hirdetés
A fél máját cserélte el egy másik ember veséjéért – véghezvitték a történelem első nem azonos szervcseréjét
G. N. L. Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. május 16.


hirdetés

Az asszony több kórházat is megkeresett az ötletével, de nem jutott velük semmire. „Nem tudták, miről beszélek. Nem tudták, melyik kórházi osztályra utaljanak be. Volt, aki a hullaházhoz irányított” – meséli Aliana.

Végül rátalált Roberts doktorra, aki meglátta az ötletben a lehetőséget. A vizsgálatok alapján az orvosok úgy látták, hogy Aliana elég jó egészségi állapotban van ahhoz, hogy mája egy részét másnak adja. 18 hónapig tartott, amíg megtalálták az Idaho állambeli Annie Simmons-t, akinek mája alkalmatlan volt arra, hogy súlyos beteg nővérébe átültessék. Megszületett a terv: Annie ad egy vesét Aliana anyjának, cserébe Aliana odaadja fél máját Annie nővérének. A javaslat a klinika etikai bizottságához került. Felvetődött ugyanis, hogy vajon „tisztességes alku” volt-e ez.

A máj ugyanis elméletben többet ér, mint a vese, mert a veseelégtelenségben szenvedők évekig életben maradhatnak a dialízis segítségével, de a májelégtelenségen nem segít semmi.

A májdonorság esetében nagyobb a komplikációk kockázata is. Végül az etikai aggályoskodókat az a tény győzte meg, hogy bárkinek joga van önzetlenül felajánlani májának egy részét egy idegennek. És bár nem volt „egyenlő csere”, végül Aliana kapott némi jutalmat azzal, hogy így segíthetett az anyjának.

A kórház végül megadta az engedélyt, és a négy műtétre ugyanazon a napon került sor. A következő hetekben Aliana nagyon fáradtnak érezte magát, de erre előre figyelmeztették: teste ugyanis minden energiáját arra fordította, hogy visszanövessze a máját.

„Olyan volt, mint egy rossz időeltolódás” – mondta.

Az ultrahangos felvétel két hónappal később már azt mutatta, hogy a mája szinte teljesen visszanyerte normális állapotát. „A regenerálódás minden bizonnyal néhány órán belül megindult” – magyarázta Roberts doktor.

A klinika csapata bízik abban, hogy ez az áttörést jelentő eset sokakat megihlet. Roberts szerint ezek a közvetlen cserék akár évi 10 %-kal is növelhetnék a májátültetések számát az Egyesült Államokban. Aliana Devezát nemcsak az tölti el örömmel, hogy édesanyján és valaki máson is segíteni tudott, hanem az a remény is, hogy ezzel precedenst teremtett.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Így csapott le a jégeső Budapestre
A fővárost pillanatok alatt elérte a zivatar.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Hétfő délután hirtelen lecsapott az eső Budapestre. Amellett, hogy nagyon gyorsan szakadt le az ég, még jégeső is volt a fővárosban. Az Időkép kamerái rögzítették a budapesti esőt.


KÖVESS MINKET:hirdetés
37 éve napi 2 órán át gondozzák kertjüket, az övék lett a legszebb az országban
Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A Daily Mail mutatta be azt az idős párt, akik nagyon komolyan veszik a kertészkedést, és naponta több órát is eltöltenek a szabadban, hogy növényeik a lehető legtökéletesebb állapotban legyenek.

Tony és Marie azt mondják. már 37 éve dolgoznak varázslatos kertjükön Walsallban. Otthonuk hátsó kertjébe összesen 3000 fajta növényt telepítettek, amik közül csupán kettőt nem a saját kezükkel ültettek. Azóta pedig minden egyes nap két órát töltenek a növényeik gondozásával.

A 37 év alatt a házaspár tagjai elmondásuk szerint 15 ezer fontot költöttek kertjük tökéletesítésére, ami nagyjából 5,5 millió forintnak felel meg.

Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet, így érthető, hogy a kertre évente több ezren kíváncsiak, ám ők nem erre a legbüszkébbek.

Lapozz a kertről készült videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
11 év után lekapcsolják a gépekről a francia férfit, akin összeveszett a családja
A férfi 2008-ban egy motorbaleset után került vegatív állapotba. Családtagjai évek óta vitáznak a sorsáról. Most úgy tűnik, orvosai véget vethetnek a szenvedésének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A héten lekapcsolják azokat a gépeket, amelyek 11 éve életben tartják Vincent Lambert-t - írja a BBC.

A férfinak 2008-ban volt egy súlyos motorbalesete, amiben visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, azóta vegetatív állapotban van.

Jelenleg egy Reims keleti városrészében lévő kórházban ápolják. Enni és inni is csak csöveken keresztül tud, de lélegezni magától is képes. A szemeit csak néha nyitja ki, beszélni pedig egyáltalán nem képes.

Családtagjai már évek óta komoly vitában állnak, mert másképp akarnak dönteni a sorsáról. Felesége 2013-ban az orvosok tanácsára úgy döntött, véget vet a férje szenvedésének, Lambert mélyen hívő, katolikus szülei viszont mindent megpróbáltak, hogy jogi úton megakadályozzák ezt. A férfi hat testvére és unokaöccse is támogatja a gépek lekapcsolását, két másik testvére viszont a szülőkkel ért egyet.

2015-ben az apa és az anya közzétett egy videót a vegatív állapotban lévő férfiről, amin az látszik, hogy az édesanyja telefonon beszél hozzá, a testvére pedig a kórházi ágyánál hajol fölé, de Lambert a pislogáson és azon kívül, hogy ránéz, nem tud másképp reagálni családtagjaira. Az őt kezelő orvosok szerint viszont ez a felvétel csak megvezetés az állapotáról, amivel a szülők csak manipulálni akarják a közvéleményt.

Az egymással szembenálló családtagok előbb egy francia bíróságon akarták kiharcolni a maguk igazát, amely engedélyezte a gépek lekapcsolását, ezt a döntést pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága is helybenhagyta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Menj a francba! – üzente Kovács Zoltán a Washington Post újságírójának
A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Twitteren azt írta, az lap cikke „a keleti parti liberális elit lélegzetelállító tudatlanságát és arroganciáját” tükrözi.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. május 21.Kovács Zoltán meglehetősen kiakadt a Washington Post szerzőjének, Richard Cohennek a Donald Trump és Orbán Viktor találkozójáról szóló írásán, szúrta ki a hvg.hu.

A szerző szerint a magyar miniszterelnök lerombolta a magyar demokráciát, és azt mondja: nem kellett volna fogadni őt a Fehér Házban.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitteren azt írta, az írás „a keleti parti liberális elit lélegzetelállító tudatlanságát és arroganciáját” tükrözi.

Richard Cohen azt írja Magyarországról, hogy a legjobb napjait már maga mögött hagyta. Több mint 10 millió magyar bizonyítja be nap mint nap, hogy téved, és van egy üzenetük számára: Menj a francba!” – írja közösségi oldalán az államtitkár.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x