hirdetés
nembirom1.jpg

A 10 legidegesítőbb helyesírási hiba

A Facebookon kérdezte olvasóit egy helyesírási szakportál, milyen hibáktól nyílik ki a bicska a zsebükben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. július 08.


hirdetés

Van olyan helyesírási hiba, aminek láttán felmegy bennetek a pumpa? Amit egyáltalán nem tudtok elviselni, és ha meglátjátok, legszívesebben komoly börtönbüntetéssel sújtanátok az "elkövetőjét"? A helyesiras.mta.hu portál Facebook-oldalán kérdezte az olvasóit, mely helyesírási hibák számukra a legidegesítőbbek. Következzen a tíz leggyűlöletesebb hiba.

10. Birtokos személyjel ly-nal írva

Ha a mije, valamije, semmije, bármije, akármije stb. névmásokat ly-nal írják, ez bizony nagyon sokak szemét szúrja - nem véletlenül. Magyarázat - de mentség nem! - lehet, hogy a valamilyen, semmilyen stb. névmások a birtokos személyjel nélkül mindig ly-nal írandók.

9. A -d végződésű igék felszólító módú alakja

hirdetés

Ha valaki egy levelet küld a kedvesének, ugye, az egészen mást jelent, mintha felszólítja: "Ezt a levelet küldd el anyádnak!" Hasonlóan, a mond és a mondd jelentése között is óriási különbség van, és nincs is annál bénább, mint egy ehhez hasonló mondat: "Mond meg neki, hogy tűnjön el innen!". Brrr...!

megorulok

8. A mindig hosszú í-vel

Előkelő helyet foglal el a listában a mindig második i-jének megnyújtása. No comment.

7. A szó végi -u, -ú, -ü, -ű helytelen használata

Az áru, vagy a falu szó például rövid u-ra végződik. Ha árút ír valaki, az csak szimplán helytelen, de ha falút, az már teljesen mást jelent. De a derű helyett "derüt" írni is elég bicskanyitogató tud lenni...

6. Indokolatlan nagy kezdőbetű

A nagy ünnepek, mint például a karácsony vagy a húsvét helyesen kisbetűvel írandó, az ünnepek neveit nem írjuk nagy betűvel. Ugyanez igaz a személyes névmásokra: te, téged, rád, veled mindig kisbetű. Egyedül okozott tisztelet kifejezése érdekében használhatunk nagybetűt a megszólításoknál.

one

5. Különírás-egybeírás

A magyar helyesírás egyik legnehezebb fejezete kétségkívül ez, több szabály is vonatkozik rá, és ebben valóban nem könnyű eligazodni. De bizonyos összetételek különírása, amelyeket helyesen egybe kéne írni, mégis sokak szemében vörös posztó. Például: autóvásárlás, iskolaigazgató, álláshirdetés. Nem véletlen, hogy ez a pont az ötödik a listán.

4. A vesszők helytelen használata

Bizonyos kőbe vésett szabályok, amiket az iskolában olyannyira belénk sulykoltak, például, hogy a mint vagy a hogy elé mindig vesszőt teszünk, mankóként szolgálhatnak. A vesszőhasználat azonban ennél jóval összetettebb kérdés. (Segítségképpen a Helyes blogon erről poszt is született.)

3. A mássalhangzók megnyújtása

Bizonyos szavakat, bár rövid mássalhangzókkal írjuk, hosszan ejtünk (pl. lesz -> [lessz], utána -> [utánna]). Ezeknek az írásbeli jelölése előkelő helyen végzett az irritáló hibák listáján.

jajne

2. Az igekötő helytelen használata

A második legidegesítőbb hiba a sokak szerint az okostelefonok okozta helytelen igekötő-használat. Legyen szó akár helytelen egybe- (megtudom csinálni - helyesen: meg tudom csinálni), vagy helytelen különírásról (ki megyek - helyesen: kimegyek). (Bár, igazság szerint ez a hiba már az okostelefonok megjelenése előtt is előfordult - a szerk.) Erre egy módszer, amikor tagadjuk az alakot: nem tudom megcsinálni - ekkor láthatóvá válik, hogy az igekötő valójában melyik szóhoz tartozik.

1. Általában a j és az ly felcserélése, főleg a muszáj ly-nal írva

Meglepő-e vajon, hogy az első helyen a j/ly felcserélése végzett? Külön figyelmet kapott a muszáj szó, melynek ly-nal való írásmódja a helyesiras.mta.hu sok olvasójánál "okozott sikítófrászt". (Olyannyira, hogy a témában még külön weboldal is született: ).

Szerintetek mi maradt le a listáról?


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
cimlap.jpeg

Rácz Jenő és Gyuricza Dóri nyerték a Nyerő Párost, Dér Heniék egy szavazatot sem kaptak

Rácz Jenőék és Járai Mátéék elképesztő küzdelmével és egy meglepő szavazással ért véget a show.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

Soha nem volt még ennyire kemény feladat műsorban - mondta Balázs, és valószínűleg igaza volt. A döntőbe jutásért ugyanis majdnem két órát álltak Rácz Jenőék és Járai Mátéék a zuhogó, jéghideg esőben, miközben egy szélgép kavart körülöttük hatalmas szélvihart.

Itt már teljesen egyértelmű volt, hogy bármelyik páros is nyeri meg ezt a fordulót, az megérdemli a teljes győzelmet is.

VIDEÓ: a nagy küzdelem

Járai Máté énekléssel próbálta Kírában tartani a lelket, miközben Jenő és Dóri inkább azt mondogatták egymásnak, mennyire kemények. Közben mindkét lány remegett a fogvacogtató esőben. Az utolsó pillanatig nyitott kérdés volt, melyik pár adja fel.

Végül Máté volt az, aki azt mondta, hagyják abba. Utána mindannyian összeborultak.

hirdetés

Ehhez képest maga a döntő már jóval kevesebb izgalmat tartogatott, bár az azért eléggé meglepte még Balázst is, hogy

a végig taktikázó Dér Heniék egyetlen szavazatot sem kaptak.

VIDEÓ: a szavazás

Mind a hat pár Jenőékre adta a voksát, még Máté és Kíra is. A séf mindenáron győzni akarása, és az, ahogy időnként Dórival bánt, sokakat irritált a versenyzők közül, de azt mindenki elismerte, hogy óriásit küzdöttek, és végül meghajoltak a közös teljesítményük előtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bika.jpg

Álarcos énekes: A Bika lepleződött le

A nyomozók megint tévúton jártak, egyikük tippje sem volt jó, sőt korábban sem merült fel az álarc mögött megbújó énekes neve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

Nagy Zsolt, Kovács Koko Istán, Növényi Norbert, Mészáros Árpád Zsolt neve is felmerült a Bikával kapcsolatban. Ám a végén

Kozsó bújt ki az álarc alól.

VIDEÓ: A Bika produkciója

VIDEÓ: Leleplezve! Ő volt a Bika álarc alatt


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tv-adas.png

Megszűnik az RTL Spike, tiniknek szóló csatorna indul helyette

A TeenNick a Viacom negyedik „gyerekcsatornája” lesz.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Megszünteti a Viacom az RTL Spike-ot, tiniknek szóló tévét indítanak helyette - számolt be róla a SorozatWiki.

A közel négy éve, 2016 decemberében debütált RTL Spike-on az utóbbi időben szinte csak amerikai szériák voltak láthatók, nézettsége az elmúlt két évben már nagyon alacsony volt, feltehetőleg ez az oka a döntésnek.

Az RTL Spike helyett TeenNick néven új, tiniknek szóló tévét indítanak, mely a Nickelodeon, a Nick Jr és a Nicktoons után a Viacom negyedik „gyerekcsatornája” lesz

- jelentette be Harsányi Gábor, a ViacomCBS Networks International közép-kelet-európai és izraeli vezérigazgatója.

Az új adón élőszereplős vígjáték-sorozatok lesznek. A nemzetközi vezérigazgató egyelőre arról nem beszélt, hogy mikor cserélik le a Spike-ot a TeenNickre.

hirdetés

A Viacom másik tévécsatornáját, a Paramount Channelt érintő fontos változást is bejelentettek, melyet Paramount Networkre neveznek át.

Harsányi Gábor azt is elmondta, hogy a Paramount+ videótáruk egyre sikeresebb és 2020 első 7 hónapjában kétszer annyi tartalmat fogyasztottak rajta, mint 2019-ben. Bejelentette továbbá, hogy a video-on-demand szolgáltatás az ősz végére az Antenna Hungaria Mindig TV ügyfelei számára is elérhetővé válik.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apatigris.jpg

Visszatér az Apatigris sorozat, amiből eddig csak egy részt adtak le a tévében

A mi kis falunk szünetre megy, helyette Scherer Péter vígjátéksorozatát láthatjuk szombat esténként az RTL Klubon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Október 17-től ismét képernyőre kerül az Apatigris című sorozat az RTL Klubon, amely először áprilisban debütált a csatornán. Akkor azonban csak az első részt adták le a tévében, a többi epizódot az RTL Most+-on lehetett megnézni.

Az RTL szerint azonban most eljött az idő, hogy a tévé képernyőjén is taroljon a teljes egészében saját fejlesztésű heti vígjátéksorozat.

Most szombaton A mi kis falunk című sorozat után, este 9-kor kerül adásba az Apatigris első része, jövő héttől pedig már a sikeres falus széria helyett, este 8 órakor kezdődik majd minden szombaton.

A mi kis falunk ugyanis most egy ideig szünetelni fog. A most futó ötödik évadból eddig négy rész ment le a tévében, ma lesz az ötödik, a többi epizódot pedig várhatóan majd a jövő év első felében láthatják a rajongók, ahogy eddig is.

Scherer Péter a Válótársak után az Apatigrisben is megnevetteti a nézőket:

hirdetés

Az Apatigris főszereplője Péter (Scherer Péter), az egyedülálló apa, aki egész életét annak szentelte, hogy három lányát apatigrisként felnevelje. Most, hogy Vivien (Rujder Vivien), Laura (Schmidt Sára) és Szandra (Michl Juli) kirepülnek és önálló életet kezdenek, Pétert is megcsapja a szabadság szele, és „az ötven az új harminc” jegyében maga is elszánt párkeresésbe kezd. Online és offline, szárazon és vízen, vicces és kínos szituációkban keresi azt a bizonyos tűt a szénakazalban. Szerelmes lesz, csalódik, de megy tovább, ismerkedik, randizik, remél, miközben lányai ugyancsak szerelmi bánatukban egyesével visszaköltöznek hozzá.

Íme egy kis ízelőt az Apatigris első részéből:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!