hirdetés
51720747_253188528906000_6541417182457233408_n.jpg

A 10 legjobb, sírva röhögős jelenet az 50 éves Monty Pythontól

1969. október 5-én került először adásba minden idők legjobb sketch comedy sorozata, a Monty Python Repülő Cirkusza. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin kultúrtörténelmet írt.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. október 05.


hirdetés

A sorozat összesen három és fél évadot, 45 epizódot élt meg, igaz, az utolsó hat epizód készítésében John Cleese már nem vett részt. A kerek évforduló alkalmából megkértek, hogy soroljam fel a legjobb 10 jelenetet. Majdhogynem lehetetlen feladat.

Nekiláttam, hogy összegyűjtsem a Repülőcirkusz szerintem legjobb jeleneteit, de így is körülbelül 40-es lista kerekedett. Hogy lesz ebből 10?

Némileg szűkítette a listát, hogy olyan jeleneteket szerettem volna beválogatni, amelyeknek be tudom linkelni a videóját is, így felkerültek rá híres klasszikusok és kevésbé ismert mesterművek is. De hangsúlyozom, ez csak az én szubjektív listám. A kommentek közt nyugodtan soroljátok fel a saját kedvenceiteket. A jeleneteket időrendben sorolom, mert nagyon nehéz lenne fontossági sorrendet felállítanom köztük.

1. A gyilkos vicc

Az első adás ezzel a hosszabb tréfával végződik, amelyben egy humorista megírja a világ legviccesebb viccét, és azonnal bele is hal a nevetésbe. Sok jellegzetes Python-vonást magán viselt: egy briliánsan lökött alapötlet, amit halálosan komolyan, már-már realista igényességgel, fapofával vittek végig, és megjelent a tévéműsor-paródia, ami az egyik kedvenc műfajuk lett.

2. Nudge, Nudge

A Monty Python számos olyan jelenetet adott elő, ami másoknak korábban nem kellett. Ilyen volt az Egér-kérdés, amit Peter Sellersnek szánt Cleese és Chapman, de ő visszautasította. Sajnos az Egér-kérdés nem található meg a videomegosztókon, megtekinthető viszont a hasonló történetű Nudge Nudge. Eric Idle a rövid tréfát Ronnie Bakernek szánta, de a brit komikus nem kért belőle. Az ő baja, a Nudge Nudge Pythonék egyik legikonikusabb darabja lett. Eric Idle egyébként maga is elismerte, hogy leírva zavarba ejtő a műve, a kulcsa az előadásmódban rejlik.

3. A papagáj-jelenet

Alighanem a legismertebb jelenet a Python munkásságából. Sorait lépten-nyomon idézik, sőt, még Margaret Thatcher is feldolgozta a maga módján:

Maga a csapat talán kicsit unta is, ezért a megalakulásuk 20. születésnapjára készült műsorba nem került be, sőt, hogy cukkolják a rajongókat, ez lett a címe: A papagáj-jelenet nincs benne.

A változatosság kedvéért a színpadi változatot mutatom. Ez a felvétel az Amnesty International egyik gáláján készült. Palin és Cleese gyakran vetélkedett azon, ki tudja a másikat megnevettetni előadás közben. Itt Cleese nyert.

Ebből is van Holló Színházas változat:

4. A Pokol Nagyijai

A Pythonok hírhedt figurái a háziasszonyok, az úgynevezett Pepperpotok, vagyis "Borsszórók", akik "áramvonalas" külsejükről kapták a nevüket. A kifejezést Graham Chapman találta ki még a Python-idők előtt, és John Cleese How to irritate People című műsorában szerepeltek először (amelyben amúgy szerepelt a Cleese-Chapman párosn kívül Palin is).

A fiúk nem (vagy nem csak) perverz vágyaik kiélésre húztak női ruhát: egyszerűen ezek a jelenetek nem működtek, ha igazi nőkre bízták a szerepet,a közönség nem nevetett ugyanúgy A Pepperpotok minden kétséget kizáróan a Hell'S Grannies jelenetben értek fel a csúcsra, mint fiatalokat terrorizáló nyugdíjasok. Annyira népszerűvé váltak, hogy George Harrison később felkérte Eric Idle-t, hogy a This Song című dalában is csináljon "Pepperpot hangot".

Íme az említett George Harrison-dal, a "hang" kb 01.30-nál hallható.

5. A gyilkos borbély - a Favágó-dal

A Jones-Palin páros jelenetét is a legjobbak között tartom számon a borbélyról, aki nem bírja a vért, és gigászi harcot vív önmagával, hogy ne mészárolja le a kuncsaftjait. A jelenetet pedig a csapat egyik legismertebb slágere zárja.

"Volt a fodrász-jelenetünk - idézte fel Jones egy interjúban -, ami vicces volt, de nem vezetett sehová, és aztán hirtelen előálltunk a Favágó-dallal, amit körülbelül fél óra alatt megírtunk."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
byealex-x-faktor.jpg

A TV2 műsorváltoztatással próbál odaszúrni az X-Faktor nézettségének

Ha a Sztárban sztár leszek! különkiadása és a RTL Klub tehetségkutatója is érdekel, döntened kell.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 04.Hétvégén indul az X-Faktor kilencedik szériája az RTL Klub csatornáján és mostantól szombatonként, este 8 órakor várja a tehetséges és/vagy szórakoztató produkciókra kíváncsi nézőket.

A SorozatWiki információi szerint a TV2 is úgy döntött, hogy változtat az aznapi műsorfolyamán és 18:55-től fogja sugározni a Sztárban sztár leszek! című műsor extra válogatóját, melyben a leggyengébb jelentkezők pillanatain nevethetünk.

Tehát, ha valaki az estét a televízió előtt töltené és nagyon kapható az efféle tartalmakra, akkor választania kell majd a két konkurens műsor között.

A Sztárban sztár háromórás adása egy óra előnnyel indul, a Fókusz ideje alatt.


KÖVESS MINKET:hirdetés
netflix-4011346_1920.jpg

A magyar Netflix-rajongók örülhetnek: mától végre magyarul szól hozzánk a platform

Mostantól nem csak a felhasználói felület lesz teljesen magyar, de sokkal több feliratra, szinkronra és hazai tartalomra számíthatunk.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. október 04.A Netflix hivatalosan 2016 januárjában lépett be a magyar piacra, ám ekkor még nem volt igazán felhasználóbarátnak nevezhető hazai viszonylatban.

Eleinte angol felületen kellett boldogulnunk, alig találtunk magyar feliratokat, a szinkronos tartalmakat pedig szinte nagyítóval kellett keresni.

Idén februártól kezdődően azonban jelentős változás állt be a kínálatban, hiszen egyre több film és sorozat kapott feliratot, sőt felbukkantak az első magyar szinkronnal ellátott alkotások is.

Sokan a televíziózás jövőjeként tekintenek az efféle streaming szolgáltatókra és végre nálunk is újabb szintre lép a felhasználói élmény, hiszen mostantól itthon is lokalizált verzióban érhető el a Netflix szolgáltatása.

Azok kedvéért, akik nem ismerik, korábban már írtunk a Netflix működéséről, mely az interneten keresztül szabad lejátszást biztosít a készülékeinken (tévé, tablet, laptop). A rendszer pénzügyi oldala úgy működik, mint az HBO GO – havi előfizetéses rendszerben akármikor könnyen, gyorsan elő lehet fizetni, csupán egy bankkártyára van szükség hozzá, cserébe filmek és sorozatok óriási tárházából válogathatunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
joker-cimkep.jpg

Ez az a Joker, amire szükségünk van, de nem érdemeljük meg

A szuperhős-hadseregeket felvonultató megalomán CGI-orgiák után úgy kell a mozinézőknek a Joker, mint egy falat kenyér.
Polák Zsóka - szmo.hu
2019. október 04.Kár elvitatni, hogy a nagy stúdiók számára jelenleg a szuperhősbizniszben van a pénz, a DC és Marvel-gépezet pedig az igények jó kiszolgálójaként évről évre nyomja ki magából az újabb és újabb darabokat a legkülönfélébb felállásban: hol előzményfilmet kapunk, hol összeeresztik az összes szuperembert egy még nagyobb, még drágább balhéra.

A nézők pedig közben lassan immunissá válnak az ingercunamira, már senkit nem zökkent ki, hogy ismét fél New Yorkot letarolta az éppen ügyeletes CGI-rosszfiú, és bár mindez amolyan igazi, agyat popcornba fojtós kikapcsolódás, gépiesen várjuk ki a feliratok utáni jelenetet, hogy lássuk, mi lesz a következő epizódban. Évi kötelező szuperhősadag pipa, jöhet is a következő.

Ebbe a csúcsra járatott, és lassan túl jól ismert világba toppant most be bohóccipőjével Joker és az ő előzményfilmje, amely pont azért hat frissítően, mert szinte semmi szuperhősfilmes nincsen benne. Persze, benne van a szokásos motívum, hogy a rendszer rontja meg az embert, ám mindezt nem 5-6 szájbarágós dialóguson és halott szeretteken át látjuk, hanem Arthur Fleck vizuális kórlapján keresztül. A mentális zavarokkal küzdő férfi a társadalom alsóbb bugyraiban tengődik, ám az minden erejével próbálja kivetni magából őt. A sérült férfi ugyan jár heti tanácsadásra, inkább azzal oldják meg kezelését, hogy kap egy kártyát, amit roham esetén magyarázatként odanyújthat az őt őrültnek gondoló embereknek: beteg vagyok, ezért vannak nevetőgörcseim. Mindezt egy olyan világban gondolják megoldásnak,

ahol az elmebetegektől elvárják, hogy normálisan viselkedjenek, és ez a kettősség kezdi felőrülni Arthur amúgy sem túl stabil idegrendszerét.

Sokatmondó, hogy a közhangulat is olyan mélységekben van, hogy egy gyilkos bohócban látják meg a változás fényét, Arthur akaratlanul is szimbólum lesz.

Az őrület olyan, mint a gravitáció, csak egy kis lökés kell hozzá – hangzott el Heath Ledger Jokerének híres utolsó mondata A sötét lovagban. Todd Phillips filmjében ezeket a kis lökéseket ismerjük meg igen széles skálán: lökés az is, hogy fiatalok összeverik a sikátorban, de ugyanilyen ereje van egy lesajnáló pillantásnak is a buszon – mindegyik lassan, de biztosan lökdösi Arthurt az őrület legmélyebb bugyrai felé.

Jokert még sosem láthattuk ennyire lecsupaszítva: ahogy a gyakran félmeztelenül táncoló férfi minden bordája kilátszik, addig a kínjait sem takarja el semmi,

pedig próbálja vastag bohócsmink alá rejteni. Míg Jack Nicholson 1989-es alakítása ugyan izgalmas és szórakoztató volt, az ő Jokere egy piperkőc elmebeteg volt mindenféle mély karakterrajz nélkül. Phillips nem is ehhez nyúlt vissza, hanem A sötét lovaghoz, és Heath Ledger hátborzongatóan jó bohócához hasonló Joker-ábrázolást választott, aki a már a teljes pompájába fejlődött őrület volt, a Jokerrel pedig aprólékosan be is mutatja a bukás stációit.

A sötét lovagban Nolan a Batman: A gyilkos tréfából merített, amely nagyjából annyira kirívó volt a megjelenésekor 1988-ban a képregények közül mély karakterrajzával, ahogy a Joker 2019-ben a Marvel által uralt színes-szagos szuperhősvilágban.

Phillips szintén ebből merített, ezért is állhat közel egymáshoz a két Joker, bár egészen felesleges összehasonlítani a Batmannel szemben álló, immáron az őrület maximumán pörgő szadistát és az elutasító társadalommal szélmalomharcot vívó sérült férfit.

Joaquin Phoenix ismét bebizonyította, hogy korunk egyik legizgalmasabb színésze, aki jól tette, hogy visszatért a filmezéshez: zaklatott arcát, kilógó csontjait, és a bohócsminket összemosó könnyeit igazi kínlódás nézni, mégsem tudjuk róla levenni a szemünket.

Az, hogy Todd Phillipst ültették a rendezői székbe adhatott némi okot az aggodalomra, hisz ha végigtekintünk eddigi filmográfiáján – Cool túra, Másnaposok-trilógia, Terhes társaság -, akaratlanul is beúszott egy olyan Joker képe, aki a mészárlásait két fingós poén közé rejti.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szineszek.png

Több száz magyar színész állt össze, Az ember tragédiáját mondják el közösen

Az első szín videója többek között Alföldi Róbert, Bodrogi Gyula, Csomós Mari, HOBO, Mácsai Pál, Schell Judit és Szabó Győző közreműködésével készült el. Zseniális lett, mutatjuk!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 02.Különleges projektet hívtak életre a Színházak Éjszakája szervezői, akik arra kértek magyar színészeket, hogy okostelefonjuk kamerájába mondják el Az ember tragédiája egy-egy részletét - írja a Deszkavízió hozzátéve, hogy a cél az, hogy a sok apró részlet végül eggyé álljon össze.

Az első szín videója többek között Alföldi Róbert, Bodrogi Gyula, Csomós Mari, HOBO, Mácsai Pál, Schell Judit és Szabó Győző közreműködésével készült el.

A kezdeményezéshez eddig 44 fővárosi és vidéki társulat, kőszínházak és független csapatok közel 700 színművésze csatlakozott, így az első tizenkét szín felvételei már elkészültek.

Az utolsó három szín mondatai még hiányoznak, ehhez várják további művészek csatlakozását.

A nem mindennapi, közös produkció eddig elkészült részletét itt tudod megnézni:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x