hirdetés
A Föld-bástya termeiben szembenézhetsz Dobóval és Szulejmánnal is
Az Egri csillagok szereplőinek viaszfigurái között felidézheted a hősies várvédők történetét.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

Az egri vár az egyik legkedveltebb turisztikai látványosság Magyarországon. A története, a Dobó vezette várvédők hősiessége, Gárdonyi regénye sokakat izgat, és szívesen sétálnak a kemény időket megélt falak között.

A vár dicsőséges korszakát a Dobó István Vármúzeum kiállításain ismerheted meg. A várban hagyományőrző vitézekkel is találkozhatsz, de egy 3D-s film is segít a korszak megismerésében.

A bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A látogatás végén pedig kihagyhatatlan élmény a várfal körbesétálása, ahonnan az egész város és a környék is csodás látványt nyújt.

A várban, a Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz.

Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal.

A bástya alsó részében egy műhelyében dolgozó kovács, majd Gárdonyi Géza pipázó szobra fogad. Beljebb haladva találkozhatsz Cecey Évával, Bornemissza Gergellyel, Dobó István várkapitánnyal, Sárközivel, a cigánnyal, Jumurdzsákkal és Tinódi Lantos Sebestyénnel is. A következő helyiségben Szulejmán szultán és Török Bálint viaszfigurája is látható.

A figurák mellett egy lépcsőn lehet lejutni egy földalatti folyosóra is, amely egy hajdani „titkos” alagút egy része volt, és egy rekeszajtóhoz vezetett.

Az egri vár legismertebb időszaka az 1552-es ostrom volt, amikor Dobó István kapitány és kislétszámú csapata sikeresen visszaverte az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét,

és ezzel megvédte a várat, és megálljt parancsolt a törökök további hódításának. Ezt a kort mutatja be a kiállítás a Föld-bástyában, amely az ostrom után épült 1570-1576 között, Ottavio Baldigara tervei alapján.

A győzedelmes csata tiszteletére az Egri Vár 2014-től Nemzeti Emlékhely lett.

Gárdonyi regénye, az Egri csillagok az egyik legismertebb magyar történelmi regény.

A történetének alapja valóságos, és 1533-tól 1552-ig követi nyomon a szereplők életét, és a korszak eseményeit. Az író a könyv forrásai között említi Tinódi Lantos Sebestyén Egervár viadaljáról (1553) írt énekét, és az ebből készült Eger summáját (1553). A lantos alakja is felbukkan a műben.

A Panoptikumban látható többek között:

Bornemissza Gergely (1526 – 1555) A pécsi kovácsmester fia hadnagyként került Egerbe, a királyi csapatok élén. A végvári vitéz különösen értett a tűzszerészethez és a haditechnikához, ezt Tinódi is kiemelte írásában. Az 1552-es csata után egy évvel őt nevezték ki várkapitánynak, de a törökök elfogták, és Isztambulba hurcolták.

Cecey Éva a regényben Gergő gyerekkori pajtása, majd felesége volt. Gárdonyi találta ki az alakját, Bornemisszának ugyanis a valóságban két felesége is volt, Fügedi Erzsébet és Sygher Dorottya.

Dobó István (1500 körül – 1572) egy nagybirtokos, felvidéki főnemes, és az ostrom idején az egri vár kapitánya volt.

Tinódi Lantos Sebestyén (1510 körül – 1556) a magyar énekszerző, lantos, a 16. századi magyar epikus költészet jelentős képviselője volt, a regényben is felbukkan.

Jumurdzsák, azaz Dervis bég a regény egyik kulcsfigurája volt, de arra, hogy valóban élt-e, nincs történelmi bizonyíték.

Szulejmán (1494-1566) 26 évesen lett az Oszmán Birodalom szultánja, korának egyik legnagyobb hatalmú vezetője volt. Egerben Dobóék ugyan megállították, de hadjáratait később folytatta. Végül Szigetváron a vár bevétele előtti napon az életét vesztette.

A Panoptikumba külön belépőt kell váltani.

Bővebb információk ITT


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Virágba borult Eger - még elbűvölőbbé vált ez a gyönyörű város
A kertek, a parkok, a sétány menti fák mind színpompás díszbe öltöztek.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. április 15.Eger történelmi falai között sétálva elvarázsol mindenkit a sokféle virágdísz.

Igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a városnak a színkavalkád.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Felkapcsolták a díszkivilágítást Egerben: csodás ünnepi fényekben pompázik a város
A képek magukért beszélnek...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 28.A Dobó téren és környékén Lénárt Márton egri fotós kalauzol minket körbe.

A november 20-án kora reggel kidőlt karácsonyfa helyére már aznap este felállított egy újat az önkormányzat, a díszgömbbel együtt a fő tér igazi látványossága.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
6 újdonság Egerben és a környékén: a kemencés finomságoktól a kerékpártúráig
Lesz még rockkoncert, piknik és szüret is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 07.Eger és környéke egész évben kedvelt kirándulóhely. Sokan többször is visszatérnek az egyik legnépszerűbb magyar utazási célponthoz. A helyiek pedig mindig készülnek valami újdonsággal is. Íme az idei év meglepetései:

1. Kemenceavató Húsvétoló – Bélapátfalva, Gesztenyés Kiállítóház

április 22.

A majdnem 800 éves Ciszterci Apátság Bélapátfalván található, ahova mindig megéri egy kirándulást tenni. Húsvétkor új hagyományt szeretnének elindítani: a település központjában, a Gesztenyés Kiállítóházban, az új kemencében először sül kalács, lángos.

Utána Húsvéti forgatag lesz a kiállítóház udvarán: hagyományőrző locsolkodás, állatsimogató, népi együttesek, kézműves játszóház, gyermekprogramok vár benneteket.

2. Sáfránykerti Piknik és II. Szalóki Borséta – Egerszalók, Sáfránykert

május 4.

Egerszalók a Sódombjáról híres, de emellett a Barlanglakásokat is egyre többen ismerik. Ám ezen a napon a pikniké a főszerep. Plédet, piknik csomag a szervezők készítenek, neked csak élvezned kell a jó hangulatot, a zenét, a barbecue finomságokat és kemencés kalácsokat.

A nap folytatódik a pincékben a II. Szalóki Borsétával. 6-7 helyi pincébe látogathatsz szakszerű vezető kíséretében.

3. Kerékpártúrával a mozgásért - Bogács-Bükk amatőr kerékpáros teljesítmény túra

május 18.

Kerékpártúrára hívnak mindenkit, aki elszántságot érez ahhoz, hogy próbára tegye önmagát, a Bükk hegység gyönyörű környezetében. Start és cél: Bogács, Rendezvénypark

Útvonal: Bogács, Cserépfalu, Hór- völgy, Oszlai tájház, Hosszú- völgy, Völgyfő-ház, Bükkzsérc, Cserépfalu, Bogács. Táv: 35 km.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Zúzmarás hajnal, legelésző őzek, ezernyi színben pompázó természet - Ilyen az ősz Szilvásváradon
A Nappal együtt kelők ilyen csodákat láthatnak a közeli mezőkön, erdőkben.
Fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2018. november 05.Bizony már volt olyan hajnal, hogy jéggé dermedt a pára a levelek szélén, de volt annyira enyhe is, hogy a tavasz érzését hozta a felkelő nap. A táj csendes, békés, az őzek bátorkodnak csak elő ilyen korai órán - no meg a fotós...

A színpompás természetben érdemes ilyenkor is egy nagy sétát tenni, ezernyi csodát rejt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x