A 65 felettiek hétszer annyi álhírt osztanak meg, mint a milleniálok
Bár azt hihetnénk, hogy a tapasztaltabb generációk nagyobb kritikával fogadják az információ-áradatot, mint a fiatalok, egy amerikai tanulmány éppen ennek ellenkezőjét állítja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 10.A princetoni és a New York-i egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején milyen híreket osztott meg a Facebookon a kísérletükben részt vevő 1200 ember. A tudósok összehasonlították alanyaik megosztásait olyan internetes portálokkal, amelyek éppen álhíreikről nevezetesek, mint például a BuzzFeed - írta a Daily Mail

A Science Advances-ben közzétett eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezettnek kevesebb, mint 8,5 százaléka osztott meg legalább egy linket az ominózus portálokról. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ezen belül a 65 év felettiek hétszer annyit osztottak meg az álhír-oldalakról, mint a 18 és 29 év közöttiek.

„Semmilyen más demográfiai jellemzőnek nincsen láthatóan jelentős hatása az álhírek megosztására – írták az Andrew Guess politológus professzor vezette tanulmány szerzői – Elképzelhető, hogy ma a 60 év feletti amerikaiaknak jelentős csoportja nem rendelkezik elegendő ismeretekkel a digitális médiában ahhoz, hogy az interneten közzétett cikkek hitelességében eligazodjon.”

Ugyancsak magasabb a „fake news”-nak bedőlők aránya a magukat konzervatívnak vagy republikánusoknak vallók között. Ez annak is betudható, hogy az elnökválasztási kampány idején közzétett hamis információk többsége Donald Trump-nak kedvezett. Éppen ezért a kutatók szerint az sem kizárt, hogy ha az álhírek inkább Hillary Clinton felé hajlottak volna, akkor a liberálisok között lett volna több a „fake news”-megosztó.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x