hirdetés
maszk-2.jpg

A háziorvosok kapjanak védőfelszerelést a koronavírusos betegek ellátásához – ezt követeli az ellenzék

Egy háziorvos elmondta, hogy maga vásárolta a maszkokat, mert eddig nem kapott védőfelszerelést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

A háziorvosok kapjanak védőfelszerelést, a kormány pedig indítson lakossági tájékoztató kampányt a koronavírusról. Egyebek mellett ezeket követelik ellenzéki pártok. Azt mondják, hogy a kormány rosszul kommunikál, és nem tesz eleget a járvány elleni küzdelemben. A külügyi államtitkár szerint ők folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt. A Miniszterelnökség vezetője pedig azt mondta: a háziorvosokat is felkészítették a járvány kezelésére.

Egy háziorvos az RTL Híradónak elmondta, hogy a védőmaszkot maga vásárolta, mert eddig még nem kapott.

Tájékoztatást kaptak arról, hogy mit kell tenni, ha fertőzöttel találkoznak, eszerint: ha koronavírusos fertőzést állapítanak meg, akkor a betegséget jelenteni kell, és két hétig megfigyelés alatt tartják az illetőt. A leírások alapján tudják, hogy merre kell jelenteni az eseteket.

Az országos tisztifőorvos azt közölte hétfőn, hogy aki fertőzött területen járt, és a tünetek tapasztalhatók nála, annak a háziorvoshoz kell fordulnia.

A DK-s Komáromi Zoltán szerint a háziorvosok nem kaptak semmiféle segítséget.

hirdetés

Kellene védőruházat, szükség volna tájékoztatásra és a háziorvosok alaposabb felkészítésére.

A többi ellenzéki párt is jobb tájékoztatást követel, többek között az akcióterv nyilvánosságra hozatalát javasolják.

A Híradó beszámolója szerint a BKK eszközein a következő napokban tájékoztató anyagokat lehet majd látni. Gulyás Gergely azt ígérte, hogy a háziorvosokat is megfelelően felkészítik egy esetleges járványra.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolójahirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-mti-foto-kovacs-tamas.jpg

Orbán üzent a Néppártnak: „Nekem erre nincs időm!”

A miniszterelnök levelet írt az Európai Néppárt főtitkárának, amelyben közölte, hogy most minden idejét kizárólag arra fordítja, hogy magyar emberek életét igyekszik megmenteni.
MTI, fotó: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt (EPP) főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.

"Világunk határozottan a feje tetejére állt. Mi, kormányfők és pártvezetők a világ minden táján arra összpontosítjuk erőnket, hogy kellő időben hatékony döntéseket hozzunk az emberéletek megmentése, állampolgáraink egészségének és biztonságának védelme érdekében" - fogalmazott a miniszterelnök.

Szavai szerint nehezen elképzelhető, hogy bármelyik állami vezetőnek ideje lenne "fantáziálnia" más országok szándékairól. Mint írta: manapság ez költséges luxusnak tűnik.

"Minden tiszteletem az Öné, de nekem erre nincs időm!"

- írta levelében Orbán Viktor, közölve, hogy bármilyen kérdés megvitatására nyitott, amint véget ér a jelenlegi koronavírus-világjárvány, mindaddig azonban minden idejét kizárólag arra fordítja, hogy magyar emberek életét igyekszik megmenteni, valamint arra, hogy az alaptörvény keretei között intézkedéseket készítsen elő a gazdasági és társadalmi talpra állás érdekében.

hirdetés

"Azt javaslom, hogy mindannyian ugyanezt tegyük a saját országainkban"

- zárta levelét Orbán Viktor.

Csütörtökön az Európai Néppárt 13 tagpártja írt levelet Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének, amelyben azt írják, szerintük a koronavírus elleni védekezésről elfogadott magyar törvényben a kormányra ruházott, határozatlan idejű rendeletalkotási hatáskör ellentétes a párt alapelveivel és a liberális demokrácia, valamint Európa értékeivel.

Úgy vélik, hogy Orbán Viktor arra használhatja a rá ruházott jogkört, hogy a kormány tovább szűkítse a civil szféra mozgásterét. Levelükben a Fidesz kizárását kérték a néppártból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
muller-cecilia-orszagos-tisztifoorvos-sajtotajekoztato.jpg

Müller Cecília: Felesleges lenne az egész országot tesztelni

A tisztifőorvos egészségügyi tanácsokat is adott, valamint kiderült az is, hogy egyre többen szegik meg a kijárási korlátozásokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Nem lesz elkerülhető a tömeges megbetegedések fázisa az országos tisztifőorvos szerint, de egyelőre még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk. Erre Müller Cecília az Operatív Törzs szokásos délelőtti online sajtótájékoztatóján tért ki, miután ismertette a vírussal kapcsolatos napi adatokat.

Hozzátette: a sűrűbben lakott területeken többen produkáltak pozitív tesztet, de "valamennyi megyében van beteg vagy fertőzött."

Müller Cecília ezután több hasznos tanáccsal látta el a nézőket. Az országos tisztifőorvostól a nézők megtudhatták, hogy a kézszárítók nem pusztítják el a vírust, UV-lámpával ne kezeljük a bőrünket, mert csak ártunk vele, és ugyanez vonatkozik az alkoholos-klórpermetre is. Védőoltás továbbra sincs, az antibiotikumos kezelés is hasztalan, csak a "ráfertőzés"megelőzése érdekében használhatják az orvosok.

Az újságírók előzetesen feltett kérdéseire adott válaszok alapján kiderült, hogy hiába termelődött ellenanyag a szervezetben, egyelőre nem tudják, hogy mennyi ideig nyújt védelmet. Cáfolta, hogy hiány lenne a gyerekeknek szánt oltóanyagból, ami egy álhír alapján terjedhetett el.

Bár létezik egy tanulmány, amely szerint pár nap alatt tesztelhető lenne az egész ország, Müller szerint ennek nincs értelme, nem volna hatással a járvány kezelésére. A járvány terjedésének megakadályozását a meghozott intézkedések garantálják – fogalmazott.

hirdetés

Vizsgálják az alternatív helyszínek bevonását, ha a tömeges megbetegedések indokolttá teszik, ezt már Kiss Róbert rendőr mondta arra az újságírói kérdésre, hogy a stadionokba is kerülhetnek-e betegek. Kiss hozzátette: a kijelölt kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések kezelésére.

Pénteken 31 kórházba szállítanak egyéni védőeszközöket, ahogyan ma a rendőrök is kapnak védőfelszereléseket. Ma is, holnap is érkezik szállítmány Magyarországra – idézi Kisst a HVG.

A rendőr azt is elmondta, hogy egyre többen szegik meg a hatósági házi karantént: már több, mint 230 esetben kellett helyszíni bírságot kiszabni ilyen ügyben. Szabálysértési eljárás a kijárási korlátozások megszegése ügyében összesen 2044 esetben indult már.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
bonafarm_honvedseg.jpg

Újabb vállalatoknál jelentek meg a honvédelmi irányító törzsek

A listán élelmiszeripari, szállítmányozási és vegyészeti cégek szerepelnek.
MTI, fotó: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

További vállalatoknál jelentek meg a honvédelmi irányító törzsek - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint csütörtöktől 93-ra nőtt azon vállalatok köre, amelyeknél a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntésének eredményeként honvédelmi irányító törzsek segítik a biztonságos és zavartalan működést az ország ellátásbiztonságának érdekében.

Az akciócsoport döntése nyomán a következő cégekkel bővült a létfontosságúnak minősített vállalatok köre:

Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Waberer's International Nyrt., Bonafarm Zrt., Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt., Pápai Hús Korlátolt Felelősségű Társaság, Goodmills Magyarország Malomipari Korlátolt Felelősségű Társaság, GLOBUS Konzervipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság, BONDUELLE CENTRAL EUROPE Zöldségfeldolgozó Korlátolt Felelősségű Társaság, ALKALOIDA Vegyészeti Gyár Zrt.

Kiemelték: a honvédelmi irányító törzsek nem veszik át az érintett vállalatok irányítását. Azért vesznek részt a vállalatok életében, hogy biztosítsák azok folyamatos működését, az ország lakóinak ellátásbiztonságát. Fő feladatuk, hogy szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel szükség esetén segítséget nyújtsanak például logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi vagy biztonsági feladatokban.

hirdetés

Emlékeztettek: a Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével március 13-án megalakult létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntését követően először március 19-én 71 vállalathoz érkeztek irányító törzsek, március 25-étől pedig további 13 vállalattal bővült az ország folyamatos működéséhez nélkülözhetetlen vállalatok listája. A csütörtöki döntéssel összesen 93-ra nőtt azon vállalatok listája, ahol a honvédelmi irányító törzsek segítik azok zavartalan és biztonságos működését - áll  HM közleményében.

Orbán Viktor március 13-án jelentette be, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében több akciócsoportot hoz létre. Ezek egyike a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport,amelynek vezetője Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Korábban mi is megírtuk, hogy a tiszavasvári Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-new-york-mento-beteg.jpg

Vasárnapra elfogynak a szabad lélegeztetőgépek New Yorkban

A polgármester szerint több ezer darabra lenne szüksége a város kórházainak, hogy jövő héten is el tudják látni a betegeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Újra megkongatta a vészcsengőt New York polgármestere, Bill de Blasio, aki pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, vasárnapra már nem lesz szabad lélegeztetőgép a város kórházaiban, miközben egyre több ott a koronavírusos beteg.

"Úgy számolunk, hogy hétfőn vagy kedden jöhet a következő nagy hullám, amikor 5000 beteg fekszik egyszerre a város intenzív osztályain intubálva, és továbbra is jönnek majd az újabb betegek, akiket viszont már nem tudunk majd lélegeztetőgépre kapcsolni"

- mondta a polgármester.

Bill de Blasio szerdai sajtótájékoztatóján már jelezte, hogy vasárnapig még 400 lélegeztetőgépre lenne szüksége New Yorknak, jövő héten pedig több ezer kellene, mert hamarosan már nem lesz szabad gép az újabb betegeknek.

Múlt héten arról beszélt, hogy a helyi kórházak szövetségi segítség nélkül már csak azt a hetet bírják ki. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója is bírálta korábban a a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget (FEMA), mert szerinte nem érkezik meg tőle időben a megígért segítség.

hirdetés

"A szövetségi segítség hiányában nekünk kell eldöntenünk, hogy ki haljon meg"

- mondta Cuomo múlt héten.

Most De Blasio is arra panaszkodott, hogy hiába kért egy héttel ezelőtt a szövetségi kormánytól orvosokat és ápolókat, azóta sem érkezett utánpótlás. Szerinte az ország még mindig úgy viselkedik, mintha még mindig békeidők lennének, pedig a polgármester szerint már itt az ideje átállni a hadiállapotra.

"Egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben, amely egyre több amerikai ember életét oltja ki. És ez még csak a kezdet"

- figyelmeztetett De Blasio.

A polgármester korábban arra kérte a város lakóit, hogy ha tehetik, ne menjenek el otthonról, de ha mégis, takarják el a szájukat és az orrukat, hogy ezzel is lassítsák a vírus terjedését.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!