IMG_2237
A 16 éves Bálint nitrohigítóval és körömkefével mentette a Bud Spencer-falat
Április 27-én reggelre teljesen lefestették a Bud Spencer-emlékfalat a Filatorigátnál. Azóta lemosták a fekete festéket, hogy megmentsék, ami a színész arcképéből maradt. És egy ironikus felirattal üzentek a rongálóknak.
Berei Dániel írása
2017. április 27.

"
Sok mindenért szégyellhetjük magunkat a világban, de én ezért minimum leköpném magunkat külföldön, ha megtudnám, hogy magyarral állok szemben

- mondta nekem csütörtök délután Gábor, egy bámészkodó, a Bud Spencer és Terence Hill rajongói klub nevű Facebook-csoport tagja a Bud Spencer-emlékfal, jobban mondva annak maradványa előtt.

Arra célzott, hogy nem egyszerű átfirkálásnak, a másik művének semmibe vételének, hanem borzasztó kegyeletsértésnek tekinti, hogy előbb Lagzi Lajcsi és a TV2, aztán "valami suhanc" is összefirkálta az egy éve elhunyt olasz színész emlékére készített falfestést.

De ugyanígy kegyeletsértésnek tartja annak a 30 ezer fős csoportnak a tagjainak a többsége, akik közül páran ma délutánra azt tervezték, újrafestik Bud Spencer képét a Filatorigátnál. Ezért mentem én is oda, hátha lencsevégre kaphatom az újra elkészülő portrét.

Ehelyett sajnos csak Gábort és a fiatal Bálintot találtam a helyszínen. Bálint 16 éves és óriási Bud Spencer-rajongó,

csütörtök délután, iskola után pedig azért ült fel a HÉV-re és jött az egykori emlékfal elé, hogy megmentsen belőle valamit.

"8 éves koromban láttam az első filmjét. A nincs kettő négy nélkül című film volt az, azóta rajongója vagyok" - mondja Bálint az egészségügyi maszk alól, miközben nitrohígítóval és körömkefével igyekszik eltávolítani a legújabb rétegeket.

Van belőle bőven: az elmúlt napokban rákerült egy piros firka, egy réteg fekete festék és egy nagy, fehér felirat is. Bálint kitartóan keféli a falat és időnként ellenőrzi, hogy milyen réteget old le. Szeretné eltüntetni a színész arcán keresztbe futó feliratot és a fekete festéket is. Neki és néhány korábban arra járó rajongónak hála, ha halványan is, de újra látszanak a színész vonásai.

IMG_2210

Képek: Mervai Márk

IMG_2215IMG_2228

Miközben Bálint a falat sikálja, Gábor az elmúlt 20-25 év graffiti-történelméről mesél.

"

Angyalföldön élek, és bár mindössze egyszer festettem a Margit hídnál, én ezen a kultúrán nőttem fel. Ezt a helyet azért tették meg legális graffitiplaccá, hogy ne a várost fessék össze az emberek. Itt nem vegzál a rendőr, ha zörög a táskád, mert festékes flakon van benne, és nem kenik rád az egész utca összes firkáját. Nincsenek szabályok, bárki idefesthet, akár eltakarva ezzel a másikét. Ezzel a résszel nincs is semmi gond, de Lajcsi például nem talált volna valami másik helyet, ahová felpingáltathatta volna magát? Miért pont ezt a falat kellett választani?

- kérdezi Gábor. Ő egyszerűen nem érti, hogy milyen motivációból firkálja valaki össze egy halott ember emlékhelyét.

"

Ez olyan, mintha valakinek a sírját firkálná össze, vagy oda pisiltetné a kutyáját. A többi rajzot nem is nevezném graffitinek, inkább csak firkának. Miért nem azokra firkált? Miért nem lehet ezt az egy falat meghagyni több ezer rajongó emlékfalának? Hogy felbőszítse a sok ezer rajongót? Ez jelenleg Magyarország szégyene"

- mondta felháborodottan.

emlekfal mosas cover
IMG_2249

A Bud Spencer és Terence Hill rajongói klub nevű Facebook-csoportban azt írták, hogy fél négy-négy körül újra megfestik Bud Spencer arcképét. Gábor azt mondja, hogy egyesek megpróbálták elérni Taker One-t is, az eredeti portré alkotóját, de ő külföldön van, így ez nem sikerült.

Ehelyett csak azt láttam, hogy a fekete festéket lemosták, illetve a 16 éves Bálint a helyszínen kitartóan próbált megmenteni valamit a festésből.

Illetve a fekete falrészre (Lagzi Lajcsi helyére) egy újabb, ironikus felirat került:

"
Te mondd hogy ez emlékfal, a te hangod mélyebb!

Ugye ti is tudjátok, melyik jelenetre utal a felirat? :)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!