hirdetés
Lyuk-Logó-001.jpg

A Fekete Lyuk a szabad alkotás és szórakozás sötét bölcsője volt a nyócker peremén

Volt idő, amikor a független kultúra, mindenekelőtt a fősodortól eltérő zene európai középpontja Budapesten volt. A korszellem, az európai politikai és ideológiai 'egyensúly' bomladozása hozta létre 1988-ban a Fekete Lyukat.
szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Keserű Ágnes, Fortepan.hu - szmo.hu
2019. július 12.


hirdetés

<

Már az döbbenet volt, hogy a koncertek este 11 körül kezdődtek - korábban este 10-re kiürült a város -, és hajnalban mindenki úgy ment haza, ahogy tudott a „nyócker” pereméről. És akkor nem is szóltunk a pincelejárat előtt, majd odalent tolongó „tanulmányfejekről”, akik nem bevett szabályok szerint néztek ki, hanem úgy, ahogy akartak.

Dübörögtek a zenék és a közönség is – a féktelenül pogózók bodicsekjeitől jó nagyokat lehetett repülni –, a barátkozások, a test közeli ismerkedések, az ital- (és a joint) kínálás egyetlen vezérelve a spontánság volt. A termek feketeségét pompásan oldották a pillanat szülte graffitik és helyzetversek.

Mindezeken épp úgy nem volt szabad meglepődni, mint a fellépő zenekarok nevein: a már ismert Vágtázó Halottkémek és a Sziámi mellett a Trottel, a Leukémia, a Kretens, a Rés, az Auróra, a Kézi Chopin, a Kispál és a Borz…

De koncertezett itt a NoMeansNo kanadai vadpunk-trió – lehet, hogy akkor kezdődtek a hallásproblémáim –, az amerikai Fugazi, sőt, az Easy Rider főcímzenéjének, a Born To Be Wild-nak szerzője, Mars Bonfire is…

A 30. évfordulóra tavaly év végén nyílt meg és nemrég zárult a Kiscelli Múzeumban a Fekete Lyuk: A pokol tornáca című kiállítás. E nevet ragasztotta rá az akkori Magyar Televízió, amely A hét című műsorban riportot szentelt neki. Érdekes módon ugyancsak Óbudáról indult a Fekete Lyuk első éveinek egyik meghatározó zenekara, a magyar dark irányzat legkiemelkedőbb képviselője, az F.O. System, amelynek névötletét egy graffiti adta. Az alapítókkal, Jerabek Csabával és Mátyás Attilával beszélgettünk ezekről a „fekete” örökségekről.

-Óbuda nagyon meghatározó volt számunkra – mondja Csaba. – A 70-es és 80-as években épült fel az új lakótelep, köztük a Faluház is, nagyrészt többgyerekes családok költöztek ide. És amikor bejutott Magyarországra az underground és a punk, szinte minden tizenéves hangszert ragadott. Mintha egy nagy úttörőtábor lett volna az egész környék.

-Mi Szaszával (Szendrey Zsolt) Delhusa Gjon mellett megtanultuk, hogy milyen a profi zenélés. De már a gimnázium óta játszottam, punkot, new wave-et – emlékezik Matyi.

-A zenekarok itt aszerint alakultak, hogy ki milyen baráti körhöz tartozott, és így a srácok bandáról bandára vándoroltak. Az F.O. System is úgy alakult ki 1986 nyarán, hogy kértem Matyit: segítsen egy zenei témát fejleszteni – folytatja Csaba. – Szaszával együtt jártunk általános iskolába, mind egy 300 méteres körzetben laktunk. Nem voltak akkor még zászlóra felírt céljaink, a dolgok menet közben fejlődtek.

Az F.O.System számára az első másfél év útkereséssel telt el, és bár elkészítették három szám demo-felvételét, hogy legalább valami nyom maradjon utánuk, 1988 elejére kialakult a „klasszikus” trió, amelyben Matyi énekelt és gitározott, Csaba volt a basszeros, és Miklós Péter a dobos. Péter révén nagyon sok impulzust kaptak az angolszász undergroundból, (a New Model Army-tól – akik előtt fel is léptek később - a Sisters of Mercy-től, Missiontől), és ezt a „dark” vonalat tették magukévá, Magyarországon elsőként. Matyi ráadásul éppen katona volt, élete „beborult” időszakát élte, ezért is tetszett meg neki. Ezáltal zenészként, szövegíróként is megtalálta a maga útját, és a közönségnek is bejött.

- Az F.O.Systemről nem mondhatod, hogy valamelyik külföldi zenekarnak a kopírozása, mert nagyon széles volt az inspiráció a kedvenceinktől, sok mindent, amit hallottunk, átformáltunk a saját képünkre, ízlésünkre. Így alakult ki a sajátos hangzásunk - magyarázza Csaba.

Éppen csak kikristályosodott az F.O.System zenéje, amikor felkérést kaptak a VIII. kerületi Lyuk nevű pinceklubban, amelyet akkor még Balkan FuTourist együttes köre vezetett. Néhány hónap múlva azonban a Vörösmarty Művelődési Ház visszavette tőlük, és akkor született meg a Fekete Lyuk a legendás népművelő-klubvezető, a tavaly novemberben elhunyt Nagy Gyula vezetésével.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-33.jpg

Ennyi dráma két életre is elég - Hulk, azaz Mark Ruffalo 800 meghallgatáson járt, mielőtt befutott

Megálmodta, hogy agydaganata van. Nem gyúr, nem extra jóképű, és csak jóra használja a hírnevét generációjának egyik legnagyszerűbb színésze.
fotó: Instagram - szmo.hu
2019. július 19.Háromszor jelölték Oscar-díjra, számtalan remek rendezővel dolgozott együtt, és az utóbbi években a Bosszúállók-franchise egyik vezető alakja annak ellenére, hogy éveken át főként kisebb költségvetésű független produkciókhoz adta a nevét. Sokszínű a karrierje, és sokan nem tudják róla, hogy sokáig komoly személyes dráma árnyékolta be a magánéletét. Összegyűjtöttünk pár érdekességet a Hulk alakítójáról.

Küzdelmes gyermekévek

Mark Ruffalo 1967-ben született a Wisconsin állambeli Kenoshában. Boldog gyermekkora volt, de nem nehézségek nélküli. Diszlexiás volt, ami azt jelentette, hogy hiába volt intelligens, az olvasás fájdalmasan küzdelmes volt a számára. Ezen kívül figyelemzavaros is volt, azaz ADD-vel diagnosztizálták, amitől csak még jobban szenvedett az iskolában, és amikor a tanulásra került a sor.

Nem verekedett, inkább birkózott

Nem csoda hát, hogy inkább a fizikai területen találta meg önmagát. Mivel édesapja háromszoros birkózóbajnok volt a városban, ő is kacérkodni kezdett a sportággal, és általános és középiskolai éveiben is birkózott, sőt, versenyekre járt több államban. Ez a tapasztalata aztán nagyon jól jött akkor, amikor egy gyilkosságot elmesélő, valós történet alapján készült Foxcatcherben hivatásos birkózót kellett alakítania (ennek a filmnek köszönheti az egyik Oscar-jelölését is).

Ha elesett, felállt, és felállt újra

#TBT

824.3k Likes, 7,785 Comments - Mark Ruffalo (@markruffalo) on Instagram: "#TBT"

A küzdés, a nehézségekkel való találkozás úgy tűnik, Ruffalo egész életét végigkísérte. Állhatatos személyisége segítette át a kemény időszakokon. Egy, a Moviemaker magazinnak adott interjújában elárulta, hogy 800 (!!) meghallgatáson vett részt, mielőtt befutott volna filmszínészként.

Egy évtizeden keresztül bárpultosként dolgozott

Sok sztár élettörténetében hasonló motívum, hogy pincérként, éttermi/kávézói alkalmazottként keresték a kenyerüket, míg a nagy lehetőségre vártak. Ruffalo azonban nem pár hónapot, vagy évet, hanem egy egész évtizedet töltött a bárpult mögött, míg felelősséggel otthagyhatta a melót, hogy átnyergeljen a színészetre. A bárpultosoknak egyébként nem árt, ha jó a humorérzékük, a szociális és kommunikációs képességeik, tehát nem volt hiábavaló ez az évtized sem. Végül egy Kenneth Lonergan nevű drámaíró fedezte fel egy véletlen találkozás során, és kezdte felkérni a munkáiban való szereplésre.

Agytumorral műtötték

Éppen kezdett komolyabb filmekben szerepelni és eljött a várva várt siker, amikor a színészt agydaganattal diagnosztizálták 2002-ben. Szerencsére a daganat jóindulatú volt és gyorsan eltávolították, ám a betegség következtében Ruffalo arca részlegesen lebénult. Mégis sikerült teljesen felgyógyulnia, a karrierje pedig még nagyobb sebességgel indult be, mint valaha. 2003-ban már Az élet nélkülem című drámában játszott Sarah Polley oldalán, 2004-ben pedig mellékszereplő volt minden idők egyik legegyedibb szerelmes filmjében, az Egy makulátlan elme örök ragyogásában. Az agydaganatra egyébként úgy derült fény, hogy Ruffalo megálmodta - majd elment az orvoshoz, hogy vizsgálják meg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
rtl-hirado-tv2-tenyek-1000x583.jpg

Rövidebb lesz az RTL Híradó, új hírműsort indít a TV2 a médiatörvény miatt

Már július 29-től megváltozik a két kereskedelmi csatorna hírműsorainak rendje.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 18.Változások lesznek az RTL Klub és a TV2 hírműsoraiban is az új médiatörvény miatt - írja a SorozatWiki.

A nemrég elfogadott törvénymódosítás előírja, hogy jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók (RTL Klub, TV2, M1) esti híradói augusztus elsejétől maximum 45 perc hosszúak lehetnek. Viszont megengedi, hogy bulvárosabb tartalom is megjelenjen a hírműsorokban, és nem tiltja a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására" alkalmas, pornográf tartalmú, szélsőséges, és indokolatlanul erőszakos tartalmakat, feltéve, ha a médiaszolgáltatás titkosított formában tartalmazza a műsorszámot, és a titkosítás feloldásához olyan kódot használnak, amely garantálja, hogy 18 éven aluli néző nem láthatja az adást.

Azonban úgy tűnik, a két legnagyobb kereskedelmi csatorna nem várja meg az új törvény életbe lépésének időpontját, és már július 29. hétfőtől módosítják az esti hírműsoraikat.

Az RTL Híradónál csak annyi lesz a változás, hogy

az elmúlt másfél hétben megszokott 53 perces műsoridő helyett mostantól már csak 45 perces lesz, azaz 8 perccel rövidebb.

Viszont ugyanennyi idővel hosszabbra nyújtják a Híradó után következő Fókusz magazinműsort, amely július 29-től pontban 19 órakor kezdődik majd.

A TV2-nél ennél nagyobb lépésekre készülnek: kettébontják a Tényeket és új hírműsort indítanak.

A megszokott időpontban, 18 órakor indul majd a Tények, de az eddigi 60 helyett csupán 25 perc hosszú lesz. Ezt követően 18.30-kor Tények Plusz névvel egy új hírműsor indul.

Utóbbi - csakúgy mint most a Tények - 19 óra körül ér véget, így az esti szórakoztató műsorok időpontját nem érinti a változás - írja a portál.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Thor_Comic-Con_Panel.jpg

Mindenkit meglepett a Marvel, amikor 10 új szuperhősfilmet jelentett be

Ováció fogadta, hogy Mahershala Ali játssza majd a vámpírvadász Pengét, de jön a The Eternals Angelina Jolie és Salmy Hayek főszereplésével. Az persze nem meglepetés, hogy egy raklapnyi folytatás is érkezik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.Egy sor új szuperhősfilmet és folytatást jelentett be a Marvel filmstúdió a San Diegó-i Comic Con szórakoztatóipari vásáron a hétvégén - számolt be a BBC News.

A popkultúra rajongóinak legnagyobb éves találkozóján az egyik legnagyobb meglepetést az a bejelentés okozta, hogy az Oscar-díjas Mahershala Ali játssza majd a vámpírvadász Pengét. Ezt a szerepet korábban Wesley Snipes alakította.

A Marvel stúdió elnöke, Kevin Feige több tucatnyi hollywoodi filmsztár kíséretében beszélt a közönségnek a stúdióban készülő tíz új szuperhősfilmről. Mahershala Ali megjelenését nagy ováció fogadta.

Natalie Portman megerősítette, hogy a negyedik Thor-filmben is szerepelni fog. A Thor: Love and Thunder című produkcióban ismét Jane Fostert játssza, de ezúttal vele lesz Thor pörölyének ereje is. A 2021. november 5-én debütáló filmet Taika Watiti rendezi, Thor szerepében Chris Hemsworth látható.

Lapozz a többi filmért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tomcruise-Copy-1000x618.jpg

Egyszerűen hihetetlen, hogy Tom Cruise nem öregszik - kijött a Top Gun 2 trailere

És egy nap alatt már majdnem 10 millióan nézték meg.
Metro - szmo.hu
2019. július 19.Tom Cruise-ról mostanában elég ellentmondásos híreket hallhattunk. Például azt, hogy Justin Bieber kihívta őt egy nyilvános bunyóra Twitteren, de az 57 éves szupersztár nem reagált a merész húzásra.

Vagy azt, hogy Tom megtiltotta volt feleségének, Nicole Kidmannek, hogy részt vegyen közös fogadott fiuk, Connor esküvőjén, mivel a színésznő válásukkor elhagyta a szcientológus vallást is.

Most viszont Hollywood egyik legidőtállóbb nagyágyúja olyasvalamivel állt elő, amiben - valljuk be - ő az egyik legjobb. Kijött ugyanis az 1986-os filmklasszikus, a Top Gun folytatásának első előzetese.

A film címe Top Gun - Maverick (Maverick volt a beceneve a Cruise által játszott, fiatal, szemtelen és ambíciózus vadászgép-pilótának az első részben).

A sztár elárulta, hogy rajongói harminc éve nyüstölik a vadászgépes filmlegenda folytatásáért, ezért "ideje volt, hogy szállítsam nekik."

A filmet, amely 2020-ban kerül a mozikba, a Paramount Pictures jegyzi, Joseph Kosinski rendezi, és elképesztő sztárparádé vonul fel benne.

A filmben szereplő sztárokért és a trailerért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x