hirdetés
nyito-1.jpg

A Föld-bástya termeiben szembenézhetsz Dobóval és Szulejmánnal is

Az Egri csillagok szereplőinek viaszfigurái között felidézheted a hősies várvédők történetét.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

Az egri vár az egyik legkedveltebb turisztikai látványosság Magyarországon. A története, a Dobó vezette várvédők hősiessége, Gárdonyi regénye sokakat izgat, és szívesen sétálnak a kemény időket megélt falak között.

A vár dicsőséges korszakát a Dobó István Vármúzeum kiállításain ismerheted meg. A várban hagyományőrző vitézekkel is találkozhatsz, de egy 3D-s film is segít a korszak megismerésében.

A bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A látogatás végén pedig kihagyhatatlan élmény a várfal körbesétálása, ahonnan az egész város és a környék is csodás látványt nyújt.

A várban, a Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz.

Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal.

hirdetés

A bástya alsó részében egy műhelyében dolgozó kovács, majd Gárdonyi Géza pipázó szobra fogad. Beljebb haladva találkozhatsz Cecey Évával, Bornemissza Gergellyel, Dobó István várkapitánnyal, Sárközivel, a cigánnyal, Jumurdzsákkal és Tinódi Lantos Sebestyénnel is. A következő helyiségben Szulejmán szultán és Török Bálint viaszfigurája is látható.

A figurák mellett egy lépcsőn lehet lejutni egy földalatti folyosóra is, amely egy hajdani „titkos” alagút egy része volt, és egy rekeszajtóhoz vezetett.

Az egri vár legismertebb időszaka az 1552-es ostrom volt, amikor Dobó István kapitány és kislétszámú csapata sikeresen visszaverte az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét,

és ezzel megvédte a várat, és megálljt parancsolt a törökök további hódításának. Ezt a kort mutatja be a kiállítás a Föld-bástyában, amely az ostrom után épült 1570-1576 között, Ottavio Baldigara tervei alapján.

A győzedelmes csata tiszteletére az Egri Vár 2014-től Nemzeti Emlékhely lett.

Gárdonyi regénye, az Egri csillagok az egyik legismertebb magyar történelmi regény.

A történetének alapja valóságos, és 1533-tól 1552-ig követi nyomon a szereplők életét, és a korszak eseményeit. Az író a könyv forrásai között említi Tinódi Lantos Sebestyén Egervár viadaljáról (1553) írt énekét, és az ebből készült Eger summáját (1553). A lantos alakja is felbukkan a műben.

A Panoptikumban látható többek között:

Bornemissza Gergely (1526 – 1555) A pécsi kovácsmester fia hadnagyként került Egerbe, a királyi csapatok élén. A végvári vitéz különösen értett a tűzszerészethez és a haditechnikához, ezt Tinódi is kiemelte írásában. Az 1552-es csata után egy évvel őt nevezték ki várkapitánynak, de a törökök elfogták, és Isztambulba hurcolták.

Cecey Éva a regényben Gergő gyerekkori pajtása, majd felesége volt. Gárdonyi találta ki az alakját, Bornemisszának ugyanis a valóságban két felesége is volt, Fügedi Erzsébet és Sygher Dorottya.

Dobó István (1500 körül – 1572) egy nagybirtokos, felvidéki főnemes, és az ostrom idején az egri vár kapitánya volt.

Tinódi Lantos Sebestyén (1510 körül – 1556) a magyar énekszerző, lantos, a 16. századi magyar epikus költészet jelentős képviselője volt, a regényben is felbukkan.

Jumurdzsák, azaz Dervis bég a regény egyik kulcsfigurája volt, de arra, hogy valóban élt-e, nincs történelmi bizonyíték.

Szulejmán (1494-1566) 26 évesen lett az Oszmán Birodalom szultánja, korának egyik legnagyobb hatalmú vezetője volt. Egerben Dobóék ugyan megállították, de hadjáratait később folytatta. Végül Szigetváron a vár bevétele előtti napon az életét vesztette.

A Panoptikumba külön belépőt kell váltani.

Bővebb információk ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-1.jpg

Mesefigurák költöztek Egerbe: Vukkal, Frakkal és Süsüvel is találkozhatsz a belvárosban

Rajtuk kívül még sok régi kedves ismerős feltűnik a Mesesétányon.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. december 18.


hirdetés

Kedvenc meséink főszereplői is részt vesznek az adventi ünneplésben Egerben. A belváros több pontján, a Mesesétányon láthatók a sokak gyerekkorát idéző figurák.

Sajnos néhány mesehős már csak a képeken látható így, mert párat megrongáltak a fotók készítése óta. Az Eger Advent Facebook-oldal szerint jó pár kiegészítő nemrégiben eltűnt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyit-6.jpg

Eger régen és most: fotókon látható, mennyit változott a város

Izgalmas időutazást tehetsz a képek segítségével.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Egyik kedvelt fotós téma az "ilyen volt - ilyen lett". A bőséges lehetőségek közül pedig kiemelkedően izgalmas, mikor egy település múltjának nyomába ered a fotós. Így teszi ezt Egerben Vámossy Béla, aki régóta keresi meg a régi fotók mai helyszíneit. Izgalmas időutazáson vehettek ti is részt a segítségével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit-2.jpg

„Szokatlanul későn kezdődött az ostrom” – 6+1 érdekesség, amiért érdemes ellátogatni az egri várba

Találkozhatsz Dobóval és Szulejmánnal, megismerheted Veronka életét, átélheted a csatát, és izgalmas tényeket is megtudhatsz az ostromról. Ráadásnak pedig kiderül, mi köze volt Gárdonyi fiának a regényhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Eger az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon. Ebben a gyönyörű vidék, a híres borok mellett az egri vár védőinek dicső története is közrejátszik. Az Egri csillagok című Gárdonyi-regény az egyik legismertebb magyar könyv, és a belőle készült filmet is generációk látták. Így nem csoda, hogy Dobó vagy Szulejmán története a mai napig rengeteg látogatót vonz az egri várba.

A várban pedig sok érdekességgel várják az ideérkezőket. A kiállítások mellett korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők várnak, a Panoptikumban találkozhatsz a regény hőseivel, a fegyverkiállításon megnézheted, mivel küzdöttek a régi vitézek. De átsétálhatsz a közeli minaretbe is, ahol a török építészettel ismerkedhetsz. És hogy még izgalmasabb legyen a felfedezés, elárulunk pár érdekességet az ostromról és a regényről is.

1. A vár egyik különös hangulatú helyén találkozhatsz Dobóval vagy Szulejmánnal

A várban a tárgyi emlékek mellett a bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz. Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal. Hogy ki mindenkivel találkozhatsz, az is kiderül cikkünkből:

hirdetés

2. A hős egri nők hétköznapjairól mesél Veronka a sütőasszony

1552-ben Dobóék hősies győzelmét a törökök elleni harcban többek között a sokszor vakmerő, sokszor furfangos, sokszor halált megvető bátorsággal harcoló nőknek is köszönhették a várvédők. A csaták közti szünetekben azért ők is nők voltak, szerelembe estek, vagy éppen segítettek másoknak. Ahhoz, hogy mindezt jobban elképzelhessük, egy asszonynak eredhetünk a nyomába, aki útközben elmeséli életét is. Hogy milyen volt a törökök ostromolta várban a nők élete, azt Veronka meséjén keresztül ismerheted meg cikkünkből:

3. A várban, a Fegyvermustra kiállításon megnézheted, mivel harcoltak a magyarok és törökök

A középkortól az első világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhatsz a fegyverek között. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Ha érdekel, hogy a katonák mivel küzdöttek, akkor nézz szét ezen a kiállításon is:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
eger_vamossy-11-1.jpg

Egri tükröződések: Mikor különleges élménnyé válik egy pocsolya is az esőnek köszönhetően

Különös látványt nyújt a város, ha egy kicsit másképpen nézünk rá.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

Eső után a város is tükörbe pillanthat, hiszen a hatalmas pocsolyáknak köszönhetően a szép részleteket duplán is élvezhetjük. A fura "feje tetejére" állított világ a fotóst is megragadta.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!