"A Biblia primitív legendák gyűjteménye" – rekordáron, 826 millió forintért kelt el Einstein Isten-levele
'Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke' - írta a tudós egy évvel a halála előtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 05.


A Nobel-díjas fizikus sorait eredetileg Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét. A gondolatmenetet egy évvel halála előtt vetette papírra. Az egyedülálló irományon keresztül megtudhatjuk azt is, miként vélekedett Einstein a zsidóság kérdéséről és saját zsidó identitásáról, illetve, hogy a Bibliát primitív legendák gyűjteményeként kezelte.

Íme egy részlet az iratból:

"Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről."

A kézirat végül négy perc alatt, a becsült ár többszöröséért kelt el. 2,89 millió dollárért, azaz 826 millió forintot fizettek érte egy New York-i árverésen. Egy magángyűjtő eredetileg 404 ezer dollárért jutott hozzá 2008-ban.

Einstein a boldogság titkáról írt, mindössze két rövid mondatból álló eszmefuttatása tavaly októberben 1,56 millió dollárért (437 millió forint) talált gazdát, míg nővéréhez írt leveléért pár hete 40 ezer dollárt (azaz 11,2 millió forintot) fizettek.

Forrás: MTI


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x