hirdetés
lady-602881_1280.jpg

A jövő fogamzásgátlója: az ékszer, ami hormont adagol

Az állattesztek alapján valóban működőképes az új módszer.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 27.


hirdetés

Napjainkban már számos fogamzásgátló technika közül választhatnak a párok: az óvszer mellett rengeteg típusú tabletta, gyűrű, pesszárium, sőt, férfi fogamzásgátló segít a nem kívánt terhesség kivédésében, ám a kutatók továbbra is a még korszerűbb, biztonságosabb és kényelmesebb lehetőségeket keresik.

Egy georgiai kutatócsoport nemrégiben új technológiát fejlesztett ki:

a fogamzásgátló hormont tartalmazó, apró transzdermális tapaszt ékszerekre illesztették - többek között fülbevalóba, karórára és gyűrűre - és ahol a kiegészítő a bőrrel érintkezett, ott bejuttatta a szervezetbe az anyagot.

A Journal of Controlled Release orvosi folyóiratban megjelent cikk szerint a fogamzásgátló ékszer valóban hatékony terhességmegelőző módszer lehet, noha csak nagyon apró felületen fejti ki hatását a tapasz.

Az orvosok szerint fontos, hogy minél több fogamzásgátlási módszer váljon elérhetővé, hiszen minden nő szervezete más és más, és személyre szabottan, a saját egészségügyi állapotnak megfelelően kell kiválasztani a megfelelő technikát.

hirdetés

Bár az ékszert még nem tesztelték embereken, a disznók és a patkányok esetében hatásosnak bizonyult. A tapasz 16 órán át keresztül adagolta a hormont az állatokba, és a következő 8 órás időintervallumban egy közösülésük sem bizonyult eredményesnek. Ez az időtartam nagyjából egyforma azzal, amennyi ideig egy nő viseli az óráját vagy a fülbevalóját - és amennyiben hihetünk az eddigi tesztek eredményeinek, az esti gyűrűlevétel sem okoz problémát.

Egyébként a fogamzásgátló tapasszal nincs új a Nap alatt: ez a technológia korábban is létezett, de az eddig kifejlesztett tapaszok átmérője minimum 5-6 centiméter - ezt váltaná fel az apró, ékszerre illeszthető verzió. Amennyiben minden teszten átmegy az új találmány, egy újabb hatalmas lépést tehetünk a korszerű fogamzásgátlás történetében.

Forrás: Independent


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mti-orban-lukasenka-scaled.jpg

Hosszú hallgatás után megszólalt a magyar kormány Fehéroroszország ügyében

Szijjártó Péter szerint olyan EU-s döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az EU kapcsolatépítését.
MTI, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Olyan, párbeszédre alapuló európai uniós döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az Európai Unió (EU) jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint Szijjártó Péter szerdán telefonon egyeztetett Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel. A beszélgetésből egyértelművé vált, hogy a két ország helyzetértékelése hasonló - írta a magyar diplomácia vezetője.

Több uniós tagország azt szeretné, ha szankciókat vezetnének be Belarusz ellen. Körülbelül úgy, ahogy annak idején Oroszország ellen.

Az Európai Parlament néppárti és liberális frakciója is szorgalmazta a szankciókat, a lengyelek pedig különleges uniós csúcs összehívását kérték.

A lengyelek léptek fel egyébként a legkeményebben és a legaktívabban a fehérorosz ügyben:

hirdetés

A szankciók akadálya lehet viszont Magyarország, ugyanis egyhangúlag kell őket elfogadni a tanácsban, és a magyar álláspont korábban az volt, hogy megvétózna egy ilyen kezdeményezést.

Orbán Viktor június elején járt Minszkben, ahol találkozott Lukasenkával (képünkön). Orbán akkor azt mondta, hogy Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.

Orbán azt is mondta, hogy Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, és partnerség nem építhető szankciókkal. A két ország kapcsolatáról pedig azt mondta, hogy:

"a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk."

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
gazdasag-koronavirus.jpg

Régóta nem látott gazdasági krízis van Magyarországon

Idén legalább 4,3 százalékkal maradhat el a GDP a 2019-estől. Hasonló mértékű visszaesésre a 2008–2009-es válság óta nem volt példa.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Az idei második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 10,5 százalékkal maradhatott el a tavalyitól, az előző negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással igazítottan 11,6 százalékkal zsugorodhatott a gazdaság - írja a Világgazdaság. Az elemzői konszenzus szerint

idén 4,3 százalékkal maradhat el a GDP a 2019-estől – hasonló mértékű gazdasági krízisre a 2008–2009-es válság óta nem volt példa –, jövőre 4,5 százalékos felpattanás várható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
iskola-iskolakezdes-ovoda-hibrid-oktatas.jpg

Hibrid oktatást javasol a kormánynak szeptembertől a Pedagógusok Szakszervezete

A szakszervezet a hibrid oktatási renddel kapcsolatban és az óvodai nevelés területén is fogalmazott meg javaslatokat a kormány részére.
A címkép illusztráció: Pixabay/Wokandapix - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kormányt, hogy legkésőbb augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet - írják a PSZ közleményében.

A szakszervezet néhány pontban összefoglalta, mit vár az oktatási kormányzattól a hibrid vagy online oktatási rend bevezetésekor az iskolákban, illetve, ha a járványügyi helyzet az óvodákat is korlátozott működésre kényszeríti.

A PSZ közleményében azt írják, indokolt járványügyi helyzetben nem utasítják el a hibrid (párhuzamosan online és tantermi) oktatási rend bevezetését az osztrák minta alapján. Ebben az esetben a következőket javasolják:

• A protokoll kidolgozásába vonja be a szakmai, a szülői és az érdekvédelmi szervezeteket.

• Ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülők a kisgyermekkel otthon maradnak az online oktatás ideje alatt.

hirdetés

• Havonta szűrjenek minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól (nem fordulhat elő még egy mezőkövesdi eset). A veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus betegséggel élő kollégák csak online oktatást folytathassanak.

• Biztosítsanak minden 100 tanulóra kettő érintés nélküli homloklázmérőt és tantermenként megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt az oktatási intézményekben.

• Egyértelmű utasításban határozzák meg a szaktantermi oktatás felfüggesztését a hibrid tanítás ideje alatt, helyette az osztálytermi oktatást helyezzék előtérbe.

• Határozzák meg a biztonságos menzai étkezés módját, az iskolai büfék működésének rendjét.

• Egy tanteremben 14 gyermeknél több ne legyen (kétméteres szociális távolság betartása).

• A hibrid oktatás keretében egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon távoktatás legyen. Viszont az első és második évfolyamon tanuló gyermekeknek a folyamatos tantermi oktatást javasoljuk.

• A pedagógusok hibrid oktatásból eredő túlmunkáját minden megkötés nélkül fizessék ki a fenntartók.

• Rugalmasabb tantervi szabályozást a hibrid vagy online oktatás ideje alatt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
autos-pcr-teszt.jpg

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus-tesztelőállomás nyílt Újbudán

Ezzel Budapesten a Groupama Aréna melletti terület után már a második ilyen állomás nyílt meg.
Fotó: Youtube (illusztráció) - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus-tesztelőállomás nyílt Újbudán, a Bikás parkban, Újbuda Önkormányzata, a DriveCell Systems Zrt. és a BNG Family Project Kft. együttműködésének köszönhetően.

A magyar cég által kidolgozott megoldásnak köszönhetően az online regisztrációt és a visszaigazolást követően bárki, az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztet hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között.

Az eredményeket akár 24 órán belül megkaphatják a tesztelésen résztvevők, és az akkreditált egészségügyi partnereknek köszönhetően a negatív eredmény mentességet jelenthet a karantén alól. Újbuda lakóinak árengedményt biztosít a szolgáltató.

A megnyitón Dr. László Imre, Újbuda polgármestere hangsúlyozta, hogy a kerület eddig 133 millió forintot költött a járvány elleni védekezésre, megelőzésre, és körülbelül 1800 tesztet is elvégzett az állam helyett.

A világ számos országában alkalmazzák már sikerrel az autós, áthajtásos koronavírus tesztelést, melynek nagy előnye, hogy a vizsgálaton résztvevő személy a mintavétel során végig autójában maradhat.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!