

Az elnök emberei (1976)

Most nem az azonos című, szintén remek sorozatról van szó, hanem Alan J. Pakula 1976-os klasszikusáról, ami a Watergate-botrányt kirobbantó két amerikai újságíró, Carl Bernstein és Bob Woodward a Nixon lebuktatását előkészítő, állhatatos oknyomozásának történetét meséli el. A film annak ellenére végtelenül izgalmas, hogy rengeteget beszélnek, gépelnek és telefonálnak benne, ugyanis megmutatja, milyen az, amikor egy mindenre elszánt kisember - itt: két újságíró - az igazságérzetével felfegyverkezve megváltoztatja a történelmet. Ráadásul Redford és Hoffman játékát is öröm nézni.

A hullám (2008)

Egy autokrácia-kurzussal kezdődik minden, egy gimiben: egy tanár modellezni akarja a gyerekeknek az ilyen típusú államok működését, aztán törvényszerűen elszabadul a pokol. Ez az a film, amit minden középiskolásnak látnia kellene, ha ténylegesen közelebb szeretnénk hozni ehhez a generációhoz a tömegpszichózis és a diktatórikus rendszer működési mechanizmusát. A hullám hidegzuhanyként érhet, arcul csap, és ráébreszt: az emberiség nagy történelmi traumáit azért kell az alapoktól megérteni, mert az ember természeténél fogva képes lelkiismeret nélkül újra létrehozni a tragédiát.

A diktátor (1940)

hirdetés

Azért azt ismerjük el, Chaplin elég laza és vakmerő volt, hogy 1940-ben, a második világháború elején csinált egy filmes paródiát Hitlerről. Bizony, az áthallások nem túl visszafogottak, a párhuzamok pedig nem finomak és elkendőzhetők: főhőse egy zsidó borbély és egy megalomán diktátor, aki szíve szerint az egész Földet a magáénak tudná, ráadásul a neve Adenoid Hynkel. Hitler egyébként betiltotta a filmet egész Németországban, valamint minden nácik által elfoglalt országban, ugyanakkor annyira azért kíváncsi volt, hogy hozatott magának egy kópiát belőle. A történészek szerint kétszer is levetíttette magának, de azt nem tudni, hogy reagált rá. "Bármit megadnék, csak hogy tudjam, mit gondolt róla" - mondta erről Chaplin.

Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964)

Stanley Kubrick a hidegháború idején készítette ezt a zseniális szatírát, vagyis akkor, amikor az emberiség először gondolkodott el az atomháború veszélyeiről. Az atombombától való paranoid nyugati rettegés szatírájában Peter Sellers mesterien csapong a különböző szerepek között - ráadásul fekete-fehérben. Egy amerikai légitámaszpont vezetője mániákus félelmében azt hiszi, hogy a kommunisták Amerika elpusztítására készülnek, ezért elindítja bombázóit a Szovjetunió ellen. És ez még csak a kezdete annak az őrült eseménysorozatnak, melybe Kubrick taszítja szereplőit.

Frost/Nixon (2007)

A Watergate-botránnyal és a Nixon-érával kapcsolatban rendszerint az evidens - és tényleg nagyszerű - filmeket szokás emlegetni, mint a Nixon vagy Az elnök emberei. Van ugyanakkor egy film, ami sokkal kisebb hűhóval került moziforgalmazásra, pedig fantasztikus rendezői, írói és színészi teljesítmény áll mögötte, amit többek között az is jelez, hogy 5 Oscar-jelölést is kapott. A direktort, Ron Howardot is inkább a Da Vinci-kód és a többi Dan Brown-adaptáció miatt ismeri a nagyközönség, pedig a drámának is nagy mestere. A film egy súlyos találkozás történetét meséli el: az exelnök Richard Nixon 1977-ben ült le egy kiválasztott újságíróval, David Frosttal, hogy kamerák előtt adjon interjút a három évvel azelőtti botrányról.

A Pentagon titkai (2017)

Az ilyen "pentagonos", igaz történeten alapuló filmek mindig megmozgatják az ember fantáziáját, különösen, ha egy bizonyos Steven Spielberg rendezte valamelyiket. A nagy mesélőmester két éve megint bebizonyította, hogy fantasztikusan ért az atmoszférateremtéshez, egy kor megidézéséhez és ahhoz, hogy a világ legnagyobb színészeiből is kihozza a maximumot. Esestünkben Tom Hanksből és Meryl Streepből, akik egy laptulajdonos (Streep) és egy főszerkesztő (Hanks) bőrébe bújtak, s figuráik 1971-ben a Legfelsőbb Bíróságig fordulnak, hogy nyilvánosságra kerülhessenek a háború értelmetlenségét leleplező Pentagon-iratok.

Jó estét, jó szerencsét!

Emlékszem, élőben néztem azt az Oscar-gálát, amiben George Clooney átvehette élete első aranyszobrát a Sirianában nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Azt mondta elegáns iróniával - ez volt az első mondata -, hogy akkor most majd biztos nem kap a rendezésért, és mint kiderült, helyesen jósolta. És noha a Siriana is itt állhatna a listán, mi mégis Clooney első rendezésére szavaztunk, ami meglepően szuggesztív mozi. Fekete-fehér, illik a korhoz, amit ábrázol: az ötvenes évek Amerikájához, ahol és amikor a televízió épp kezd családtag lenni az otthonokban, a McCarthy-éra kommunistaellenes, paranoid szele pedig kellemesen lengi be a nappalikat. Vannak azonban olyan újságírók - és közéjük tartozik a főszereplő Edward R. Murrow (David Strathairn), a CBS esti programjának műsorvezetője, akik bátran állnak ki az igazság és az ártatlanok mellett. Murrow nem hagy annyiban egy furcsa elbocsátási ügyet és élő adásban hozza kapcsolatba McCarthy boszorkányüldözásével.

Szerelem a Fehér Házban (1995)

Ha politika, akkor sok beszéd, ha sok beszéd - akkor Aaron Sorkin. Az amerikai film egyik legnagyszerűbb forgatókönyírójának tollából a kilencvenes években csak úgy ömlöttek az olyan virtuóz dialógok, melyekkel tele van ez a film. A Szerelem a Fehér házban egyébként azért is nagyon egyedi mozi, mert egy ritkaságszámba menő műfajban brillírozik, ami a politikai romantikus vígjáték. Az elnök (Michael Douglas) és a zöld aktivista (Annette Bening) kapcsolatának szárba szökkenése azért nem nyálas, hiába igazi tündérmesei sztori, mert a két színész remekel, a sztori fordulatos, a vígjátéki oldal pedig tűpontos. Az már csak hab a tortán, hogy könnyed, de őszinte véleményt is formál a film a politikai erőviszonyokról, döntésmechanizmusok hátteréről, és arról, hogy az elnök is ember, még ha tökéletesen vasalt rajta minden, akkor is.

JFK (1991)

Oliver Stone egy igazi vagány csávó, és különösen olyankor az, amikor az amerikai történelem olyan érzékeny és kriminális pillanatait dolgozta fel, mint ebben az esetben a Kennedy-gyilkosság, vagy a vietnami háború (A szakasz, Született július 4-én) vagy éppen a Watergate-botrány. Stone nem spórol a kőkemény összeesküvés-elméletekkel és nem fél rámutatni a lehetséges felelősökre és okokra. Nem véletlenül máig a JFK a legismertebb filmje, ami legjobb vágás és a legjobb fényképezés kategóriájában elnyerte az Oscar-díjat is.

A bukás - Hitler utolsó napjai (2004)

Idén februárban hunyt el Bruno Ganz, aki Hitler szerepében élete egyik legnagyobb alakítását nyújtotta ebben a döbbenetesen drámai és realista filmben. A bukás azt mutatja be, amire a címe utal: a diktátor és kártyavára összeomlását, a gépezet leállását. Nehéz végignézni ezt a filmet, nemcsak azért, mert nem nagyon van benne olyan főhős, akivel azonosulni tudnánk, hanem azért is, mert jól tudjuk, Hitler magával rántotta a környezetét is - a legutolsó pillanatban is. Óráról órára követi a film az eseményeket, mi pedig letaglózva nézzük, milyen mélységekig képes eljutni egy ember, és eljuttatni másokat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
unikornis.jpg

Az Unikornis lett a búcsúzó az Álarcos énekesben, mindenki meglepődött

A nyomozók nagyon mellé tippeltek, senki nem találta el, hogy ki rejtőzött a maszk mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Kénytelen volt búcsúzni a műsortól Unikornis, a nyomozók ugyanis Fagyinak és Szörnyecskének szavaztak meg egy újabb esélyt.

Már hárman vannak, akik lelepleződtek az Álarcos Énekesben! A korábbi műsorokban Panda és Alien búcsúztak, most pedig Unikornis lett a kieső, neki ért véget a verseny.

Most a nyomozók épp az ellenkezőjét gondolták róla, mind azt mondták, hogy profi, szakmabeli énekes van a jelmez alatt, míg a korábbi adásban inkább műkedvelőt sejtettek a maszk mögött.

Az unikornis fehér maszkjában a színpadon a titokzaos énekes a Queen dalát adta elő. Dancsó Péter szerint Vásáry André, Sebestyén Balázs egy opera vagy operett területen játszó énekesre tippelt, Nagy Sanyira, Csobot Adél Pintér Tenyára , Gáspár Laci pedig Kállay-Saunders Andrást sejtette a jelmez mögött.

hirdetés

Lapozz, hogy ki volt a maszk mögött:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
jobaratok-sorozat.jpg

Újra összeáll a Jóbarátok - hamarosan jön egy új rész a sorozatból

A sorozat legendás színészgárdája egyetlen új rész erejéig áll össze ismét. De ez az epizód mégis más lesz, mint korábban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

Hamarosan indul az HBO Max streaming szolgáltatása, a bevezető kampány részeként pedig leforgatnak egy új részt a Jóbarátokból. A sorozat 1994 és 2004 között futott, 15 évvel ezelőtt ért véget. Az utolsó részt 52,5 millióan nézték az Egyesült Államokban, amivel a legnépszerűbb sorozatepizód volt a 2000-es években.

A Jóbarátok legendás színészgárdája egyetlen rész erejéig áll újra össze - írja a BBC. Tehát,

a sorozat hat főszereplője, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer mindannyian benne lesznek az új epizódban.

Bár az összes eredeti szereplő jelen lesz, azért mégsem lesz minden a megszokottak szerint. Az előzetes találgatások alapján ugyanis a legújabb rész egy forgatókönyv nélküli, improvizatív jellegű újraegyesülés lesz. Amikor elindul majd a WarnerMedia új szolgáltatása, az új rész és a korábbi 236 epizód elérhető lesz a rendszerben minden előfizető számára.

A hírt először a főszereplők jelentették meg a közösségi oldalaikon. Mindannyian ugyanazt a fotót és szöveget tették közzé.

hirdetés

"Megtörténik."

- írja a képhez Jennifer Aniston is.

Lapozz Matt LeBlanc trollkodásáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
Billie-Eilish.jpg

Rekordot döntött az új James Bond-film főcímdala

Billie Eilish - No Time to Die című dala az Adele által énekelt Skyfall főcímdalt is lekőrözte.
MTI - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Minden más James Bond-főcímdalnál többet adtak el az első egy hétben Nagy-Britanniában Billie Eilish No Time To Die (Nincs idő meghalni) című számából, a legújabb Bond-film címadó dalából, amely a 007-es kaland- és akciófilmek főcímdalai közül másodikként került a brit slágerlista élére.

Az amerikai alternatív popénekes által előadott főcímdalt 90 ezer eladott lemeznek megfelelő mennyiségben vásárolták meg a brit rajongók különféle formában, benne 10,6 millió alkalommal streamelve. A Skyfall főcímdalát Adele előadásában 84 ezer lemeznek megfelelő mennyiségben adták el az első héten 2012 októberében, az egyetlen másik olyan 007-es főcímdal pedig, amely a brit sikerlista élére került, 70 ezer lemez-egyenértékben kelt el 2015-ben. Ez a Spectre - A Fantom visszatér Writing's On The Wall című főcímdala volt Sam Smith előadásában.

Billie Eilish tehetségét február elején négy Grammy-díjjal ismerte el az amerikai lemezakadémia, a Brit Awards keddi londoni gáláján pedig a legjobb nemzetközi női előadó díját vehette át az énekesnő.

A 18 éves Eilish a legfiatalabb énekes, aki a James Bond-filmek 57 éves történetében címadó dalt ad elő.

hirdetés

A dalt Billie írta testvérével Finneas O'Connell-lel, akivel tavaly adta ki When We All Fall Asleep, Where Do We Go? című első albumát, amelyet két Grammy-díjra jelöltek.

A legújabb, Daniel Craig főszereplésével forgatott Bond-filmet április 8-án mutatják be a hazai mozik 007 Nincs idő meghalni címmel.

Billie Eilish - No Time To Die

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
alarcos-enekes-2.jpg

Kit rejt az álarc: néhány sztár igazi megszállottja lett az Álarcos énekesnek!

A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Két hete új lázban ég Magyarország - és így aztán a magyar celebvilág is - hangott el a Fókusz különkiadásában. Mindenkit az izgat, kiket rejthetnek az Álarcos énekes különleges maszkjai. A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett, közelebbi ismerősei pedig fel is hívták, hogy megtudják: ő táncikál-e a maszkban. És bizony ez a mozgás a nyomozókban és a műsorvezetőben, Istenes Bencében is felkeltette a gyanút.


hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!