hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
1hely-1
A Budapest Bike Maffiáé lett a fődíj
A Highlights of Hungary megmutatta, hogy mennyi szerethető és kreatív ötlet van az országban. Íme az első tíz.
Nagybányai-Nagy Blanka, Fotók: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2015. február 06.


hirdetés

A Highlights of Hungary célja, hogy bemutassa a hazai kreatív ágazat legjavát, függetlenül bármilyen kategóriától. Legyen az egy közösségi film, egy kreatív blog, egy ruhakollekció, egy utcai plakátkampány, egy folyami ökohajó - vagy bármilyen ötletes, szellemes, lenyűgöző új ötlet, amitől jobb, élhetőbb, kellemesebb, szórakoztatóbb, színesebb lesz Magyarország. A lényeg a kreativitás, médiumtól, közegtől, platformtól függetlenül.

A kezdeményezést a kreatív szakma értékmenedzsmentjével foglalkozó Super Channel idén második alkalommal hirdette meg. A tíz díjazott projektet a közönség szavazta meg aközül a 44 közül, amelyet a szakma krémjébe tartozó tíz kurátor válogatott össze. Az eredményhirdetés február 5-én, csütörtök este volt a Toldi moziban. Lássuk a díjazottakat!

44jelolt

A 44 beválogatott projekt alkotói - Képeink a díjátadón készültek

1. helyezett: Budapest Bike Maffia

1hely-1

bbm+dij

A boldog első díjasok

A Budapest Bike Maffia (BBM) Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán - írják magukról. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak.

Az alaptevékenységünk az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.

bike1

Fotó: BBM / Facebook

Bringákon az éhezőkért

- Hogy jött az ötlet, hogy éppen ezt csináljátok?

- A történet három évvel ezelőtt, kicsivel karácsony előtt kezdődött egy baráti összejövetelen, sörözés közben. A téma az volt, hogyan fogjuk tölteni az ünnepet, hiszen egyikünk sem családos ember, nálunk nincs meg a meghitt, boldog, szeretteinkkel ünneplős feeling. Egyedül lettünk volna, ahogy sokan mások is, ám mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat azokkal szemben, akiknek nemhogy szeretet, de fedél sem jut. Az este folyamán eljutottunk az ötlethez: mi lenne, ha ételt osztanánk azoknak, akiknek nem jut. Szenvedélyünk a bringázás, szóval természetes volt számunkra összekapcsolni a kettőt.

- Sikerült is a tervetek, mostanra már szép kis csapatot tudhattok magatok mögött...

- Igen, szerencsére egyre többen leszünk. Eleinte a barátainknak adtuk elő a tervünket, sokuk azonnal csatlakozott is hozzánk, de szerencsére a közösségi média világában elég gyorsan eljutott a kezdeményezés másokhoz is - szóval rengeteg új ismerőssel és segítővel lettünk gazdagabbak.

- Ha valaki segíteni szeretne, hogyan talál meg titeket?

- A honlapunkon minden infó fent van, ezen kívül a Facebook-oldalunkon keresztül is elérhetők vagyunk. Szívesen fogadunk bringás jelentkezőket, segítő kezeket az ételek elkészítésében, vagy a csomagolásban, de természetesen a felajánlásokért (élelmiszer, csomagolóanyag, stb.) is hálásak vagyunk.

bike2-belyeg

Fotó: BBM / Facebook

Unger András, az egyik kurátor többek közt ezt írta róluk:

"Kevesen tudják, hogy a Szimpla Kertben egyáltalán nem csak a külföldi turisták sűrűsödnek, de itt van a főhadiszállása a jelenlegi legmenőbb civil bringás szerveződésnek, ami egyszer a szemem láttára szedett össze több száz zsemlét, egy rakás konzervet, csokit és kekszet, hogy nyeregbe ülve azt mind elvigyék aluljárókban reszkető hajléktalanoknak.

A »tekerj és segíts« szlogen alatt működő csapat a Facebookon szervezi magát, mint egyfajta jótékonysági startup, főznek és gyűjtenek közösen, aztán pedáloznak és kiszállítanak, legyen akár fagy, akár szenteste."

A Budapest Bike Maffia jótékony akcióról mi is beszámoltunk, ITT és ITT nézhetitek meg.

2. helyezett: Hősök tere

2hely

Hatalmas projekt, aminek ambíciója, hogy az egész világot jobbá tegye. Figyeljünk egymásra! Ámon Henivel, a Hősök tere projekt egyik prominensével készült interjúnkat itt olvashatjátok.

A kezdeményezés atyja egyébként Philipp Zimbardo, a vele készült interjúnkat itt olvashatjátok.

3. helyezett: 30 km

3hely

A sehova sem vezető nosztalgia és a meddő tervezgetés helyett ők a cselekvést választották. Minőségi élelmiszert közvetítenek egyenesen a termelőtől. A honlapjukat itt találjátok.

4. NeoPaint Works

4hely

9

A csapat egy munkája - Fotó: Neopaint / Facebook

A gyorsan változó városi közegbe egy kis hagyományt és színt csempésznek. Régi tűzfalakat festenek le nem mindennapi módon.

A Neopaint csapatának gyönyörű munkáiról mi is beszámoltunk itt, ezen a linken és ebben a cikkben pedig további projektjeiben gyönyörködhettek.

5. Autistic Art

5hely

Figyelem. Tekintet. Igazi odafigyelés. Így jellemezhető a projekt, ami autista emberek rajzait különböző módokon grafikaként használja fel.

6. Turbometal Motorblog

6hely

Elképesztő energiák és szaktudás, ez az egyik legélvezetesebb autós vlog, még laikusoknak is. És persze benzingőz.

Bernáth Milánnal, a vlog egyik alapítójával készült interjúnkat itt olvashatjátok, illetve néhány részletet is megnézhettek videón.

7. Noé a tiszai ökohajó

Egy olyan építészeti remekről van szó, ami biztosítja, hogy egy kiemelkedő szépségű hely látogatásunk után is gyönyörű maradjon. Mindenképpen előremutató kezdeményezés!

8. Krétakör Gerillakampány a hajléktalan emberekért

8hely

8

Egy idő után mindannyian kifáradunk az együttérzésben. Ezt a falat törte át a hajléktalan embereket fotókon bemutató kezdeményezés. A kampányról részletesen olvashattok és a plakátokat megnézhetitek korábbi cikkünkben.

9. Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan

A film egy, nagyjából a húszas éveinek vége felé járó magyar fiú, Áron szubjektív története, aki a mai Budapesten keresi a helyét, de, miután a barátnője elhagyja, egyre kevésbé találja. Reisz Gábor diplomafilmje négy díjat nyert a32. Torinói Filmfesztiválon, de az itthoni mozik közönségét is meghódította.

10. Sharing is multiplying

10hely

Jó látni a külföldi gigamárkák után itthon is egy ilyen szintű kampányt. Autista fiatalok rajzai a ruhákon, a bevétel pedig adományként jelenik meg.

A Forbes magazin különdíjasa: 81 font

kulondij1

Ezek a fiatalok csinálták az V. kerület jó pár romkocsmájának belső dizájnját. Buli amit csinálnak, de egyben művészet is.

Az In Style magazin különdíjasa: The Garden Studio

kulondij2

Tomcsányi Dóri ruhakollekcióját erős személyes világ jellemzi, megalkotásukkor nem volt hajlandó semmilyen kompromisszumra. Izgalmas világ, új utak.

Ha tetszenek a díjazott projektek, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Sorstársait keresi, és küzd a lehetetlennel a szegedi édesanya
A diagnózis szerint disszociatív (konverzió) zavar miatt ráng mindene. Sem dolgozni, sem magát, sem gyermekét nem tudja ellátni. Most sorstársakat, vagy gyógymódot keres.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Szabó Szilviát (43) kilenc éve ismerem. Akkoriban még hosszú haja volt és annyira vágyott saját gyermekre. Egy teljesen energikus, pozitív szemléletű harmincas nőt ismertem meg benne, aki olyan volt, mint bármelyik kortársa.

Részesei voltunk egymás életének akkor, amikor megszületett a kisfia, aki ma már másodikos általános iskolás. És akkor is, amikor úgy döntött, a hosszú haj helyett egy cuki, rövidebb frizurára vált.

Aztán elsodródtunk egymás mellől, míg tavaly decemberben nagyon keresett engem. Arra kért, szóljak a férjemnek, hogy menjen el érte autóval és vigye őt a kórházba, mert baj van. Mert nagy a baj.

Egész teste rángatózott, szinte alig tudott a korlátba kapaszkodva lejönni az ötödik emeleti lakásából. Ezt követte sok-sok hétnyi kórházi ápolás, benne karjaikat széttáró orvosok hadával, akik számtalan vizsgálat, koponya MRI, EEG, röntgen után sem tudták megmondani, konkrétan mi a baja.

Ő változatlanul remegett, önműködően, tehát nem ő irányítja és ez a remegés azóta is az élete része.

Szilvi régen és most:

Saját felelősségére immár otthon van, édesanyja ápolja, gyógyul, de ... nem gyógyul. Mert semmilyen biztatót nem mondanak neki. Csupán a diagnózis született meg: disszociatív (konverzió) zavar.

A történetbe már a közepén folytunk bele, volt egy előzménye is 2018 szeptemberében. Ekkor Szilvinél a pánikbetegség jelei mutatkoztak, amire gyógyszert kapott. A gyógyszerek viszont inkább ártottak, mint segítettek, hiszen ennek lett a folyománya ez a bizonyos remegés. Ma már mindössze egy gyógyszert, Seduxent szed a tünetekre.

Szilvi élete eközben romokban hever. Ő küzd, de egyelőre kilátástalan minden perce.

A munkahelyén elköszöntek tőle, határozott időre vették fel az előző helyre, ami lejárt december 31-én. A munkaügyi központba nem tud bejelentkezni, hiszen egyrészt nem tud eljutni oda, másrészt a központ által kiadott munkahelyekre sem, sőt, tanfolyamokra sem tudna beülni.

A rokkantosítási folyamat egyelőre nem játszik, hiszen Szilvia egyrészt még bizakodik, hogy egyszer majd elmúlik ez az egész és a jövőben nem lesz más, mint rémálom, másrészt maga a diagnózis is nem olyan régen fogalmazódott meg.

A kisfia az elmúlt hónapokban az édesapánál és annak új kedvesénél van. Az egész történetben talán ez a legnagyobb tragédia.

A gyereket ellátni nem tudná, de nem is tenné ki őt annak a látványnak, amely Szilvia életét most kíséri. Karácsonykor, Szentestén egyszer hazamehetett a kórházból és akkortájt megölelhette a fiát.

"Zombi vagyok, ugráló lábakkal, kezekkel" - fogalmaz és arra is utal, hogy bár a Seduxen szorongásgátló, nyugtató gyógyszer, de aludni immár hetek óta képtelen. 1-3 óra a maximum, amikor már a végkimerültségtől alszik, de alvás közben is tart a remegés, így az minden, csak nem pihentető.

Néha hajnal 5-kor, 6-kor képes valamennyit aludni, de napközben erre már képtelen,

akkor azonnal hányinger fogja el. Nagyon fontos, hogy tudd, ez nem epilepszia.

Szilvi mindig is filigrán, vékony nő volt, akin az is meglátszódott azonnal, ha egy kisebb vírus miatt 1-2 kilót fogyott. Jelenleg mínusz 7 kilónál tart és nekem nincs jogom kimondani olyat, hogy csont és bőr, de tényleg nagyon lesoványodott.

Hogy miért is született ez a cikk? A saját eszközeimmel szeretnék abban segíteni neki, hogy a története nyilvánosságot kaphasson. Sorstársak jelentkezését várja a szasziszi@gmail.com e-mail címre. Hátha van, aki ezt a betegséget már maga mögött tudhatja. Hátha van egy olyan közeg, ahová fordulhat, ahol sorstársakra lel, ahol megértik mindazt, amin keresztül megy. Vagy valaki, aki ebből már sikeresen kigyógyult és tudja, mi a gyógyír.

Arra kérlek, ha tudsz ilyenről, írj!


KÖVESS MINKET:
Az utolsó pillanatban mentették meg az egyéves gyerek életét, aki félrenyelt egy csokidarabot
A kicsit autóval vitték szülei a mentők elé, félúton találkoztak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Csokoládédarabkát nyelt félre az az egyéves kisgyermek, akihez a gyöngyösi mentőket riasztották egy közeli településre - számolt be az esetről Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat.

A szülők pánikba esve hívták a segélykérő vonalat, miközben próbálták eltávolítani a szemmel nem látható idegentestet a kicsi torkából. A mentésirányító azonnal indította a legközelebbi esetkocsit, miközben folyamatosan instruálta a szülőket, hogy mit tegyenek. Miután a csoki eltávolítása sikertelen volt, a gyermeket azonnal saját autójukba tették a szülők és elindultak a mentővel szembe.

A pár perces út felénél találkoztak a mentővel, talán az utolsó pillanatban. Az esetkocsi személyzete, az akkor már eszméletlen gyermeket, gyér légzéssel, és éppen megtartott keringéssel vette át a szülőktől.

A kiérkező mentőtiszt gyorsan, és helyesen az azonnali emelt szintű légútbiztosítás mellett döntött, ami megmentette a gyermek életét. A kicsit ellátás után, végül stabil állapotban szállították kórházba.


KÖVESS MINKET:

Gödörbe esett cicát mentettek a budapesti tűzoltók
A felszínen már állatvédők vártak a megrémült állatra, akit végül alpintechnikával sikerült felhozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Tűzoltók mentettek ki egy tíz méter mély gödörbe esett macskát Budapesten, a XVIII. kerületi Alacskai úton - szúrta ki a Blikk.

A folyamatról a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tett közzé a Facebookon egy videót, amiből kiderül: pontosan hogyan segítettek a bajba jutott állaton. A budapesti tűzoltók alpintechnika használatával mentették ki a pórul járt macskát. A cicát a felszínen már állatvédők várták.


KÖVESS MINKET:

Több mint 37 millió forint gyűlt össze a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának
A megözvegyült édesanya négy gyermeket nevel egyedül a családapa halála után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

A református egyház nyilvános gyűjtést szervezett a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának még a történtek után. Most azt is kiderült, hogy rengeteg adomány érkezett a félárván maradt négy gyerek és az özvegy édesanya számára.

"A felhívásra február 20-ig 37.555.320 forint érkezett. A pénzt a református egyház szerdán átutalta az özvegy számlájára."

- írja a 24.hu.

Az egyház még a temetés előtt 3 millió forintos gyorssegélyt küldött az édesanyának, ezután különítettek el egy számlát, amin az adományokat gyűjtötték.

A református kollégium még január 23-án este gyulladt ki. A legtöbb ott tartózkódó ember még időben kijutott, de egy 45 év körüli férfi bent rekedt a tűzben. Később kiderült, hogy egy veszprémi családapa volt az áldozat, aki négy gyermeket hagyott hátra. A férfi az egyik fővárosi egyetemen végzett doktori munkája miatt minden héten egy napot Budapesten töltött, ilyenkor a kollégiumban szállt meg egy vendégszobában.

Később pedig bebizonyosodott, hogy szándékos gyújtogatás okozta tüzet, három fiatalt gyanúsítanak a tűz keletkezésével kapcsolatban.

A kollégium épülete a tűz után teljesen használhatatlanná vált, ezért rövid időre felfüggesztették a vizsgaidőszakot. A diákokat sikerült máshol elszállásolni, de mivel a holmijaik bennégtek a tűzben, gyűjtést indítottak számukra. A jótékony segítőknek köszönhetően pedig rengeteg ruhát kaptak. A Károli Gáspár Református Egyetem számláján összesen 24 és fél millió forintnyi adomány gyűlt össze a tanulók megsegítésére.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x