hirdetés
45923164272_c1877d81da_k.jpg

A kaliforniai tűzvész sem ingatta meg Trumpot - szerinte nincs klímaváltozás

Két hét után sikerült eloltani Kalifornia idei legnagyobb erdőtüzét. Két év alatt 150-en haltak meg hasonló tüzekben, de az elnök nem hátrál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Két egész héten át küzdöttek a tűzoltók a kaliforniai lángtengerrel, amely 310 négyzetkilométeren pusztított, és rengeteg házat semmisített meg. A tüzet az óriási szél tette különösen veszélyessé.

Január óta azonban háromszor ekkora területet tettek pusztasággá az erdőtüzek Kaliforniában. A Reuters összesítése szerint

két év alatt 150 halálos áldozata volt a tüzeknek, csak Paradise városában 85-en veszítették életüket, amikor egy éve leégett az észak-kaliforniai város. Akkor ott 19 ezer ember otthona semmisült meg.

Mindez azonban egyáltalán nem hatotta meg Trumpot, aki többször is kikelt Kalifornia kormányzója ellen.

hirdetés

Gavin Newson ugyanis az elmúlt hetekben keményen bírálta az amerikai elnököt, felhívva a figyelmét arra az ellentmondásra, hogy Trump ugyan segíteni akar a tűzvész áldozatain, de nem vesz tudomást a gyilkos tüzek kiváltó okáról.

Válaszul Judd Deere Fehér Házi szóvivő azzal vágott vissza, hogy a kaliforniai vezetők „destruktív liberális politikát folytatnak”, és hogy nem tettek meg mindent azért, hogy csökkentsék az erdőtüzek kockázatát.

Kalifornia történetének legszörnyűbb erdőtüzei mind az elmúlt két évben történtek. A Paradise városát felperzselő tűz előtt egy évvel a borvidéken szintén 40 áldozatot követelt egy tűzvész, akkor 5000 ház vált a lángok martalékává. A mendocinói tüzek, amelyek 2018 július végén pusztítottak, 460 ezer hektárt égettek fel.

Idén egyébként úgy tűnik, semmiképp sem éri majd el a felperzselt területek nagysága a 2017-es 1,2 millió hektárt, és a 2018-as 1,6 millió hektárt, de ez cseppet sem nyugtatja meg az állam lakóit.

Már egy erősebb füstszag, vagy egy távoli domb kevésbé tiszta képe is könnyen pánikhoz vezet

- írja a New York Times.

Ráadásul azok is szenvednek, akiket maguk a tüzek nem érnek el. Az állam legnagyobb energiaszolgáltatója, a Pacific Gas and Electric ugyanis hatalmas területeken kapcsolta le az áramot.

A cég vezérigazgatója, William D. Johnson azt mondja, a következő évtizedben sokszor lehet majd számítani központilag elrendelt áramkimaradásokra. Hivatalosan azokat a tüzeket akarják így megelőzni, amiket a szélvihar által kidöntött nagyfeszültségű vezetékek okozhatnak. De a cég kritikusai szerint inkább a perek megelőzése a fő szempont. Az elöregedett vezetékhálózatok miatt ugyanis beperelhetik a szolgáltatót, amelynek pervesztés esetén hatalmas kártérítéseket kellene kifizetnie.

Kaliforniának több mint egy évszázada minden évben szembe kell néznie az erdőtüzekkel, de ezek egyre nagyobbak. A tudósok szerint a hosszabb, forróbb, szárazabb nyarak növelték a tüzek kockázatát, márpedig ezek fő oka a globális klímaváltozás.

Donald Trump azonban kitart amellett, hogy a klímaváltozás csalás, és épp a héten jelezte hivatalosan is, hogy az Egyesült Államok megkeztde a kilépést a párizsi klímaegyezményből. Washington ezzel elindította a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrát, amely várhatóan a 2020-as amerikai elnökválasztást követően lép hatályba.

Mivel Amerika az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó, szinte garantált, hogy a globális felmelegedés mértékét nem sikerül majd a tervezett másfél fok alatt tartani.

Jerry Brown, Kalifornia korábbi kormányzója hiába nevezte egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson egyenesen élet-halál kérdésnek a klímaváltozás elleni küzdelmet, az amerikai elnök kitart politikája mellett.

Pedig a 2018-as amerikai nemzeti klímafelmérés – 13 szövetségi ügynökség tudományos jelentése – megállapította, hogy ha fosszilis fűtőanyagokból származó üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben nő, akár megháromszorozódhatnak a súlyos tűzesetek nyugaton.

Kaliforniát nemcsak a tüzek fenyegetik: az egyre nagyobb aszályok tönkretehetik a farmergazdaságokat, a melegedő vizek miatt elszaporodó algák pedig a halászatot fenyegetik. Nem is beszélve az emelkedő tengerszint jelentette veszélyről: 2100-ra 200 ezer kaliforniai otthon megsemmisülését jelzik előre a kutatók, és a tengerparti fürdőhelyek kétharmada tűnhet el örökre.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Vegan.jpg

Vegán bőrt készített kaktuszból két mexikói srác

Két év kutatás után a bőriparnak megfelelő anyagot tudtak létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A két fiatal vállalkozó arra a problémára próbált megoldást találni, amit az állati származékból és vagy műanyagból készített termékek okoznak. A divat az egyik legnagyobb környezetszennyező, ugyanis a műbőr legyártásával újabb és újabb műanyagrészecskéket juttatunk a körforgásba, az állatok bőréért pedig esőerdőket irtunk, hogy nagyobb csordákat lehessen legeltetni. Az új, kaktuszból készülő bőr alternatívát nyújthat mind a divat, a bútor- és autóipar számára.

López Velarde Adrián és Marte Cázarez, mexikói vállalkozók a közelmúltban mutatták be cégük, a Desserto organikus bőrét, amely teljes egészében fügekaktuszból készítenek. Ezzel úttörők lettek, ugyanis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Céljuk az volt, hogy az állati bőr fenntartható, kegyetlenségmentes alternatíváját megteremtsék.  A Desserto biológiailag lebontható, és megfelel a bőripar minden elvárásának.  Az anyag rugalmas, légáteresztő, tartóssága legalább 10 év, és persze környezetbarát.

hirdetés

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki, mechanikai előírásoknak”

- mondta López Velarde a Fashion United-nek.

A Desserto a múlt hónapban volt kiállítva Milánóban, a Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon. Az alkotók már együttműködnek a különféle iparágak nagy csoportjaival a lehetséges alkalmazás érdekében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-2.jpg

„A történelem jó oldalára álltunk” – Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával az élen járnak a világban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Pártérdekeken felülemelkedve fogadta el az új-zélandi parlament az ország mérföldkövet jelentő új klímatörvényét.

A Jacinda Ardern miniszterelnök által előterjesztett törvény, amely a párizsi klímaegyezményekben tett vállalás értelmében 2050-re nullára kívánja redukálni az ország CO2-kibocsátását, 119-1 arányban ment át a voksoláson. Az ellenzéki Nemzeti Párt képviselői annak ellenére a törvény mellé álltak, hogy egyetlen módosító javaslatukat sem fogadták el.

A törvény nem csupán arról rendelkezik, hogy Új-Zéland kiáll a globális felmelegedés 1,5 C fok alatt tartása mellett, hanem keretet biztosít annak is, hogy ehhez miként alkalmazkodjon a szigetország 5 millió lakosa, és hogyan készüljenek fel a klímavészhelyzetre.

Mindennek külön költségvetést biztosítanak. A célkitűzéshez két egymástól elkülönített tervet dolgoztak ki: az egyik az állati eredetű metánkibocsátás, a másik pedig az egyéb üvegház-hatású gázok csökkentésének hosszú távú programját tartalmazza.

hirdetés

„A világ előtt jártunk a nukleáris leszerelésben, a nők szavazati jogának megadásában, és most ismét élen járunk" – jelentette ki a szavazás után James Shaw klímaváltozási miniszter. –

"A klímaváltozás nemzedékünk hosszú távon meghatározó kérdése, amellyel a korábbi, egymást követő kormányok képtelenek voltak megfelelően foglalkozni. Új-Zéland a történelem helyes oldalára állt. Meggyőződésem, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása”

– idézte a miniszterelnök-asszonyt a Guardian.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!