hirdetés
nyito-2.jpg

A 4. század különös világa bukkant elő Pécsen - A Cella Septichora a világörökségi listára is felkerült

Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. szeptember 10.


hirdetés

Az épített sírkamrák falát a korszak szimbólumaival és bibliai jelenetekkel is díszítették. A halotti torra jellemző szimbólumok is láthatók, és ezek a motívumok gyakran az ékszereken is megjelennek.

A pécsi temetőépületek érdekessége, hogy kétszintesek is vannak közöttük. Ezekbe egyrészt temetkeztek, másrészt a szertartások célját is szolgálták. Néhány különösen érdekes közülük:

A Péter-Pál sírkamra

A 4. században épült kamra felfedezése után téglaépülettel vették körbe még a 18. században. A sírkamra jelentőségét az épen fennmaradt ókeresztény festmények adják, amelyek a cella oldalfalait és boltozatát fedik. A képeket a megszáradt vakolatra festették, és indák, Krisztus-monogram, és két férfialak is látható benne, a figurákat Szent Péterrel és Szent Pállal azonosították. Az oldalfalakra három-három jelenet festettek, míg a nyugati oldalán a Háromkirályok, Mária az ölében ülő Gyermekkel és Noé alakjai láthatók, a dongaboltozaton pedig négy mellkép van. A festmények a restaurátorok szerint két-három mester munkája. Ez a sírkamra rendelkezik a sopianaei épületek közül a leggyönyörűbb freskósorozattal.

A Korsós sírkamra

A Pécsi Püspökség építésze lelt rá 1939-ben. A későbbi feltáráskor tüzelőhely nyomait is megtalálták, ami arra utal, hogy egy időben lakóhelynek is használták. A falakon a habarcsra festettek, egyik érdekessége a márványburkolatot utánzó festés. Itt is láthatók szőlőindák, valamint korsó és pohár festmény is – innen kapta a kamra a nevét is.

A Nyolcszögletű sírkamra

A teljes feltárása a 21. század elején valósult meg. A temető területén eddig ez az egyetlen nyolcszögletű építmény került elő, ezért a szakemberek kezdetben azt feltételezték, hogy egy keresztelőkápolnát találtak. A feltárás során azonban kiderült, hogy az építményt 120 cm magasságig visszabontották, és ekkor került bele a teret két részre osztó középső oszlop. A megmaradt falakból kiderült, hogy a kamra részben a föld alatt állt. Jellegzetessége még, hogy az épületnek valószínűleg nem volt sírkápolnája.

Cella Trichora

A háromkaréjos kápolna érdekessége, hogy a falakat festett arab betűmotívumok is díszítik. Ez azt bizonyítja, hogy az épületet a 8-11. században újrafestették, tehát akkor még állt és használatban volt.

Cella Septichora

A hétkaréjos épület az eddig ismert legnagyobb építmény az ókeresztény temetőben, nevét a különleges hét apszisáról kapta.

Ókeresztény Mauzóleum

1975-ben bukkantak rá az Ókeresztény Mauzóleum épületére. Az ásatások során előkerült egy ókeresztény temetőkápolna, és alatta az eddig ismert legnagyobb sírkamra, benne három szarkofággal. A 370-es években készült épület falai festettek voltak. Az eredeti sírkamrában voltak felületkitöltő díszítések és figurális ábrázolások is. A freskókon kívül a szarkofágon is vannak díszítések, amelyeknek egy részét a népvándorlás korában tönkretették.

Az pécsi ókeresztény temető területe a „fokozottan védett” régészeti lelőhely kategóriába tartozik.

A pécsi világörökség jelképe egy bronz krisztogram lett, amely 2000-ben a székesegyház előtti ásatáson, a IV. számú sírkamránál került elő. Ez egy mécses függesztő láncának merevítője és egyben dísze volt. A krisztogram Krisztust jelképező szimbólum, a görög X (khi) és P (rho) betűk, Krisztus görög nevének (Khrisztosz) az első két betűje, ezért nevezik Krisztus monogramnak. A Pécsen talált tárgyon ezenkívül megtalálhatók a görög A (alfa) és ω (ómega) betűk is, melyek a görög ábécé első és utolsó betűi, a kezdetet és a véget szimbolizálják.

Bővebb információk ITT

Fotók forrása: Wikipédia, Értékes Pécs, septichora.hu


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
zoldfolt0.jpg

Szemetes, lepusztult foghíjtelket varázsoltak át zöld oázissá Pécs belvárosában

Hajba Gergő és lelkes önkéntesekből álló csapata mert nagyot álmodni: létrehozták a város első közösségi kertjét, amivel alig egy év után már díjat is nyertek.
Láng Dávid; képek forrása: Zöld Folt Közösségi Kert Facebook - szmo.hu
2019. október 28.


hirdetés

A közösségi kertek a XXI. századi városi életforma talán legjobb lehetőségét nyújtják arra, hogy az emberek kiszakadjanak a betonrengetegből, és zöld környezetben lazíthassanak, miközben saját kezűleg ültetett haszonnövényeiket gondozzák.

A mozgalom szerencsére néhány éve elkezdett országossá válni, a legtöbb kert azonban még mindig Budapesten található.

A Zöld Folt Közösségi Kert koordinátora, Hajba Gergő szerint Pécsnek is jó ideje vágya volt egy ehhez hasonló hely, csak a megfelelő ember hiányzott, aki kezébe veszi a megvalósítást.

hirdetés

A terv már korábban megszületett a fejében, de a konkrét lépések megtételéhez az kellett, hogy három éve megismerkedjen a szociológia tanszékre járó Fatér Mátéval, akinek szintén szívügye a város zöldítése.

„Összeraktuk a tudásunkat, az elhivatottságunkat, és a szabadidőnkben rendszeresen összeültünk ötletelni” – meséli.

A legfontosabb megválaszolandó kérdés maga a helyszín volt: ezen rengeteget gondolkodtak, végül egy Facebookra kiírt posztnak köszönhetően megtudták, hogy a Király utcában – tehát gyakorlatilag a belváros közepén – több telek is kihasználatlanul áll.

Elmentek terepszemlét tartani, melynek során kiderült, hogy ezek között van egy olyan placc is, amit gyakorlatilag az ő tervükre találtak ki.

Egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan 400 négyzetméteres telkéről volt szó, ami nagyjából 30-40 éve heverhetett parlagon, ennek megfelelő állapotban: tele volt szeméttel, nyesedékkel, építési törmelékkel. Az adottságai azonban így is tökéletesek voltak.

Így kezdődött

A felső teraszos rész a valamikori Sóház vagy Sóhivatal kertje volt, amikor még a vele szemben lévő Janus Pannonius Gimnázium nem működött – meséli Gergő –, jelenleg pedig az önkormányzat, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda, valamint a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. hármasa birtokolja.

Mivel nemigen volt még precedens hasonlóra a városban, erősen győzködniük kellett a döntéshozókat, hogy belássák, tényleg van értelme támogatniuk az ötletet.

Az adminisztratív elintéznivalók is rendesen megizzasztották őket, de végül minden akadály elhárult.

Óriási lelkesedéssel láttak munkához, hiszen tennivaló volt bőven: a majdani kert még sokkal inkább hulladéklerakóra emlékeztetett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
pecs_kiefer-7-1.jpg

Egyszerűen meseszép a Mecsek, ha az ősz elvarázsolja

Párapihék a tó felett, sejtelmes fények a fák között, puha avar a lábad alatt... A képeket nézve szinte halljuk az erdő hangjait és érezzük a tiszta levegőt.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2019. szeptember 28.


hirdetés

Az őszi bakancslistádra mindenképpen írd fel a Pécs környéki erdőket, hegycsúcsokat, völgyeket. A Mecsek csodás tája annyi élményt kínál, hogy kihagyhatatlan célpont a kirándulni, túrázni szeretőknek.

Ha pedig ellent tudsz állni a meleg szoba, puha ágy csábításának, akkor a hajnal fényei és látnivalói téged is elvarázsolnak. Íme pár bizonyíték:

hirdetés

KÖVESS MINKET:


hirdetés
pecs_kiefer-13-1.jpg

Még egy kicsit élvezhetjük az ősz romantikus arcát – csodás képek a Mecsekből

Pár napig még ilyen gyönyörű színeket, fényeket, látványokat csíphetünk el, ha a városi nyüzsgés helyett a csendes erdőt, vagy tópartot választjuk.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Az ősz még nem ért véget, tartogat még biztos kirándulásra alkalmas időt. Érdemes kihasználni, kirándulni, túrázni, hiszen ezernyi csoda vár az erdőkben, tisztásokon, vízpartokon. Most egy kis kedvcsinálót hoztunk nektek Pécs környékéről.

hirdetés

KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyito-6.jpg

Mintha egy festő készítette volna a pécsi fotókat - őszi színekben a város

A különleges napfelkelték, naplementék egészen mesés világgá varázsolják a várost.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2019. október 15.


hirdetés

Párák, narancsos alkonyok, vöröses hajnalok - ilyen az ősz Pécsen.

hirdetés

Lapozz a többi fotóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!