lazaryne
"A gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazás a szememben a gyilkosságnál is nagyobb bűn"
Dr. Lazáry Györgynét jelölték az Aranyanyu-díjra. Arra tette fel idejét, pénzét, életét, hogy Magyarországon is védjék az áldozattá váló kicsiket az újabb traumától.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. október 09.


"Marika nagyon céltudatos, határozott, és mindent megtesz azért, hogy a gyermekeknek a legjobb érdeke érvényesülhessen az igazságszolgáltatásban - árulta el Kovács Júlia Dr. Lazáry Györgynéről, akit Richter Aranyanyu Díjra jelölt.

Dr. Lazáry Györgyné hosszú évek óta küzd a szexuális bántalmazást elszenvedett gyermekekért. Szabadidejét, saját pénzét is erre az ügyre áldozza.

Ma Magyarországon ugyanis az áldozattá váló vagy szemtanú gyermeket és felnőtteket az igazságszolgáltatás menete újra és újra traumatizálja. Különösen, ha a gyermek vagy felnőtt szexuális abúzus elszenvedője vagy szemtanúja lesz.

A szexuális abúzuson átesettek nagyon hitelesen és nagyon drámaian tudnak beszámolni arról, hogy mi történt velük. "Gyakorlatilag széttört a testük, széttört a lelkük egész életükre" - mondja Dr. Lazáry Györgyné pszichológus szakértő, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője.

Ha ma szexuális bántalmazás ér egy gyermeket Magyarországon, és feljelentést tesz a szülő, akár 8-10 helyre is el kell menniük, a gyermeknek pedig tucatnyi vadidegen embernek kell elmondania, mi történt vele. Gyakran feleslegesen kell az áldozatnak újra felidéznie azt a borzalmat, ami vele történt, mivel 100 feljelentésből csupán 10 vádemelés lesz és egyetlenegy ítélet.

Ezen a gyakorlaton változtatna gyökeresen a Barnahus-modell. A szó jelentése izlandi nyelven: gyermekház.

"A Barnahusban hiszünk a gyereknek" - mondja Dr. Lazáry Györgyné.

A nálunk jelenleg kísérleti programként működő Barnahus-modellben a legfontosabb az áldozat védelme. A magyarországi gyakorlattól eltérően nem az áldozatnak kell bizonyítani az igazát, hanem a gyanúsítottnak kell bizonyítania azt, hogy nem ő az elkövető.

Magyarországon 2016 novemberében, Szombathelyen nyílt az első Barnahus-intézmény.

"A Barnahus-ház és -módszer segíthet abban, hogy ezek a rettenetes bűncselekmények feltárhatóvá és bizonyítottá válhassanak, az elkövetőket pedig felelősségre vonják"

- mondta a korábbi, vele készült riportunkban Dr. Lazáry Györgyné.

VIDEÓ: Dr. Lazáry Györgyné bemutatkozó kisfilmje:

Ha rá szavaznál, erre a linkre kattintva teheted meg.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x