hirdetés

97 éves a legnagyobb civil madármentő Amerikában, aki 40 ezer kékmadarat nevelt fel

Közel 350 kis házával könnyen lehet, hogy ő Idaho állam legnagyobb ingatlantulajdonosa. Ám minden lakóhelyet szigorúan rászorulóknak tart fenn. Megható és tanulságos történet a tengerentúlról.
Malinovszki András írása - szmo.hu
2019. október 07.


hirdetés

Al Larson majdnem átlagosnak mondható amerikai állampolgár. 1922-ban született Idaho állam fővárosa, Boise mellett, szolgált a II. világháborúban, majd hazatérve családot alapított, és 1978-ig egy fatelepen dolgozott. Ekkor nyugdíjba ment - és élete innentől tér el egy átlag amerikai kisnyugdíjasétól. Dönthetett volna a passzív öregkor mellett, ám ő élete utolsó évtizedeit teljes mértékben hobbijának, egy igen nemes cselekedetnek szánja:

minden szabadidejében madárházakat épít egy veszélyeztetett madárfajnak,

a magyarul “amerikai barázdabillegetőként” is emlegetett kékmadaraknak. (Az elnevezés a hímek gyönyörű kék színű fej-, hát- és szárnytollára utal.)null

A bluebird, azaz a kékmadár

 

Larson úr gyerekkora óta kedveli a kékmadarakat. Mindig is szerette szabadidejét a természetben tölteni, így adta magát, hogy nyugdíjas korában aktív és “madaras” hobbit válasszon magának. Bár ő úgy fogalmaz: igazából nem ment nyugdíjba, csak hivatást váltott.

hirdetés

Több mint negyven év alatt túl van a 350. apró házikóján, de még mindig aktív,

97. életévét betöltve sem lankad lelkesedése. Még néhány éve is évi 5000 mérföldet utazott, hogy ellenőrizze a madárházakat. Mindig tart magánál szerszámokat, hogy amennyiben problémát lát valamelyik ház körül, lelkiismeretes gondnokként helyrehozza azt.

”Minden élő teremtménynek épp annyi joga van az élethez, mint akár nekem”

- vallja, és komolyan is veszi hitvallását. Becslések szerint eddig közel 40 ezer madarat nevelt fel, főként Idaho délnyugati részén, ami által az amerikai kékmadár újra erős populációt mondhat magáénak. A 19. században ugyanis az európai seregélyek és verebek elkezdték kiszorítani természetes élőhelyükről az őshonos madarakat. Nem segített a populáción a mára már betiltott DDT-rovarméreg sem - óvatos becslések szerint is százával haltak meg miatta kékmadarak az 1970-es években. A vesztésre álló meccset a faj valószínűleg nem tudta volna megnyerni az elkötelezett idahoi madármentő tevékenysége nélkül.

Al Larson
Al Larson "Bluebird Man"

Természetesen nem mindent végez egyedül. Hozzá hasonló lelkes amatőrök segítik időnként munkáját, a házikók felmérését, a madarak ellenőrzését.

Félő azonban, hogy idővel egyre kevesebben érdeklődnek majd a kékmadármustra iránt,

és Larson után már nem lesz, aki ilyen lelkesedéssel viselje gondját a madaraknak.

Al Larson tevékenységét nem pusztán saját szórakoztatására végzi: adatait megosztja a Boise-i állami egyetemmel, egy marylandi madárgyűrűző laboratóriummal, de bárki mással is, akinek szüksége lehet az adatokra. Így civil környezetvédőként is sokat tesz a tudományos kutatások előre mozdításáért.

”Van bennem egy kíváncsiság, egy szenvedély a vadvilág iránt. Olyasmi ez nekem, mint a vallás”

- vallja magáról Larson.

A tündérmese azonban sajnos nem tökéletes. Van olyan tényező, amivel még egy Larson-féle fanatikus sem tud mit kezdeni: az éghajlatváltozás. Szakértők szerint

a klímaváltozás közel 73%-kal csökkenti a faj állományát,

és a csökkenés nagy része Idaho állam területére esik. Néhány módszer már van a kutatók tarsolyában: az már biztosnak látszik, hogy Larson kedves kis fa etetőit hamarosan más, a szélsőséges éghajlati viszonyoknak jobban ellenálló anyagra kell cserélni. Azt azonban minden tudós kiemeli, hogy az ő elkötelezett munkája nélkül szinte lehetetlen volna a változásokat felmérni és a szükséges intézkedéseket előkészíteni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
jo-ember-volt-george-floyd-igy-gyaszolja-volt-parja-es-gyermeke.jpg

„Jó ember volt” – mondta könnyek közt George Floyd 6 éves kislányának anyja

Azt mondta, igazságot akar a férfinak.
Fotó: Northfoto/ZUMA Press - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Megrázó sajtótájékoztatón beszélt a történtekről Roxie Washington, a rendőri erőszak áldozatává lett George Floyd kislányának anyja.

Az eseményen mellette állt közös gyermekük, a 6 éves Gianna, és Floyd egyik gyermekkori barátja, Stephen Jackson is.

Roxie Washington először beszélt a nyilvánosság előtt azóta, hogy a rendőri brutalitás áldozata lett a 46 éves férfi.

George Floyd a jobb élet reményében, a munka miatt költözött Houstonból Minneapolisba, és a nő elmondása szerint rendszeresen elküldte a fizetése egy részét, és a kislánya életének aktív részese maradt.

hirdetés

A nő sírva beszélt arról, hogy Floyd jó ember volt.

"A gyermekemért vagyok itt, és George-ért, mert igazságot akarok neki" - kezdte a beszédét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bucsuuzenet-scaled.jpg

Percekkel késte le koronavírusos férje halálát a feleség – aztán megtalálta a búcsúüzenetét

Amikor a nő bekapcsolta halott férje telefonját, akkor vette észre, hogy próbálta hívni őt. És ott volt az üzenet is, amit zokogva olvasott el.
Kép forrása: Katie Coelho / SWNS.COM (Northfoto) - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

A koronavírus áldozatául esett 32 éves Jonathan Coelho utolsó erejével feleségének, Katie-nek és két gyermekének üzent. Az asszony hét perccel azután érkezett meg a Connecticut állambeli Danbury egyik kórházának intenzív osztályára, miután férjét halottnak nyilvánították.

A 33 esztendős anya minden bizonnyal megőrzi az üzenetet mindaddig, amíg a két kisgyermek a kétéves Braedyn és az egyéves Penelope megértik azt. Jonathan búcsúsorait egy nappal azelőtt írta, hogy lélegeztetőgépre tették. Ebben még olyan gyakorlati tanácsokat is adott párjának, hogy kit hívjon fel a munkahelyén, milyen jelszavakat kell ismernie és miként fizesse ki jelzálog-hitelüket. Ekkor tudta meg az asszony, hogy van egy bankszéfjük is. A legfontosabb mondatok azonban így hangzottak.

„Szeretlek benneteket egész szívemmel, és a legszebb életet kaptam tőletek, amire valaha is vágytam. Szerencsés vagyok, és büszke arra, hogy a férjed, és Braedyn és Penny apja lehetek”. A jelenidőből is kitűnik, hogy Coelho nem készült a halálra, de számolt vele.

„Nem hiszem, hogy ha én Jonathan helyében lettem volna, eszembe jutott volna egy ilyen üzenetet írni. De ő ilyen volt. Nagyon nehéz elképzelni, hogy milyen lelkiállapotban lehetett, de mégsem meglepő, hiszen annyira szeretett engem és szerette a gyerekeket. Kapcsolatunkban ő volt a felnőtt” – mondta Katie a a Mirrornak.

Amikor az asszony bekapcsolta férje telefonját, akkor vette észre, hogy próbálta őt hívni, és mellette ott volt az üzenet, amit zokogva olvasott el.

hirdetés

Jonathannél migrén, majd ízvesztés voltak az első tünetek. Március 25-én lett pozitív a koronavírus-tesztje, másnap kórházba szállították erősödő légúti problémákkal. Március 31-én lélegeztetőgépre tették, de egy hét múlva levették róla. Akkor azt mondta feleségének, hogy hamarosan hazaengedik. Április 22-én hajnalban azonban az orvosok felhívták Katie-t, hogy jöjjön azonnal, mert el kell búcsúznia férjétől. Az asszony azonban hét percet késett.

Jonathan hamvait a család két kakukkos órában helyezte el: az egyik Braedyn, a másik Penelope születési idejét mutatja.

Jonathan és Katie a connecticuti állami egyetemen ismerkedtek meg, 2013 Valentin napján otthonukban, pólóban kötöttek házasságot. „Soha nem bíztam önmagamban annyira, mint amikor a felesége lettem. Igazi párom volt. Nem vágytam semmi másra, minthogy mindent megosszunk egymással. Jonathan állhatatos volt és tudtam, hogy szeret” – idézte fel immár elmúlt közös életüket az asszony.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
cody-black-bL5j2vSSLA8-unsplash-scaled.jpg

Az anyuka kiállt 15 éves lánya mellett, aki egy tetoválással állított emléket elhunyt apjának

Az anya szerint bizonyos esetekben kivételt lehet tenni, ha egy kiskorú tetoválást szeretne.
A címkép illusztráció: Unspash - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Az Egyesült Államokban, Magyarországhoz hasonlóan, 18 éves kor alatt csak szülői beleegyezéssel készíttethetnek tetoválást a kiskorúak. Mégis, ha egy 15 éves lány megkérdezi a szüleit arról, hogy lehet-e tetoválása, akkor a válasz többnyire az, hogy "természetesen nem". Amikor Diana Register lánya, Kaitlyn mégis előállt az ötlettel, akkor az anya örömmel egyezett bele.

A 47 éves Diana szerint a tetoválás a tökéletes módja volt annak, hogy kiskorú lánya tisztelegni tudjon az édesapja előtt, aki 2016-ban, 45 évesen halt meg hasnyálmirigyrákban.

Az anya, aki könyvet írt a gyászáról, most arról beszélt, miért engedte meg a lányának, hogy tetoválást készítsen a korábban rendőrként dolgozó apja szolgálati számával.

"Mindig azt mondtam, ha valakinek problémája van azzal, hogy Kaitlynnek 15 évesen tetoválása van, akkor tartsa meg magának a véleményét"

– Diana azt mesélte, a lánya ott volt, amikor az apja elhunyt, és végig fogta a kezét. Elkerülhetetlen volt, hogy a lány ennek emléket állítson valahogy.

hirdetés

Diana sem támogatja a tinédzserek értelmetlen tetoválási kísérleteit, de egy ilyen érzelmi töltetű tetoválás szerinte igenis érték. Ezekkel a gondolatokkal pedig fel akarta nyitni az emberek szemét, hogy nem minden esetben rossz, ha egy kamasznak van tetoválása. Úgy véli, amíg nem ismerjük az előtörténetét, addig erről sem szabad ítélkezni.

"Nem lehetnék boldogabb a tetoválásommal kapcsolatban, a legjobb döntés volt, amit valaha hoztam, és nem tudom eléggé megköszöni az anyukámnak, Diananak, hogy támogatta a döntésem"

– mondta el a most 17 éves Kaithlyn a Metro.co-nak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rendoroknek-kellett-kihozni-ego-haz-motorjaval-foglalkozo-ferfit.jpg

Rendőrök mentettek ki az égő házból egy férfit, aki a motorját próbálta kihozni a tűzből

A 33 éves férfi és a párja sérülések nélkül megúszta a tűzesetet.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Május 31-én a délutáni órákban érkezett a bejelentés, hogy Simontornya egyik utcájában ég egy lakóház. A Simontornyai Rendőrőrs két körzeti megbízottja Wéhman János rendőr őrmester és Orsós István rendőr őrmester azonnal a helyszínre indultak, ahova a bejelentést követően négy percen belül elsőként érkeztek - írja a police.hu.

Az utcán tartózkodó környékbeliek elmondták az egyenruhásoknak, hogy a házban még van valaki.

A két rendőr beszaladt a házba, ahol az égő konyha mögötti teraszon egy férfi kétségbeesetten próbálta kitolni – a kormányzárral lezárt – motorját.

A rendőrök a lakót kivezették az épületből. Ezután nem sokkal megérkeztek a helyi önkéntes tűzoltók is, akik a kétkerekűt biztonságba helyezték.

A házban élő 33 éves férfinak és barátnőjének az ijedtségen kívül nem esett baja.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!