hirdetés
balazs-janos-zongoramuvesz-001c-1000x563.jpg

"A hit különösen fontos egy művész számára" – képes beszélgetés a Liszt-díjas Balázs Jánossal

A 30 éves zongoraművész már eddigi életében is rengeteg értékes emléket és zenei élményt gyűjtött. Most legkedvesebb ereklyéiről és azok történetéről mesélt.
Hézer Luca - szmo.hu
2018. szeptember 25.


hirdetés

Balázs János nemzetközi koncertsorozattal ünnepeli meg harmincadik születésnapját. A sorozat első hazai állomása a MOM Kulturális Központ lesz szeptember 27-én, zárásképp pedig a Müpában hallhatjuk majd Liszt, Rachmaninov és Chopin műveit a Cziffra-átiratok mellett. A többek között Kanadát, Kolumbiát, Németországot és Franciaországot is érintő turnén a zongoraművész elsőként adja elő Dubrovay László Boldogság Szonátáját, amit a zeneszerző Balázs Jánosnak komponált.

A művészt készülődés közben kérdeztük.

"Az órát Salvador Dali Az elfolyó idő című festménye ihlette, már négy éve a zongorám fölött van. Amikor ránézek, úgy érzem, érdemes megfogni az adott pillanatot, ami a zenében kifejezetten fontos. Arra motivál, hogy ne hagyjuk az időt eluralkodni magunkon. Annak ellenére, hogy az óra a szürrealista világot képviseli, visszatérít engem a normális értékrend kialakításához. A szürrealista gondolkodásmód mindig nagy hatással volt rám. A kedvenc rendezőm Luis Bunuel, akinek a filmjeit a kottáim között tartom."

"Vukán Györggyel nagyon érdekesen ismerkedtem meg. A Facebookon bejelöltem a művész oldalát, a kezelői pedig rögtön vissza is igazoltak. Írtam nekik egy üzenetet chaten, hogy kifejezzem a tiszteletemet Vukán György munkássága és életműve iránt. Leírtam, mennyire értékelem azt, ahogy a jazz és a klasszikus zene világa között mozog, és kértem, hogy továbbítsák az üzenetemet a művész úrnak. Másodperceken belül érkezett válasz, amiben Vukán György személyesen írt nekem, és meghívott az aznap esti koncertjére. Legnagyobb meglepetésemre pedig az unokatestvéremmel, Balázs Elemérrel játszott együtt. Fantasztikus kapcsolat alakult ki közöttünk. Vukán György nemcsak a zenei, hanem a szellemi társam is volt, dedikált Prelűdjeit pedig azóta is nagy becsben tartom."

"Egy koncertem után kaptam a rendezőktől nagyrabecsülésük jeléül a budavári Nagyboldogasszony-templom cserépdarabját. Azt viszont csak otthon vettem észre, hogy a Mátyás-templom felújítás előtti épületének eredeti cserépdarabja volt a csomagolásban, amit átadtak. A Mátyás-templom nagyon kedves a szívemnek, legtöbbször oda jártunk a felségemmel misére. A hit pedig vallástól függetlenül különösen fontos egy művész számára."

hirdetés

"Ez a dedikált lemez – Cziffra György Magyar Rapszódiák lemeze – nemcsak a Cziffra Györgyhöz fűződő kapcsolatom miatt különleges számomra, hanem azért is, mert az 1970-es években egymilliót adtak el belőle. Ez pedig klasszikus zenében elképesztő teljesítmény."

"A marcipánt az esküvői tortánkról "mentettem meg" öt éve. Azóta átvészelt már telet, nyarat, költözést. Nem szerettük volna megenni, hiszen olyan különleges számunkra. A feleségemmel felcseréltük a szerepeket, ezért ő zongorázik, én pedig laptopozom a marcipánon."

"A zenetanárnőmtől, Emődi Györgyitől kaptam ajándékba a A zenei életút térképét. A tanárnő már általános iskolás korom óta velem van, és támogat. A kézzel preparált képre készített egy térképet, amin bejelölte az országokat, ahol addig játszottam, a kedvenc zeneszerzőimet, a számomra fontos tanáregyéniségeket, művészbarátokat. Az esküvőnkön az ének-zene tanárnőm vezényelte a kórust, így ennek a kottarészlete is rákerült."

"A nászutunk alkalmával vásároltam Görögországban egy karkötőt. Ez sajnos elszakadt, így két éve pótoltam egy ugyanolyanra, amit azóta sem vettem le egyetlen alkalommal sem. Zongoristaként nehéz volt megszokni, de ma már az lenne a furcsa, ha nem lenne rajtam."

"A nagyobb Liszt Ferenc-szobor szobor Szókontor Pál alkotása. Nagyon megható volt számomra, hogy a szobrászművész végrendeletében nekem ajándékozta, annak ellenére, hogy nem voltunk személyes kapcsolatban.

A kisebb Liszt-szobrot (ez Kóbor Henrik alkotása) Császár Jenő bácsitól kaptam, aki 8 éves korom óta aktív látogatója a koncertjeimnek. A bazilikai fellépésem után Jenő bácsi megvárt engem a hidegben, és átadta ezt a szobrot, mert úgy gondolta, én vagyok a méltó tulajdonosa. Azóta fontos helye van az életterünkben, minden egyes nap ránézünk."


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kutya-alarcos-enekes.jpg

Álarcos énekes: a Kutya lepleződött le

Csobot Adél már régóta sejtette, hogy kit rejt a maszk. Végül csatlakozott a tippjéhez Sebestyén Balázs és Gáspár Laci is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Már csak négyen voltak versenyben vasárnap este az RTL Klub Álarcos énekes című műsorában. A döntőbejutás volt a cél, a Kutya viszont már biztosan nem lehet ott.

A Kutya ezúttal a Backstreet Boys „Everybody” című számával készült, ami nagy sikert aratott, viszont párbajellenfelét, a Krokodilt nem sikerült vele legyőznie.

A nyomozóknak végül a Kutya és a Robot között kellet eldönteniük, hogy ki vegye le a maszkot. A Robot pedig az utolsó pillanatban megmenekült, így bekerült az Álarcos énekes döntősei közé.

A döntőbe így tehát a Krokodil, a Nyuszi és a Robot került.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

Kétszer vált el a kétszeres Oscar-jelölt Fekete Özvegy - Scarlett Johansson-portré

Mindkét jelölése idei, egyik exférje pedig Ryan Reynolds, vele két évig bírták egymást.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

Scarlett Johansson 1984-ben született New York Cityben. Édesanyja bronxi családból érkezett, apja pedig dán születésű mérnök. Johanssonnak három testvére van: egy szintén színész lánytesó, Vanessa Johansson, és egy ikertestvére, Adrian, na meg egy féltestvére, Christian. A nagyapja az író Ejner Johansson volt.

Johansson már kisgyerekként elkezdett színészkedni, miután édesanyja észrevette tehetségét, és elkezdte meghallgatásokra vinni. Nyolcévesen már egy off-Boradway-darabban állt színpadon Ethan Hawke oldalán. Ezután reklámokhoz kezdett castingokra járni,

de annyira nehezen dolgozta fel a visszautasítást, hogy édesanyja elkezdte visszavenni a filmes próbálkozásait.

1994-ben, 9 évesen debütált a vásznon a Világgá mentem című filmben, majd Sean Connery lányát játszotta az 1995-ös Egy igaz ügyben. 1996-ra már a kritikusok is kiemelték látványos tehetségét és izgalmas, egyben békés auráját.

Az igazi áttörés 1998-ban jött, amikor egy traumatizált tinédzser bőrébe bújt Robert Redford filmjében, A suttogóban. A Chicago Film Critics Association a legígéretesebb színésznő díjával jutalmazta. Ezután gőzerővel folytatta a munkát, voltak tinédzser-szerepei, majd 2001-ben játszott Az ember, aki ott se volt című Coen-testvérek-filmben.

hirdetés

Szerepelt az Amerikai rapszódia, részben Budapesten játszódó, Gárdos Éva-féle filmben. A Gárdos élettörténetéről szóló filmben Johansson a főhős kamaszkori énjét játszotta, kapott is érte egy díjat a Young Artist Awardson.

A 2003-as év óriási sikerrobbanást jelentett a számára, ugyanis kétszeresen is Golden Globe-ra jelölték, egyrészt a Leány gyöngy fülbevalóval című filmben, másrészt az Elveszett jelentésben nyújtott fantasztikusan természetes alakításáért. Tényleg felejthetetlen a film is, valamint a Johansson és filmbeli partnere, Bill Murray közti kémia. 

Játszott volna a Mission: Impossible III-ban, de egyeztetési problémák miatt kilépett, helyette A szigetet választotta, ami viszont nem sült el annyira jól. Viszont Woody Allen ezután választotta időszakos múzsájának: a Match Pointban (2005) és a Vicky Cristina Barcelonában (2008) is szuper volt. Ugyanebben az évben Natalie Portman oldalán láthattuk A másik Boleyn lányban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
palutcaifiuk-1000x559.png

Különleges dallal adnak reményt a Pál utcai fiúk debreceni színészei

„Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!” – üzeni a Csokonai Nemzeti Színház társulata.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Ahogy az ország több művésze, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei is készítettek egy közösen éneklős videót. A Pál utcai fiúk című darab jelenleg a járványhelyzetre való tekintettel szünetel, ám szereplői összeálltak, és feldolgozták a darab egyik legismertebb dalát, hogy ezzel öntsenek lelket a zenekedvelőkbe.

A dalhoz az alábbiakat mellékelték:

"Veszélyben a Haza! Veszélyben a Grund!

Bizonytalan ideig nem állhatunk színpadra, hogy onnan énekelhessük el együtt ezeket a bátorító sorokat, ezért most ilyen formában szeretnénk reményt, erőt adni ezekben a nehéz időkben, az összefogásra és egymás segítésére buzdítani mindenkit. Eljött a pillanat, amikor a Pál utcai fiúk és a Vörösingesek is vállvetve kell, hogy harcoljanak egy nagy, közös célért! Soha ne feledjük, hogy egyedül gyengék, együtt erősek vagyunk!

Védjük meg a hazánkat! Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
noar-1000x671.png

A járványhelyzet hőseinek szól a noÁr legújabb dala

Molnár Áronék az „ország oszlopainak”, vagyis a frontvonalban küzdőknek dedikálták a számot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Molnár Áron színészi karrierje mellett egy ideje egyengeti rapprojektjét, a noÁrt, amely most újabb dallal jelentkezett: a Ti vagytok a hősök! az ”ország oszlopainak" szól, azoknak, akik megvívják a háborút a koronavírus-járvány ellen.

Az ápolók, orvosok, mentősök, rendőrök és tűzoltók mellett köszönetet mond a BKV-sofőröknek, futároknak boltosoknak is, a videó alatti leírásban pedig tovább szélesíti a hősök listáját.

“Ez a szám azoknak a hősöknek is szól, akik, bár a számban nem hangoznak el, de oszlopai az országnak: nővérek, gyógyszerészek, szakácsok, katonák, újságírók, kutatók, tudósok, szociális munkások, postások, pékek, futárok, élelmiszeripari dolgozók, gyermek és családvédelemben dolgozók, közösségi közlekedést üzemeltetők…”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!