hirdetés
var.jpg

A káprázatos helyen épült magyar vár évszázadok történelmének tanúja

A toronyból fantasztikus a körpanoráma, és van egy szoba, ahová Botticelli festett női alakot.
Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2016. augusztus 28.


hirdetés

Esztergom városa nem véletlenül volt népszerű lakóhely már az ősidőkben. A Duna partja fölé magasodó domboldal tökéletes hely volt a letelepedésre.

Már a római kortól éltek itt, a kereskedők útvonalai is errefelé haladtak és híres volt piaca is. A honfoglaló magyarokat, majd királyainkat is megfogta a hely, a Várhegy ideális adottságai. Esztergomban szinte összesűrűsödik a magyar történelem.nyito2esztergom_var_2016_08 (1)

Az esztergomi várba több okból is érdemes ellátogatni. A történelmi időutazás önmagában is nagyon izgalmas. Ám a megmaradt töredékek, a korabeli képek, a részletek alapján készült ábrázolások egy olyan világot mutatnak be, amelyet nem is gondoltunk.

A mára szürke kövekké kopott falak valaha lenyűgözően díszesek, impozánsak voltak. Őseink nem csupasz kövek között éltek, hanem mívesen, gyönyörűen festett termekben, szobákban. Ha mindezt magunk elé képzeljük, akkor lesz csak igazán élményszerű, hogy mi most, ennyi sok száz évvel később azok között a falak között sétálhatunk, ahol valaha tán István király és utódai járkáltak.esztergom_var_2016_08 (5)

A múltból pedig kinézhetünk a jelenre, a toronyban épült kilátóból egyszerűen lenyűgöző a kilátás minden irányba. Ilyen élményben is ritkán lehet részünk, hogy őseink nyomán szemmel tarthatjuk a várost, a folyót és a messzi hegyeket, vidékeket. És persze a szomszéd épületet, mely önmagában is kuriózum, az Esztergomi Bazilika, a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház.

hirdetés
esztergom_var_2016_08 (2)

A magyar államiság megteremtőjének tartott Géza 971-ben került trónra és Esztergomot választotta állandó székhelynek. Egyes elképzelések szerint itt született István, itt keresztelték meg, később itt koronázták királlyá és ez volt legfőbb királyi székhelye. (Más elképzelés szerint Székesfehérváron született és ott koronázták meg.)

A 11. században a magyar egyházszervezet kialakulásakor az érsek is ezt a helyet választotta székhelyének. A Várhegy északi részén épült fel a Szent Adalbert székesegyház, melyet 1010-ben említettek először.esztergom_var_2016_08 (11)

III. Béla idején építették fel az új királyi rezidenciát, a kápolnát és a lakótornyot.

Imre király 1198-ban mondott le a várról az érsek javára, ekkor indult meg a folyamat, melyben Esztergom királyi városból érseki várossá vált.

A tatárjárás idején 1241-42-ben a várat Simon ispán és katonái sikeresen megvédték, ám a mongolok a várost elpusztították. Ezért IV. Béla a lakosokat egy időre a várba telepítette, majd végleg lemondott használatáról az érsek javára és ő maga Budára költözött.

Az Árpád-ház kihalása után a 14. században a trónutódlási harcok a várat is megviselték. 1403-ban Zsigmond, majd később I. Ulászló is megostromolta a várat.esztergom_var_2016_08 (16)

Makett a várról - részlet

1450-53 között Széchy Dénes érsek építtette újjá a székesegyházat. Utódja, Vitéz János érsek kezdte meg a reneszánsz érseki palota kiépítését a középkori királyi palota átalakításával.

A mohácsi vész után a vár török kézre került és csak 1683-ban sikerült felszabadítani. A kurucuk is elfoglalták, de a császári seregek visszaszerezték a várat.

A kilenc nagy ostromot megélt vár a 18. századra már csak rom maradt. Így kapta vissza Barkóczy Ferenc érsek Mária Teréziától.esztergom_var_2016_08 (19)

A vár első feltárása 1934 és 1938 között volt. Az elpusztult részek részleges helyreállítása 2000-ben zárult, majd a Fehér-torony tetején is elkészült 2009-ben a kilátó-terasz.esztergom_var_2016_08 (7)esztergom_var_2016_08 (8)esztergom_var_2016_08 (9)

Kilátás a várból

A vár látogatható, de csak csoportos vezetés keretében. Többféle hosszúságú túrán lehet megismerni a vár történetét és megcsodálni a valaha pompázatos palota feltárt darabjait.

Láthatók az Árpád-házi királyok, majd az esztergomi érsekek palotájának egy-egy időszakából megmaradt emlékek.esztergom_var_2016_08 (3)

Érdekességek:

- A ciszterna, melybe kezdetben esővizet fogtak fel, de később a Dunáról biztosították a vár vízellátását.

- A fürdő, mely három részes volt, hideg víz, öltöző és gőzfürdő volt benne.

- A Szent Adalbert Székesegyház 11-12. századból fennmaradt oszlopfői is láthatók egy teremben, amely az érseki palota fennmaradt konyhája. Itt található a Porta speciosa bemutatója, mely Magyarország egyik legjelentősebb szobrászati emléke. Ez volt az 1010 körül épült Szent Adalbert Székesegyház nyugati díszkapuja, mely később elpusztult, de korabeli leírások alapján harmadméretben rekonstruálták és most maketten látható a kapu teljes alakja, színpompája.esztergom_var_2016_08 (12)

Ilyen lehetett a lakószoba

- Az ún. „Szent István-terem”, a királyi palota egyetlen, teljes épségben megmaradt 12. századi lakószobája. Sokáig úgy tartották, hogy itt született Vajk. Eredetileg a Beatrix-terem alátámasztását szolgálta. Később öltöző, majd raktár lett, sőt sütőkemenceként is használták. A 19. században az itt álló vörösmárvány oszlop miatt úgy vélték, hogy itt született István. (Egy korábbi ábrázoláson ugyanis egy hasonló oszlop volt látható István szobájában.) 1874-ben kápolnát alakítottak itt ki István tiszteletére. Ekkor átalakították az ajtókat, ablakokat és mozaikkal burkolták a helyet. Végül a 20. századi feltárások bebizonyították, hogy a szoba legalább száz évvel később épült, így az biztos, hogy István nem ebben a szobában született.dolgozo_wiki

Így nézhetett ki a dolgozószoba

- Vitéz János bíboros, esztergomi érsek (és Mátyás király nevelője, valamint Janus Pannonius költő nagybátyja) dolgozószobája, valójában egy régi terem töredéke. A feltáráskor talált ragyogó színvilágú freskókról nevezték el ezt a helyiséget Studiolónak, azaz Dolgozószobának. A nagy műveltségű humanista ide vonult vissza, vagy itt fogadta a tudós társaságokat. A falakat a négy fő erény (Prudentia - Okosság,Fortitudo - Erősség, Temperantia - Mértékletesség és Justitia - Igazságosság) hatalmas portréja díszítette. A freskók a 15. században készültek, a Mértékletesség alakját egyes feltételezések szerint Sandro Botticelli festette. A kutatók a firenzei archívumok adatai alapján jöttek rá arra, hogy Botticelli a kép készítésének idején Itálián kívül tartózkodott, valószínűleg ekkor készíthette a falfestményt. A dolgozószoba 2009 májusában Európai Örökség címet kapott. A szoba feltárása során bukkantak az egykori boltozat hevederívének, az ún. Zodiákus ívnek a darabjaira, amelyen az állatövi jegyek festett jelképei láthatók. A szoba díszítéseinek restaurálása még zajlik, így később lesz majd látható.esztergom_var_2016_08 (6)

A rózsaablak

- A Várkápolna késő román, kora gótikus stílusban épült, jó pár 12. századi freskómaradvánnyal, melyek közül az oroszlános a legértékesebb. A terem nyugati kapuja felett található a mára Esztergom jelképévé vált rózsaablak. A kápolnát a királyi család tagjai használták, és külön ülőhelye volt benne a királynak. A két bejárat is különleges, Franciaországból érkeztek ide.esztergom_var_2016_08 (17)

A börtönesztergom_var_2016_08 (18)

A Szent Korona hiteles másolata

- A Fehér-torony eredetileg három szintes volt, most két szintet építettek újjá. A Duna szintjéhez képest 100 méter magasan van, és tökéletes körpanorámában lehet itt gyönyörködni.esztergom_var_2016_08 (13)

A konyha

- A királyi lakószobához egy királyi illemhely is kapcsolódott, mely két személyes volt és ablakából remek volt a kilátás.esztergom_var_2016_08 (4)

Választható túrák:

Kápolna–túra (rövid, kb. 30-40 perc) - Ciszternás terem- Török udvar- Királyi Kápolna- Fehér torony- Reneszánsz terasz

Régi palotaszárny–túra (közepes, kb. 60-65 perc) - Ciszternás terem- Török udvar- Királyi Kápolna- Fehér torony- Szent István terem-Fürdő- Konyha- Sarok terem- Várnai terem

Szent Adalbert–túra (hosszú, kb. 1,5 óra) - Ciszternás terem- Török udvar- Királyi Kápolna- Fehér torony- Szent István terem-Fürdő- Konyha- Sarok terem- Várnai terem- Börtön- Őrszoba- Nagy terem- Gerevich termek- Szent Adalbert teremesztergom_var_2016_08 (14)esztergom_var_2016_08 (15)

Bővebb infók: ITT

Ha érdekes volt az írás, oszd meg másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Kincsként vigyáznak a gyógyító vadvirágra a Visegrádi-hegységben

A védett kornistárnics tavaly az Év vadvirága lett, amelynek megóvásáért sokat tesznek a szakemberek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

A Visegrádi-hegység számos természeti értéket rejt. Ezeket a különleges, védett növény- vagy állatfajokat a Pilisi Parkerdő egy sorozatban mutatja be. Most a kornistárnicsról tudhatunk meg pár érdekességet.

A Visegrádi-hegység páratlan növényföldrajzi adottságokkal bír. A Kárpát-medence belső területeit lefedő Pannonicum flóratartomány különlegessége, hogy

mediterrán, kontinentális, sőt, szubatlanti fajok is megtalálhatók benne, de a Visegrádi-hegység ezen belül is speciális:

itt három különböző eredetű flóra (az illír–kelet-alpesi, a kárpáti-dacikus és a pontusi származású pusztai) elemei találkoznak és keverednek.

Egy botanikai különlegességünk a nyúlánk szárú,

hirdetés

sötétlila színű kornistárnics is él itt, amelyet 2018-ban az Év vadvirágának választottak.

Hazánkban a tárnicsfélék családjában 4 nemzetség 10 faja fordul elő, közülük 7 faj áll természetvédelmi oltalom alatt. A legtöbb fajuk sajátos virágszínéből származik az enciánkék megnevezés, de piros, sárga és fehér virágúak is előfordulnak.

Gyógyító ereje évezredek óta ismert, hatékonyan alkalmazták a tüdőbetegségek kezelésére.

Tudományos elnevezése (pneumo görögül tüdőt jelent) és népi neve (tüdőtárnics) is erre utal. Régebben gyökerét a tüdőbaj (pneumónia) gyógyítására gyűjtötték, de ez ritkasága és védett státusza miatt megszűnt. Természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

A faj Európa nagy részén előfordul, elterjedési területe Szibériáig húzódik, állománya csökken, ezért több országban védetté nyilvánították. Elsősorban élőhelyeinek eltűnése veszélyezteti: a rossz időben végzett kaszálás pusztíthatja a növényeket.

„Éppen ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen dolgoztunk ki kezelési tervet az optimális kaszálás időpontjának megválasztására a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének egyes kaszálóira a faj megőrzése érdekében” – mondta el Némedy Zoltán erdészetvezető. Ennek eredményeképpen októberben a Visegrádi-hegység egyes rétjein szép számban virított ez a botanikai ritkaság.

Hosszútávú megőrzése sok esetben csak aktív természetvédelmi beavatkozásokkal valósítható meg,

de ennek köszönhetően a hazai populáció stabilnak mondható.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lanykeres-ciara-vihar-predikaloszek.jpg

Még Ciara sem tartotta vissza a romantikus lánykéréstől: a Prédikálószék tetején kérte meg szerelme kezét

Sándor mindent megtervezett, ám a vihar közbeszólt. De ő nem adta fel, és dacolva a széllel és sárral, sikerült szerelmét felcsábítani a Pilisbe. Az időjárás pedig végül kegyes volt hozzájuk, így csodásan sikerült a lánykérés.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 11.


hirdetés

Igazi naplementés, romantikus lánykérésre készült Maracskó Sándor, ezért mindent jól kitervelt, ám az időjárás, és Ciara közbeszólt. A terv az volt, hogy Londonból hazarepül a hétvégére, és vasárnap elviszi párját, Editet a Dunakanyarba, annak is a tetejére, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a vidékre.

De jött a rekordokat megdöntő szélvihar, ami miatt a repülőgépek is kénytelenek voltak a földön maradni,

így Sándor a Prédikálószék helyett Luton kövét koptatta. Végül hazajutott, ám a barátnője hétfőn dolgozott. Némi rábeszélés után sikerült őt elcsalogatni a munkából, így dél körül nekivágtak a túrának.

Az időjáráselőrejelzés szerint ugyan a szél megmarad, de az akkor még ömlő eső eláll, mire ők a Pilisbe érnek. Így minden szükséges eszközzel felszerelkezve nekivágtak a túrának.

Az aktívan sportoló pár hozzá van szokva az extrémebb körülményekhez is, így nem okozott gondot nekik a cuppogó sár és a fák között fütyülő szél. Szerencsésen feljutottak a kilátóba, ahol nem meglepő módon csak egyedül ők voltak.

hirdetés

Addigra pedig az idő is kedvezőbbre fordult.

Kisütött a nap, és csodás naplementével ajándékozta meg a szerelmeseket. És ekkor jött el a pillanat, amikor Sándor az addig jól elrejtett gyűrűt elővarázsolta, és megkérte Edit kezét, aki meghatottan mondott igent.

A romantikus lánykérés után még megvárták, hogy a nap lenyugodjon, és a már sötétbe borult erdőben, fejlámpával világítva tértek vissza a kiskunyhó mellett leparkolt autójukhoz.

Ezekre a szép pillanatokra biztos örökké emlékezni fognak, hiszen ilyen "viharos" lánykérésre nem minden nap kerül sor a Prédikálószéken. Az Időkép pedig - mintha csak nekik készítette volna - szintén megörökítette a hétfői nap látványos időjárás-változását, így a hangulatot bármikor fel fogják tudni idézni.

Nem csoda, hogy Sándor elmentette magának is a képsorokat. A leíráshoz pedig sejtelmesen ennyit írt: "Ahogy a vihar kitört majd átment a hegyen, felmásztunk a Prédikálószékre, valami különleges történt, majd pár kép készült közel expedíciós hangulatban, a napnyugta után a sötét erdőben levonultunk a völgybe. Köszönjük ezt a videót az időkép.hu-nak, emlék lesz a következő évtizedekre!"

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
vac_.jpg

Adventi készülődés Vácon: vásár, színház, jótékonysági futás és gyerekprogramok várnak

Forró csoki, puncs, forralt bor, kézműves termékek és persze zene, tánc, jókedv a meseszép barokk városban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

A Dunakanyar szívének is nevezett, gyönyörű fekvésű városban is megindult az adventi készülődés. November 23-tól rengeteg érdekes rendezvénnyel várnak. Ezek mellett pedig több más programot is szerveznek, amiket érdemes felkeresni.

Íme egy kis kedvcsináló a következő napok kínálatából:

November 23. szombat – Adventi vásár

20:00 Utcabál Crockodeal együttessel

Forró csoki, puncs, forralt bor, forraltbor-különlegességek.

hirdetés

Kézműves termékek, portékák, ajándéktárgyak gazdag választéka.

Helyszín: Március 15 tér

November 24. vasárnap

Váci bolhapiac

Helyszín: Madách Imre Művelődési Központ

November 24. vasárnap 19:00

Cecília hangverseny a Váci Székesegyházban

Az egyházi évet záró Krisztus király ünnepe vasárnapján Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálja a 18 órai szentmisét a Váci Székesegyházban.

A liturgiát követően 19 órától kerül sor a hagyományos Cecília Hangversenyre.

November 25 hétfő 19:00

"Nemzetek Zenéje"

Egy különleges koncert a Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A koncerten klasszikus, görög klasszikus és görög népzenei darabok csendülnek fel különleges hangzásban.

November 28. csütörtök 14:00 – 18:00

Püspöki Gazdapiac

Helyi termelők zöldséget, gyümölcsöt, mézet, tejterméket, pékárut, füstölt árukat, lekvárokat, és egyéb finomságokat kínálnak a Váci Székesegyházzal szemben.

Helyszín: Migazzi Kristóf tér

November 30. szombat – Adventi vásár

16:00 Adventi hangulatteremtő közös éneklés

Hangulatteremtő közös éneklés a város énekkaraival, iskolai kórusaival - a váci polgárokkal.

Mindenkit szeretettel várunk egy karácsonyi dal közös eléneklésére

20:00 Utcabál a Sárarany együttessel

Forró csoki, puncs, forralt bor, forraltbor-különlegességek.

Kézműves termékek, portékák, ajándéktárgyak gazdag választéka.

Helyszín: Március 15 tér

November 30. szombat 10:00 – 16:00

Egynapos Naszály túra

A Naszály közepes nehézségű túrával meghódítható. Fáradtságunkért a hegy nagyszerű kilátással kárpótol: fentről gyönyörű körpanoráma nyílik a Börzsöny tömbjére, a Dunakanyarra, a Pilisre és a Cserhát lankáira. A túra kutyabarát.

Találkozó: Kosd településen, a Bányai utca végénél található, Kosdi pihenőnél 10:00 órakor (N 47° 49,010' E 19° 10,925')

November 30. szombat 10.00- 13.00

Découpage Kézműves foglalkozás Koncz Erikával

Helyszín: Katona Lajos Városi Könyvtár - Gyermekkönyvtár

VIDEÓ: Váci advent 2019

November 30, szombat 15:00-17:00

„Adventi készülődés a Múzeummal” címmel idézik meg a régi adventek, karácsonyok hangulatát

Ingyenes foglalkozás és egy mini-kiállítás keretében régi játékokat és képeslapokat mutatnak be. Kézműves foglalkozás keretében hagyományos karácsonyfa díszek készítése, történetek a régi adventi és karácsonyi szokásokról, valamint a résztvevők bevonásával interaktív karácsonyi játékok is várnak. Mindezt közös teázással és süteményekkel – melyhez hangulatfokozóként süteményt is szívesen fogadnak.

Helyszín: Pannónia Ház Kiállítóhelyünkön/Köztársaság út 19.

November 30. szombat, 18 óra – színházterem

Figyelj Rám! – A Váczi Néptáncegyüttes Gálaműsora

Van-e a barátságnak értéke? Mit tehetek meg a siker érdekében és mit nem? Ki vagyok én valójában? Létezik-e kortárs néptánc? Komoly kérdéseket feszeget a Váczi Néptáncegyüttes legújabb előadása, ami formailag megmarad az autentikus néptánc keretei belül, azonban a mai kor fiataljait érintő problémákat hoz felszínre.

Helyszín: Madách Imre Művelődési Központ – színházterem

November 30. 19:00 óra és December 1. vasárnap 17:00

Sütő András: Advent a Hargitán, Színjáték

A Váci Dunakanyar Színház és a Zenthe Ferenc Színház előadása

A lelkünkhöz szól és gondolkodóba ejt Székelyföld különös, misztikummal, néphagyományokkal teleszőtt világa. Az isteni akaratban rendíthetetlenül hívők, ám az Úr döntéseivel mégis folyton pörlekedők világa ez.

Itt a térképen feleslegesen keresett, mert valójában bennünk lévő Kis Romlás és Nagy Romlás mellett, a Hargita zord hegyei között éli életét a korán megözvegyült Bódi Vencel. Ide, a havasokba várja haza messzire szakadt övéit, de hiába. Itt bontakozik ki két fiatal tiszta, örömre készülő szerelme, ami ha kell a halált is legyőzi. Itt találkozik a múlt és a jelen, a hűség és megbocsátás, az önzés és a hit, a szeretet és a sosem múló remény. Itt, ahol a tragédia és a csoda kézen fogva jár.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház

December 01. vasárnap - Adventi vásár 2019

08:00 XXIII. Mikulásfutás

16:00 A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar rézfúvósainak koncertje

17:00 Télköszöntő - a Naszály és Cindróka Néptáncegyüttes táncházzal egybekötött műsora

Helyszín: Március 15 tér

Forró csoki, puncs, forralt bor, forraltbor-különlegességek.

Kézműves termékek, portékák, ajándéktárgyak gazdag választéka.

Célegyenesben a Mikulásfutás - Nem csak a futóktól várják a cipős doboz ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi cipős doboz ajándékozási programhoz.

Az idén sok mindent a „tetris challenge” stílusában ismerhetsz meg. A Mikulásfutás pólót is ennek az ötletviharnak a keretében készítették, ami egy kicsit betekintést ad a Mikulás, és a futóverseny hangulatába, eszközrendszerébe. A póló embléma fekete-fehér rajzát bárki letöltheti a verseny honlapjáról és tetszése szerint színezheti és beküldheti ([email protected]), vagy kinyomtatva behozhatja a rendezőknek a saját mikulásfutás „tetris challenge” színvilágát a versenyre. A legérdekesebb színvilágú versenyzőket az eredeti Mikulás futás pólóval fogják az eredményhirdetés után megajándékozni.

A további eseményekről és a részletekről még több információ ITT

Fotó: Váradi Imre, forrás: Vác Tourinform

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
albino_legykapok.jpg

Ritkább, mint a fehér holló? Albínó örvös légykapók születtek a Pilisben

A gyűrűzött légykapók száma alapján a Pilisi Parkerdő tevékenysége Európában szinte egyedülálló.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 08.


hirdetés

Rendkívül ritka jelenséggel szembesültek a Pilisi Parkerdő területén az örvös légykapók viselkedését kutató szakemberek:

1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat.

Hazánk bükköseinek és gyertyános-tölgyeseinek az egyik legjellemzőbb odúköltője az örvös légykapó. Habár hazai populációja stabilnak mondható, több országban is csökkenő tendenciát mutat az egyedszáma. Emiatt

az Európai Unió által is védett faj, illetve ún. Natura 2000-es jelölő faj

(a védettséget élvező területen kiemelt figyelmet érdemlő faj). Hazai gyakorisága ellenére viszonylag ritkábban kerül a természetjárók szeme elé, mivel sűrűn tartózkodik a lombkoronában, emellett félénk madár is. A fürge röptű örvös légykapók hímjei fekete-fehér tollazatukról szinte azonnal felismerhetőek, a barna-fehér mintázatú tojók azonosítása némi gyakorlatot igényel.

hirdetés

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportja együttműködése keretében a Szentendrei Erdészet területén lévő Málnás-hegyen hosszú idő óta folynak az erdőhöz kötődő madarak, így az örvös légykapók életmódját is célzó kutatások. A vizsgálatokhoz kihelyezett közel nyolcszáz költőodú segítségével minden évben nyomon követhető a madarak költése. 1982 óta a költőtelepeken 43 ezernél is több légykapót (fióka és költő madár) gyűrűztek meg a madarászok.

A gyűrűzött légykapók száma alapján a Pilisi Parkerdő e területe Európában szinte egyedülálló.

A vizsgálatok harminchét éve alatt a kutatók csak egyetlen egy fészekben találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat, ami azt feltételezi, hogy az albinizmus rendkívül ritka lehet az örvös légykapók körében. A fészekben nevelkedő öt fiókából kettő volt albínó, a másik három fióka normális, barnás színezetű tollazattal rendelkezett. Az albínó fiókák bőréből, csőréből, szeméből és tollazatából teljes mértékben hiányoztak a barna-fekete színt okozó melaninpigmentek. Mivel a fehér egyedek általában sokkal feltűnőbbek nemcsak számunkra, hanem az őket tápláléknak tekintő ragadozók számára is, ezért könnyebben válhatnak zsákmánnyá. Emellett a fehér utódokat a szülők hátrányban részesíthetik a táplálék elosztásakor, éppen a megszokottól eltérő megjelenésük miatt.

(A kutatás eredményei az Ardea című holland tudományos folyóiratban jelennek meg.)

Fotók: Wikipédia, Pilisi Parkerdő

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!