hirdetés
51720747_253188528906000_6541417182457233408_n.jpg

A 10 legjobb, sírva röhögős jelenet az 50 éves Monty Pythontól

1969. október 5-én került először adásba minden idők legjobb sketch comedy sorozata, a Monty Python Repülő Cirkusza. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin kultúrtörténelmet írt.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. október 05.


hirdetés

A sorozat összesen három és fél évadot, 45 epizódot élt meg, igaz, az utolsó hat epizód készítésében John Cleese már nem vett részt. A kerek évforduló alkalmából megkértek, hogy soroljam fel a legjobb 10 jelenetet. Majdhogynem lehetetlen feladat.

Nekiláttam, hogy összegyűjtsem a Repülőcirkusz szerintem legjobb jeleneteit, de így is körülbelül 40-es lista kerekedett. Hogy lesz ebből 10?

Némileg szűkítette a listát, hogy olyan jeleneteket szerettem volna beválogatni, amelyeknek be tudom linkelni a videóját is, így felkerültek rá híres klasszikusok és kevésbé ismert mesterművek is. De hangsúlyozom, ez csak az én szubjektív listám. A kommentek közt nyugodtan soroljátok fel a saját kedvenceiteket. A jeleneteket időrendben sorolom, mert nagyon nehéz lenne fontossági sorrendet felállítanom köztük.

1. A gyilkos vicc

Az első adás ezzel a hosszabb tréfával végződik, amelyben egy humorista megírja a világ legviccesebb viccét, és azonnal bele is hal a nevetésbe. Sok jellegzetes Python-vonást magán viselt: egy briliánsan lökött alapötlet, amit halálosan komolyan, már-már realista igényességgel, fapofával vittek végig, és megjelent a tévéműsor-paródia, ami az egyik kedvenc műfajuk lett.

hirdetés

2. Nudge, Nudge

A Monty Python számos olyan jelenetet adott elő, ami másoknak korábban nem kellett. Ilyen volt az Egér-kérdés, amit Peter Sellersnek szánt Cleese és Chapman, de ő visszautasította. Sajnos az Egér-kérdés nem található meg a videomegosztókon, megtekinthető viszont a hasonló történetű Nudge Nudge. Eric Idle a rövid tréfát Ronnie Bakernek szánta, de a brit komikus nem kért belőle. Az ő baja, a Nudge Nudge Pythonék egyik legikonikusabb darabja lett. Eric Idle egyébként maga is elismerte, hogy leírva zavarba ejtő a műve, a kulcsa az előadásmódban rejlik.

3. A papagáj-jelenet

Alighanem a legismertebb jelenet a Python munkásságából. Sorait lépten-nyomon idézik, sőt, még Margaret Thatcher is feldolgozta a maga módján:

Maga a csapat talán kicsit unta is, ezért a megalakulásuk 20. születésnapjára készült műsorba nem került be, sőt, hogy cukkolják a rajongókat, ez lett a címe: A papagáj-jelenet nincs benne.

A változatosság kedvéért a színpadi változatot mutatom. Ez a felvétel az Amnesty International egyik gáláján készült. Palin és Cleese gyakran vetélkedett azon, ki tudja a másikat megnevettetni előadás közben. Itt Cleese nyert.

Ebből is van Holló Színházas változat:

4. A Pokol Nagyijai

A Pythonok hírhedt figurái a háziasszonyok, az úgynevezett Pepperpotok, vagyis "Borsszórók", akik "áramvonalas" külsejükről kapták a nevüket. A kifejezést Graham Chapman találta ki még a Python-idők előtt, és John Cleese How to irritate People című műsorában szerepeltek először (amelyben amúgy szerepelt a Cleese-Chapman párosn kívül Palin is).

A fiúk nem (vagy nem csak) perverz vágyaik kiélésre húztak női ruhát: egyszerűen ezek a jelenetek nem működtek, ha igazi nőkre bízták a szerepet,a közönség nem nevetett ugyanúgy A Pepperpotok minden kétséget kizáróan a Hell'S Grannies jelenetben értek fel a csúcsra, mint fiatalokat terrorizáló nyugdíjasok. Annyira népszerűvé váltak, hogy George Harrison később felkérte Eric Idle-t, hogy a This Song című dalában is csináljon "Pepperpot hangot".

Íme az említett George Harrison-dal, a "hang" kb 01.30-nál hallható.

5. A gyilkos borbély - a Favágó-dal

A Jones-Palin páros jelenetét is a legjobbak között tartom számon a borbélyról, aki nem bírja a vért, és gigászi harcot vív önmagával, hogy ne mészárolja le a kuncsaftjait. A jelenetet pedig a csapat egyik legismertebb slágere zárja.

"Volt a fodrász-jelenetünk - idézte fel Jones egy interjúban -, ami vicces volt, de nem vezetett sehová, és aztán hirtelen előálltunk a Favágó-dallal, amit körülbelül fél óra alatt megírtunk."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
unikornis.jpg

Az Unikornis lett a búcsúzó az Álarcos énekesben, mindenki meglepődött

A nyomozók nagyon mellé tippeltek, senki nem találta el, hogy ki rejtőzött a maszk mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Kénytelen volt búcsúzni a műsortól Unikornis, a nyomozók ugyanis Fagyinak és Szörnyecskének szavaztak meg egy újabb esélyt.

Már hárman vannak, akik lelepleződtek az Álarcos Énekesben! A korábbi műsorokban Panda és Alien búcsúztak, most pedig Unikornis lett a kieső, neki ért véget a verseny.

Most a nyomozók épp az ellenkezőjét gondolták róla, mind azt mondták, hogy profi, szakmabeli énekes van a jelmez alatt, míg a korábbi adásban inkább műkedvelőt sejtettek a maszk mögött.

Az unikornis fehér maszkjában a színpadon a titokzaos énekes a Queen dalát adta elő. Dancsó Péter szerint Vásáry André, Sebestyén Balázs egy opera vagy operett területen játszó énekesre tippelt, Nagy Sanyira, Csobot Adél Pintér Tenyára , Gáspár Laci pedig Kállay-Saunders Andrást sejtette a jelmez mögött.

hirdetés

Lapozz, hogy ki volt a maszk mögött:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jobaratok-sorozat.jpg

Újra összeáll a Jóbarátok - hamarosan jön egy új rész a sorozatból

A sorozat legendás színészgárdája egyetlen új rész erejéig áll össze ismét. De ez az epizód mégis más lesz, mint korábban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

Hamarosan indul az HBO Max streaming szolgáltatása, a bevezető kampány részeként pedig leforgatnak egy új részt a Jóbarátokból. A sorozat 1994 és 2004 között futott, 15 évvel ezelőtt ért véget. Az utolsó részt 52,5 millióan nézték az Egyesült Államokban, amivel a legnépszerűbb sorozatepizód volt a 2000-es években.

A Jóbarátok legendás színészgárdája egyetlen rész erejéig áll újra össze - írja a BBC. Tehát,

a sorozat hat főszereplője, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer mindannyian benne lesznek az új epizódban.

Bár az összes eredeti szereplő jelen lesz, azért mégsem lesz minden a megszokottak szerint. Az előzetes találgatások alapján ugyanis a legújabb rész egy forgatókönyv nélküli, improvizatív jellegű újraegyesülés lesz. Amikor elindul majd a WarnerMedia új szolgáltatása, az új rész és a korábbi 236 epizód elérhető lesz a rendszerben minden előfizető számára.

A hírt először a főszereplők jelentették meg a közösségi oldalaikon. Mindannyian ugyanazt a fotót és szöveget tették közzé.

hirdetés

"Megtörténik."

- írja a képhez Jennifer Aniston is.

Lapozz Matt LeBlanc trollkodásáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
alarcos-enekes-2.jpg

Kit rejt az álarc: néhány sztár igazi megszállottja lett az Álarcos énekesnek!

A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Két hete új lázban ég Magyarország - és így aztán a magyar celebvilág is - hangott el a Fókusz különkiadásában. Mindenkit az izgat, kiket rejthetnek az Álarcos énekes különleges maszkjai. A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett, közelebbi ismerősei pedig fel is hívták, hogy megtudják: ő táncikál-e a maszkban. És bizony ez a mozgás a nyomozókban és a műsorvezetőben, Istenes Bencében is felkeltette a gyanút.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-19.jpg

A 10 kedvenc Jóbarátok-jelenetünk, és közben jöttünk rá, hogy van még legalább ugyanennyi

Ugye, megvan, amikor Ross négyszeresen szoláriumozta le az egyik felét, vagy amikor Rachel kitörte egy fogát egy pasi miatt?
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nem véletlen, hogy nemcsak a kilencvenes években tévézők, hanem a mai streamingelő-tévéző közönség is odavan minden idők  egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcomjáért, melynek pusztán záróepizódját 52 millióan nézték Amerikában. A méltán kultikussá vált sorozat legmókásabb jeleneteiből válogattunk.

1. Amikor Joey franciául tanul

A széria finoman szólva is legkevésbé intelligens, de nagyon szerethető figurája, Joey az egyik epizódban egy szerep kedvéért franciául tanulna. Phoebe úgy dönt, megtanítja. Hát nem sikerül. Bár Joey azt hiszi, igen.

2. Amikor Ross megpróbálja felvinni a kanapét az emeletre

Az épp egyedülálló Ross kanapét vásárol, hátha majd az jobban csábítja a csajokat, ám a lépcsőházban kiderül, hogy a bútor nem fér el a kanyarban. Ross ezt másképp gondolja.

hirdetés

3. Amikor Ross lebarnul

Hiába, David Schwimmer a helyzetkomikumok királya volt a sorozatban. Egy barnítószalonban próbálkozott ebben a jelenetben, de a végeredmény tragikus lett.

4. Amikor nem jön a baba

Ez egy jelenetsor, de nagyon szeretjük, mert szuperül felépítették dramaturgiailag az írók, milyen feszültség van egy anyában, ha nem akkor szül, amikorra ki v írva. Ross és Rachel gyermeke végül egy majdnem szex miatt indul el a külvilág felé.

5. Amikor Chandler lepisilte Monicát

Egy medúzacsípés miatt. A jelenet báját és külön humorát az adja, hogy a szereplők úgy adják elő a történetet utólag, mintha egy brutális trauma érte volna őket, amire sosem akarnának visszaemlékezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!