A balatoni Nudi Tours legfényesebb napjai
Ennek a cégnek köszönhetjük a nudizmusnak és gyógyászatnak álcázott prostitúció fogalmát, Nudi hajóval, potencia gyógymasszázzsal és meztelen zsákbanfutással.
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: Pinterest - szmo.hu
2018. december 27.A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Bár ahogyan arról korábban is írtunk, a Nudi Tours néven elhíresült vállalkozás 1990-ben érkezett a Balaton partjára, a vezetőjének múltja jóval korábbra nyúlt vissza. A rövid időn belül csak pornókirályként emlegetett Vörös Antal László már 1985-ben elkezdte szárnyai bontogatását, egy kétes hírnevű fotómodell tanfolyam keretein belül. A férfi ekkor még egy reklámtervezéssel, videókészítéssel és fotózással foglalkozó GMK (Gazdasági Munkaközösség) tagja, majd vezetőjeként ténykedett.

Minden egy iskolával kezdődött

Ekkor jött a kiváló ötlet, hogy elindítják az ország első (akt)modell tanfolyamát. Bár már a kurzus megindulásakor is adódtak problémák, a későbbi vádirat szerint 186 fizető hallgatót sikerült egybegyűjteni, akik fejenként az akkori átlagbér felét hagyták a GMK kasszájában, cserében pedig egy semmire sem jó oklevelet kaptak. Maguk a nehézségek azonban nem csak ebből, hanem inkább abból adódtak, hogy a jelentkező lányok csak az első, felvételiként is funkcionáló fotózáson tudták meg, hogy a gátlásaik mellett a ruháiktól is meg kell szabadulniuk.

Az ügyből már a tanfolyam idején pereskedés lett, és ennek során további szaftos részletek is kiderültek. Például, hogy az említett fotózásokon készült filmeket nem feltétlenül rendeltetésszerűen használták fel. Bár ezek a videók a lányok beleegyezésével készültek, ők ahhoz adták a nevüket, hogy azokat később – kizárólag - a tanfolyam hallgatóinak vetítik majd le, oktató célzattal. A vádirat szerint azonban az egyik Vörös által üzemeltetett bárban bárki rendelhetett magának olyan taxit, mely egy kihalt helyre vitte az utasát, ahol szabadon gyönyörködhetett a filmek legjobb jeleneteiből.

Filmekkel folytatódott...

Egy egyszerű, kártérítésre kötelező ítélet azonban nem állította meg a férfit, aki határozottan haladt a pornókirály cím megszerzése felé. Útjára indított két pornólapot, felnőtt filmeket forgatott először külföldi megrendelésre, majd hazai forgalmazásra és életre hívta az első (hivatalosan gyógyászati célú) szexkastélyát is. A következő öt év ilyen projektekkel és jelentős tőkefelhalmozással telt el. Majd elérkezett 1990 és éltre kelt a Nudi Tours.

A kép illusztráció, nincs összefüggésben a poszt témájával. Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

Bár ez a felnőtteknek szóló utazási iroda nem kizárólag a Balaton mentén működött, leglátványosabb eredményit talán a magyar tengernél érte el. A koncepció egyszerű volt: aki befizette a borsos tarifákat, az szállást, ellátást, vérbő programokat és – bár ezt soha nem sikerült bizonyítani – extra szolgáltatásokat is kapott a „nudista” személyzet közreműködésével. A Nudi az ország legexkluzívabb vízpart vagy mesébe illő panorámával rendelkező ingatlanjait vette bérbe, és a bevételekből bőségesen meg is tudta fizetni azokat.

A hajó

A legemlékezetesebb program azonban talán a Nudista hajó üzemeltetése volt Siófokon. A Maharttól kikölcsönzött kirándulóhajó 4 órás fülledt utakat tett meg a tavon, és bárki felszállhatott potom 5000 forintért vagy annak megfelelő valutáért (ne feledjük, hogy az átlagfizetés akkor 13 000 forint körül alakult). De szállásokat hirdettek többek között Várgesztesen, Balatonakarattyán (saját Nudi kempingben) vagy éppen Görögországban is. Ráadásul voltak más, egészen egyedei kezdeményezéseik is. Példaként említhetjük az első, gyermek kategóriával is bíró nudista szépségversenyt is, ahol a nevezési díj 16 év alatt 100, efelett 500 forint volt fejenként. Ez a kezdeményezés még viszonylagos sikert aratott, ám egy ennél is vadabb ötlet azonban már nettó bukásnak minősült.

A kép illusztráció, nincs összefüggésben a poszt témájával. Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

1990 augusztus 20-án került volna sor a hagyományteremtő nudista sportnapokra, először szintén Akarattyán, majd később Horányban. A rendezvény programja igen kreatívra sikeredett, hiszen a megmérettetések között olyanok voltak, mint pin-pong, tollas, zsákbanfutó vagy gumimatracon evező verseny, természetesen szigorúan ruhátlanul. A színes hírekre kiéhezett zsurnaliszták szép számban meg is jelentek az esemény helyszínén, ám mint kiderült, rajtuk kívül végül egy darab ember sem érkezett (még a szervezők sem).

Végül a bíróság

Még egy év sem telt bele és az addigra birodalommá szélesedő Nudi, és az azt birtokló Intermozaik Kft immáron kilenc vádlottal képviseltette magát a bíróságon. Azonban a vádak ekkorra már jóval komolyabbak voltak, mint ’85-ben. Üzletszerű kéjelgés elősegítése és devizabűncselekmény is szerepelt a vádpontok között. Utóbbi alól ugyan próbáltak egy önbetöréssel kibújni a vezetők, ám hiába kélt lába 5 millió (!) forintnyi valutának, a nyomozók nélküle is bőven elég bizonyítékkel rendelkeztek. Az előző vádpont, vagyis az üzletszerű kéjelgés kapcsán egy ország ismerte meg akkoriban az erotikus masszázs fogalmát. Ez volt a fedő sztorija ugyanis a prostitúciónak. Ugyanakkor a vádlottak a világ talán legzseniálisabb – de legalább is legkreatívabb – védekezését vezették elő, gyógymasszázsnak feltüntetve a történteket. Elmondásuk szerint ugyanis ők csupán potenciazavaros férfiakon segítettek az erotikus pontok gyógyászati jellegű ingerlésével.

Ezt az eljárást ráadásul a lányok a Honvéd Kórház egyik orvosától hivatalosan tanulták meg (majd később a hetente érkező új lányoknak ők adták tovább tapasztalati úton). Ezek szerint az ilyen alkalmakkor csupán a – régen nem tapasztalt – vágy felhorgadása volt a cél, és annak levezetésében (azonnali kirúgás terhe mellett) a dolgozók nem segíthettek. Ezt a kuncsaftnak kellett valahol, valahogyan megoldania. Valóban zseniális indoklás, ám a bírákat ez cseppet sem hatotta meg, és a vádlottak egytől-egyig börtönbe kerültek. A Nudi birodalmat pedig lassan elnyelte a feledés homálya...

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy nyaraltak a szüleid, akkor is.

KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x