hirdetés
NMI_4267.jpg

A gazdaság szerkezete át fog alakulni – Cesar A. Hidalgo a Brain Baron

Mit hoz a jövő az ember és a mesterséges intelligencia versenyfutásában? Kell-e félnünk az információ-áradattól? Ezekre a kérdésekre válaszolt a Brain Bar előadójaként Cesar A. Hidalgo, a mesterséges intelligencia szakértője.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. június 07.


hirdetés

A mindössze 40 esztendős chilei fizikus a lehető legjobb helyről jött e témában, hiszen a Massachusetts Institute of Technology (MIT) napjainkban a mesterséges intelligencia fellegvára, szinte havonta hallunk nemzetközi kutatógárdájának újabb és újabb nagyszerű eredményeiről.

A szenvedélyes előadó Cesar A. Hidalgóval napjaink legfőbb technológiai aggodalmairól beszélgettünk.

-A mesterséges intelligencia ma az egyik legizgalmasabb és sokak számára az egyik legfélelmetesebb dolog a világon. Ön szerint hol van a gépek automatikus tanulásának, a machine learningnek a határa?

hirdetés

-Az emberek azt hiszik, hogy a mesterséges intelligenciák vég nélkül fejleszthetők. Én úgy gondolom, hogy ez nem így van.

- Vannak olyan alkalmazások, amelyeknek fejlesztése a 21. század feladata. Ilyen a számítógépek közötti kapcsolat-teremtés, a beszédfelismerés, a nyelvtanulás. De ezek nem azt jelentik, hogy belátható időn belül létre lehet hozni általános értelemben vett szuperintelligens gépeket.

-Kezdetben gyorsnak tűnnek a frissítések, de aztán, mint minden technológiában, itt is elérkezünk a lehetséges legfelsőbb szinthez. Ezeket nevezzük mi „gyenge mesterséges intelligenciáknak”, amelyek segítik az embert, fokozzák a teljesítményét. Az „erős mesterséges intelligenciák” lesznek azok, amelyek általános intelligenciával rendelkeznek, amelyek nemcsak egy behatárolt területen tevékenykedhetnek. A 21. század a „gyenge mesterséges intelligenciáké” lesz, sokfélét fejlesztenek ki pontos feladatkörökre, de ezeknek kevés kapacitásuk lesz arra, hogy eljussanak általános területekre. Nagyon fontos szerepük lesz például a radiológiában, a számos forrásból érkező szövegek összefoglalásában, a művészetekben, de a saját kijelölt útjukról nem térnek le.

-Sokan félnek attól, hogy a robotok széles körű elterjedése világszerte nagy munkanélküliséget okoz. Ugyanakkor ez lehetőséget adhat új munkakörök kitalálására.

-Azt hiszem, hogy az új munkalehetőségek nem feltétlenül a keresletből születnek, hanem az embereknek abból a lelki szükségletéből is, hogy hozzájáruljanak a társadalom építéséhez. A gazdaság szerkezete át fog alakulni: egyre kevesebb ember kell majd az ismétlődő feladatokra, akár a mezőgazdaságban, az iparban, vagy a szolgáltatásokban, és egyre jobban előtérbe kerülhetnek a kreatív emberek.

Ezáltal erősödni fog a gazdaság kulturális jellege, mert mind nagyobb tudásra és tehetségre lesz szükség, és ugyancsak erősödhet az emberek közötti versenyszellem, mert ha sok kreatív ember lesz a munkaerőpiacon, akkor csak igazán kiemelkedő teljesítménnyel hívhatja fel valaki magára a figyelmet.

Ezek a szektorok fognak elsősorban növekedni, mert ezek a kreatív emberek meg találják társaikat a csapatmunkára is.

-Ön írt néhány évvel ezelőtt egy nagy sikerű könyvet Miért növekszik az információ? (Why Information Grows?) címmel. Néha már ma is úgy érezzük, hogy elértünk az információ-befogadás csúcsára. Meddig fokozódhat ez még?

-Az információ-áramlás növekedése véleményem szerint tovább folytatódik, mert azoknak egy része immár többé-kevésbé automatikusan érkezik. A begyűjtött információkból rengeteg a működési adat, amelyeket a különböző cégek tevékenységétől az adóátutalásokig és a közszolgáltatásokig. De miközben növekednek az információk, korlátot jelent az, hogy mennyire hozzáférhetők, és mennyire tudjuk őket a gyakorlatban felhasználni. És bár azt látjuk, hogy az információk egyre nagyobb mennyiségben ömlenek a legteljesebb káoszban egy képzeletbeli nagy tóba, számunkra nem a mennyiség a fontos, mert mindenkinek másra van szüksége a maga területe és lehetőségei szerint.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Vegan.jpg

Vegán bőrt készített kaktuszból két mexikói srác

Két év kutatás után a bőriparnak megfelelő anyagot tudtak létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A két fiatal vállalkozó arra a problémára próbált megoldást találni, amit az állati származékból és vagy műanyagból készített termékek okoznak. A divat az egyik legnagyobb környezetszennyező, ugyanis a műbőr legyártásával újabb és újabb műanyagrészecskéket juttatunk a körforgásba, az állatok bőréért pedig esőerdőket irtunk, hogy nagyobb csordákat lehessen legeltetni. Az új, kaktuszból készülő bőr alternatívát nyújthat mind a divat, a bútor- és autóipar számára.

López Velarde Adrián és Marte Cázarez, mexikói vállalkozók a közelmúltban mutatták be cégük, a Desserto organikus bőrét, amely teljes egészében fügekaktuszból készítenek. Ezzel úttörők lettek, ugyanis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Céljuk az volt, hogy az állati bőr fenntartható, kegyetlenségmentes alternatíváját megteremtsék.  A Desserto biológiailag lebontható, és megfelel a bőripar minden elvárásának.  Az anyag rugalmas, légáteresztő, tartóssága legalább 10 év, és persze környezetbarát.

hirdetés

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki, mechanikai előírásoknak”

- mondta López Velarde a Fashion United-nek.

A Desserto a múlt hónapban volt kiállítva Milánóban, a Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon. Az alkotók már együttműködnek a különféle iparágak nagy csoportjaival a lehetséges alkalmazás érdekében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
telefon_ferfi.jpg

Már halálunk után is küldhetünk hangüzenetet szeretteinknek egy alkalmazás segítségével

A Ghost App segítségével akár 50 évre előre is időzíthetünk hívásokat. Ezt pedig egy ráktúlélőnek köszönhetjük.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

50 százalék esélye volt Malachi Duffieldnek, hogy túlélje a bőrrákot, ekkor kezdett el üzeneteket rögzíteni a családjának arra az esetre, ha meghalna. A most 34 éves férfi végül meggyógyult, ám a furcsa ötletre egy startupot épített, írja a Mirror. A Ghost Appban akár halálunk után 50 évre előre is tudunk üzenetet időzíteni szeretteinknek.

Aki olvasta vagy látta a PS I Love You-t, annak ismerős lehet az alapötlet. Innen jutott eszébe Duffieldnek is, hogy hangüzeneteket rögzítsen betegsége idején feleségének és fiának. Majd az egyik ismerősét kérte meg, hogy halála után játssza le ezeket a felvételeket a családjának.

A férfi végül felgyógyult, és bár a felesége kérte, azóta sem mutatta meg neki a felvételeket. Az ötletet inkább továbbfejlesztette, ebből lett a Ghost App (Szellem App), aminek már a szlogenje is hátborzongató: Digital life goes on (A digitális élet folytatódik).

hirdetés

Az applikáció a Facetime-hoz és a Skype-hoz hasonló videókat rögzít, de egyszerű hangüzeneteket is felvehetnek vele a felhasználók. Ezeket pedig tetszőleges időpontra, akár 50 évre előre is időzíthetik.

Az előre beállított időpontban egy hívás érkezik a megjelölt személy telefonjára, és ha felveszi, akkor meghallgathatja az üzenetet.

Egyszerre akár több embernek is el lehet küldeni egy üzenetet, amiket tetszőleges alkalommal lehet módosítani az appon belül.

A Ghost App nem mindenkinél aratott osztatlan sikert. Akadnak olyan vallási csoportok, akik egyenesen ízléstelennek nevezték a szolgáltatást. Malachi Duffieldet ez egyáltalán nem zavarja, az első pillanattól kezdve tudta, hogy az ötlet megosztó lesz.

"A legtöbb visszajelzés szerencsére pozitív. Sokan szeretnék még azelőtt használni, hogy elmennek, mert így egy kicsit kapcsolatban tudnak maradni szeretteikkel"

- mondta a ötletgazda.

A Ghost App elérhető iOS-en és Androidon is.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!