hirdetés
fra_limnologia06.jpg

„A borotva élén táncolunk” – dr. Jordán Ferenc hálózatkutató biológus a klímaválságról

Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. október 19.


hirdetés

Ezzel együtt megszólalhatnak olyanok a témában, akik egy gyógyszerlobbit vagy más gazdasági érdeket szolgálnak, de ha az ember odafigyel arra, hogy egy hír honnan jön, hogyan adják elő, mennyire van tudományosan alátámasztva, akkor ezek kiszűrhetőek. A tudományos kommunikációnak óriási a felelőssége. Az interneten, a közösségi médiában árad az információ, ennek nagy része megbízhatatlan.

Meg kell tanítani a fiatalokat arra, hogyan fogyasszák a híreket, és hogy kritikusan olvassanak.

Az idősebb generáció számára amit „bemondott a tévé” az szent, és ezen már nehéz változtatni.

-Nemcsak egyre sűrűbben laknak az emberek, hanem egyre többen is vagyunk. A Föld lakossága 100 év alatt gyakorlatilag megnégyszereződött. És ennek a közel nyolcmilliárd embernek élnie kell.

- Szerintem a legtöbb globális probléma a túlnépesedésre vezethető vissza. Az is, hogy egészségtelen junk foodot eszünk, hogy Bangladesben gyártják az ingeinket... Én azt látom a legnagyobb gondnak, hogy az a kérdés, hogy nekem legyen-e gyerekem, több szinten válaszolható meg: először az egyén szintjén. Én akarok, vagy nem, senki ne szóljon bele. Utána jön egy nemzeti szint – fogy a magyar, tessék szülni, kedves magyar nők. És aztán van a globális szint: óriási túlnépesedés van, ha lehet, egy nemzet se szaporodjon. Tehát különböző szinteken egészen más az üzenet.

A politikusoknak éppen ez lenne a dolguk, hogy a globális, nemzeti és egyéni érdekeket valahogy illesszék egymáshoz. Én sem tudom a megoldást, de ezeket a kérdéseket meg kellene beszélni, és nem kampánytémát csinálni belőlük. Minden értelmes kérdést kilúgozunk és fekete-fehér választás elé állítjuk a szavazókat.

- És közben egyre nagyobb területek válnak a Földön lakhatatlanná a hőség, az aszály, a tengerszintek emelkedése miatt.

- Bizonyos területeken és kultúrkörökben az emberek inkább a minőségre mennek – inkább egy gyerek legyen, de őt biztonságban felnevelik – máshol meg nemzenek tízet és talán három megmarad. Tehát ezeket a szemléleteket is közelíteni kellene egymáshoz. Ideális esetben elképzelhetünk egy olyan globális szervezetet, ami politikai és gazdasági lobbik felett állva kultúrákat, gazdasági érdekeket, szinteket fog össze, és koordinálja azokat az ötleteket, amelyek a túlnépesedés megfékezésére születnek. Olyan megoldások kellenek, amelyekben az egyes nemzetek is jól érzik magukat, és a Föld is jól jön ki belőlük. Ettől ma nagyon messze vagyunk.

Mivel foglalkozik a Balatoni Limnológiai Intézet?

A Balatoni Limnológiai Intézet 1927 óta működik. A hagyományos kutatási témáuk mellett tavaly építettek egy mezokozmosz kísérleti rendszert. Ez 12 darab 5000 literes tartályból áll, melyekben 12 mesterséges ökoszisztémát tudnak létrehozni. Így megvizsgálhatják, mi történik például akkor, ha emelkedik a víz hőmérséklete, ha több tápanyag kerül bele vagy ha megjelenik egy új, invazív faj. 10 millió erurós pályázatot nyertek a projekthez.

Kiemelten foglalkoznak a környezeti DNS-alapú kutatássokkal is. "Ennek a lényege, hogy a különböző élőlények nyomokat hagynak maguk után a természetben, vízben, levegőben, földön. Ma már a módszertan úgy fejlődik, hogy ha veszünk egy vödör vizet, abból megtudjuk, hogy fajspecifikusan milyen élőlények úsztak el néhány nappal azelőtt, és lassan az egyedek mennyiségét is meg lehet állapítani." - mondja róla dr. Jordán Ferenc.

"A harmadik, az én specialitásom: nagyon szeretnénk az integratív kutatásokat megerősíteni, a különböző szakemberek tudását összehozni és olyan rendszer-modelleket építeni, amelyekben benne vannak a halak, az algák, a kémia, a nádas, az időjárás, az ember, a gazdaság. Erre szükség van ahhoz, hogy egy tavat a maga összetettségében megérthessünk."

- Hisz Ön abban, hogy környezettudatos neveléssel lehet hosszú távon eredményeket elérni?

- Alapvetően két stratégia van: az egyik, hogy neveljük a gyerekeket, elmondjuk nekik, hogy miként kell élniük, és bízunk abban, hogy elfogadják. A másik, a felülről jövő, kevésbé elegáns módszer: hozunk törvényeket, és ha holnaptól nem tartod be, megnézheted magad.

Szívem szerint az mondanám, hogy a nevelés a jobb, az agyam pedig azt mondja, hogy gyors és nagyon kemény törvények kellenek.

A nevelés nem annyira hatékony – ha 100 gyerekből 95 környezettudatos lesz, még mindig marad öt, akik elrontanak mindent – nincs is rá idő és minden generációnál újra kell kezdeni. Én nagyon örültem annak idején, hogy a kétütemű Trabantokat gyorsan és hatékonyan kitiltották. Nem kell, hogy nyolcmilliárd ember megértse, hogy miért kellenek ezek a törvények, de be kell tartatni velük. Legyen szó műanyag-használatról, szemetelésről, erdők felgyújtásáról. Sokszor a legnagyobb környezetszennyező felelős emberekről derül ki, hogy a magánéletben szeretik a természetet, kirándulnak, bicikliznek, de amikor dolgoznak, csak az számít, hogy a cégük sikeres legyen.

A piacgazdaság sosem lesz természetbarát.

A természetvédelemnek profitot kell hoznia, különben piaci alapon nem lehet sikeres.

- Ha a gyors intézkedések szóba kerültek, azt se feledjük, hogy a világ hihetetlenül felgyorsult, és annak változásait a természet már képtelen követni.

-Valóban egyre jobban igényeljük a gyors fejlődést, főleg technikai téren - manapság már félévente kijön egy új operációs rendszer – de miközben milliók halnak éhen, nem biztos, hogy engem az érdekel, hogy elavult a telefonom. Ez teljesen hamis fejlődésképet ad az embereknek, és közben a természet is tud nagyon gyors lenni: a vírusok, baktériumok nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni az antibiotikumokhoz. Megint arról van szó, hogy az esztelen rohanás helyett inkább le kellene nyugodni és gondolkodni. Ehhez kellene a globális bölcsek közössége.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

T


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Vegan.jpg

Vegán bőrt készített kaktuszból két mexikói srác

Két év kutatás után a bőriparnak megfelelő anyagot tudtak létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A két fiatal vállalkozó arra a problémára próbált megoldást találni, amit az állati származékból és vagy műanyagból készített termékek okoznak. A divat az egyik legnagyobb környezetszennyező, ugyanis a műbőr legyártásával újabb és újabb műanyagrészecskéket juttatunk a körforgásba, az állatok bőréért pedig esőerdőket irtunk, hogy nagyobb csordákat lehessen legeltetni. Az új, kaktuszból készülő bőr alternatívát nyújthat mind a divat, a bútor- és autóipar számára.

López Velarde Adrián és Marte Cázarez, mexikói vállalkozók a közelmúltban mutatták be cégük, a Desserto organikus bőrét, amely teljes egészében fügekaktuszból készítenek. Ezzel úttörők lettek, ugyanis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Céljuk az volt, hogy az állati bőr fenntartható, kegyetlenségmentes alternatíváját megteremtsék.  A Desserto biológiailag lebontható, és megfelel a bőripar minden elvárásának.  Az anyag rugalmas, légáteresztő, tartóssága legalább 10 év, és persze környezetbarát.

hirdetés

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki, mechanikai előírásoknak”

- mondta López Velarde a Fashion United-nek.

A Desserto a múlt hónapban volt kiállítva Milánóban, a Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon. Az alkotók már együttműködnek a különféle iparágak nagy csoportjaival a lehetséges alkalmazás érdekében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-2.jpg

„A történelem jó oldalára álltunk” – Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával az élen járnak a világban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Pártérdekeken felülemelkedve fogadta el az új-zélandi parlament az ország mérföldkövet jelentő új klímatörvényét.

A Jacinda Ardern miniszterelnök által előterjesztett törvény, amely a párizsi klímaegyezményekben tett vállalás értelmében 2050-re nullára kívánja redukálni az ország CO2-kibocsátását, 119-1 arányban ment át a voksoláson. Az ellenzéki Nemzeti Párt képviselői annak ellenére a törvény mellé álltak, hogy egyetlen módosító javaslatukat sem fogadták el.

A törvény nem csupán arról rendelkezik, hogy Új-Zéland kiáll a globális felmelegedés 1,5 C fok alatt tartása mellett, hanem keretet biztosít annak is, hogy ehhez miként alkalmazkodjon a szigetország 5 millió lakosa, és hogyan készüljenek fel a klímavészhelyzetre.

Mindennek külön költségvetést biztosítanak. A célkitűzéshez két egymástól elkülönített tervet dolgoztak ki: az egyik az állati eredetű metánkibocsátás, a másik pedig az egyéb üvegház-hatású gázok csökkentésének hosszú távú programját tartalmazza.

hirdetés

„A világ előtt jártunk a nukleáris leszerelésben, a nők szavazati jogának megadásában, és most ismét élen járunk" – jelentette ki a szavazás után James Shaw klímaváltozási miniszter. –

"A klímaváltozás nemzedékünk hosszú távon meghatározó kérdése, amellyel a korábbi, egymást követő kormányok képtelenek voltak megfelelően foglalkozni. Új-Zéland a történelem helyes oldalára állt. Meggyőződésem, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása”

– idézte a miniszterelnök-asszonyt a Guardian.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!