hirdetés
66454911_466723083898462_3519930861069795328_n.jpg

„A faültetés az életről és a halálról szól” – beszélgetés Bojár Iván Andrással, a 10 millió fa kezdeményezés elindítójával

A 10 millió fa ültetésének ötletgazdája elmondta, hogy rövid idő alatt mozgalommá terebélyesedett a kezdeményezés. Megtartották az első országos találkozót is, a magyarországi faültetés napja pedig november 9. lesz.
Szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Pongrácz Anita - szmo.hu
2019. augusztus 28.


hirdetés

Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus egy első hallásra hihetetlen mennyiségű fával gazdagítaná Magyarországot. Annyival, mint amennyi nagyjából az ország lakossága. Erről, világunk riasztó jelenségeiről, és az egyszerű tettek fontosságáról beszélgettünk.

- Hogyan fogant meg Benned a 10 millió fa gondolata?

- Fokról fokra jutottam el ide. Az elmúlt évek, de főleg az elmúlt hónapok feszítő módon erősítettek meg bennem egy klímaválság-érzetet, amire különböző válaszokat tud adni az ember.

hirdetés

Temetkezhetünk búskomorságba, tehetetlenségbe, én azonban úgy gondoltam, hogy próbáljunk tenni valamit, amíg még egyáltalán tenni tudunk. Ide tartozott az is, hogy májusban az Építészfórum főszerkesztőjeként írtam egy cikket, aminek váratlanul nagy hatása lett. „Építészek, ne építsetek” volt a címe és elég nyers szembenézés volt a mai klímahelyzettel, és ezen belül az építészet, az építőipar szerepét jártam körül.

Némileg pikáns helyzet volt részemről egy ilyen cikket írni, de aztán egyre fokozódott bennem ez az érzés, hogy sok mindent félre kell tenni, ami eddig szent volt. Gondold el, hogy 30 éve foglalkozom kortárs építészettel. De egyszeriben egy másik látószögből tudtam rátekinteni erre a dologra, mint a környezetszennyezést meghatározó ágazatok egyikére és így sok mindennel le kellett számolnom.

- A fáknak nemcsak a természetben van létfontosságú szerepe, hanem évezredek óta spirituális üzenetük is van, Konfuciusztól az európai népi bölcsességekig. És sokan emlékeznek még John Lennon és Yoko Ono akciójára, akik facsemetét küldtek a világ államfőinek, hogy amíg elültetik, addig sem háborúznak…

- Az érzelmi rész, az azonosulás most is ugyanaz. A faültetés békés, szelíd dolog, miként a fákkal együtt élni, abban a léptékben együtt gondolkodni fizikai értelemben is, amit egy fa kiterjedése tud biztosítani, amelynek árnyékába egy nagy család vagy baráti kör le tud ülni. Ilyen gondolkodásmóddal kellene a világban működnünk, szemben a méretek bűvöletével, a teljesítmény-orientáltsággal, a folyamatos fejlődési kényszerrel. Ezzel szemben az a mértéktartás, amit egy fának a lombozata az emberi életre, mint egy keretre ráhelyez, sokkal inkább pártolandó.

- Párommal rendszeresen kijárunk energiát gyűjteni a Margitsziget ikerplatánjaihoz, akiket csak Philemón és Baucisnak nevezünk. Van-e olyan fa, ami különösen közel áll a szívedhez?

- Minden fának megvan a maga története. Nekem az egyik legkedvesebb az a diófa, amit kislányom születésekor ültettünk szentgyörgyhegyi kertünkben. Ez már most hatalmas, az ottani vulkáni talajban mindenféle csonthéjas, így a dió is nagyon szeret létezni. És van a kertünkben egy másik diófa, amely ültetés után három évig tetszhalott állapotban volt, már letettünk róla, aztán az idén tavasszal megindult, és már látszik, hogy belőle is komoly fa lesz. Csodálatos, amikor ennyire mutatja magát az élet egy fán keresztül!

- Térjünk vissza a 10 millió fához. Számítottál ilyen fogadtatásra?

- Valójában semmire nem számítottam, azon kívül, hogy kiírtam a saját oldalamra, és néhány barátomnak szóltam, hogy örülnék, ha csatlakoznának. Sosem hittem volna, hogy másfél-kétmillió emberhez fog szétszóródni ez az üzenet – 15 ezer megosztása volt! – és nagyon sok visszajelzést is kaptam.

Annak külön örülök, hogy ezzel a gondolattal egyáltalán nem vagyok egyedül, hanem jelentős tömegek gondolkodnak, éreznek hasonlóan, és ez biztató.

- És bejegyzéseidből kitűnik, hogy nemcsak on-line követőkről van szó, hanem a kezdeményezés nyomán tettre kész közösségek alakultak.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Vegan.jpg

Vegán bőrt készített kaktuszból két mexikói srác

Két év kutatás után a bőriparnak megfelelő anyagot tudtak létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A két fiatal vállalkozó arra a problémára próbált megoldást találni, amit az állati származékból és vagy műanyagból készített termékek okoznak. A divat az egyik legnagyobb környezetszennyező, ugyanis a műbőr legyártásával újabb és újabb műanyagrészecskéket juttatunk a körforgásba, az állatok bőréért pedig esőerdőket irtunk, hogy nagyobb csordákat lehessen legeltetni. Az új, kaktuszból készülő bőr alternatívát nyújthat mind a divat, a bútor- és autóipar számára.

López Velarde Adrián és Marte Cázarez, mexikói vállalkozók a közelmúltban mutatták be cégük, a Desserto organikus bőrét, amely teljes egészében fügekaktuszból készítenek. Ezzel úttörők lettek, ugyanis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Céljuk az volt, hogy az állati bőr fenntartható, kegyetlenségmentes alternatíváját megteremtsék.  A Desserto biológiailag lebontható, és megfelel a bőripar minden elvárásának.  Az anyag rugalmas, légáteresztő, tartóssága legalább 10 év, és persze környezetbarát.

hirdetés

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki, mechanikai előírásoknak”

- mondta López Velarde a Fashion United-nek.

A Desserto a múlt hónapban volt kiállítva Milánóban, a Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon. Az alkotók már együttműködnek a különféle iparágak nagy csoportjaival a lehetséges alkalmazás érdekében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-2.jpg

„A történelem jó oldalára álltunk” – Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával az élen járnak a világban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Pártérdekeken felülemelkedve fogadta el az új-zélandi parlament az ország mérföldkövet jelentő új klímatörvényét.

A Jacinda Ardern miniszterelnök által előterjesztett törvény, amely a párizsi klímaegyezményekben tett vállalás értelmében 2050-re nullára kívánja redukálni az ország CO2-kibocsátását, 119-1 arányban ment át a voksoláson. Az ellenzéki Nemzeti Párt képviselői annak ellenére a törvény mellé álltak, hogy egyetlen módosító javaslatukat sem fogadták el.

A törvény nem csupán arról rendelkezik, hogy Új-Zéland kiáll a globális felmelegedés 1,5 C fok alatt tartása mellett, hanem keretet biztosít annak is, hogy ehhez miként alkalmazkodjon a szigetország 5 millió lakosa, és hogyan készüljenek fel a klímavészhelyzetre.

Mindennek külön költségvetést biztosítanak. A célkitűzéshez két egymástól elkülönített tervet dolgoztak ki: az egyik az állati eredetű metánkibocsátás, a másik pedig az egyéb üvegház-hatású gázok csökkentésének hosszú távú programját tartalmazza.

hirdetés

„A világ előtt jártunk a nukleáris leszerelésben, a nők szavazati jogának megadásában, és most ismét élen járunk" – jelentette ki a szavazás után James Shaw klímaváltozási miniszter. –

"A klímaváltozás nemzedékünk hosszú távon meghatározó kérdése, amellyel a korábbi, egymást követő kormányok képtelenek voltak megfelelően foglalkozni. Új-Zéland a történelem helyes oldalára állt. Meggyőződésem, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása”

– idézte a miniszterelnök-asszonyt a Guardian.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!