csetvei_krisztina
A 10 legtehetségesebb fiatal borász
Ők a jövő borász sztárjai. Vagy már most is azok?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. április 21.Fiatalok, tehetségesek és boraikkal sok embernek okoznak örömöt. Van közöttük olyan, aki egészen kis birtokon dolgozik, többen nagy borászatot vezetnek, míg mások mellékállásban építgetik saját pincészetüket. Ami összeköti őket, az a következetesen magas minőség. Ők a jövő borász sztárjai. Vagy már most is azok?

Bakó Ambrus, Badacsony

Kivételes szakmai tudás, lelkesedés és tettvágy jellemzik, akinek nemcsak borai mennek élményszámba, hanem a vele történő beszélgetések is. Eredetileg mikrobiológus, borászatot tanít a keszthelyi Georgikonon, a Villa Sandahl főborásza és mindemellett a saját pincészetét is építgeti. Boraival rendre bizonyítja, hogy Badacsonnyal komolyan számolni kell.

bako_ambrus4

Kedvenc borunk tőle: Olaszrizling

Balassa István, Tokaj

A fiatal tokaji borászgeneráció egyik jeles képviselője. Precíz és végtelenül tudatos borász, aki az egyes dűlők különbözőségeit mesteri módon mutatja meg a borkedvelőknek. Kislányáról, Villőről elnevezett Furmintja sokak szerint a száraz tokaji bor egyik etalonja.

balassa_istvan

Kedvenc borunk tőle: Villő Furmint

Bősz Adrián, Szekszárd

A nagynevű szekszárdi borászatoknál edződött Bősz Adrián saját pincészetének borsora rendkívül meggyőző. A borvidékre jellemző módon elsősorban harmonikus, gyümölcsös vörösborokban jeleskedik, de sokak szerint övé az egyik legjobb szekszárdi fehérbor is (Rajnai Rizling). Boros címkéi egyedi stílusáért szintén dicséretet érdemel.

bosz_adrian

Kedvenc borunk tőle: Kadarka

Csetvei Krisztina, Mór és Somló

Listánk egyetlen hölgy tagja megérzéseit és álmait követte, amikor mindenféle borászati múlt nélkül pincét vásárol Móron. Az eredetileg Műszaki Egyetemet végzett Krisztina a gyakorlatban tanulta ki a borászkodást, amellyel párhuzamosan borász diplomát is szerzett. Mosolygós, vidám személyiségként üde színfoltja a borfesztiváloknak, akinél mindig sorban állnak a borrajongók. Egy ideje már két borvidékről is készít borokat: móri borai a könnyedebbek-játékosabbak, míg a somlóiak a komolyabbak. Hite szerint a pincében is nagyon fontos a pozitív gondolkodás, ezért gyakran beszélget boraival és kedves üzeneteket ír a hordókra, pl.: „PS.: I LOVE YOU!”.

csetvei_krisztina2

Kedvenc borunk tőle: Királyleányka

Figula Mihály, Balatonfüred-Csopak

Bortermelő család sarja, édesapja munkásságát méltón folytató fiatalember, aki a tradíciókból építkezve igyekszik komoly termőhelyi borokat készíteni. Felelősen gondolkodva tisztán látja a borágazat problémáit is. Figyelemre méltó fehér- és vörösborok kerülnek ki a kezei alól és rozéja is minden évben jó választás.

figula_mihaly

Kedvenc borunk tőle: 7ha fehér cuvée

Karner Gábor, Mátra

Szőlőművelésben és borkészítésben is a természetességet követi. Nem aprózza el magát, mindössze két szőlőfajtára koncentrál, de azokból kihozza a maximumot. Kékfrankosainak stabil helye van az ország legjobbjai között. „Ezt a kis területet, ami nekem van, semelyik másik borvidékre nem cserélném el, se Magyarországon, se külföldön” – vallja, mert „az egyszerre vulkanikus és meszes talajjal rendelkező Mátra mindent tud”.

karner_gabor

Kedvenc borunk tőle: Kékfrankos Siller

Kiss Gábor, Villány

Saját villányi pincészete mellett a több borvidéken is érdekelt Matias borászat szakmai munkáját is biztos kézzel irányítja. A villányi újhullám képviselőjeként évről-évre szállítja a komoly és egyben szerethető borokat a mediterrán borvidékről.

kiss_gabor

Kedvenc borunk tőle: Cabernet Franc

Konyári Dániel, Dél-Balaton

Világlátott emberként új szemlélettel gazdagította a családi pincészetet. Kevésbé a szavak, inkább a tettek embere, aki a precízen elvégezett munkában és a folyamatos tanulásban hisz. Konyáriéknál látszólag minden nagyon egyben van: festői birtok, modern feldolgozó üzem, átgondolt termékpiramis és magas minőségű borok. Érdemes ellátogatni hozzájuk a balatonlellei Kishegyre!

konyari_daniel

Kedvenc borunk tőle: Loliense fehér házasítás

Nagy László, Badacsony

A badacsonyi borvidéken tevékenykedő Nagy Lászlót a Villa Tolnaynál végzett munkája kapcsán lehet ismerni, néhány éve azonban egy társával közösen alapított pincészetnél, a Sabarnál is ő jegyzi a borokat. Az egyre népszerűbb Sabar szinte berobbant a boros közegbe, boraik gyümölcsösek, zamatosak, tiszták, profik és nem utolsósorban megfizethetőek, így gyorsan el is fogynak.

nagy_laszlo

Kedvenc borunk tőle: Olaszrizling

Szilágyi László, Tokaj

A Kertészeti Egyetem elvégzése után vette át a nagyszülők által alapított kis tokaji pincészetet, amely a nagymama után a Gizella nevet viseli. Festői szőlőtáblák a hegy oldalában, kis mennyiség és magas minőség jellemzi boraikat. Marketingjükre az ötletesség jellemző, ebben a videóban például két percben mesélik el a Furmint Február több órás kóstolóját:

szilagyi_laszlo

Kedvenc borunk tőle: Hárslevelű

10-es listánk természetesen szubjektív, de a hozzászólásokban várjuk a további fiatal borásztehetségek neveit, akikre érdemes odafigyelni!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x