hirdetés
klein_suhajda-7.jpg

A föld ötödik legmagasabb csúcsára indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Áprilisban kezdődik a Magyar Makalu Expedíció Nepálban, a cél a 8463 méteres csúcs megmászása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

Fél évvel ezelőtt zárult sikerrel az Eseményhorizont csapatának legutóbbi expedíciója: Suhajda Szilárd első magyarként ért fel a 8611 méteres K2 csúcsára, oxigénpalack használata nélkül.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd azóta új kalandra készül, a fizikai, stratégiai és mentális felkészülés már hónapok óta folyik. A két hegymászó a Makalu 8463 méteres csúcsát veszi majd célba. A feladat – bár önmagában is komoly célnak számít – mérföldkő lesz 2021-es palack nélküli Everest expedíciójuk előtt. A Magyar Makalu Expedíció keretében a csapat április elején utazik Nepálba.

A Himalájában három „leget” szokás emlegetni: a legveszélyesebb Annapurnát, amelyet Klein Dávid mászott meg első magyarként 2016-ban, a legnehezebb K2-t, amelynek csúcsán Suhajda Szilárd állt 2019-ben, és a legmagasabb Mount Everestet, amelyet még nem mászott meg magyar állampolgárságú hegymászó oxigénpalack használata nélkül.

Dávid és Szilárd célja, hogy 2021-ben együtt álljanak az Everest csúcsán, előtte azonban a 8463 méteres Makalura készülnek, amely számos kihívást tartogat számukra.

hirdetés

2013 óta mászik együtt Klein Dávid és Suhajda Szilárd – az Eseményhorizont csapat két hegymászója – és 2016-ban indultak először együtt nyolcezres hegyre. A magyar hegymászás történetének utolsó két – nyolcezres hegyen végrehajtott – első magyar megmászást e páros hajtotta végre. A hegymászók 2019 szeptemberében megkezdték a mentálisan és fizikai felkészülést, hogy az idei, valamint a jövő évre tervezett expedíciójuk során maximális teljesítményt nyújtsanak majd.

“A feladat hatalmas: 8600 méter felett, oxigénpalack nélkül egy teljesen új dimenzióba lépünk be. Ez a létezés határmezsgyéje.

2014-ben 8700 méteren fordultam vissza. Szilárd idén fenn állt, palack nélkül, a K2 8611 méteres csúcsán. Rajtunk kívül a ma élő magyar hegymászók közül csak Ács Zoli barátunk volt hasonló magasságban pótlólagos oxigén nélkül. (Erőss Zsolt és Várkonyi László sajnos már nincsenek köztünk.) Tudjuk mire készülünk, így most, a felkészülés során, mindent darabjaira szedünk - edzéstervet, stratégiát, a mentális felkészülést - és mindezt igyekszünk úgy újra összeállítani, hogy eddigi legjobb eredményeinkhez hozzá tudjuk rakni a hiányzó 239, illetve 150 métert. Olyan expedíciót kell megvalósítanunk, olyan stratégiát kell követnünk a felkészülés során és a hegyen is, ami maximalizálja a siker, és minimalizálja a tragédia esélyét. A Makalu - bár tiszteletet érdemlő komoly, önálló cél - de egyben az új stratégiai elemek próbája is” - mondta el Klein Dávid.

A Makalu a Föld ötödik legmagasabb csúcsa, amely a Mount Everesttől 19 km-re található a kínai-nepáli határon.

1955 májusában egy francia expedíció tagjai jártak először a legmagasabb pontján, a magyarok közül pedig elsőként - és eddig egyedüliként - 2008-ban Erőss Zsolt érte el a csúcsot. A négyoldalú piramist formázó hegyet a technikásabb, nehezebb (és magasabb) nyolcezresek közé szokás sorolni. A Makalu hírhedt meredek lejtőiről, valamint éles gerinceiről, ráadásul a csúcs előtti utolsó szakasz is kimondottan technikás mászást igényel. A Magyar Makalu Expedíció csúcsmászása május végén, június elején várható.

Az expedíció alaptábora 5600 méteres magasságban helyezkedik majd el. Az alaptábor elérése után kezdetét veszi a magashegyi akklimatizáció és a táborlánc kiépítése: az egyes akklimatizációs körök során Dávid és Szilárd az alaptábor felett kisebb táborokat épít majd ki. A táborokban élelmet, sátrat hagynak hátra és a táborlánc kiépítése során szervezetüket is hozzászoktatják a ritkább légkörhöz. Várhatóan 3-4 ilyen akklimatizációs kört hajtanak majd végre. A csúcsmászás napján a legfelső táborból indulnak majd, és ide, vagy egy alsóbb táborba térnek vissza.

Dávid és Szilárd az eddigieknél is erősebb edzéstervvel készül a Makalu megmászására. Céljuk, hogy együtt álljanak a Föld ötödik legmagasabb pontján alig több, mint három hónap múlva, majd teljes erőbedobással a Mount Everest csúcsának elérésére koncentráljanak.

Az Eseményhorizont programot Klein Dávid hívta életre 2002-ben, Suhajda Szilárd pedig 2016 óta tagja a csapatnak. Céljuk a hazai hegymászás és a „tiszta” (oxigénpalack nélküli) mászás ügyének szolgálata, himalájai expedíciók szervezése, valamint az egészséges életmód és a mozgás fontosságának közvetítése.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
michael-schumacher-1.jpg

Michael Schumacher nem beszél, csak a szemeivel tud kommunikálni

Schumacher volt csapatfőnökének exfelesége beszélt a legendás Forma-1-es pilóta állapotáról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Több információt is lehetett hallani az elmúlt hetekben Michael Schumacherről, aki hét évvel ezelőtt szenvedett súlyos síbalesetet, állapotáról pedig alig tudni valamit.

A Forma-1-es legenda a franciaországi Méribelben esett el síelés közben, súlyos fejsérülést szenvedett, ami miatt kétszer meg kellett operálni. A családja a baleset óta nem oszt meg információkat a sajtóval, ezért csak olyan információk kerülnek napvilágra vele kapcsolatban, amiket a hozzá közel álló ismerősök, barátok árulnak el.

Nemrég egy svájci idegsebész, Erich Riederer beszélt arról, hogy

szerinte már nincs remény arra, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok valaha is felépüljön.

Az orvos soha nem volt tagja a hétszeres világbajnok orvosi csapatának, így a kezelésében sem vett részt, de a sérülés súlyosságáról rendelkezésre álló információk alapján

hirdetés

úgy gondolja, Schumacher vegetatív állapotban van, azaz magánál lehet, de nem tud reagálni.

Hasonló dolgokat mondott Elisabetta Gregoraci, Schumacher volt csapatfőnökének exfelesége is. A divatmodell most a Big Brother valóságshow olasz változatában szerepel, ott kérdezte meg az egyik játékostársa az egykori pilóta állapotáról - írja a Blikk.

Gregoraci azt mondta, úgy tudja, Schumacher még a beszédre sem képes.

"Nem beszél, csupán a szemeivel tud kommunikálni. Összesen három ember mehet be hozzá, rajtuk kívül senki sem láthatja"

- mondta a modell.

Arról is beszélt, hogy úgy értesült, a legendás autóversenyző Svájcból Spanyolországba költözött a családjával, és most egy olyan házban élnek, ahol a felesége egy kórházat rendezett be.

Erről egyébként a sajtó is beszámolt már. Mi is megírtuk, hogy a hírek szerint Corinna Schumacher három éve, 27 millió fontért vette meg azt a mallorcai villát a Real Madrid elnökétől, Florentino Péreztől, ahová nemrég átszállították az eddig Svájcban ápolt férjét.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
dozsa-gyorgy-uti-gazolo-birosagon-mti-monus-marton.jpg

Négy év fogházra ítélték és örökre eltiltották a vezetéstől a Dózsa György úti gázolót első fokon

M. Richárd nemcsak a halálos balesetért kapta a fogházbüntetést, hanem egy másik ügye miatt is. Az ítélet nem jogerős, másodfokon folytatódik a büntetőper.
MTI, fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Négy év fogházra ítélte első fokon és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől M. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyű testi sértés miatt szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Az egyik vádpont szerint M. Richárd 2017-ben Budapesten a Dózsa György úton nagy teljesítményű nyugati rendszámú személyautójával 100 kilométeres sebességnél is jóval gyorsabban összeütközött egy szabálytalanul kanyarodó autóval, amelynek két utasa meghalt, vezetője pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Az ügyben ugyancsak megvádolt másik sofőr felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Egy másik vádpont szerint 2015-ben M. Richárd és egy kerékpáros között alakult ki közlekedési incidens, ami miatt M. Richárdot garázdasággal, könnyű testi sértéssel és közúti veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség.

hirdetés

M. Richárd a garázdaságot és a könnyű testi sértést elismerte, a halálos közúti balesettel kapcsolatban pedig részben elismerte felelősséget.

Elsőfokú ítéletében a PKKB a halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt M. Richárd és a másik járművezető felelősségét is megállapította. Utóbbit egy év tíz hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és egy évre eltiltotta a járművezetéstől.

A szóbeli indoklásban elhangzott, hogy M. Richárd súlyosan megszegte a KRESZ szabályait a sebességhatár csaknem háromszoros túllépésével, a másik vezető pedig a kanyarodás és az elsőbbségadás szabályainak megsértésével.

Ezen túlmenően egyik vádlott biztonsági öve sem volt bekötve, M. Richárd szervezetében kokaint mutattak ki a baleset után, vezetés közben mobiltelefont használt és érvényes járművezetői engedélye sem volt.

A bíró leszögezte, hogy ha a gyorshajtással, illetve a kanyarodással, elsőbbségadással kapcsolatos szabályszegéseknek csak az egyike elmarad volna, már nem következik be a tragikus végeredmény.

Megjegyezte, hogy M. Richárd vezetői képességét nem befolyásolta az elfogyasztott kokain, továbbá a szakértő által megállapított személyiségzavara sem korlátozta abban, hogy tisztában legyen cselekedete társadalomra veszélyességével. A bíró beszélt arról is, hogy a baleset helyszíne egy "nehéz" kereszteződés, ezért elvárható lett volna az arra közlekedőktől a fokozott gondosság, időközben egyébként a kereszteződés forgalmi rendjét megváltoztatták.

A másik vádpontban a bíróság megállapította az elsőrendű vádlott bűnösségét garázdaság és könnyű testi sértés miatt, ugyanakkor felmentette a közúti veszélyeztetetés vádja alól.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész M. Richárd terhére, ugyanakkor M. Richárd enyhítéséért, a másik vádlott pedig felmentésért fellebbezett, így a Dózsa György úti, két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset büntetőpere másodfokon folytatódik majd.

Az ügyész kérte M. Richárd letartóztatását részben a kiszabott négy év szabadságvesztés, valamint egy vesztegetés miatt folyamatban lévő másik büntetőeljárás, részben pedig bűnismétlés veszélye miatt. A védő ugyanakkor a jelenlegi bűnügyi felügyelet, a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetését kérte, hivatkozva többek között arra, hogy

M. Richárdnak a négyéves szabadságvesztésből lehet, hogy csak néhány hónapot kell letöltenie a lehetséges kedvezmények és a már eddig letartóztatásban töltött idő miatt.

Az elsőfokú bíróság megszüntette az M. Richárd elleni kényszerintézkedést, ami ellen az ügyész szintén fellebbezett.

M. Richárdot 2006-ban az úgynevezett kecskeméti maffiaperben jogerősen nyolc év szabadságvesztésre ítélték, mert a Radnai László elsőrendű vádlott által vezetett bűnszervezet "katonája" volt. A bűnszervezet drogkereskedelemmel, védelmi pénzek szedésével, prostitúcióval foglalkozott, amikor pedig 2004-ben elfogták egyes tagjait, épp egy rivális bandával való leszámolásra készült.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mccann.jpg

Kislány-fürdőruhákat és pedofil képeket találtak nála, de mindent tagad Madeleine McCann feltételezett gyilkosa

Több ezer pedofil fotó volt a férfi lakókocsijában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Továbbra sem ismeri el Madeleine McCann feltételezett gyilkosa, hogy bármi köze lenne a kislány 13 évvel ezelőtti eltűnéséhez és halálához, de egyre inkább szorul a hurok körülötte. Olyan közvetett bizonyítékok kerültek elő, amelyek tovább valószínűsítik bűnösségét.

A négy éves Madeleine egy portugáliai üdülőhelyről tűnt el nyomtalanul 2007-ben. Bár soha nem került elő, a hatóságoknak meggyőződésük, hogy a kislány gyilkosság áldozata lett. A fő gyanúsított egy korábban pedofil cselekedetek és nemi erőszak címén elítélt német férfi, Christian Brueckner. A 43 éves Brückner jelenleg is börtönben van hazájában, miután két éve Görögországban drogügy miatt letartóztatták, biztonsági okokból magánzárkában tartják.

A gyanúsított lakókocsijában nemrégiben kislányokra való fürdőruhákat, valamint hat pendrive-on 8000 olyan fotót találtak, amelyeken gyermekeken követnek el erőszakot. Ügyvédje szerint Brückner ezek után is mindent tagad a kis Madeleine-nel kapcsolatban.

A lakókocsi szerepel abban a dokumentumfilmben, amelyet az ügyről a napokban mutattak be az egyik német tv-csatornán.

A BBC szerint ezt a járművet sosem látták Portugáliában, ott Brückner egy kempingfurgonnal, illetve egy fekete Jaguárral közlekedett.

hirdetés

Portugáliában Madeleine szüleinek, Gerry és Kate McCann-nek barátai azzal vádolták a német rendőrséget, hogy „szórakoznak” a házaspárral, mert nem közölnek velük semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a kislány halott.

Hans Christian Wolters német ügyész megerősítette, hogy levelet írt a szülőknek, amelyben közölte, hogy Madeleine meghalt, de azt nem árulta el, hogy ezt mire alapozzák. A szülők viszont azt mondják, hogy eddig még nem kaptak ilyen levelet.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nebih-reggelizo.jpg

Lejárt alapanyag, rovarirtó mellett tárolt ételek egy budapesti hamburgerezőben

A Nébih azonnal bezáratta a helyet.
MTI, fotók: Nébih - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi reggeliző és hamburgerező tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeptemberben a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt, a bírság megállapítása folyamatban van - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A Nébih tájékoztatása szerint a 13. kerületben található, a Kokesi Projekt Kft. által működtető vendéglátóegységben egyebek mellett a hűtőkapacitás nem biztosította a szabályos tárolás feltételeit, ezért a sütésre váró félkész alapanyagokat hűtés nélkül, a polcokon és a padozaton tárolták.

A kiszolgálópulton kínált szendvicseket, péksüteményeket nem óvták a cseppfertőzéstől és a rovaroktól, sőt közvetlenül mellettük tárolták a csomagolóanyagot, rovarirtós dobozt, üdítőitalokat, szórólapokat és ide tették a vendégek a visszahozott, használt edényeket is

- tették hozzá.

Kiderült az is, hogy a hamburgerezőben nem volt alkalmas hely és vízvételi lehetőség a zöldség tárolására, mosására, tisztítására.

hirdetés

A jégsalátát és a salátakeveréket tisztítatlanul használták fel a szendvicskészítéshez. A frissen érkezett, tisztítatlan paprikát, narancsot, uborkát, káposztát a vendégtérben tárolták.

Ez nem volt összhangban a vállalkozás részére kiadott engedéllyel sem, amely szerint csak tisztított, konyhakész, csomagolt zöldség és gyümölcs vihető be az egységbe.

Mindezek mellett a hatóság kivont a forgalomból 10 olyan tételt, amelyek eredete nem volt nyomonkövethető, illetve tisztítatlan salátával készült és egy lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot, megtiltotta azok forgalomba hozatalát, felhasználását, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az egység az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta a tevékenységét - közölte a Nébih.

Egy fővárosi reggeliző és hamburgerező ellenőrzése

Egy fővárosi reggeliző és hamburgerező egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nébih szakemberei szeptemberben a helyszínen tapasztalt, é...


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!