hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
A Föld-bástya termeiben szembenézhetsz Dobóval és Szulejmánnal is
Az Egri csillagok szereplőinek viaszfigurái között felidézheted a hősies várvédők történetét.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

Az egri vár az egyik legkedveltebb turisztikai látványosság Magyarországon. A története, a Dobó vezette várvédők hősiessége, Gárdonyi regénye sokakat izgat, és szívesen sétálnak a kemény időket megélt falak között.

A vár dicsőséges korszakát a Dobó István Vármúzeum kiállításain ismerheted meg. A várban hagyományőrző vitézekkel is találkozhatsz, de egy 3D-s film is segít a korszak megismerésében.

A bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A látogatás végén pedig kihagyhatatlan élmény a várfal körbesétálása, ahonnan az egész város és a környék is csodás látványt nyújt.

A várban, a Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz.

Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal.

A bástya alsó részében egy műhelyében dolgozó kovács, majd Gárdonyi Géza pipázó szobra fogad. Beljebb haladva találkozhatsz Cecey Évával, Bornemissza Gergellyel, Dobó István várkapitánnyal, Sárközivel, a cigánnyal, Jumurdzsákkal és Tinódi Lantos Sebestyénnel is. A következő helyiségben Szulejmán szultán és Török Bálint viaszfigurája is látható.

A figurák mellett egy lépcsőn lehet lejutni egy földalatti folyosóra is, amely egy hajdani „titkos” alagút egy része volt, és egy rekeszajtóhoz vezetett.

Az egri vár legismertebb időszaka az 1552-es ostrom volt, amikor Dobó István kapitány és kislétszámú csapata sikeresen visszaverte az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét,

és ezzel megvédte a várat, és megálljt parancsolt a törökök további hódításának. Ezt a kort mutatja be a kiállítás a Föld-bástyában, amely az ostrom után épült 1570-1576 között, Ottavio Baldigara tervei alapján.

A győzedelmes csata tiszteletére az Egri Vár 2014-től Nemzeti Emlékhely lett.

Gárdonyi regénye, az Egri csillagok az egyik legismertebb magyar történelmi regény.

A történetének alapja valóságos, és 1533-tól 1552-ig követi nyomon a szereplők életét, és a korszak eseményeit. Az író a könyv forrásai között említi Tinódi Lantos Sebestyén Egervár viadaljáról (1553) írt énekét, és az ebből készült Eger summáját (1553). A lantos alakja is felbukkan a műben.

A Panoptikumban látható többek között:

Bornemissza Gergely (1526 – 1555) A pécsi kovácsmester fia hadnagyként került Egerbe, a királyi csapatok élén. A végvári vitéz különösen értett a tűzszerészethez és a haditechnikához, ezt Tinódi is kiemelte írásában. Az 1552-es csata után egy évvel őt nevezték ki várkapitánynak, de a törökök elfogták, és Isztambulba hurcolták.

Cecey Éva a regényben Gergő gyerekkori pajtása, majd felesége volt. Gárdonyi találta ki az alakját, Bornemisszának ugyanis a valóságban két felesége is volt, Fügedi Erzsébet és Sygher Dorottya.

Dobó István (1500 körül – 1572) egy nagybirtokos, felvidéki főnemes, és az ostrom idején az egri vár kapitánya volt.

Tinódi Lantos Sebestyén (1510 körül – 1556) a magyar énekszerző, lantos, a 16. századi magyar epikus költészet jelentős képviselője volt, a regényben is felbukkan.

Jumurdzsák, azaz Dervis bég a regény egyik kulcsfigurája volt, de arra, hogy valóban élt-e, nincs történelmi bizonyíték.

Szulejmán (1494-1566) 26 évesen lett az Oszmán Birodalom szultánja, korának egyik legnagyobb hatalmú vezetője volt. Egerben Dobóék ugyan megállították, de hadjáratait később folytatta. Végül Szigetváron a vár bevétele előtti napon az életét vesztette.

A Panoptikumba külön belépőt kell váltani.

Bővebb információk ITT


KÖVESS MINKET:

Felkapcsolták a díszkivilágítást Egerben: csodás ünnepi fényekben pompázik a város
A képek magukért beszélnek...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 28.


hirdetés

A Dobó téren és környékén Lénárt Márton egri fotós kalauzol minket körbe.

A november 20-án kora reggel kidőlt karácsonyfa helyére már aznap este felállított egy újat az önkormányzat, a díszgömbbel együtt a fő tér igazi látványossága.


KÖVESS MINKET:
Zúzmarás hajnal, legelésző őzek, ezernyi színben pompázó természet - Ilyen az ősz Szilvásváradon
A Nappal együtt kelők ilyen csodákat láthatnak a közeli mezőkön, erdőkben.
Fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2018. november 05.


hirdetés

Bizony már volt olyan hajnal, hogy jéggé dermedt a pára a levelek szélén, de volt annyira enyhe is, hogy a tavasz érzését hozta a felkelő nap. A táj csendes, békés, az őzek bátorkodnak csak elő ilyen korai órán - no meg a fotós...

A színpompás természetben érdemes ilyenkor is egy nagy sétát tenni, ezernyi csodát rejt.


KÖVESS MINKET:

Birsünnep Noszvajon - gasztrofesztivállal, vásárral, programokkal
Milyen lehet a bírsesbab? Hogy készül a birsalmasajt? Sok érdekesség megtudható a különleges gyümölcsről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 15.


hirdetés

Eger szomszédságában, Noszvajon idén is megrendezik a birsalma ünnepét. A birs az egyik neves gyümölcse a vidéknek, a szilva mellett sokan kedvelik nem csak az illatát, hanem a belőle készített finomságokat is. Ebben pedig a helyiek igencsak jeleskednek.

Az október 20-án megrendezendő 8. Birsünnepen gasztrofesztivállal és vásárral várják a látogatókat. A rendezvénynek egyre nagyobb a híre, hiszen a birses ételek mellett van lehetőség lekvárt kóstolni, kézműveskedni, a gyerekeknek külön programokkal, báb előadással készülnek és táncház is lesz. A rendezvény a Rákóczi vendégháztól az iskoláig tart, 10.00-16.00 óráig.

A vásárban számos birsalapú terméket is lehet majd kóstolni, vásárolni. Érdemes a készítőkkel beszélgetni, vagy megtudakolni a helyiek néhány különlegességének, a birsesbabnak és a birsalmasajtnak a receptjét.

Bővebb információk ITT.

A birs a rózsafélék családjába tartozó Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. A magyar „birs” szó („vastag héjú almaszerű növények neve”) ismeretlen eredetű.

Április végén, május elején virágzik, így a fagyok ritkán tesznek kárt benne. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek. Az érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés általában 7–12 cm hosszú, 6–9 cm széles.

Termése nyersen édeskés, savanykás ízű. Finom almabor és pálinka is készíthető belőle: 2016-ban Magyarországon az Év Pálinkáját különböző birspálinkák összeházasításából készítették. Kemény állaga miatt azonban több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.

Fogyasztható megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.

Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Természetes pektinforrásnak is használják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.


KÖVESS MINKET:

Kihagyhatatlan adventi programok Egerben és környékén
December 8-15. között kiránduláson, vásáron, koncerten is élvezheted a karácsonyi hangulatot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 07.


hirdetés

Egerben és környékén is sok színes programmal köszöntik az adventet. A karácsonyi hangulatú város és a vidék kirándulásra, szórakozásra csábít. Íme egy kis ízelítő:

1. Mikulásjáratok a Mátrában és a Bükkben december 8.

Még szombaton is van lehetőség rá, az Egererdő Zrt. Kisvasútjain várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy találkozhassanak a Mikulással.

2. Télindító mulatság a Szépasszony-völgyben, Egerben december 8-án

Az Egri Bornegyed pincészetei forralt borokkal, disznótoros ízelítőkkel, és persze vidám programokkal készülnek. 17 órakor a Mikulás is ellátogat a legkisebbekhez, akiket forró csokival és forró italokkal várnak.

3. Adventi vásár Egerszalókon december 8-án

Egertől néhány kilométerre, Egerszalókon télen is különleges a fürdőzés a Sódomb tövében. Emellett a barlanglakások és a Sáfránykert is tartogat meglepetéseket. A Faluházban helyi termékekből és kézműves árukból is válogathatsz.

4. Gájer Bálint koncert december 10-én Mezőkövesden, Matyóföld szívében

Ha szereted a lágy dallamokat, hétfő este hallgasd meg a „swing hercegét”, aki dalaival mindenkit táncra perdít.

5. Adventi kézműves családi délután Bogácson december 14-én

Bogácsot általában a fürdőzés, vagy a jó túralehetőségek miatt keresik fel, de 14-én mindenkit várnak a Művelődési Házban is, hogy természetes alapanyagokból készíts karácsonyi díszeket. Közreműködik a Viola alkotóműhely.

6. Adventi Gajdos koncert Egerben december 15-én

A Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház számos rendezvénynek ad otthont, többek közt a Gajdos koncertnek, mely hagyományos gyertyafényes adventi koncert, karácsonyi meglepetésekkel.

7. Egri advent Karácsonyi vására

Az adventi időszakban a Dobó téren és az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont udvarán hangolódhatsz az ünnepekre. Kézműves termékek és helyi portékák számos sora mellett természetesen megtalálható az elmaradhatatlan forralt bor és forró italok is.

A Végvári vitézek terén a 12 év alatti gyermekek ingyenesen korcsolyázhatnak minden nap. A pálya mellett büfé és korcsolya kölcsönző is található.

További részletek ITT

Fotók: Vámossy Béla


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x