hirdetés
gundel.jpg

A Gundel-család legendái

Gundelék vendégszeretete, precizitása nemcsak száz éve volt legendás, specialitásaik ma is ismerősen csengenek a magyar füleknek.
Dömötör Nikolett cikke - szmo.hu
2012. szeptember 23.


hirdetés

Gundel Károly, a messze földön híres magyar gasztro-dinasztia tagja, 129 éve ezen a napon született. Gundelék vendégszeretete, precizitása nemcsak száz éve volt legendás, nevük és specialitásaik ma is ismerősen csengenek a magyar füleknek.

A dinasztia alapítója, Károly édesapja még Johannes Gundelként vágott neki a nagyvilágnak, mindössze tizenhárom esztendősen. 1857-et írtak akkoriban, amikor a kisfiú hátrahagyta bajorországi otthonát, hogy magyar rokona szárnyai alatt megállja helyét a nagybetűs Életben. Zsebében harminc márkával érkezett meg Gartner Györgyhöz, egyből elszegődött pikolófiúnak egy pesti vendéglőbe.

hirdetés

A kis Johann sikeresen vette az akadályokat, egyre feljebb került a ranglétrán. Az Utolsó Fillér nevű fogadóból a Téli Sörházba, majd a nagy presztízsű Arany Sasba került, ahol idővel – 18 esztendősen – már főpincérként dolgozott. 1869-ben feleségül vette a tulajdonos lányát és egyben tulajdon unokahúgát, Kommer Annát. Sora jól ment, még abban az évben megvásárolta a Bécsi Sörházat. Gundel Jánosként saját lábára állt, családi vállalkozása, melynek kezdete innentől datálható, mesés hírnévre tett szert.

Nem telt bele sok idő, hamarosan a Virágbokor vendéglő, majd az Erzsébet Királyné Szálloda, aztán az István Főherceg Szálloda is felkerült a palettára. Gundel János nem elégedett meg az egyszerű vendéglátós szerepével, hosszas és kitartó munkája gyümölcseként éttermei hírnevet és kiemelkedő elismertséget szereztek.

Törzsvendégei a kor közéleti személyiségei közül kerültek ki. Asztalainál foglalt helyet többek között Tisza Kálmán, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Lotz Károly és még sokan mások. Mikszáth Kálmánnal baráti viszonyt ápolt, az író kérésére vált a repertoár részévé a palóc leves, amely az eredeti recept szerint ürühússal, krumplival és zöldbabbal készül tejfölös habarással, friss kaporral megszórva.

János öt gyermeke közül Károlyban volt meg az a véna, amely az örök klasszikusok sorába emelte őt és a Gundel-házat. Édesapja ragaszkodott ahhoz, hogy Károly már kisgyermekként besegítsen az étterem körüli munkálatokban, ne pedig elkényeztetett, gazdag ifiúrként üljön a babérjain. Károly nagy kedvvel és szorgalommal tette, amit rábíztak: piacra járt, Jánoshoz hasonlóan először ő is pikolófiúként kezdte.

1907-ben nősült meg, arája az egyik vendég, az ifjabbik Marchal József sógornője, Blasutig Margit volt. Tizenhárom gyermekük született, egy percig sem kellett azon aggódnia, vajon lesz-e, aki továbbviszi a jól csengő Gundel nevet.

Károly 1910-ben vette bérbe a városligeti Wampetics vendéglőt, ez az épület ad otthont mai napig a Gundel Étteremnek. Itt születtek azok a fogások, melyek már étlapra kerülésükkor klasszikusokká váltak: a Gundel-saláta, Gundel-fogas, Gundel-tokány, Gundel-palacsinta…

Mindegyik fogásnak története van, a rumos-diós-csokis palacsinta például Márai Sándorhoz köthető. Az eredeti recept az ő feleségétől, Lolától származik, Gundel Károly tőle kérte „kölcsön” – a repertoárban akkoriban még Márai-palacsintaként szerepelt, a kommunista rezsim alatt azonban nem viselhette az emigrált, tiltólistára tett író nevét.

A Gundel gyarapodását az első világháború szakította félbe. Károly is bevonult katonának, 1918-ban szerelt le századosként, hogy aztán újabb lendülettel lásson neki a vendéglátásnak. Kibérelte a Royal Szálloda és a Gellért Szálló éttermeit, saját bort palackozott, sertéstelepet, kertészetet és gombapincét tartott fenn.

A Gundel fénykorából több kedves kis anekdota maradt fenn. Károly egy ízben például nem volt rest, az egyik banketten ötszáz fő részére készíttetett libamájfelfújtat, holott a fogást percre pontosan kellett kivenni a sütőből és minden résztvevőnek egyszerre feltálalni, hogy a hőmérsékletük és az állaguk egyforma legyen.

Előszeretettel nevezte el ételkülönlegességeit köztiszteletben álló vendégeiről, akikkel személyesen foglalkozott. Magát nem vendéglősnek, hanem vendéglátónak tartotta, tapasztalatait, szakértelmét irodalmi munkássága őrzi.

A Gundel...

A második világháború alig hagyott valamicskét Gundelék vagyonából, 1947 után pedig, az államosítás idején még az is évekig kérdéses volt, nem tűnik-e el az étteremlánc a történelem süllyesztőjében. A privatizáció után a Gundel név ismét a minőség és a hagyományok szimbóluma lett.

Ha érdekesnek találtad a Gundel-család történetét, nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
biblia_vilaghaboru_northfoto.jpg

75 évvel a haláluk után derült ki két háborús hősről egy Biblia miatt, hogy barátok voltak

Hét héttel a világháború vége előtt lőtték le a nácik Németország felett azt a bombázót, amin a két fiatal őrmester szolgált.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 08.


hirdetés

1945-ben együtt halt meg két, a világ ellenkező pontjáról származó fiatal katona, de csak most derült ki egy véletlen folytán, hogy barátok voltak, írja a Daily Mail.

A két huszonéves katona barátságára egy kallódó Biblia derített fényt. A szent könyvet még két éve találta meg elhunyt nagynénje örökségét átnézve az 54 éves Alison Round. A Biblia egy bizonyos új-zélandi Morgan Swap tulajdona volt eredetileg, de ez a név teljesen ismeretlen volt a nőnek. Eldöntötte, hogy utánajár a rejtélynek.

Gyorsan kiderült, hogy Morgan Swap együtt szolgált a II. világháborúban az elhunyt nagynéni első férjével, Edward Finch-csel. Ahogy tovább kutatott a múltban, az is kiderült, hogy a fiatalok jó barátok lettek a háborúban, ráadásul együtt is haltak meg, alig néhány héttel a háború vége előtt.

A 22 éves Morgan Swap az új-zélandi légierőnél, míg a 20 éves Edward Finch a brit királyi légierő 153-as századánál szolgált a háborúban. A két őrmester együtt szállt fel annak a tíz Lancaster bombázónak az egyikére, amelyet 1945. március 16-án indítottak el London mellől a németországi Würzburg felé.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szegedi-boszorkanyper.jpg

Azért haltak máglyahalált, mert eladták az esőt a törököknek – a Boszorkánysziget borzalmas története

Az 1728-as szegedi boszorkányper volt az utolsó, ördögre hivatkozó tömeggyilkosság a magyar történelemben.
Tóth Noémi, Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2020. május 05.


hirdetés

Tudjátok, miért hívják Boszorkányszigetnek Szeged egyik területét? Sajnos nem valami fiktív rémhistória ihlette a ragadványnevet, hanem a borzalmas tények.

1728. július 23-án egy tucat boszorkánynak kikiáltott polgárt kötöztek négyesével farönkökhöz, majd máglyán elégették őket.

Előtte azonban különféle tortúráknak tették ki őket. A pokoli olimpián volt vízpróba, ami lényegében a „meghalsz vagy meghalsz” elven működött: összefogták kezed-lábad, és bedobtak a vízbe. Ha ártatlan vagy, befogad a víz, tehát elsüllyedsz és megfulladsz, ha pedig bűnös, akkor kivet magából a víz és fent maradsz, de akkor meg azért égetnek el. Átélték a gyanúsítottak a tűpróbát is, ami hasonló logika mentén működött.

Ha az ördög rajtuk hagyta a bélyegét, akkor érzéketlen a bőrük az adott területen (az anyajegyeket és szőrtelen részeket is a sátán művének tulajdonították), ha meg jajveszékelt és vérzett, akkor ártatlannak találtatott, de sokra nem ment vele a szerencsétlen.

Tekintve, hogy Szeged városát előtte pestis, aztán az árvíz sújtotta, nem meglepő, hogy amikor a várt esőzés helyett szárazság, majd jégeső jött, kissé betelt a pohár a lakóknál. A tömeghisztériává fajuló gyanúsítgatások sorát Kökényné Nagy Anna bábaasszony indította el a városban.

hirdetés

Már ellene is folyt eljárás Makón, és sokan kétségbe vonták szakmai alkalmasságát is, miután meghalt a kezei között egy újszülött. A papok közben elterjesztették, hogy azért nem segít az esőért könyörgő istentisztelet, mert van, aki kiköpi a szent ostyát. Ezzel is gyanúsították az ismert bábát, aki ijedtében beárulta néhány ellenségét, hogy mentse az irháját (négy bába is volt a vádlottak közt).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Lunar_eclipse_of_2019_January_21_Belgium.jpg

Fény derült a titokra: hová tűnt a Hold az égről 900 évvel ezelőtt?

Az 1100-es évek elején hatalmas, kénfelhő terjedt el a Föld sztratoszférájában, elsötétítve hónapokra, de lehet, hogy évekre az eget. A tettes egy izlandi vulkán volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 13.


hirdetés

E sötétség okára már korábban voltak bizonyítékok, mert a tudósok olyan mintákat találtak jégtakarók és gleccserek mélyén, amiket a vulkánkitörések produkáltak és megőrizték a kénrészecskéket. Ezek elérték a sztratoszférát, majd visszahullottak a Föld felszínére. A jég ugyanis rendkívül hosszú ideig meg tudja őrizni a vulkanikus tevékenység nyomait, csak az esemény pontos időpontját nem árulják el.

A kutatók korábban úgy vélték, hogy a kénes maradványokat az izlandi Hekla vulkán 1104-es kitöréséből származnak. Az 1500 méter magas tűzhányót „a Pokol kapujaként” is emlegetik. Hírnevét erősítette Jules Verne Utazás a Föld középpontjába című regénye, amelynek hősei e hegy gyomrába szállnak alá, hogy hihetetlen küldetésüket teljesítsék.

Egy új kutatás szerint azonban, amelyet Sébastien Guillet, a genfi egyetem paleontológusa vezetett, a kénüledékek Grönlandon 1108-09-ben kezdtek lerakódni, és ez a folyamat egészen 1113-ig tartott. Ugyanez volt megfigyelhető ugyanebben az időszakban az Antarktisz jégkéreg kronológiájában.

A csoport az okokat keresve átfésülte a történelmi dokumentumokat. Középkori feljegyzések után kutattak különös, sötét holdfogyatkozásokról, amelyek egybeeshetnek a nagyobb vulkánkitörések okozta sztratoszferikus köddel.

A NASA csillagászati visszaszámlálásai szerint 1100 és 1120 között összesen hét teljes holdfogyatkozást lehetett megfigyelni Európából. A 12. század elejéről származó angliai „Peterborough-i krónikában” egy korabeli szemtanú leírta, mi történt 1110. május 5-én. A beszámoló szerint a Hold fénye egyre kisebb lett, és ahogy az éj leszállt, teljes sötétség borult az égre, még a Hold körvonalai sem látszottak.

hirdetés

Sok csillagász vitatkozott azóta is ezen a rejtélyes jelenségen. George Chambers a 19. század végén állapította meg, hogy ez egy „fekete holdfogyatkozás” volt, amikor az égitest szinte teljesen láthatatlanná vált.

Bár az esemény jól ismert a csillagászat történetében, a kutatók eddig nem hozták összefüggésbe a sztratoszférába került vulkáni részecskékkel, holott ennek igen nagy a valószínűsége az új tanulmány szerint. Ha helyes az időzítés, a Hekla „ártatlannak” tekinthető. A gyanú most leginkább a japán Aszama vulkánra terelődik, amely 1108-ban óriási, hónapokig tartó kitörést produkált. Sokkal nagyobbat, mint 1783-ban, amelynek több mint 1400 halálos áldozata volt.

Egy korabeli japán hivatalnok így írta le az eseményt naplójában: „Lángolt a vulkán csúcsa, vékony homokréteg fedte a kormányzó kertjét, és a rizsföldek alkalmatlanná váltak a művelésre. Soha nem láttunk még ilyet az országban.”

A kutatók ősfák évgyűrűiben is bizonyítékot látnak, mert azok elvékonyodása arra utal, hogy abban az évben szokatlanul hideg volt az északi féltekén. Vannak történelmi dokumentumok arra is, hogy az 1109-1111 közötti éveket ítéletidő, rossz termés és nagy éhínségek kísérték, különösen Nyugat-Európa több vidékén. És bár ezek a vulkánkitörések a régmúltban történtek, az emberiséget sújtó szörnyű következményeket csak mostanában fedezi fel a tudomány és ezek intő jelek lehetnek a 21. századi embernek is – írja a a Sciencealert.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
auto-2.jpg

Borozgatás után szerezték meg az első magyar jogosítványt

Az ittas vezetést ugyanis csak 1905-ben tiltották meg. Tudtad, hogy a XX. század elején kötelező volt állandóan dudálni, és majdnem nálunk vezették be utoljára Európában a jobbra tartást?
Tóth Noémi - szmo.hu
2020. május 19.


hirdetés

Autót vezetni manapság már nem kiváltság vagy luxus, de ez nem volt mindig így. Ráadásul a régmúltban semmiféle szabályozás nem volt a sofőrökre nézve, nem beszélve a biztonsági előírások teljes hiányáról.

Lócitrom és a gépész urak

Az 1890-es években jelentek meg az első automobilok az országban. Az elsőt Hatsek Béla optikus, a későbbi Első Magyar Műszemgyár igazgatója, a másodikat a pezsgőgyáros Törley József vezette.

A XIX. században az omnibuszok sikerén felbuzdulva kiépült Budapesten a lóvasút-hálózat is, de hosszútávon nem vált be, mivel túl sok bűzzel, kosszal és patkódübörgéssel járt. Furcsa belegondolni, hogy majdnem kétszáz évvel ezelőtt a két lóval vontatott kocsikat a fővárosi Margit híd emelkedőjénél egy harmadik lóval húzatták fel az emelkedőn (ez volt az igazi buszpótló). A lóvasút intézménye a XX. század elején szűnt meg. Ugyanebben az időben írták elő, hogy csak az vezethet autót vagy motort, aki sikeres vizsgát tett annak használatáról. Ekkoriban országszerte mindössze harminc autó volt még csak regisztrálva.

A legenda szerint az első magyar vizsgázó jókedvűen, néhány pohár bor elfogyasztása után tette le sikeresen a vizsgát, ugyanis az ittas vezetést csak 1905-ben tiltották meg.

hirdetés

1912-ben megkezdődött a hivatalos képzés az Állami Sofőriskolában, kizárólag férfiak számára, és meglepően borsos áron. Akik itt végeztek, komoly szakmai tudásra és tekintélyre tehettek szert, és a „gépész úr” titulus is megillette őket.

A KRESZ bevezetésével lett kötelező a biztonsági öv

Egy 1910-es belügyminiszteri rendelet – az úgynevezett párizsi egyezmény – hatására vezették be a közúti táblákat, a rendszámtáblát és rajta a H betűt, mint Magyarország államjelzését. Ebben a törvénykezésben várták el minden sofőrtől, hogy járművét szerelje fel kürttel, valamint lámpákkal: elöl két reflektor, hátul a rendszámtáblát megvilágító enyhébb izzó volt előírva.

Ami a korai dudákat illeti, minden elindulásnál és kereszteződésben meg kellett nyomni, ahogyan erős forgalom esetén is rendszeresen használni kellett

(E cikk írója pedig épp azon gondolkozik, hogy az elmúlt évben akár egyszer is megnyomta-e az autója dudáját).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!