hirdetés
onismereti-filmes-muhely-1000x696.jpg

„A hideg kirázott tőle, olyan szépen sírt” - filmet készíthettek az otthonban lakó gyerekek a nyári táborban

Az Önismereti Filmes Műhely nyári táborában anyaotthonban és átmeneti otthonban élő gyerekek vettek részt. Idén először pedig egy teljes filmet készíthettek el profi segítséggel. Most mesélnek az élményeikről, és megmutatjuk a film előzetesét is.
Fartek Patrícia írása - szmo.hu
2019. augusztus 03.


hirdetés

Az Önismereti Filmes Műhely két budapesti civil szervezet, az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesület közös programja, amelyben a mentálhigiénés ismeretek kaphatnak alapvetően anyaotthonban és átmeneti otthonban élő gyerekek. A program specialitása, hogy a résztvevő gyerekek filmes ismereteket sajátíthatnak el. Idén először pedig egy teljes filmet készíthettek a gyerekek profi segítséggel egy ötnapos nyári táborban. Most a program résztvevői meséltek arról, mit adott számukra ez a pár nap, és megmutatjuk a film előzetesét is.

Az Életrevaló Egyesület berkein belül először 2010-ben jött az ötlet, hogy filmmel foglalkozzanak és 2011-ben kezdődött el a kisfilmkészítő műhely nevű programjuk, amelyben anyaotthonban és átmeneti otthonban élő fiatalokkal együtt készítettek rövid filmeket. Ekkor még csupán egy kicsi kézi kamerával készültek a felvételek, nem állt profi stáb a gyerekek munkája mögött.

“A munka során láttuk a gyerekeken, hogy mennyi problémájuk, nehézségük van, amit magukkal cipelnek. Ekkor csatoltunk a programhoz mentálhigiénés foglalkozást is, szakemberekkel együtt építettük fel a tematikát. Tulajdonképpen így alakult ki az Önismereti és Kisfilmkészítő Műhely.”

- mondja Preszl Éva, az Önismereti Filmes Műhely alapítója és projektvezetője.

Éveken keresztül készültek amatőr jellegű kisfilmek, ugyanakkor Éva 3 évvel ezelőtt úgy gondolta, szeretne olyan filmeket készíteni a gyerekekkel, amikre igazán büszkék lehetnek, és a nagyközönség számra is egy élvezhetőbb élményt nyújthatnak. Hiszen korábban csak a saját környezetüknek, a támogatóknak, az intézményeknek mutatták meg az elkészült anyagokat.

Ekkor került a képbe az Északi Támpont Egyesület, akik Éváék nagyszerűen felépített tematikája mellé olyan hátteret, technikát és filmes tudást adtak, amelyekkel ma már igazán nívós anyagok készülhetnek már 3 éve.

Az első évben Telefonok néven készítettek egy sorozatot, melyhez egy fiatal rendező, Chilton Flóra is csatlakozott. Már akkor nagy sikereket értek el, több díjat is nyertek. Innentől kezdve pedig a két egyesület együttműködése is egyre szorosabb lett. A második éveb a gyerekekkel videoklipeket készítettek, ez még az első év sikerét is felülmúlta.

Idén pedig egy filmes tábort indítottak, Somogyfajszra utaztak, ahol egy civil szervezet által működtetett régi kastélyban lakhattak, ami egyben helyszínként is szolgált, hiszen a tábor ideje alatt egy filmet készítettek a gyerekek.

A táborban 13 gyermek vehetett részt, főként 16 év körüli fiatalok, akik többnyire már korábban is jártak az Önismereti Filmes Műhely foglalkozásaira. A gyerekek a filmkészítés összes területét megismerhették, voltak, akik szerepet játszottak, míg mások a inkább a technikai oldalon próbálták ki magukat.

De volt olyan fiatal is, aki már 5-6 éve rendszeresen csatlakozott a projektekhez, az idei táborban pedig már segítőként, a stáb tagjaként vehetett részt. Horváth B. Patrik évekkel ezelőtt a családok átmeneti otthonában élt, itt találkozott először az Önismereti Filmes Műhellyel. Kezdetben ő is a kamera előtt próbálta ki magát, aztán fokozatosan inkább a kamera túloldalán kezdett munkálkodni. A jelenleg még tanuló fiú azt mondja, először nagyon nehéz volt megszoknia a kamera jelenlétét, korábban már akkor is nagyon izgult, amikor csak kikapcsolt állapotban a teremben meglátta az eszközt.

“Idén segítőként pedig már azon izgultam, hogy nehogy elrontsak valamit, mert nem szeretném elrontani a munkafolyamatot. Tulajdonképpen mindent csináltam a tábor alatt, amiben tudtam, abban segítettem. Volt, hogy a gyerekekkel foglalkoztam, beszélgettem velük, játszottunk. De beálltam csapónak is és belekóstolhattam a hangmérnöki munkába is. A legjobb mégis az volt, amikor egy tóparti jelenetet vettünk fel a filmhez, pakolásztam, csapót kezeltem, nagyon jó volt, nagyon szerettem”

- meséli Patrik az élményeit, aki Tóth Bálint, az Északi Támpont Egyesület elnöke szerint egy igazi lelkiismeretes tehetség, és nagy jövő állhat előtte a filmes területen.

Ugyanakkor nemcsak Patriknak lehet hatalmas ugródeszka az Önismereti Filmes Műhely, hiszen, ahogy korábban is említettem a gyerekek színészként is kipróbálhatták magukat.

Ha kíváncsi vagy, milyen élményekkel gazdagodott a film fiatal főszereplője és Farkas Franciska színésznő, aki a gyerekek munkáját is segítette, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
letöltés.png

Agyvérzést kapott Londonban egy fiatal magyar apuka, a mentők fogtak össze érte

A család nem tudta kifizetni a több mint egymillió forintba kerülő hazaszállítást, a polgármester is segített.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 04.Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán osztotta meg azt az esetet, amikor a mentők összefogtak az édesapáért, akit haza kellett hozni Nagy-Britanniából.

A fiatal apuka ugyanis agyvérzést kapott Londonban, de egészségbiztosítás híján az életmentő ellátást követően komoly problémát jelentett a mentővel történő hazaszállítás. A család nem tudta kifizetni a több mint egymillió forintos összeget, így az újkígyósi születésű, dabasi állomásvezető vette kézbe az ügyet - írták a posztban.

"Kiss Tamás bajtársunk felkereste a Békés megyei város polgármesterét, aki azonnal gondoskodott az úthoz szükséges üzemanyag- és kompköltségről.

Miután Ekrik Pál mentőtiszt és Surányi Lajos gépkocsivezető bajtársunk is önként jelentkezett a térítésmentes feladatra, már "csak" egy mentőautó hiányzott az induláshoz, amit végül a Johannita Segítő Szolgálat bocsátott a jólelkű mentők rendelkezésére."

Tegnap reggel az Országos Mentőszolgálat budaörsi mentőállomásán a legmodernebb orvostechnikai felszerelések is bekerültek az autóba és elindultak az 1700 kilométerre lévő betegért.


KÖVESS MINKET:hirdetés
rendor-elesztes.png

Szabadnapos rendőr mentett életet, kiderült, hogy az egyik ismerőse apja volt az

Épp edzésből tartott hazafelé a kecskeméti rendőrnő, amikor hirtelen döntenie kellett: ő maga kezdte meg az újraélesztést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 04.Szabadnapos rendőr mentette meg egy elgázolt gyalogos életét Kecskeméten. A férfit egy busz gázolta el a zebrán. Már nem lélegzett, ezért azonnal megkezdte az újraélesztést. Az életmentést később az egyik kollégája folytatta. A mentők végül stabil, de életveszélyes állapotban vitték kórházba a gyalogost. Később kiderült, hogy a rendőr egyik ismerőse apjának életét mentette meg.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sakal5.jpg

Árván maradt az aranysakálkölyök, még idejében tudtak segítséget hívni

Egy fa tövében ücsörgött, és nyüszített, az orvosi segítség megmentette. Most egy kisállatkertben a kutyák és a család nyújt neki vigaszt, de gondozói bíznak benne, hogy egyszer találnak neki társat is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 03.Egy lelkiismeretes, állatszerető gazda mentette meg a kis aranysakál életét. Ubba pár hete került a Szentendrei Kisállatkerthez, miután árván maradt.

Új családja a Facebookon mesélte el a kölyök szomorú előéletét.

"Zalakomárnál egy gazda minden reggel kihajtja állatait a legelőre, este pedig vissza. Egy nap reggel arra lett figyelmes, hogy egy kis aranysakál ücsörög egy fa tövében. Este aztán, amikor újra kiment a kis sakál, még mindig ott volt, és nyüszített.

A gazda ért az állatokhoz, így nem ment közel, nehogy elriassza, lehetőséget adva arra, hogyha a kis sakál családja a közelben van, megtalálják őt. Sajnos nem így lett.

Másnap reggel a gazda még mindig a fa alatt látta a kis sakált, egyre rosszabb állapotban. Egyértelművé vált, hogy a kis sakál elárvult.

Ekkor a gazda segítséget keresett, és megtalálta az ottani állatvédőket, akik sürgősen állatorvoshoz vitték őt, ahol megállapították, hogy ki van száradva és éhezve. Infúziót, antibiotikumot kapott, és napról napra erősebb lett.

Lapozz a folytatásért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ami1-1000x667.jpg

Ölelhető „barátokat” készít beteg gyerekeknek egy csoport önkéntes

Rab Tímea és Man Viktória önkéntes 'csapata' kis figurákat horgol elsősorban daganatos beteg gyerekeknek. A kezdeményezéshez akár te is csatlakozhatsz!
Dobó Maitz Petra írása - szmo.hu
2019. augusztus 05.Véletlenül találtunk egymásra Rab Tímeával, ő is egy igazi tündér, aki közöttünk él, és akit be kell mutatnunk nektek. Tímea és barátnője, Man Viktória irányítja, terelgeti ugyanis a "Horgoljunk a beteg gyermekeknek - amigurumi jótékonysági csoportot", valamint egy Facebook-oldalt SzeretetFonal néven, amelyhez bárki csatlakozhat, aki szívén viseli a kórházban ápolt kis betegek sorsát és tud, valamint szeret horgolni.

– Hogyan indult a kezdeményezés?

– Az ötlet úgy indult, hogy én évek óta segítek beteg gyerekeknek kupakokkal és próbálok emellett anyagi segítséget is gyűjteni nekik. Egy kisfiúnak is segítettem, aki szerencsére azóta már meggyógyult, és az ő anyukája kitalálta, hogy annak a kórháznak, ahol a kisfiút kezelték, gyűjt játékokat. Na, itt jön a képbe Man Viki (ő a barátnőm), aki kitalálta, hogy akkor ő egy horgolós csoportban ezt a kezdeményezést kiírja, hogy ki szeretne horgolni pár figurát, amit majd ez az anyuka elvisz a kórházba. Az akció olyan jól sikerült, hogy végül nem is az anyuka, hanem én vittem el a kórházba. Nagyon nagy siker volt.

– Ahogyan az lenni szokott, itt jött el a pillanat, amikor egy igazi gépezet beindult?

– Igen. Ezután többen kérdezték, hogy lesz-e még ilyen. Akkor csináltuk meg a csoportot a Facebookon, amelynek ma már majdnem négyszáz tagja van.

– Mely kórházakba viszitek a munkáitokat?

– Évente többször megyünk különböző kórházakba, egyelőre Budapesten, bár mindketten Szolnokon élünk. A kis szervezői csapatunk tagja lett közben Danku Nóra is, a fotósunk.

Elsősorban daganatos beteg gyermekeknek visszük el az amigurumikat, de legutóbb és most is tervezzük, a GOKI-ban is voltunk a szívbeteg gyerekeknél. Ott is hihetetlen szeretettel fogadtak minket.

– Hátha valaki nem tudná, mi az az amigurumi?

– Az amigurumi egy japán horgolási technika, gyakorlatilag horgolt játékfigurát jelent. Leginkább állatfigurák készülnek, de kislány-kisfiú figura is készülhet. Ha a japán stílust követjük, bájos pofija, nagy, csodálkozó szeme van az emberi ábrázolásnak, de ez nem követelmény.

– A fonalat honnan szerzitek be?

– A tagjaink hobbihorgolók, saját fonalaikat, idejüket, lelkesedésüket áldozzák erre a nemes munkára. Szerencsére a csoport rengeteg adományfonalból is tud dolgozni, amelyek 100%-ban pamut fonalakat jelentenek.

A kapott fonalat szétosztjuk az ország minden táján élő önkéntes kézimunkázóink között, akik már a kész amigurumikat nekünk küldik vissza. A mi feladatunk az is, hogy a kis munkákat fertőtlenítsük, majd eljuttassuk a kórházakba.

– Kik csatlakozhatnak hozzátok?

– Bárki. Az ország egész területéről vannak a tagjaink: nagyik, anyukák, fiatal lányok. Aki tud horgolni, és szeretne mosolyt varázsolni egy kis harcos arcára, jöjjön, szeretettel várjuk!


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x