hirdetés
dorian2.jpg

A Dorian hurrikán jövő keddre elérheti Európát, aggodalomra azonban nincs okunk

Addigra egy tipikus mérsékelt övi légörvénnyé 'szelídül', azaz meleg- és hidegfrontja jól elkülöníthetővé válik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 05.


hirdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, a többször rekorderősségűre duzzadó hurrikán az Egyesült Államokban még mindig tombol - várhatóan minden eddiginél nagyobb áradásokkal csap le csütörtökön a keleti partvidékre.

A Dorian 5 nap múlva elérheti Európát is, azonban nincs félnivalónk, mivel teljesen normális a várható pályafutása, számolt be Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Elmondásuk szerint magyar idő szerint csütörtök délelőtt a hurrikán Dél-Karolina állam partjainál örvénylett, majd lassan folytatta útját tovább északkeleti irányba, végig az USA atlanti partvidékén.

Kanada partjaihoz közeledve azonban karaktere egyre inkább egy mérsékelt övi ciklonéra hasonlít, és határozottabb keleties mozgásba lendül, majd az Atlanti-óceán északi vizei felett – kihasználva az ottani gyors nyugatias áramlást – rövid idő alatt átvonul.

Jövő kedden éri el Izland, illetve a Brit-szigetek térségét.

Addigra azonban már egy tipikus mérsékelt övi légörvény lesz belőle, hatása sem különbözik majd a többitől:

Csapadékos, szeles időt okoz főként a kontinens északnyugati részén, de valószínűleg a Kárpát-medencébe is változékony, szeles időt hoz majd.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
eso-2.jpg

Kiadós esővel és széllel érkezik a hidegfront: a hétvégére elsöpri a napsütéses, nyári időt

Ősziesen, az átlagosnál kissé hűvösebb idővel indul a következő hét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 05.Hétvégén véget ér a nyárias ősz, egy hidegfront éri el országunkat. Hétvégén gyakran lesz erősen felhős az ég fölöttünk, a napos időszakok ritkábbak lesznek.

Többfelé és több alkalommal kell esőre, záporra, zivatarra számítani.

Péntektől nyugat felől egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat, vasárnap és hétfőn pedig egy mediterrán ciklon alakítja majd időjárásunkat. Ezért nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de a középső és keleti országrészben még több órás szűrt napsütésre lehet számítani. Eső, zápor elsősorban nyugaton fordulhat elő. Többfelé feltámad az északi-északkeleti szél, nyugaton és északkeleten erős lökések is lehetnek. Nyugaton 19-22, máshol még 23 és 29 fok között alakul a csúcshőmérséklet, a legmelegebb a Dél-Alföldön lesz.

Szombaton több helyen, vasárnap főként a középső és keleti tájakon döröghet az ég. Az intenzívebb gócokat kiadós csapadék és erős szél kísérheti, ettől függetlenül is többfelé lesz élénk a légmozgás, keleten inkább déli, míg a Dunántúlon északnyugati irányból. Az éjszakák a sok felhőnek köszönhetően enyhébbek lesznek, a csúcshőmérséklet viszont visszaesik: az ország nagy részén mind szombaton, mind vasárnap 18-24 fok közötti maximumokat mérhetünk, keleten, délkeleten viszont továbbra is mutathatnak 25-27 fokot a hőmérők.

Esősen indul a következő hét, hétfőn a mediterrán ciklon térségünk fölé helyeződik, kezdetben sokfelé, majd egyre inkább az ország északkeleti, keleti felén eshet, több helyen kiadós mennyiségben. A középső és keleti tájakon továbbra is lehetnek zivatarok. A délies szél keleten is nyugatira, északnyugatira fordul, többfelé erős, néhol viharos lehet. Ősziesen hűvös időben lesz részünk, délután mindössze 17-22 fokra készülhetünk, ennél valamivel melegebb a Tiszántúl keleti felén lehet.

Keddre csökken a csapadékhajlam, a legtöbb helyen kisüt a nap, mérséklődik a légmozgás, csupán északon, északkeleten és nyugaton lehetnek élénkebb széllökések. Az átlagosnál kissé hűvösebb időre, délután 18-23 fokra számíthatunk - írta az Időkép.


KÖVESS MINKET:hirdetés
orban-viktor-csalad-klimavaltozas.jpg

Orbán Viktor szerint „esztelen zöld érvelés”, hogy a Föld akkor járna jobban, ha kevesebb gyerek születne

Azt is mondta: a teremtés rendje szerint az ökoszisztémának az ember nem ellenfele, hanem része, ezért nem szembefordítani kell a kettőt egymással, hanem értelmesen kell kijelölni az egyre növekvő számú emberiség helyét.
MTI, Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. szeptember 05.Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni, ha pedig egy nemzet eltűnik, "valami pótolhatatlan tűnik el a világból" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

A Várkert Bazárban tartott rendezvényen államcélnak, kormányzati feladatnak nevezte az erőteljes demográfiai politika folytatását.

Kijelentette, hogy a demográfia kérdésében a migrációs megoldást távol kell tartani, nem lehet hozzájárulni egy "lakosságcseréhez".

Orbán Viktor azt is mondta: 'azt az "esztelen" zöld érvelést is el kell utasítani, amely szerint a Föld akkor járna jobban, ha kevesebb gyermek születne'.

A beszédéről kiadott közlemény szerint a beszédét így folytatta:

A teremtés rendje szerint az ökoszisztémának az ember nem ellenfele, hanem része, ezért nem szembefordítani kell a kettőt egymással, hanem értelmesen kell kijelölni az egyre növekvő számú emberiség helyét az ökoszisztémában.

Orbán Viktor azt is mondta, a családtámogatási rendszer eredményességében akkor érhető el a fordulópont, ha a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket.

"Ezt a pontot keressük, ezt akarjuk elérni, itt fog átbillenni majd a magyar családtámogatási rendszer, de egyelőre még nem tartunk itt, ehhez még jó néhány év kitartó munkájára lesz szükségünk."

A magyar családpolitika szellemi alapjai közé sorolta azt a meggyőződést, miszerint minden gyermeknek joga van apához és anyához, és hogy a család és a gyermek nem más, mint a nemzeti közösség biológiai újratermelésének előfeltétele. Szerinte ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
csoroscet.jpg

Új tengeri emlőst fedeztek fel a Csendes-óceán északi régiójában

A fekete Baird-féle csőröscetet elég nehéz tanulmányozni, mert gyakran akár háromezer méterrel a felszín alatt úszik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 05.A titokzatos kurocucsikudzsira, vagy más néven fekete Baird-féle csőröscet besorolásáról jó ideje folyik a szakmai diskurzus.

A Csendes-óceán északi szeletében élő különleges élőlényről a japán bálnavadászok már eddig is azt rebesgették, hogy sokban eltér az ismert fajoktól.

Egy friss analízis alapján most azon a véleményen vannak a kutatók, hogy az állat egy külön fajt alkothat - írta meg az IFLScience.

Tanulmányozni azonban igencsak nehéz, mivel gyakran akár háromezer méterrel a felszín alatt úszik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
lot-lengyel-legitarsasag-budapest-newyork.jpg

Jövő nyártól naponta indulnak Budapestről repülőgépek New Yorkba

Itt lesz a LOT lengyel légitársaság második bázisa.
MTI, Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 05.Budapest a LOT lengyel légitársaság második bázisává válik.

Ez hozzájárul a közép-európai térség és a világ többi része közötti összeköttetések további fejlesztéséhez - mondta Szijjártó Péter szerdán a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon.

A külgazdasági és külügyminiszter a Három Tenger Kezdeményezés országainak területén létesülő közlekedési folyosókról szóló pódiumbeszélgetésen megjegyezte:

az új stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a LOT budapesti bázisáról jövő nyártól naponta indulnak repülőgépek New Yorkba.

A lengyel nemzeti légitársaság

szeptember 22-én indítja Budapest és Szöul közötti járatát, és hamarosan új járatokat indít Budapestről Prágába, Stuttgartba, Belgrádba és Szófiába is.

Emlékeztetőül: a lengyel légitársaság volt az, amelyik a május végén történt dunai hajószerencsétlenség után felajánlotta, hogy ingyen repteti a baleset dél-koreai áldozatainak hozzátartozót Budapestre. A díjmentes utazást a szöuli magyar nagykövetnek ajánlották fel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x