1hely-1
A Budapest Bike Maffiáé lett a fődíj
A Highlights of Hungary megmutatta, hogy mennyi szerethető és kreatív ötlet van az országban. Íme az első tíz.
Nagybányai-Nagy Blanka, Fotók: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2015. február 06.


A Highlights of Hungary célja, hogy bemutassa a hazai kreatív ágazat legjavát, függetlenül bármilyen kategóriától. Legyen az egy közösségi film, egy kreatív blog, egy ruhakollekció, egy utcai plakátkampány, egy folyami ökohajó - vagy bármilyen ötletes, szellemes, lenyűgöző új ötlet, amitől jobb, élhetőbb, kellemesebb, szórakoztatóbb, színesebb lesz Magyarország. A lényeg a kreativitás, médiumtól, közegtől, platformtól függetlenül.

A kezdeményezést a kreatív szakma értékmenedzsmentjével foglalkozó Super Channel idén második alkalommal hirdette meg. A tíz díjazott projektet a közönség szavazta meg aközül a 44 közül, amelyet a szakma krémjébe tartozó tíz kurátor válogatott össze. Az eredményhirdetés február 5-én, csütörtök este volt a Toldi moziban. Lássuk a díjazottakat!

44jelolt

A 44 beválogatott projekt alkotói - Képeink a díjátadón készültek

1. helyezett: Budapest Bike Maffia

1hely-1

bbm+dij

A boldog első díjasok

A Budapest Bike Maffia (BBM) Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán - írják magukról. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak.

Az alaptevékenységünk az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.

bike1

Fotó: BBM / Facebook

Bringákon az éhezőkért

- Hogy jött az ötlet, hogy éppen ezt csináljátok?

- A történet három évvel ezelőtt, kicsivel karácsony előtt kezdődött egy baráti összejövetelen, sörözés közben. A téma az volt, hogyan fogjuk tölteni az ünnepet, hiszen egyikünk sem családos ember, nálunk nincs meg a meghitt, boldog, szeretteinkkel ünneplős feeling. Egyedül lettünk volna, ahogy sokan mások is, ám mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat azokkal szemben, akiknek nemhogy szeretet, de fedél sem jut. Az este folyamán eljutottunk az ötlethez: mi lenne, ha ételt osztanánk azoknak, akiknek nem jut. Szenvedélyünk a bringázás, szóval természetes volt számunkra összekapcsolni a kettőt.

- Sikerült is a tervetek, mostanra már szép kis csapatot tudhattok magatok mögött...

- Igen, szerencsére egyre többen leszünk. Eleinte a barátainknak adtuk elő a tervünket, sokuk azonnal csatlakozott is hozzánk, de szerencsére a közösségi média világában elég gyorsan eljutott a kezdeményezés másokhoz is - szóval rengeteg új ismerőssel és segítővel lettünk gazdagabbak.

- Ha valaki segíteni szeretne, hogyan talál meg titeket?

- A honlapunkon minden infó fent van, ezen kívül a Facebook-oldalunkon keresztül is elérhetők vagyunk. Szívesen fogadunk bringás jelentkezőket, segítő kezeket az ételek elkészítésében, vagy a csomagolásban, de természetesen a felajánlásokért (élelmiszer, csomagolóanyag, stb.) is hálásak vagyunk.

bike2-belyeg

Fotó: BBM / Facebook

Unger András, az egyik kurátor többek közt ezt írta róluk:

"Kevesen tudják, hogy a Szimpla Kertben egyáltalán nem csak a külföldi turisták sűrűsödnek, de itt van a főhadiszállása a jelenlegi legmenőbb civil bringás szerveződésnek, ami egyszer a szemem láttára szedett össze több száz zsemlét, egy rakás konzervet, csokit és kekszet, hogy nyeregbe ülve azt mind elvigyék aluljárókban reszkető hajléktalanoknak.

A »tekerj és segíts« szlogen alatt működő csapat a Facebookon szervezi magát, mint egyfajta jótékonysági startup, főznek és gyűjtenek közösen, aztán pedáloznak és kiszállítanak, legyen akár fagy, akár szenteste."

A Budapest Bike Maffia jótékony akcióról mi is beszámoltunk, ITT és ITT nézhetitek meg.

2. helyezett: Hősök tere

2hely

Hatalmas projekt, aminek ambíciója, hogy az egész világot jobbá tegye. Figyeljünk egymásra! Ámon Henivel, a Hősök tere projekt egyik prominensével készült interjúnkat itt olvashatjátok.

A kezdeményezés atyja egyébként Philipp Zimbardo, a vele készült interjúnkat itt olvashatjátok.

3. helyezett: 30 km

3hely

A sehova sem vezető nosztalgia és a meddő tervezgetés helyett ők a cselekvést választották. Minőségi élelmiszert közvetítenek egyenesen a termelőtől. A honlapjukat itt találjátok.

4. NeoPaint Works

4hely

9

A csapat egy munkája - Fotó: Neopaint / Facebook

A gyorsan változó városi közegbe egy kis hagyományt és színt csempésznek. Régi tűzfalakat festenek le nem mindennapi módon.

A Neopaint csapatának gyönyörű munkáiról mi is beszámoltunk itt, ezen a linken és ebben a cikkben pedig további projektjeiben gyönyörködhettek.

5. Autistic Art

5hely

Figyelem. Tekintet. Igazi odafigyelés. Így jellemezhető a projekt, ami autista emberek rajzait különböző módokon grafikaként használja fel.

6. Turbometal Motorblog

6hely

Elképesztő energiák és szaktudás, ez az egyik legélvezetesebb autós vlog, még laikusoknak is. És persze benzingőz.

Bernáth Milánnal, a vlog egyik alapítójával készült interjúnkat itt olvashatjátok, illetve néhány részletet is megnézhettek videón.

7. Noé a tiszai ökohajó

Egy olyan építészeti remekről van szó, ami biztosítja, hogy egy kiemelkedő szépségű hely látogatásunk után is gyönyörű maradjon. Mindenképpen előremutató kezdeményezés!

8. Krétakör Gerillakampány a hajléktalan emberekért

8hely

8

Egy idő után mindannyian kifáradunk az együttérzésben. Ezt a falat törte át a hajléktalan embereket fotókon bemutató kezdeményezés. A kampányról részletesen olvashattok és a plakátokat megnézhetitek korábbi cikkünkben.

9. Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan

A film egy, nagyjából a húszas éveinek vége felé járó magyar fiú, Áron szubjektív története, aki a mai Budapesten keresi a helyét, de, miután a barátnője elhagyja, egyre kevésbé találja. Reisz Gábor diplomafilmje négy díjat nyert a32. Torinói Filmfesztiválon, de az itthoni mozik közönségét is meghódította.

10. Sharing is multiplying

10hely

Jó látni a külföldi gigamárkák után itthon is egy ilyen szintű kampányt. Autista fiatalok rajzai a ruhákon, a bevétel pedig adományként jelenik meg.

A Forbes magazin különdíjasa: 81 font

kulondij1

Ezek a fiatalok csinálták az V. kerület jó pár romkocsmájának belső dizájnját. Buli amit csinálnak, de egyben művészet is.

Az In Style magazin különdíjasa: The Garden Studio

kulondij2

Tomcsányi Dóri ruhakollekcióját erős személyes világ jellemzi, megalkotásukkor nem volt hajlandó semmilyen kompromisszumra. Izgalmas világ, új utak.

Ha tetszenek a díjazott projektek, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x