A Google-n a Nemzeti dal
Más műtárgyak mellett immár a Nemzeti dal kéziratát is megnézhetitek a Google virtuális múzeumában, amelyhez ma csatlakozott az Iparművészeti Múzeum (IMM) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is. A Google csak az ötletet és a technológiát adja, tartalommal a múzeumok töltik fel az oldalt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. március 21.Más műtárgyak mellett immár a Nemzeti dal kéziratát is megnézhetitek a Google virtuális múzeumában, amelyhez ma csatlakozott az Iparművészeti Múzeum (IMM) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is. A Google csak az ötletet és a technológiát adja, tartalommal a múzeumok töltik fel az oldalt.

MTI

A Google Art Projecthez ma újabb 30 múzeum csatlakozott, így a honlapon már több mint 40 ország 200 gyűjteményének 40 ezer műtárgya tekinthető meg - mondta el a Google Magyarország vezetője.

A weboldalra annak 2012 áprilisi indulása óta 20 millióan látogattak el, eddig 300 ezer felhasználó készítette el saját virtuális gyűjteményét az ott található műkincsekből. A világ legnagyobb virtuális kiállításához a Google csak az ötletet és a technológiát adja, tartalommal a múzeumok töltik fel az oldalt.

A Google Art Projecten már 2012 óta elérhető a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria számos műkincse; a PIM és az IMM csatlakozásával a négy budapesti gyűjtemény összesen 350 műtárgya tekinthető meg a honlapon.

A Google virtuális múzeumába 49 műtárgy digitalizált képét töltötték fel - közölte E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Arra törekedtek, hogy minden tárgytípusból ízelítőt adjanak, a PIM gyűjteményében ugyanis a kéziratokon, könyveken túl fontos relikviák, fotók, az írók személyes tárgyai is megtalálhatók.

A főigazgató kiemelte, hogy a Google Art Project segítségével a magyar irodalom határon túl élő olvasói is megtekinthetik a közzétett tárgyakat, ez talán még a gyűjteményezést is segítheti. E. Csorba Csilla kiemelte Petőfi Sándor Nemzeti dalának kéziratát, amelyet műtárgyvédelmi okokból a hetvenes évek közepe óta nem állítanak ki. A kinagyítható, digitális képen most jól látható, hogy a vers milyen javításokon keresztül nyerte el végső alakját.

Feltöltötték Petőfi egyetlen fennmaradt fotóját is, míg Jókai Mórról egy 1892-es felvétel került fel a honlapra. Valódi érdekesség Ady Endre Kocsiút az éjszakában című versének kézirata és Márffy Ödön Csinszka-portréja is - jegyezte meg E. Csorba Csilla, hozzátéve: mostantól digitálisan elérhető József Attila Thomas Mann üdvözlése című költeményének kézirata és javított gépirata is.

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy gyűjteményükből 21 művész 103 alkotását töltötték fel. Különleges alkotás például Francesco Avelli és Giorgio Andreoli 1520 körül készült, mitológiai jelenetet ábrázoló itáliai majolika tálja, ahogy Jan van Roome hasonló korú flamand kárpitja is soha nem látott részletgazdagságban vizsgálható digitálisan.

II. Rudolf császári udvarában készült Jan Vermeyen násfás serlege, míg a magyar vonatkozású feltöltött műkincsek között Takács Imre Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című, a művész felesége által hímzett kárpitját említette meg.

Serfőző Szabolcs, az IMM digitalizálási projektjének vezetője elmondta, hogy a múzeum saját digitális kollekciójában jelenleg mintegy 3000 műtárgy található, ezekből a Google Art Projectben egy kedvcsináló válogatást mutatnak be.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x