hirdetés
kalmanimre-2-Copy.jpg

A kalandos életű Kálmán Imre kedves zongorája Siófokon látható, és még táncra is perdülhetsz a szobra mellett

Kezének gipsznyomata, eredeti kottái, személyes tárgyai is mesélnek a világhírű operett-szerzőről.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. június 23.


hirdetés

Siófokon járva szinte mindenhol találkozunk a város (akkoriban falu) híres szülöttjének, Kálmán Imrének az emlékével.

A Balaton partján a strandolás mellett érdemes a kivételes tehetségű zeneszerző nyomába eredni, és megismerni kalandos – szinte operettbe illő – életét is.

Kálmán Imre Emlékház

A város központjától pár perc sétára található a Kálmán Imre Emlékház, amelyet a szülőházában alakítottak ki, születésének 105. évfordulója alkalmából, és 1987. október 22-én nyitották meg.

Az állandó kiállításon a művész hagyatékából és a család által adományozott relikviákból ismerhető meg egy életút, egy kisfiú első próbálkozásaitól a világhíressé vált művész munkásságáig, a családi életétől az elismerésekig.

Az emlékházba lépve máris a híres operettek fogadnak, melyek végig kísérik sétánkat is a termekben. A belépéskor a régi képeslapok teremtik meg a hangulatot, melyeken a zeneszerző születésének idején készültek, az akkor már ismertté vált fürdőhelyen.

Az egyik legértékesebb tárgy Kálmán Imre zongorája, amely az első szobában fogad. De láthatjuk a széket, melyen első operettjét írta, eredeti kottákat, családi fotókat, és kezének gipszlenyomatát is.

A termekben a korabeli hangulatú enteriőrökben megidézik az egykor itt élt híres lakó és családja életét. El tudjuk képzelni, ahogy a népes család összeült, vagy vendégek jöttek hozzájuk, köztük művészek, muzsikusok is, akik nagy hatással voltak az akkor még igen fiatal, de fogékony és tehetséges kisfiúra.

Kálmán Imre kamaszként tanítással keresett pénzt, és ebből tudta megvenni a Csuport gyártmányú zongorát, amit nagy becsben tartott. Ezt a család őrizte meg, édesanyja, húga, majd özvegye vigyázott rá, míg a múzeumba nem került. Ezen gyakorolt és dolgozott Kálmán Imre, miközben a család nyomására a zeneakadémiai tanulmányok mellett jogásznak is tanult. A múzeumban emellett eredeti zongoraszéke, karosszéke és egy csillár is látható.

A zeneszerző szintén itt látható mellszobrát a neves párizsi szobrászművész, E. D. Minazzoli 1953-ban készített, carrarai márványból.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton_rostasy-5-1.jpg

Ilyet is ritkán látni a Balatonnál augusztus utolsó hétvégéjén

Megteltek a strandok, mintha főszezon lenne... A szokatlan melegben tömegek élvezték a vizet, a napozást, a büfét, a csúszdát - mindent, amit csak a magyar tenger tud nyújtani egy kánikulai napon.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. augusztus 31.A képek alapján azt hihetnénk, hogy tombol a nyár a főszezonban a Balatonnál. Pedig már hivatalosan végéhez közeledik a nyári szezon. Az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb van, így nem csoda, hogy a 30 fok feletti hőmérsékletben újra megteltek a strandok.

Aki teheti, még kiélvezi az utolsó kánikulai hétvégét, pancsol, napozik, sörözik, fagyizik... Az időjósok szerint még két napig - keddig - lesz ilyen az idő, utána beköszönt már tényleg az ősz.


KÖVESS MINKET:hirdetés
lake-balaton-1166951_1920.jpg

Ilyen az űrből nézve a „magyar tenger”, nem, nem kék a Balaton - vagy mégis?

A fotót a Copernicus Sentinel-2 műholdnak köszönhetjük. Ti milyen színűnek látjátok?
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. július 26.Mondhatni egyik nemzeti büszkeségünk és egyben kedvenc üdülőhelyünk a Balaton - legyünk északi vagy déli parti pártiak, ezt azért kijelenthetjük.

Ugyanakkor igazán átfogó valójában leginkább csak a madártávlatos drónfelvételek segítségével gyönyörködhetünk benne - ritkán nyílik alkalmunk arra, hogy például az űrből szemléljük.

Persze apróbb pontként máskor is láthattuk már, de hála az Európai Űrügynökségnek, most egy kis ideig valóban az űrfelvételek reflektorfényét élvezhette a "magyar tenger".

Nemrég ugyanis minket, magyarokat, vettek górcső alá - egészen pontosan egy ikonikus helyszínünket, a Balatont fotózták odafentről.

Közleményük szerint a remekmű akkor született, amikor a Copernicus Sentinel-2 nevezetű műhold Nyugat-Magyarország felett cirkált - egészen pontosan február 27-én.

Ha kíváncsi vagy a felvételre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
balaton.jpg

Megbillent a Balaton vize, olyan hatalmas szél tombolt szombaton

Késő délután Siófokon és Balatonfűzfőn alig 100, Keszthelyen viszont 140 centiméteres volt a vízállás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 29.Ritka jelenségnek lehettek tanúi a balatoni szakemberek szombaton:

"Olyan erővel fújt a Balatonnál az északkeleti szél, hogy a tavon kelet-nyugat irányú áramlás alakult ki. Délutánra szabályosan átnyomta a Balaton vizének egy részét a nyugati medencébe" – nyilatkozta Horváth Ákos, a Balaton meteorológusa a Hírbalaton portáljának.

A szakember elmondta: így fordulhatott elő az a ritka jelenség, hogy hosszanti irányban megbillent a Balaton víztükre.

A vízügy munkatársai 18 órakor 40 centiméternyi különbséget mértek a siófoki és a keszthelyi vízszint között.

Szombaton 18 órakor Siófokon és Balatonfűzfőn 100, Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás.

Míg Keszthelyen közel negyven centiméterrel lett mélyebb a Balaton, Siófok partjainál a csökkenő vízszint miatt a part kövei szabályosan kizöldültek, amikor az algával borított, víz alatti részek ugyanis átmenetileg szárazra kerültek.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
urbatyu3.jpg

Szuper légi felvételeket készített az „űrbatyu” a Balatonról

Ajkáról indult, 26 532 méter magasságig jutott, majd Tihanynál esett a vízbe.
MTI, SZM - szmo.hu
2019. július 21.Magaslégköri ballon emelte fel a Bakonyi Csillagászati Egyesület "űrbatyuját", amelyet a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából indítottak útjára Ajkán még szombaton. A berendezés légi felvételeket készít és légköri adatokat rögzít. Ötven éve, 1969. július 21-én lépett először ember, az amerikai Neil Armstrong a Hold felszínére.

Az egyesület a Facebook-oldalán azt írta, hogy Ádánd település felett 26 532 méter magasságig jutott az űrbatyu, és csodás képeket készített Balatonról! A berendezés még aznap visszatért a Földre és Tihanynál pottyant a vízbe!

Az Ajkai Szó Online kiposztolt két légi fotót.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x