hirdetés
1024px-17_Model_UN_BARD-50-Edit.jpg

A férfiak és a nők egyaránt a Marsról jöttek – neurológus számol le a nemek szerinti agyi különbségek mítoszával

Bár már számos tudományos magyarázat cáfolta, máig tartja magát a közhely, hogy más a férfiak és a nők agya. Most egy szenvedélyes hangú könyv, a Nemivé vált agy (The Gendered Brain) megy neki ennek az előítéletnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 07.


hirdetés

Gina Rippon neves brit kognitív neurológus kutató világít rá arra, hogy ellentétben azokkal a kiirthatatlan sztereotípiákkal, mely szerint a nőknek rossz a térérzékelése és rosszak matematikából, míg a férfiak kevésbé értenek a gyerekneveléshez, a világ, amelyben élünk, formálja és határozza meg agyunkat és viselkedésünket a születésünket. Ez így van akkor is, ha mindkét nembélieknek számos hagyományos elvárással kell szembenézniük. A könyvből a Daily Mail idéz részleteket.

Gina visszaemlékszik e téren első „győzelmére.” 1986-ban éppen akkor szült, amikor a futball vb-n Gary Lineker mesterhármast lőtt, és a klinikán az összes fiúgyermek a gólkirály nevét kapta, csak neki született azon az éjszakán kislánya. Már annak is örült, hogy a gyermeket nem rózsaszínbe bugyolálták, de a nővér hamar lehűtötte örömét, mert azt mondta a babáról: „Neki van a legerősebb hangja! Nem olyan nőies…”.

A Birminghami Aston egyetem agykutató központjának munkatársa elsősorban az agy egyéni különbségeivel foglalkozik, többek között az autizmus és a diszlexia okainak megismerésére, de mindig is érdekelték azok az elméletek, amelyek a férfi és a nő agy közti különbséget hangoztatták. „Úgy vélem, ez a megközelítés mindenkinek kedvezőtlen, de különösen a nőknek és a lányoknak. Nyilván nem véletlen, hogy a tudósok, akik történelmileg többségükben férfiak voltak, azokat az elméleteket részesítették előnyben, amelyek a férfi felsőbbrendűséget támasztották alá.

A női agy alsóbbrendűsége azt is hivatott volt erősíteni, hogy a szebbik nem mindenekelőtt gyerekeket szüljön és neveljen, és hagyja a hatalmat, a politikát, a tudományt, az üzleti életet a férfiak világára” - ” – írta Gina Rippon.

A professzornő felidézi ezen elméletek több mint 200 éves történetét, majd felhívja a figyelmet arra, hogy még napjainkban is vannak olyan tudósok, akik a férfi és női agy közötti méretet a nemek közötti különbség mutatójának tartják, holott semmi utal arra, hogy ennek bármilyen jelentősége lenne a kognitív képességek tekintetében. Az pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az agy alakítható, változásai nagy mértékben attól függenek, hogy milyen környezetnek vagyunk kitéve életünk során. És különösen fontos ez születéskor, mert már az újszülöttek agya is felszedi azt a környezetéből, ami számukra fontos és hasznos, és azt is, ami nem.

hirdetés

Az ilyen nemek közötti klisék között említi a beszéddel kapcsolatosakat, mely szerint a fiúk később kezdenek el beszélni, és sokkal visszafogottabbak e téren, mint a lányok. Egy amerikai kutatás szerint egy nő naponta átlag 9000 szót mond ki, míg egy férfi csak 6000-et, de ennek okát nem tudják.

Rippon szerint a nők egyszerűen azért beszélnek többet, azért nyíltabbak érzelmeikben, mert – ezt várják el tőlük.

De ilyen a rózsaszín, mint „női szín” kliséje is. Idéz egy kísérletet, amelyben 200 gyereknek, akik közül a legkisebb hét hónapos, a legidősebb ötéves volt, páros tárgyakat mutattak, és az egyik mindig rózsaszín volt. Kiderült, hogy két éves korig egyik nembéli gyerek sem kedvelte a rózsaszínt…

„Emlékezzünk arra, hogy gyermekeink fejlődő agya mindig a tükre lesz azoknak a szabályoknak és elvárásoknak, amelyek egy társadalmi csoport tagjára vonatkoznak. Amikor a szülők azt mondják: „Annyira más a fiam és a lányom”, azt mondom, „annyira más az én két lányom”. Születésüktől fogva tisztában kell lennünk azzal, hogy gyermekeink egyéniségek, ízlésük és érdeklődési körük nem a nemükön múlik. A 80-as években született lányaimmal az volt a legfontosabb, hogy figyeljek minden olyan üzenetre, ami azt sugallta, hogy a lányok nem olyan okosak és nem olyan erősek, mint a fiúk. A 21. századi szülőknek könnyebb a dolguk, de azért továbbra is figyelni kell olyan jelekre, amelyek arra utalnak, hogy vannak olyan területek, vagy választások, amelyek zárva vannak a nők előtt” – int Gina Rippon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Homerton_university_hospital_1.jpg

Belehalt a koronavírusba a brit orvos, aki védőfelszerelést kért a miniszterelnöktől

A londoni orvos három hete írt levelet Boris Johnsonnak, amelyben védőfelszerelést kért a kórházak számára.
Fotó: Fin Fahey/Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

53 éves korában elhunyt Abdul Mabud Chowdhury londoni orvos, aki három héttel ezelőtt levélben kérte Boris Johnson miniszterelnököt arra, hogy biztosítsanak elég védőfelszerelést az egészségügyben dolgozók számára - adta hírül a Sky News.

Az urológus a kelet-londoni Homerton kórházban dolgozott, 15 nappal ezelőtt diagnosztizálták nála a koronavírust, ám sajnos belehalt a betegségbe.

Chowdhury március 18-án fogalmazott meg üzenetet Boris Johnson számára - aki egyébként azóta szintén megfertőződött, és intenzív osztályon kezelik.

A Facebookon közzétett nyílt levélben azt írta: az összes NHS-dolgozó nevében kéri, hogy biztosítsanak elegendő védőfelszerelést az egészségügyben dolgozók számára, mert az életük múlik rajta.

Ők ugyanis minden nap a frontvonalban harcolnak a vírussal, miközben életeket mentenek, és még a megfelelő védőfelszerelés ellenére is nagy az esélye, hogy megfertőződnek.

hirdetés

"Az emberek elismerik a munkánkat, tisztelegnek előttünk, ami nagyon inspiráló és megindító, de el kell mondanom, hogy meg kell védenünk magunkat és a családjainkat ebben a világméretű katasztrófában."

A férfi halálhírét a Muszlim Orvosok Egyesülete jelentette be, mély megrendüléssel tudatták, hogy két héttel a levél megírása után Chowdhury elkapta a kórt, amelybe 15 napi küzdelem után belehalt. Feleségét és két gyermekét hagyta hátra.

A kérése pedig továbbra sem talált meghallgatásra, folyamatosan érkeznek ugyanis a híradások arról, hogy milyen eszközhiánnyal küzdenek a brit kórházak: tegnap például három olyan nővérről adtak hírt, akik szemetes zsákot voltak kénytelenek húzni, hogy el tudják látni a betegeket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-vasarlas-boltok-husvet-elott.jpg

Megrohanták a boltokat húsvét előtt az emberek, sokan nem tartották be az előírásokat

Több városban is akadtak gondok a megfelelő távolság betartásával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Megrohanták az emberek a nagy élelmiszeráruházakat a húsvéti hosszú hétvége előtti munkanapon, és bár a legtöbben igyekeztek betartani a koronavírus-járvány miatt hozott előírásokat, sokan nem törődtek ezekkel - számolt be róla az RTL Híradó.

Győrben az egyik élelmiszerüzlet előtt kisebb feszültség alakult ki, miután az egyik vásárló nem akart megfelelő távolságot tartani a sorban állásnál a bolt előtt.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a Tesco létszámlimitet vezetett be, vagyis meghatározzák, hogy egyszerre hány vásárló tartózkodhat az üzletben. Egy buszsofőrként dolgozó férfi viszont nem is akarta betartani a kétméteres távolságot, ezt el is mondta az RTL Híradó riporterének. A tudósítás szerint egyébként ott a legtöbben nem panaszkodtak a szabályok betartására.

Pécsen viszont sokan fittyet hánytak az előírásokra. Amint megrohanták az áruházat, kisebb tömeg alakult ki a húspultoknál és a zöldségeknél is, és voltak, akik túl közel mentek más vásárlókhoz. Szombathelyen pedig akadt olyan, aki kesztyű nélkül fogott a pékárukból.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az RTL Híradónak azt mondta, teljesen józan és ésszerű intézkedéseket vezetettek be a boltok a dolgozók és a vásárlók védelme érdekében.

hirdetés

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-olaszorszag-orvosok-betegellatas.jpg

Olaszországban ismét nőtt az új koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma

Már több mint 100 orvos lett a járvány áldozata az országban.
MTI - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Azután, hogy már napok óta egyre kevesebb koronavírusos beteg halt meg Olaszországban, csütörtökön az előző napoknál több halálesetet jelentettek be.

Az olasz Polgári Védelmi Hivatal legfrissebb, csütörtök esti adatai szerint

egy nap alatt újabb 610 ember halt bele a vírus szövődményeibe. Szerdán ez a szám 542 volt. Így már több mint 18 ezer halálos áldozata van a járványnak Olaszországban.

A FNOMCeO nevű egészségügyi szakszervezet jelentése szerint már több mint 100 orvos halt meg a koronavírus miatt.

Az új igazolt fertőzöttek száma - a haláleseteket és a gyógyultakat is beszámítva - is nőtt: csütörtök estig 4020 megbetegedést jelentettek, míg tegnap ennél kevesebbről, 3836-ról érkezett hír.

hirdetés

A csütörtök esti adatok szerint eddig már 28 470 ezren gyógyultak meg, vagyis egy nap alatt majdnem kétezren.

A járvány kezdete óta már összesen 143 626 embert fertőzött meg a koronavírus az országban.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
margitsziget-japankert-margaretisland-japanese-garden-mysecretbudapest-38.jpg

Lezárják a Margitszigetet, az Óbudai Szigetet és a Római-partot a hosszú hétvégére

Reggel 8 és este 10 között nem lehet látogatni ezeket a helyeket hétfőig.
Fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

A kijárási korlátozással kapcsolatos szigorításokat jelentett be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön késő este a Facebook-oldalán.

"A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg, elrendelem péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását"

- írta bejegyzésében.

Arra kérte Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát, hogy a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésnek, Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét pedig arra utasította, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére.

A főpolgármester arról is döntött, hogy

hirdetés

a BKK erre a négy napra függessze fel a 26-os busz közlekedését, valamint a jelzett időszakban ne álljon meg a 4-es és a 6-os villamos a Margitszigetnél.

"Tisztában vagyok vele, hogy a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget. A járvány terjedésének megfékezése azonban most nehéz döntéseket tesz szükségessé. Kérem a budapestieket, maradjanak otthon az ünnepek alatt is. Azzal tesszük a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket. Tudom, nehéz, de ha betartjuk a korlátozó intézkedéseket, akkor túl leszünk ezen is"

- írta Karácsony Gergely.

Mint korábban megírtuk, a főpolgármester egyelőre nem tervezi kijárási tilalom bevezetését, és azt mondta, Budapest hermetikus lezárása sem alternatíva.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!