hirdetés
Bordeaux, 2016. június 14. Szalai Ádám a szurkolók között, miután gólt szerzett a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Ausztria - Magyarország mérkőzésen a Bordeaux-i Stadionban 2016. június 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
A 10 legcsodásabb magyar sportpillanat 2016-ból
Franciaországtól Brazíliáig mindenhol megmutattuk, hogy szenzációs dolgokra vagyunk képesek. Az összeállítás garantáltan megmozgatja a könnyzacskóidat.
Berei Dániel, címkép: MTI, Illyés Tibor - szmo.hu
2016. december 31.


hirdetés

Úgy kellett a magyar futballnak a 2016-os Európa-bajnokságra való kijutás, mint egy falat kenyér: 30 éve nem jutottunk ki világtornára, 44 éve nem voltunk Eb-n, a futballunkat sorozatos klubkudarcok és a válogatott utolsó pillanatos vereségei és “majdnem kijutások” övezték az elmúlt évtizedekben.

Arra azonban talán még a magyar foci legnagyobb szerelmesei sem számítottak, ami az Eb-n történt.

Amikor a pirosmezes magyar srácok június 14-én kifutottak a pályára, az elmúlt években megszokott félénk, gyámoltalan, túlontúl taktikus biztonsági játék helyett a selejtezőkön látott bátor, önbizalomtól telt, nyíltsisakos támadófocit játszó válogatottat kaptunk mi, nézők. A legnagyobb álmodozók is beérték volna már ennyivel is, ám a magyar csapat csoportgyőztesként jutott túl Ausztrián, Izlandon és Portugálián, számtalan felejthetetlen pillanatot szerezve nekünk. Nem csoda, hogy ha arra gondolunk, hogy 2016 legszebb magyar sportpillanatai, akkor az Eb-re is gondolunk.

Nem szabad azonban elfelejteni (hogy is tenné bárki), hogy rendeztek idén egy másik, nem kisebb népszerűségnek örvendő kontinensviadalt is, az úgynevezett olimpiát. A magyar csapat 15 éremmel, köztük 8 arannyal végzett, illetve az egész világ egy életre megjegyezte Kozák Danuta és Hosszú Katinka nevét, akik 3-3 aranyérmet szereztek hazánknak.

Ezek szellemében gyűjtöttük össze 2016 legcsodálatosabb magyar sportélményeit, amit megkönnyeztünk.

10. Imre Géza ezüstérme Rióban

Imre Géza 41 évesen állt oda Rióban, hogy elérje élete álmát. A 2004-ben, Athénban elért ezüstérme után sokáig úgy tűnt, hogy ez lesz karrierje csúcsa, ám a 2016-os olimpiára esélyesként visszatérő párbajtőrvívó szinte játszi könnyedséggel jutott az egyéni olimpiai döntőbe. Hogy aztán ott drámai küzdelemben, 14-9-es vezetésről veszítse el az aranyérmet (ebben a számban 15 pont kell a győzelemhez). Imre Géza végtelenül intelligens, szerény, jószívű, nagy küzdő. Története olyan, mint egy tündérmese, aminek csak az utolsó pár másodperce nem alakul úgy, ahogy a néző akarja. A 2016-os Riói Olimpián szerzett ezüst egy csodás eredmény, amire mindenki büszke lehet.

9. Kenderesi Tamás bronzérme Rióban

“Rámférne egy pár sajtburesz” - mondta végtelen lazasággal a mindössze 19 éves Kenderesi Tamás a riói olimpia döntője után. Nem épp úgy nyilatkozott, mint a tinik szoktak életük egyik legnagyobb pillanata után, a jópofa, szívből jövő nyilatkozataival le is hengerelte egész Magyarországot. De nem emiatt csodálatos az, amit elért ez a fiatal fiú: 200 méter pillangón példaképe, Michael Phelps és a japán Maszato Szakai mögött bronzérmes lett, ezzel a magyar csapat legfiatalabb éremszerzője lett.

8. Király Gábor védései a foci Eb-n

108 válogatott fellépés után vonult vissza a nemzeti csapattól az elmúlt két évtized legjobb magyar halóőre, Király Gábor. A külföldön csak Miszter Mackónadrágnak becézett kapus azért még letette a névjegyét a nemzetközi futballporondon: egyrészt hatalmas bravúrokat mutatott be a nyári franciaországi Eb-n, másrészt megdöntötte Lotthar Matthaus rekordját és ő lett a legidősebb játékos az Eb-k történetében, harmadrészt a megjelenésével és apró bolondozásaival állandó beszédtémát szolgáltatott a humorra éhes külföldi sajtónak. Nem csoda, hogy mindenki imádta, mi erre és a hatalmas védésekre is emlékezzünk. (Az Eb-ről vele készült interjúnkat itt tudod elolvasni).

7. Kapás Bogi bronzérme Rióban

Egy ország lett szerelmes idén a Kenderesi Tamáshoz hasonlóan Rióban bronzérmet szerző Kapás Bogiba. A 23 éves olimpikonunk a vezéralakja annak a fiatal úszógenerációnak, ami a Cseh László-Hosszú Katinka tengely visszavonulása után is garantálni tudja a magyar úszósport eredményességét.

Rióban úgy úszott, mint egy sellő, egészen a célig. Nekünk azt mondta, hogy miután hazajött, ugyanaz a Bogi maradt, csak egy éremmel nehezebb volt a táskája hazafelé.

6. Hosszú Katinka világkupa-eredményei

Ki ne fújná kívülről, hogy Hosszú Katinka hány darab érmet szerzett Rióban és azokat milyen számokban tette. De azt tudod-e, hogy hány érmet szerzett az úszó világkupán évközben? Kapaszkodj meg, 103-at! Ebből 73 darab aranyérem lóg a különleges adottságokkal születő Hosszú Katinka vitrinében és mindez csak 2016-ból. Óriási örömmel emlékszünk a sikereire.

Észreveszed? Különleges adottsággal született Hosszú Katinka

5. Gera Zoltán óriási bombája Portugália ellen

Király Gábor mellett a másik “nagyöreg”, akinek a rutint, higgadtságot és taktikai fegyelmet köszönhettük a franciaországi foci Eb-n, az Gera Zoltán. Igazi vezéregyéniség, aki több mint 14 éve okoz örömöt nekünk játékával. 2016-ban igazi “libabőrös” pillanat volt, amikor egy szögletnél kipattanó labdát úgy talált el a Portugálok ellen “dropliból”, hogy az védhetetlen íven és sebességben zúgott be a tehetetlen kapus mellett.

4. Szilágyi Áron nyertes tusa, amivel megvédte olimpiai aranyát

Még csak 4 év telt el azóta, hogy a köztévé riportere szinte sírva kiabálta, hogy “Szilágyi Áron olimpiai bajnok… egy gyerek.” És láss csodát, Szilágyi Áron már nem annyira gyerek (26 éves), és újra felült a világ csúcsára ezen a nyáron. Ő az egyéni kard Hosszú Katinkája, abból a szempontból, hogy játszi könnyedséggel “gyalogolt be” a döntőbe Rióban, eredményeivel magasan a vívómezőny fölé nőtt. Emellett minden fiatal magyar sportoló példaképe lehet: jó megjelenésű, végtelenül szerény, intelligens sportoló, aki idén nyáron ismét könnyeket csalt a szemünkbe.

3. Kozák Danuta egész olimpiai teljesítménye

Mekkora jelenet volt, amikor a gyomorbántalmakra panaszkodó, nem éppen százszázalékos Kozák Danuta, aki nem is aludt az olimpia előtti éjszakákon, Szabó Gabriellával az oldalán 500 méteres kajak kettesben olimpiai bajnok lett… Az volt Kozák Danuta 3. olimpiai aranya, de ez két nappal később, rosszullét ide, fáradtság oda, négyre duzzadt azzal, hogy egyesben is megvédte a címét. Ahogy tette négyesben is, begyűjtve ezzel 3. aranyát idén, 5.-et karrierje során. Nem csoda, hogy elakadt a szava a K2-es futamot követő interjúban, mi is könnyeztünk a képernyő túloldalán.

2. Hosszú Katinka világrekordjai

2016 minden kétséget kizárólag Hosszú Katinkáról szólt. Szerencsére nem sokat vont le olimpiai győzelmeinek élvezeti értékéből, hogy már mindenki előre tudta, hogy számos úszószámban nem lesz legyőzője. Ahogy az sem, hogy egyesek már az idegenek eljövetelét kiáltották személyében:

Az olimpia egyik legeredményesebb sportolója volt. Világrekordjai, három arany- és egy ezüstérme elképesztően büszkévé tettek minket. Köszönjük Katinka az idei évet!

1. Szalai Ádám gólja Ausztria ellen

Listánk élén egy olyan pillanat áll, amit soha nem felejtünk majd el. 44 év után szereztünk gólt újra Európa-bajnokságon, a világ legnagyobb történelmi múltjával rendelkező összecsapásán, Bordeauxban, a magyar-osztrák meccsen. A gólt az a Szalai Ádám szerezte, akit alsó hangon is lesajnált az ország. Akkor már több mint egy éve nem lőtt gólt, ami egy csatártól, valljuk be, elég gyatra teljesítmény. Rengetegen a fejét követelték már, a szövetségi kapitány pedig szinte csak negatív kritikát kapott a Németországban is csak padozó játékos pályára küldéséért. Mégis, legtöbb esetben kezdő volt a válogatottban, kitartóan harcolt, kemény mezőnymunkával próbálta pótolni klasszis csatárképességeinek hiányát és meghálálni a bizalmat.

A sors jó író: a kemény munka éppen azon a meccsen ért góllá (nem is rondává), amit az egész ország lélekvisszafojtva figyelt. A gólöröme ösztönös volt és nagyon emberi. Látszott rajta, ahogy a közönséghez rohant, hogy hihetetlen érzelmek szakadtak fel benne: egyszerre volt az arcára írva a nemzet negyven éves várakozása és a saját küzdelme is. És még a végén győztünk is. Csodás élmény volt, köszönjük!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
25 éves debreceni lány reformálhatja meg a hazai mosószerpiacot
Csegény Zsófia által vezetett cég terméke nem tartalmaz káros vegyszereket és minimális ökológiai lábnyomot hagy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 10.Fiatal debreceni közgazdász által vezetett cég terméke nem tartalmaz káros vegyszereket, minimális ökológiai lábnyomot hagy, és ugyanúgy kiveszi a makacs foltokat, mint a kőolajszármazékokkal is operáló mosóporok.

A 25 éves Csegény Zsófia által igazgatott Sansin Globe Zrt. célja, hogy a szinte 100 százalékban természetes mosószer kiszolgálja azoknak a fiataloknak és családoknak az igényeit, akik nem szeretnék szervezetüket feleslegesen vegyi anyagokkal terhelni.

A Sansin valamennyi terméke környezettudatos és vegán, amivel hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez. Az esztétikus csomagolás olyan gyártási folyamat során készül, amelyben az alapanyag az újrahasznosított HDPE regranulátum.

– A külcsín nem mehet a környezetvédelem rovására. Felelős nőként és leendő anyaként mindennél fontosabb számomra, hogy milyen környezetben élek, és milyen bolygóra tervezem az utódaim életét – mondta Csegény Zsófia.

De mi köze az állatoknak a mosószerhez?

Egy igen elszomorító adat aszerint az EU éves műanyaghulladék-termelése 20 millió tonna, amelyből csak 14%-ot hasznosít újra az emberiség, a többi zömmel a természetben köt ki, többnyire az óceánokban és az édesvízi folyókban.

A közösségi oldalakon naponta felbukkannak műanyag zacskók között fulladozó állatok fotói, és elrettentő adatok arról, milyen szörnyű kínokat állnak ki a rengeteg kemikália és műanyag szemét miatt. Ezért Csegény Zsófia hisz abban, hogy az élhető jövő felé vezető út környezetbarát, bio- és vegán termékekkel van kikövezve. Ez mind szép és jó – de pont mosószer?

Ha környezettudatos vagy, kezdd a mindennap használt termékekkel

A fiatal hazai vállalkozó szerint először a takarítószereket érdemes felülvizsgálni. Például a mosószert. Ha nem egyszemélyes háztartást vezetünk, a mosás napi feladat, és sem nekünk, sem a környezet számára nem közömbös, mit rejt a csomagolás.

Vannak az összetevők között káros vagy gyanús vegyszerek? Lehet, hogy mérgeznek engem és a környezetemet? A gyártójuk szívén viseli a természetet fenyegető veszélyeket? Ha az első két kérdésre igen, a harmadikra pedig nem a válasz, akkor ideje váltani. De van egyáltalán olyan mosószer, amely bio, sőt, vegán, nem tartalmaz a környezetre káros anyagokat, a lehetséges allergiás reakciók kockázatát a minimálisra csökkenti, csomagolásához újrahasznosított anyagokat használnak fel, és még a salsafoltot is kiveszi? Kapaszkodj meg: van. Ez a Sansin.

Még egyszer az állatokról: a Vegan Society minősítés

Az állatok védelme nem merül ki az általános környezetvédelmi elvekben. A Sansin mosószerek és öblítők megkapták a hivatalos Vegan Society (Vegán Társaság) pecsétet, ami azt jelenti, hogy a termékek 100%-ban vegánok. Mi több, a márka támogatja a Vegán Társaságot céljai elérésében, amelyek között szerepel az állatok elleni erőszak visszaszorítása és az állatkísérletek betiltása is. Vagyis a Sansin nem pusztán egy kiváló mosószer, hanem túlnőve önmagán a környezettudatos és állatvédelmi szemléletet is szimbolizálja.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Magyar játékos lett a Bundesliga legjobbja
Gulácsi Pétert a Bayern München elleni meccsen mutatott teljesítményéért díjazták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 13.hirdetés
Sírva fakadt Marozsán Dzsenifer, miután Budapesten megnyerte újabb BL-címét
A magyar származású focista köszönetet mondott a családjának és megmutatta a csukáján díszelgő magyar zászlót is.
Fotó: MTI/Czagány Balázs - szmo.hu
2019. május 19.A francia Olympique Lyon hatodszor, magyar származású középpályása, Marozsán Dzsenifer negyedszer nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, amelynek szombati, budapesti döntőjében 4-1-re legyőzték az FC Barcelonát.

Marozsán Dzsenifer Budapesten született, így számára nagyon különleges volt a BL-döntő helyszíne. "Ez egy álomdöntő lesz, amelyért keményen megdolgoztunk, és büszkék lehetünk rá, hogy idáig jutottunk" - nyilatkozta a mérkőzés előtt.

A 27 éves játékos végül álomszerűen is kezdte a meccset, már az 5. percben betalált a Barcelona kapujába, így az ő találatával szerezte meg a vezetést a Lyon. A magyar szurkolók "Ria, ria, Hungária!" rigmussal köszöntötték a lelátóról középpályást, aki nem is gondolta volna, hogy gólt szerezhet a döntőben, bár nem titkolta, hogy nagyon szeretett volna. A meccs után azt nyilatkozta, ez olyan számára, mint egy hollywoodi film.

"Nagyon örülök, hogy góllal tudtam segíteni a csapatom, a végén pedig nyertünk, így happy enddel zárult a film"

- mondta.

Különleges élményben volt része akkor is, amikor a csapatkapitány helyett ő emelhette fel a magasba a BL-trófeát, Wendie Renard ugyanis átengedte neki ezt a lehetőséget:

"Nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért neki, mert szívből jött. Azt mondta nekem: Dzsenifer, te itthon vagy, és itt van a családod. Óriási meccset játszottál, azt akarom, hogy te vidd a csapathoz a trófeát, és emeld fel a levegőbe"

- mondta a közmédiának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Kijutottak a vb-re a 17 éves focistáink, Belgiumot verték az Eb-n az 5. helyért
A vb ősszel lesz, Brazíliában. Magyar U17-es csapat mindössze egyszer jutott ki, még 1985-ben.
MTI - szmo.hu
2019. május 16.A magyar válogatott 1-1-es rendes játékidő után tizenegyes-párbajban legyőzte Belgiumot az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon, így ötödik lett és kijutott az őszi, brazíliai világbajnokságra.

Magyar U17-es csapat ezt megelőzően egyszer, 1985-ben szerzett vb-re részvételi jogot, akkor a negyeddöntőig jutott.

Az idei vb-t Brazília öt városában, Brazíliavárosban, Cuiabában, Manausban, Natalban és Recifében rendezik. A torna pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Magyarország-Belgium 1-1 (0-0) - 11-esekkel 5-4

gól: Komáromi (61.), illetve Kalulika (56.)

Preisinger Sándor szövetségi edző együttese három győztes csoportmérkőzése után hétfőn büntetőpárbajban alulmaradt a spanyolok elleni negyeddöntőben, ám mivel benne volt a két legjobb kiesőben, megküzdhetett az ötödik helyért Belgiummal. Az Eb-selejtezők elitkörében - már egyaránt biztos Eb-résztvevőként - találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek.

A dublini első félidőben - az európai szövetség honlapja szerint - a magyarok elsősorban a védekezésre koncentráltak, de letámadással többször is zavarba hozták a belga válogatottat. A rivális kétszer is a kapufát találta el, de Preisinger Sándor együttese is többször veszélyeztette az ellenfél kapuját.

A második játékrészre felpörögtek az események: a belgák Kalulika közvetlen közelről esett találatával vezetést szereztek. Néhány perccel később Kosznovszky Márk kísérleténél a belgák kapusa, Vandevoordt még védeni tudott, a 61. percben azonban Komáromi György fejesével egyenlített a magyar csapat. A folytatásban mindkét válogatott előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, ám a két hálóőr nagy védéseinek is köszönhetően a lefújásig már nem változott az eredmény.

Az U17-es kontinensviadalon ha nincs döntés a rendes játékidőben, rögtön tizenegyesek következnek: ebben a belgák harmadik embere rontott, és mivel magyar részről minden játékos betalált, Preisinger Sándor csapata szerezte meg a vb-kvalifikációt érő ötödik helyet.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x