hirdetés
cm20.jpg

A 10 legjobb megzenésített vers

A magyar költészet napjának közeledtével összegyűjtöttük a szerintünk legjobban sikerült versmegzenésítéseket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. április 08.


hirdetés

A lista abc-sorrendben van - köztes rangsort nem akartunk és nem is igazán tudtunk volna felállítani. Egy költőnek több verse is bekerülhetett, egy előadótól viszont csak egyetlen megzenésítést választottunk, még akkor is, ha repertoárjának több darabja is könnyűszerrel megüthette volna a szintet.

Ágnes Vanilla – Áhítat

Ágnes Vanilla 2011-ben, Radnóti Miklós születésének 101. évfordulóján adta ki A lélek aljából, illetve Rejtettelek címeket viselő duplalemezét, amelyen a költőnek összesen 17 versét énekli el. A kerek évfordulóhoz képesti késést a munkálatok elhúzódása okozta, azonban megérte a várakozás: az eredmény hangszerelését és hangulatát tekintve is magával ragadó lett. Tulajdonképpen bármelyik dalt választhattuk volna róla, de talán az Áhítat tette ránk a legmélyebb benyomást.

Cseh Tamás – Biztató a szerelemhez

hirdetés

Cseh Tamás egyik utolsó kiadványa volt a 2004-ben megjelent Ady-album, amelyre nem kevesebb, mint 28 vers megzenésítése került fel. Kissé szokatlan módon maga Cseh Tamás csak előadóként szerepel az albumon: a szövegek mellett a zenét sem ő, hanem Novák János jegyzi. A stílus viszont maradt a semmivel össze nem téveszthető „csehtamásos”, bár a hangzásvilágot ezúttal számos egyéb hangszer, például hegedű, ütősök és fúvósok is gazdagítják.

Cseh Tam‡s

Ferenczi György – A természet vadvirága

Ferenczi György a Rackajam zenekar élén az utóbbi években akusztikus felállású koncerteket ad, a Hangzó Helikon sorozatban megjelent Petőfi-lemezét viszont ízig-vérig zúzós hangszerelés jellemzi. A elektromos gitárok mellett Ferenczi virtuóz gitár- és szájharmonika-játékát is megcsillogtatja, egyedi énekhangjáról nem is beszélve.

Hobo Blues Band – A hetedik

Földes László, azaz Hobo hosszú évtizedek óta ápolja József Attila örökségét, nemcsak zenekarral, de önállóan is: „Tudod, hogy nincs bocsánat” című estjét (amely jelenleg a Nemzeti Színház műsorán szerepel) már több száz alkalommal adta elő, idehaza és más magyarlakta országokban egyaránt.

1

Fotó: Hobo hivatalos honlapja

A három évvel ezelőtt feloszlott Hobo Blues Band repertoárjában szintén számos versmegzenésítés szerepelt. Ezek közül személyes kedvencünk A hetedik, amely az önmagában is erős szöveget szuggesztív előadásmóddal és vérbeli zúzós zenével teszi még átélhetőbbé. Külön érdekesség, hogy a lenti felvétel a Sziget nagyszínpadán készült, akkora tömeg előtt, amit valószínűleg sok manapság népszerű külföldi zenekar is megirigyelne.

Kaláka – Akarsz-e játszani?

A Kaláka zenekar lassacskán félévszázados(!) életműve bővelkedik versfeldolgozásokban, ezek között is előkelő helyen szerepelnek Kosztolányi Dezső költeményei. A fentebb már említett Hangzó Helikon sorozat egy másik lemezén kereken 20 darab jelent meg belőlük. Az Akarsz-e játszani? címűt klasszikus keringőritmusban zenésítették meg, nincs igazán túlbonyolítva, de pont jól illik így a vers eredeti hangulatához.

Kex – Tiszta szívvel

Az alig két évig, 1969 és 1971 között működő Kex korának egyik leglázadóbb együttese volt. Progresszív zenéjük és performanszokba hajló koncertjeik érthető módon szúrták az akkori rendszer kultúrfelelőseinek szemét. Így nem meglepő, hogy a frontembert, Baksa-Soós Jánost rövid időn belül emigrációba kényszerítették – azóta is Berlinben él.

József Attila Tiszta szívvel című klasszikusának megzenésítése inkább mantraszerű, mint dallamos, bár az orgonaszóló kifejezetten virtuóz benne. Maga a vers viszont hasonlóan lázadó hangvételű, mint a zenekar, így végső soron tökéletesen illik a repertoárjukba. Mellesleg ez a lista legrégebbi szereplője, tehát jó eséllyel műfajteremtőnek is tekinthető.

Lovasi András – Véletlen

Lackfi János és Lovasi András együttműködéséből egy egész albumnyi remek dal született 2007-ben, a Hangzó Helikon sorozat keretein belül, amelyek közül most a címadó Véletlenre esett a választásunk A verseket Heidl György zenésítette meg, Lovasi csak az énekhangját adta hozzá, de egyéni előadói stílusa tökéletesen illik Lackfi költeményeinek játékos hangvételéhez: mintha csak a zsák a foltját találta volna meg. A lemez anyagát időről időre élőben is előadják, bár ezek az alkalmak a költő és a zenészek egyéb elfoglaltságai miatt igencsak ritkák.

Rapülők – Szívzuhogás

Geszti Péter munkásságáról alighanem keveseknek ugrana be elsőként a mélyenszántó költőiség. A Rapülők zenekarral a rengeteg borzasztó szóvicc mellett mégis készített egy kimondottan ízléses szerzeményt, amelyben nem kevesebb, mint nyolc költő (mások mellett Petőfi, Kosztolányi, József Attila, Juhász Gyula és Nagy László) verseiből rakott össze egy teljes értékű dalszövegnek is beillő egyveleget. A különböző művekből kiragadott részek tökéletesen harmonizálnak együtt, a dal hangulatát pedig szerencsére a minimalista zenei kíséret sem rontja el.

Sajnosbatár – Földközel

A szentendrei illetőségű Sajnosbatár zenekar három vagy négy éve játssza rendszeresen Parti Nagy Lajos versét, amely eredetileg az 1986-os, Csuklógyakorlat című kötetben jelent meg. Elmondásuk szerint személyesen nem ismerik a szerzőt, egyszerűen csak megtetszett nekik ez a műve, emiatt zenésítették meg. A Földközelből lendületes, gitár-dob-basszus hangszerelésű rockdal lett, amely a koncertek repertoárjának is állandó része. Egyelőre csak egy próbatermi felvételen hallgatható meg, de remélhetőleg hamarosan lemezre is felkerül.

Szabó Balázs Bandája – Bájoló

Szabó Balázs még huszonéves korában zenésítette meg Radnóti Miklós egyik legszebb versét, amelyet a Suhancos zenekar tagjaként is rendszeresen előadott. Ezt a verziót a csapat másik oszlopa, Fankadeli egy rapbetéttel is kiegészítette. Miután a Suhancos feloszlott, Balázs saját formációjának élén folytatta a zenélést, a Bájolót azonban oda is átmentette.

Még szerencse, hiszen alighanem ez a rajongók egyik legnagyobb kedvence: általában a koncertek csúcspontját jelenti, amikor eljátsszák, minden alkalommal hatalmas ováció által kísérve. A dalt nagyjából egy évvel ezelőtt újrahangszerelték és ismét rögzítették – ebben az új változatban a cselló dominanciájának köszönhetően talán még katartikusabb élményt okoz.

Ha tetszett az összeállítás, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
berczesi-robi.jpg

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

A beszámolók szerint „nem volt koncertképes állapotban”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

A Kultkikötő-programok keretein belül megrendezett koncertre, Badacsonyzomajba a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert legszemélyesebb projektjét, az Én meg az Ének című előadást vitte el - írja a Veol.hu.

A tervek szerint a zenész a BlaBla-, Biorobot- és Hiperkarma-dalok mellett eljátszotta volna a magyar alternatív és popzene egykori nagy slágerei is.

Azonban az egyébként is egyórás késéssel induló koncert négy szám után véget is ért. A dalszerző nem volt koncertképes állapotban, így a koncertet fel kellett függeszteni

- írja a lap.

A szervezők a készpénzzel fizető jegyvásárlóknak a helyszínen visszaadták a jegy árát, és a többieknek is hamarosan megtérítik. A közönség részéről a beszámolók szerint nem volt felháborodás, inkább aggódtak a zenészért.

hirdetés

Egyelőre nem tudni, miért nem tudta folytatni a koncertet Bérczesi, de a zenésznek a 2000-es évek első évtizedében komoly drogproblémái voltak, erről ő maga is beszélt. 2013 óta azonban - miután egyszer kórházba is kellett szállítani - saját bevallása szerint nem fogyaszt tudatmódosító szereket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
fesztival-zenekarok-raktarkoncert.jpg

Megvan, melyik 100 fesztiválfellépő zenekar kap pénzt az államtól

Lobenwein Norbert a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a 100-as listába mindenki belefért, akit kettőnél több fesztiválon láthattunk volna idén.
Címkép: PxHere - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Lobenwein Norbert, aki többek között a VOLT Fesztivál alapító-főszervezője a Facebook-oldalán osztott meg újabb információkat a kormány által bejelentett raktárkoncertekről.

Posztjában leírja, hogy egy héttel ezelőtt kapott a felkérést, hogy a Kormány által kezdeményezett „Raktárkoncert” sorozathoz szervezzen 40-50 olyan zenekart, előadót, amelyek és akik jellemzően résztvevők a hazai zenei fesztiválokon.

"Többször igyekszem majd kihangsúlyozni, hogy engem a FESZTIVÁLOK kapcsán ért a felkérés, más hazai szervezők-szakemberek-producerek más területen kaptak hasonló feladatot. A hírekben 150 „raktárkoncert” szerepelt, ebből eredetileg 40-50 a „fesztiválos” bandák köre. Némi gondolkodás után a kollégáim bevonásával előálltunk egy javaslattal, amelynek lényege, hogy a döntés ne a mi kezünkben legyen. Annak ugyanis a látszatát is szerettem volna elkerülni, hogy akár én, akár a barátaim-kollégáim a saját ízlésük szerint választanak ki számukra kedves produkciókat.

Az alábbi javaslatot a döntéshozók elfogadták, ennek szellemében dolgozunk azóta" - írta bejegyzésében Lobenwein Norbert, aki azt is hozzátette, hogy

"a meghívható produkciók létszámát a kérésünkre az említett 40-50-ről 100-ra sikerült emelni. Emellett pedig felvettük a kapcsolatot 13, meghatározó hazai fesztivál szervezőjével. Arra kértük őket, hogy a Raktárkoncert projektben résztvevő 100 előadó listáját közösen állítsuk össze, a 13 fesztivál között 100%-os transzparenciával".

hirdetés

Minden fesztivál elküldte nekik azt a line-upot, amellyel 2020-ra készült. Ők pedig összegezték, hogy mely zenekarok, hány fesztiválon vettek volna részt idén.

"A lista tetejére került az, akit tíz fesztivál hívott volna meg (egy volt ilyen), az aljára pedig az, akiket csak egy fesztivál. A 100-as listába mindenki belefért, akit 2-nél több fesztiválon láthattunk volna idén"

- hangsúlyozta.

A végeredmény alapján elkezdtek egyeztetni azzal a 100 produkcióval, akiket a felsorolt fesztiválok szervezői delegálnak.

"A listát természetesen akkor tudjuk közölni, amikor mindenkivel sikerül egyeztetnünk"

- írja Lobenwein.

Posztjában arra is kitér, hogy mi a raktárkoncertek célja.

"A cél véleményem szerint kettős: születik egy olyan könnyűzenei keresztmetszet (képi és hangfelvételekkel), amely a 2020-as év több fontos szeletét mutatja meg (fesztiválok, élő legendák, népzene, ...) Ennél még fontosabbnak érzem azt a szándékot, hogy a felkért művészek sok hónapnyi nehéz időszak után / közepén e koncertek által jutnak egy olyan forráshoz, amellyel a háttérzenészeket, technikusokat, személyzetet is tudják valamelyest segíteni és maguk is bevételhez jutnak" - fogalmaz a posztba Lobenwein Norbert.

A bejegyzésben pedig azt is megemlíti, hogy szervezőként látja, hogy ez a projekt sokaknak segít, de sokan ki is maradnak belőle.

"Arra sajnos nincs lehetőségem, hogy további kereteket nyissak, ahová további produkciókat hívhatna meg bárki, a rendelkezésünkre állót így is duplán kimaxoltuk. A magam részéről azt azonban megígérem, hogy hangot adok annak érdekében, hogy további műfajok, területek jeles képviselői is meghívást kaphassanak erre, vagy hasonló projektekre"

- zárja posztját.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
reigl-judit.jpg

817 millió forintot fizettek a képeiért, mégis egy padláson dolgozott a most elhunyt Reigl Judit

Híresen szerény életet élt a világhírű művész.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Mi is megírtuk, hogy pénteken, 97 esztendős korában elhunyt Reigl Judit világhíres Kossuth-díjas festőművész.

Nem akarta sem Lenint, sem Sztálint, sem Rákosit lefesteni, pedig a korszak legelismertebb mestere, Szőnyi István tanítványaként munkát kapott volna bőven az 50-es évek elején - hangzott el róla az RTL Klub Híradójában.

Reigl azonban 1950-ben a zöldhatáron a drótkerítésen átmászva inkább Párizsba emigrált.

Eleinte gyakorlatilag nyomorgott, de festékre valahogyan mindig volt pénze. Az 50-es évek végén viszont már a legnagyobb galériáknak dolgozott Franciaországban, és Németországban. A szürrealizmus egyik legfelkapottabb képviselőjének számított.

hirdetés

Egész életében híresen szerényen élt. Akkor is, amikor már a világ leghíresebb múzeumaiban állították ki képeit. Pedig az elmúlt 12 évben, az élő magyar művészek közül az ő képeiért fizettek a legtöbbet. 817 millió forintot. Ő ennek ellenére egy istállóból átalakított műteremlakásban lakott. Családot nem alapított, élettársa Betty Anderson, szintén festő volt. Ő 2007-ben halt meg, és 3 év múlva, 83 évesen, Reigl Judit is abbahagyta a festést.

Reigl Judit 97 évesen egy idősek otthonában hunyt el, egy Párizs melletti kis faluban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sulyi-kobor.jpg

Sülyi Péter: Elkezdett idomulni a történelem a 40 évvel ezelőtti szövegeimhez

70 éves az Omega talán legjelentősebb dalszövegírója, aki hosszú ideje az Őrségben él. Az ottani mindennapokról és az általa megálmodott Hétrétországról is mesélt.
Láng Dávid; címkép: Omega Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Sülyi Péter a 70-es évek elején kezdett együtt dolgozni az Omega zenekarral, olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Fekete pillangó, a Nem tudom a neved, a 200 évvel az utolsó háború után, vagy a Mozgó világ. Emellett Kovács Kati több dalszövegét is ő jegyzi.

Az Őrségbe majdnem 30 éve vetődött először, és első látásra beleszeretett. Egyre több időt töltött ott, mígnem hivatalosan is odaköltözött.

Ő álmodta meg a Hétrétország nevű fesztivált, amit néhány éve „köztivál”-nak hívnak, és ami a tavalyi szezon egyik legpozitívabb élménye volt számomra.

Kicsit máshogy, látogatói létszámkorláttal, de szerencsére idén is meg tudják rendezni. Erről is beszélgettünk az ötletgazdával, aki a napokban ünnepelte hetvenedik születésnapját.

hirdetés

– Hogyan éli meg, hogy 70 éves lett, foglalkoztatja a kora?

– Kicsit már érzem a koromat, de érteni nem értem. Egyszer csak azt mondják az embernek: hetvenes lettél! Ez azzal jár, hogy nem fúj csábdalokat a jövő, a múlt meg a mulasztásokkal hozakodik elő. Új fejezet. Végül is az ember legyen hálás, mindennek lehet örülni.

– Mennyire érzi érvényesnek a 70-es, 80-as években született szövegeit 2020-ban?

– Nem állítom, hogy szántszándékkal, de valahogy úgy jött ki a lépés, hogy eléggé korfüggetlen szövegeket írtam. Manapság, ha az Omega közönségével találkozom, az a benyomásom, hogy sokkal fogékonyabbá váltak a szövegek iránt. Mintha kellett volna pár évtized ahhoz, hogy beérjenek a sorok, és a színpadi látvány, a zenészek személyisége, illetve a zene ereje mellett a szövegekre is elkezdjenek figyelni. A visszajelzések azt mutatják, hogy nem vesztette érvényét az, amit annak idején leírtam.

Sokan kérdezik a szövegeim kapcsán, honnan tudtam 40 évvel ezelőtt, hogy ez vagy az fog történni. Erre csak azt tudom mondani, fogalmam se volt: nem kispekuláltam, hanem megéreztem. Nem következtetés volt, hanem egyfajta intuíció.

Egyik-másikhoz, nagyon úgy tűnik, elkezdett idomulni a történelem. Ez persze nem az én érdemem, és nem is feltétlenül töltenek el örömmel a történések, amelyek ide vezettek. Ha a személyes utamat keresem előrefelé, egyre inkább belevész abba a homályba, amit általánosságban érzékelek.

– Kifejtené ezt kicsit bővebben?

– A mixer című szám szövegében írtam 1981-ben, hogy „Valaki összekever mindent, a rosszat és a jót / Bele se fogsz, hogy szétválaszd, már megkapod az altatót”. Ez például eléggé bejött. Ember legyen a talpán, aki a mai világban ki tudja bogozni, mi igaz és mi nem. Gyakorlatilag nevezhetjük ezt korszellemnek, ami minden történésre rányomja a bélyegét. Alig látni valamit tisztán, csak a rendszerszintű káosz, ami biztos.

Nem látok keresztül ezen a függönyön, így fogalmam sincs, meddig tart majd, kitisztul-e valaha a kép? (Hát persze, hogy kitisztul – próbálok bizakodni –, csak nem feltétlen nekünk, „hetveneseknek”.)

– Tartja a kapcsolatot az Omega tagjaival?

– Természetesen. Talán Meckyvel (Kóbor János – a szerk.) beszélek a leggyakrabban, a születésnapomon is felhívott. Időnként találkozunk a „dalszerzési kötelezettségeken” túl, például együtt szoktak meghívni bennünket Szlovákiába a zenekar ottani rajongói minden év szeptemberében.

Egyébként elég furcsa, hogy ősidők óta ismerjük egymást, de mintha csak az utóbbi tíz évben kezdtünk volna barátkozni. Én annak idején úgy kerültem képbe, hogy a gitárossal, Molnár Gyurival osztálytársak és jó cimborák voltunk. A többiekkel már csak a korkülönbség miatt sem alakult ki rögtön a pajtási viszony, aztán igaz, összeöregedtünk – de ki-ki a maga módján.

Fotó: Simon Attila

– Mi a helyzet a régóta tervezett új lemezzel?

– Mecky épp a „szülinapi” telefonbeszélgetésben említette, hogy úgy néz ki, végre sikerült formába önteni. Ez leginkább rajta múlt, tulajdonképpen ő volt a dalok lelke, neki köszönhetően lett olyan az anyag, amilyen. Nevezhetjük konceptlemeznek is, a címe Testamentum.

Összefoglalásnak szántuk, az új dalok mellett a pályaív egy-egy régi darabja is bekerült, új köntösben. Nagyrészt én írtam a szövegét, őszre remélem, hallható lesz.

– Miben volt más megírni ezeket a szövegeket, mint a hőskorszak-belieket?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!