hirdetés
66454911_466723083898462_3519930861069795328_n.jpg

„A faültetés az életről és a halálról szól” – beszélgetés Bojár Iván Andrással, a 10 millió fa kezdeményezés elindítójával

A 10 millió fa ültetésének ötletgazdája elmondta, hogy rövid idő alatt mozgalommá terebélyesedett a kezdeményezés. Megtartották az első országos találkozót is, a magyarországi faültetés napja pedig november 9. lesz.
Szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Pongrácz Anita - szmo.hu
2019. augusztus 28.


hirdetés

Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus egy első hallásra hihetetlen mennyiségű fával gazdagítaná Magyarországot. Annyival, mint amennyi nagyjából az ország lakossága. Erről, világunk riasztó jelenségeiről, és az egyszerű tettek fontosságáról beszélgettünk.

- Hogyan fogant meg Benned a 10 millió fa gondolata?

- Fokról fokra jutottam el ide. Az elmúlt évek, de főleg az elmúlt hónapok feszítő módon erősítettek meg bennem egy klímaválság-érzetet, amire különböző válaszokat tud adni az ember.

Temetkezhetünk búskomorságba, tehetetlenségbe, én azonban úgy gondoltam, hogy próbáljunk tenni valamit, amíg még egyáltalán tenni tudunk. Ide tartozott az is, hogy májusban az Építészfórum főszerkesztőjeként írtam egy cikket, aminek váratlanul nagy hatása lett. „Építészek, ne építsetek” volt a címe és elég nyers szembenézés volt a mai klímahelyzettel, és ezen belül az építészet, az építőipar szerepét jártam körül.

Némileg pikáns helyzet volt részemről egy ilyen cikket írni, de aztán egyre fokozódott bennem ez az érzés, hogy sok mindent félre kell tenni, ami eddig szent volt. Gondold el, hogy 30 éve foglalkozom kortárs építészettel. De egyszeriben egy másik látószögből tudtam rátekinteni erre a dologra, mint a környezetszennyezést meghatározó ágazatok egyikére és így sok mindennel le kellett számolnom.

- A fáknak nemcsak a természetben van létfontosságú szerepe, hanem évezredek óta spirituális üzenetük is van, Konfuciusztól az európai népi bölcsességekig. És sokan emlékeznek még John Lennon és Yoko Ono akciójára, akik facsemetét küldtek a világ államfőinek, hogy amíg elültetik, addig sem háborúznak…

- Az érzelmi rész, az azonosulás most is ugyanaz. A faültetés békés, szelíd dolog, miként a fákkal együtt élni, abban a léptékben együtt gondolkodni fizikai értelemben is, amit egy fa kiterjedése tud biztosítani, amelynek árnyékába egy nagy család vagy baráti kör le tud ülni. Ilyen gondolkodásmóddal kellene a világban működnünk, szemben a méretek bűvöletével, a teljesítmény-orientáltsággal, a folyamatos fejlődési kényszerrel. Ezzel szemben az a mértéktartás, amit egy fának a lombozata az emberi életre, mint egy keretre ráhelyez, sokkal inkább pártolandó.

- Párommal rendszeresen kijárunk energiát gyűjteni a Margitsziget ikerplatánjaihoz, akiket csak Philemón és Baucisnak nevezünk. Van-e olyan fa, ami különösen közel áll a szívedhez?

- Minden fának megvan a maga története. Nekem az egyik legkedvesebb az a diófa, amit kislányom születésekor ültettünk szentgyörgyhegyi kertünkben. Ez már most hatalmas, az ottani vulkáni talajban mindenféle csonthéjas, így a dió is nagyon szeret létezni. És van a kertünkben egy másik diófa, amely ültetés után három évig tetszhalott állapotban volt, már letettünk róla, aztán az idén tavasszal megindult, és már látszik, hogy belőle is komoly fa lesz. Csodálatos, amikor ennyire mutatja magát az élet egy fán keresztül!

- Térjünk vissza a 10 millió fához. Számítottál ilyen fogadtatásra?

- Valójában semmire nem számítottam, azon kívül, hogy kiírtam a saját oldalamra, és néhány barátomnak szóltam, hogy örülnék, ha csatlakoznának. Sosem hittem volna, hogy másfél-kétmillió emberhez fog szétszóródni ez az üzenet – 15 ezer megosztása volt! – és nagyon sok visszajelzést is kaptam.

Annak külön örülök, hogy ezzel a gondolattal egyáltalán nem vagyok egyedül, hanem jelentős tömegek gondolkodnak, éreznek hasonlóan, és ez biztató.

- És bejegyzéseidből kitűnik, hogy nemcsak on-line követőkről van szó, hanem a kezdeményezés nyomán tettre kész közösségek alakultak.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
horvath-ildiko-allamtitkar-mti-kovacs-attila-1000x563.jpg

Kifütyülték az államtitkárokat az orvosok a kamarai gyűlésen

A rendezvény célja az lett volna, hogy a magyar egészségügy helyzetét, problémáit vitassák meg az orvosok és a politikusok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 21.Feszültséggel teli nagygyűlést tartott a Magyar Orvosi Kamara a Vasúttörténeti Parkban, ahová a pénzügyminisztérium, a Miniszterelnökség és az Emmi is meghívást kapott, utóbbi két tárca képviselői meg is jelentek - számolt be róla a 24.hu.

A rendezvény célja az lett volna, hogy a magyar egészségügy helyzetét, problémáit vitassák meg az orvosok és a politikusok.

"Nem hirtelen felbuzdulás, dühkitörés, és nem az elégedetlenség feszültségének kiengedése miatt gyűltünk ma össze. A tehetetlenség, a kihasználtság, a hivatástudatunkkal való visszaélés kihasználása elleni segélykiáltás a mai rendezvény"

- mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki a gyűlés előtt problémalistát és kérdéseket is küldött a meghívott minisztériumoknak.

Ezek a következők voltak:

• egységesen kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, a munkaviszony típusától függetlenül, 2022 január 1-től.

• a béremelés függvényében a paraszolvencia megszüntetése.

• a nyugdíjasok diszkriminációjának megszüntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése

• döntsék el, hogy orvosokkal vagy orvosi végzettséggel nem rendelkezőkkel (nondoktor, Msc. nővér) akarják-e a magyarokat gyógyítani pusztán takarékosságból.

• szerezzenek érvényt és ellenőrizzék mind a humán erőforrást érintően, mind az eszközöket illetően a szakmai minimumfeltételek meglétét, mert a jelenlegi állapot egy becsapás és a betegbiztonság súlyos megsértése

A rendezvényen nagyjából 200 orvos jelent meg, akik finoman szólva sem voltak elragadtatva attól, hogy Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkát személyes történeteket mesélt orvosi pályafutásáról, majd az emberközpontú egészségügyről beszélt. Ekkor

a türelmetlen hallgatóság már nemtetszése jeléül felmutatta a piros lapot, sőt ki is fütyülte a politikust.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
conte.jpg

Orbánék cserben hagyták Salvinit az olasz miniszterelnök szerint

Giuseppe Conte szerint a visegrádi országok nem segítenek Olaszországnak a migrációs politikában.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 21.A visegrádi országok migrációs politikáját bírálta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombaton Rómában, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, amelyen délután Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólal.

Giuseppe Conte egyórás felszólalásának elején rögtön a migráció kérdéséről beszélt.

Kijelentette Olaszország "ritkán kapott támogatást a visegrádi országoktól". Úgy vélte, ez azzal magyarázható, hogy a visegrádi országok "nacionalista iránya nagyon zárt", már-már az "elszigetelődést" súrolja.

"Ez az út pedig a gyakorlatban nem járható, mivel ha akarjuk, ha nem, ma már integrált politikai, gazdasági, kulturális rendszerben élünk Európában" - hangoztatta az olasz miniszterelnöktől.

A szavait kezdetben bekiabálásokkal kísérő közönségnek Giuseppe Conte azt mondta, kérdezzék meg Orbán Viktort, miért nem követte Matteo Salvinit, a Liga olasz jobboldali párt vezetőjét, és miért nem lépett ki az Európai Néppártból.

Conte hozzátette, Jaroslaw Kacynskinek, a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjének is feltehetik ugyanezt a kérdést, hogy miért nem követte Európában Matteo Salvinit. "A Liga elszigetelve találta magát, nála is jobboldalibb erők hagyták magáraa visegrádi országokból" - jelentette ki a római miniszterelnök.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
áder.jpg

Elég nagyot bakizott Áder János, aki szerint a magyarok felelőssége elenyésző a klímaválságban

A köztársasági elnök ezt statisztikailag le is vezette, hibásan.
Fotó: MTI - szmo.hu
2019. szeptember 21.Áder János már készül a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcsra. Péntek reggel a Kossuth rádióban statisztikai adatokkal is alátámasztotta, hogy az országnak szinte semmi felelőssége nincs a világot fenyegető klímaválságban.

– Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket - mondta.

Aztán mondott valamit, amivel mértéket tévesztett. Tudni vélte ugyanis, hogy

„az Európai Unió (...), azaz 28 ország éves kibocsátása annyi volt, amennyit Kína egy nap alatt a légkörbe bocsátott.”

Ez az állítás azonban nem fedi a valóságot, fedezte fel a 444.hu. Kína 2017-es éves szén-dioxid-kibocsátása 10,877.218 megatonna. Az EU-é, ugyanebben az évben 3,584.345 megatonna - ahogy ez egyébként a nyilvánosan elérhető adatokból ellenőrizhető is.

Az EU valóban kevésbé szennyezi a légkört, mint Kína, de ez a különbség csak háromszoros, nem pedig 365-szörös, ahogy Áder János mondta.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az EU által összeállított adatok nem tartalmazzák a földhasználatból és erdőirtásokból, illetve az exportból és importból származó kibocsátási értékeket, így nem mutatnak tökéletesen reális képet az adott ország tényleges felelősségéről.

A köztársasági elnök nem gondolja, hogy ne kéne intézkedéseket tennie a magyaroknak, csak szerinte nem szabad túlzásba vinni, mert „a mi felelősségünk sokkal kisebb a bolygóért.”

Áder egyébként pozitívan tekint a jövőbe, szerinte minden adott ahhoz, hogy a bolygónkon az „emberek és a többi élőlény is jól érezze magát”, így nincs szükség sem a klímahisztériára, a gyerekvállalás megtagadásával való fenyegetőzésre, sem más bolygók kolonizálására.

Arra azonban felszólít mindnyájunkat, hogy felelősségünk megőrizni a Földet „olyannak, amilyennek megismertük.”


KÖVESS MINKET:
hirdetés
idojaras-kbernadett.jpg

Eső és hideg váltja fel a napsütést – közeleg az őszi napéjegyenlőség

Keddre megérkezik a hidegfront, és változékony, esős időre számíthatunk.
Fotó: Időkép, K. Bernadett - szmo.hu
2019. szeptember 21.Ma és holnap is túlnyomóan derült, napos idő lesz, csak vasárnap délután növekszik meg nyugat felől a fátyolfelhőzet. Holnap estig csapadék nem várható. Ma néhol, holnap többfelé megélénkül a déli, délkeleti szél, amely vasárnap a Kisalföldön meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken 0, -1 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 19 és 24 fok között várható - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Az időjárás hétfőtől kezd romlani. Épp, ahogy csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz - írja az Időkép.

Szeptember 23-án ugyanis helyi idő szerint délelőtt 9 óra 50 perckor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőséget jelenti, csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.

címszöveg

Az elnevezéssel ellentétben azonban nem ettől a naptól válnak hosszabbá az éjszakák a nappaloknál. A csillagászati kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. A nappal hétfőn még 22 perccel meghaladja az éjszaka hosszát, egyezés csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön létre. Nálunk ténylegesen csak 26-át követően lesznek hosszabbak az éjszakák, mint a nappalok.

Lapozz a jövő heti időjárásért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x