hirdetés

A Dorian hurrikán első halálos áldozata egy 8 éves kisfiú

A gyermek az Abaco-szigeteken vesztette életét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 02.


hirdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, a Bahamák történetének legnagyobb hurrikánjává erősödött a Florida felé közelítő Dorian.

Az amerikai Országos Hurrikán Központ katasztrofálisnak minősítette a lehető legmagasabb, ötös erősségű vihart, amely elsőként a Bahamák észak-nyugati részén fekvő Abaco-szigetekre csapott le, melynek bizonyos részein "már nem lehet megállapítani, hogy hol kezdődik a tenger, és hol az utca".

A Doriant az Atlanti-óceán eddigi legpusztítóbb, 1935-ös hurrikánjához hasonlították, ami nem is csoda, hiszen középpontjában óránként 285-300 kilométeres sebességű széllel tombol.

Hubert Minnis miniszterelnök a Doriant "szörnyetegnek" nevezte, és mivel szerinte akár 21 ezer ház és 73 ezer ember is veszélyben lehet, ezért a Nagy-Bahama-sziget és az Abaco kitettebb részein élőket lakhelyük elhagyására biztatta.

Az Eyewitness News pedig arról számolt be, hogy meg is van a természeti katasztrófa első halálos áldozata.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-1992ben-amerika.jpg

„Orbán Viktornak hívnak, Magyarország következő miniszterelnöke leszek”

Egy holland lap idézte fel a Fidesz akkor 29 éves elnökének 1992-es amerikai utazását.
Fotó: Videó print screen - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Orbán Viktor tíz éve Magyarország miniszterelnöke. 1992-ben tíz másik "fiatal európai vezetővel" együtt hat hetes tanulmányútra utazott az Egyesült Államokba a German Marshall Fund of the United States alapítvány jóvoltából - írja az NRC nevű holland lap.

A lap szerkesztője, Marcel Haenen is a csoport tagja volt, cikkében felidézte, milyen volt a fiatal Orbán Viktor, és mit tapasztalt az utazás alatt. A visszaemlékezők között volt Németh Zsolt, aki 1990 óta fideszes országgyűlési képviselő.

Ez volt Orbán Viktor amerikai útja - idézi fel a cikkíró az utazást. A fiatal politikus intenzíven gyakorolta az angol nyelvet. Németh Zsolt elmondta, hogy Orbán rendszerint reggel 6-kor kelt, hogy az angol szavakat gyakorolja.

Az első napon a bemutatkozáskor Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztőjének visszaemlékezése szerint Orbán a következőképpen mutatkozott be:

"Orbán Viktornak hívnak, a Fidesz elnöke vagyok, és Magyarország következő miniszterelnöke leszek".

hirdetés

Krach azt mondta, meglepte, hogy ennyire megalomániás, de Orbán Viktor tartotta a szavát. Hat évvel később választották először miniszterelnönek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
spaxe-x-nasa-urhajosok-elo-bejeltkezes.jpg

Élőben jelentkeztek be a Crew Dragonból és megmutatták, hogy néz ki a Föld

Elképesztő látványnak lehetünk szemtanúi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két asztronautájával a fedélzetén. A Crew Dragon nevű űrhajón Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták foglalnak helyet; előbbi 49, utóbbi pedig már 53 éves - írta korábban az MTI.

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé.

A két asztronauta a start után nagyjából 19 órával éri el a Nemzetközi Űrállomást. A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, hogy megmutassák, milyen a Föld az űrhajóból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nasa-space-x-dokkolas.jpg

Történelmi pillanat: megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon

Sikerült a SpaceX űrhajójának egyik legfontosabb manővere a világűrben.
Címkép: NASA TV - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két veterán asztronautájával a fedélzetén. Közel 19 órával a start után pedig újabb sikert könyvelhet el a SpaceX és a NASA.

A Crew Dragon ugyanis sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

A dokkolás rendben zajlott, ezt a NASA is megerősítette.

A dokkolás pillanatáról még egy videót is közzétettek.

A két űrhajós, Robert Behnken és Douglas Hurley a Crew Dragon állapotától függően egy-három hónapot tölthetnek majd el a Nemzetközi Űrállomáson.

A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, és megmutatták, hogy néz ki a Föld.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jon-a-nyar-junius-elejen.jpg

Már csak néhány napot kell várni, és tényleg nyár lesz

Jövő hét végén már 26-27 fokos maximumok is lehetnek.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

A - most tényleg - szomorú, borongós, felhős vasárnap után jövő héten enyhül az idő, lassan bekúszik a nyár.

Hétfőre felszakadozik felhőzet, legfeljebb gyenge, jelentéktelen záporokkal találkozhatunk az időnként megnövekvő felhőzetből - írja az Időkép.

Az északkeleti szelet több helyen erős lökések kísérik. Nappal 17-22 fok lehet.

Kedden erősen felhős idő lesz. Záporokra északon és a Dunától keletre lehet számítani. Erős lehet az északi szél. Délután 17-22 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán gyengül a szél, csak helyenként lehetnek élénk lökések. A sok napsütés mellett elszórtan ismét kialakulhatnak záporok. Zivatarokra a legnagyobb esély a Dunántúlon mutatkozik. Délután 17-23 fok várható.

hirdetés

Csütörtökön érkezik a melegebb levegő, sok napsütésre számíts, a hőmérséklet 21-28 fokig melegedhet.

Jövő hét végén túlnyomóan napos, meleg időre van kilátás, június 8-ra, hétfőre érkezhet egy hidegfront esővel.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!