hirdetés
bluebird-man_23.jpg

97 éves a legnagyobb civil madármentő Amerikában, aki 40 ezer kékmadarat nevelt fel

Közel 350 kis házával könnyen lehet, hogy ő Idaho állam legnagyobb ingatlantulajdonosa. Ám minden lakóhelyet szigorúan rászorulóknak tart fenn. Megható és tanulságos történet a tengerentúlról.
Malinovszki András írása - szmo.hu
2019. október 07.


hirdetés

Al Larson majdnem átlagosnak mondható amerikai állampolgár. 1922-ban született Idaho állam fővárosa, Boise mellett, szolgált a II. világháborúban, majd hazatérve családot alapított, és 1978-ig egy fatelepen dolgozott. Ekkor nyugdíjba ment - és élete innentől tér el egy átlag amerikai kisnyugdíjasétól. Dönthetett volna a passzív öregkor mellett, ám ő élete utolsó évtizedeit teljes mértékben hobbijának, egy igen nemes cselekedetnek szánja:

minden szabadidejében madárházakat épít egy veszélyeztetett madárfajnak,

a magyarul “amerikai barázdabillegetőként” is emlegetett kékmadaraknak. (Az elnevezés a hímek gyönyörű kék színű fej-, hát- és szárnytollára utal.)

null
A bluebird, azaz a kékmadár

 

Larson úr gyerekkora óta kedveli a kékmadarakat. Mindig is szerette szabadidejét a természetben tölteni, így adta magát, hogy nyugdíjas korában aktív és “madaras” hobbit válasszon magának. Bár ő úgy fogalmaz: igazából nem ment nyugdíjba, csak hivatást váltott.

Több mint negyven év alatt túl van a 350. apró házikóján, de még mindig aktív,

97. életévét betöltve sem lankad lelkesedése. Még néhány éve is évi 5000 mérföldet utazott, hogy ellenőrizze a madárházakat. Mindig tart magánál szerszámokat, hogy amennyiben problémát lát valamelyik ház körül, lelkiismeretes gondnokként helyrehozza azt.

”Minden élő teremtménynek épp annyi joga van az élethez, mint akár nekem”

- vallja, és komolyan is veszi hitvallását. Becslések szerint eddig közel 40 ezer madarat nevelt fel, főként Idaho délnyugati részén, ami által az amerikai kékmadár újra erős populációt mondhat magáénak. A 19. században ugyanis az európai seregélyek és verebek elkezdték kiszorítani természetes élőhelyükről az őshonos madarakat. Nem segített a populáción a mára már betiltott DDT-rovarméreg sem - óvatos becslések szerint is százával haltak meg miatta kékmadarak az 1970-es években. A vesztésre álló meccset a faj valószínűleg nem tudta volna megnyerni az elkötelezett idahoi madármentő tevékenysége nélkül.

Al Larson
Al Larson "Bluebird Man"

Természetesen nem mindent végez egyedül. Hozzá hasonló lelkes amatőrök segítik időnként munkáját, a házikók felmérését, a madarak ellenőrzését.

Félő azonban, hogy idővel egyre kevesebben érdeklődnek majd a kékmadármustra iránt,

és Larson után már nem lesz, aki ilyen lelkesedéssel viselje gondját a madaraknak.

Al Larson tevékenységét nem pusztán saját szórakoztatására végzi: adatait megosztja a Boise-i állami egyetemmel, egy marylandi madárgyűrűző laboratóriummal, de bárki mással is, akinek szüksége lehet az adatokra. Így civil környezetvédőként is sokat tesz a tudományos kutatások előre mozdításáért.

”Van bennem egy kíváncsiság, egy szenvedély a vadvilág iránt. Olyasmi ez nekem, mint a vallás”

- vallja magáról Larson.

A tündérmese azonban sajnos nem tökéletes. Van olyan tényező, amivel még egy Larson-féle fanatikus sem tud mit kezdeni: az éghajlatváltozás. Szakértők szerint

a klímaváltozás közel 73%-kal csökkenti a faj állományát,

és a csökkenés nagy része Idaho állam területére esik. Néhány módszer már van a kutatók tarsolyában: az már biztosnak látszik, hogy Larson kedves kis fa etetőit hamarosan más, a szélsőséges éghajlati viszonyoknak jobban ellenálló anyagra kell cserélni. Azt azonban minden tudós kiemeli, hogy az ő elkötelezett munkája nélkül szinte lehetetlen volna a változásokat felmérni és a szükséges intézkedéseket előkészíteni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
temetes.jpg

A 24 éves Nell Cordukes amikor megtudta, hogy az anyukája rákos, előrehozatta az esküvőjét, de a nagy nap reggelén mégis elvesztette édesanyját, Beckyt.
Címkép: Pixabay - illusztráció - szmo.hu
2019. október 15.Az 56 éves hölgyet végső stádiumú agydaganattal diagnosztizálták. Miután rosszabbodott az állapota, lánya eldöntötte, hogy három hónapon belül megrendezi élete "nagy napját", hiszen mindenképp azt szerette volna, ha édesanyja is a részese legyen.

Azonban a ceremónia reggelén Becky Best életét veszette.

"Nagyon nehéz volt. Kijöttünk a szertartásról, és kétségbeesetten próbáltuk tartani magunkat és a helyzetet. Sokan a gratulációk miatt öleltek meg, mások az együttérzésüket fejezték ki.

Megvolt az első tánc és a végén azt gondoltam, hogy vagy megállok és elkezdek sírni, vagy megpróbálom jól érezni magam"

- mesélte az Kandalban élő angol lány a Mirror hasábjain.

"Ezt szerette volna ő is, azt akarta, hogy ünnepeljünk. Még ha bűntudatunk is volt, tudtuk, hogy erre vágyna."

Ráadásul mindez egy különösen napos délutánon történt, dacára, hogy előtte három hétig szakadt az eső - Nell ezt egy égi jelnek vette édesanyjától.

Miután Beckyt júniusban diagnosztizálták, Nell és vőlegénye, Matt előrehozták, és három hónap alatt leszervezték a lagzit.

A ceremónia helyszínének egy 16. századi vidéki kúriát választottak.

Október másodikán azonban, csupán két órával azután, hogy Nell elkezdett készülődni, édesanyja meghalt.

Beckyt eltemették, és a család most a Brain Tumour Charity számára gyűjt pénzt a JustGiving oldalán.

"Amikor az esküvő előtti hétvégéhez értünk, tudtuk, hogy tartja magát. Nagyon rosszul volt, nem tudott beszélni, enni vagy inni, de hallott minket.

A szobája padlóján aludtam, és akárhányszor kimentem, akár csak két percre, elbúcsúztam"

- meséli Nell, aki az esküvő előtti éjszakát testvérével édesanyjuknál töltötte.

Majd hajnali 5-kor felébredt, és olyan sokáig ült vele, amennyit csak lehetett.

"És azt mondtam neki:

'Megházasodom, rendben van, ha menned kell', mielőtt 7 órakor otthagytam a nővéremmel.

Aztán 9 óra felé hívtak telefonon, hogy elhunyt."

Nell szerint édesanyjuk arra várt, hogy mindketten elmenjenek.

A szomorú történet szívmelengető és egyben szívszorító részlete, hogy a lányok korábban gondoltak arra a lehetőségre, hogy az anyuka nem éli meg a nagy napot.

Reménykedtek, hogy félelmeik nem teljesednek be, de azért megbizonyosodtak arról, hogy Becky részt vehessen a különleges eseményben - előzetesen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
anya-kisfia-elvesztese-1000x583.jpg

A 30 éves brit nő kisfia bölcsőhalált halt, az anya pedig képtelen volt túltenni magát gyermeke elvesztésén. Az őt ért trauma késztette arra, hogy más szülőknek segítsen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 16.Pótolhatatlan veszteség ért egy brit édesanyát, akinek a majdnem kéthónapos kisfia a karjaiban halt meg.

Laurie Jade Woodruff 2015 januárjában adott életet első gyermekének, aki az Arthur nevet kapta. Az anya első látásra beleszeretett a kisfiúba, akit gyönyörűnek és tökéletesnek látott.

"Mindig is küzdöttem az érzelmeimmel, de amikor megkaptam ezt a gyönyörű kisembert, akiről gondoskodnom kellett, értelmet adott az életemnek. Pont erre volt szükségem. Imádtam, hogy az anyukája lehetek. Amikor először láttam a mosolyát, az hatalmas boldogsággal töltött el, nem is hittem el. Legtöbbször csak néztem őt, és csodáltam, milyen szép"

- emlékezett vissza Laurie.

Sajnos azonban nem sok időt tölthetett vele. Február végén, alig több mint másfél hónappal Arthur születése után megtörtént a tragédia. Az anya a babáját szoptatta, amikor elaludt, a kicsivel a karjában. Mint mondta, mindig is voltak gondjai a szoptatással, de kitartott, mert ezzel meg tudta nyugtatni a kisfiát, aki nem maradt meg egyedül az ágyában, legszívesebben mindig édesanyja karjaiban lett volna.

Laurie azonban élete legszörnyűbb pillanatát élte meg, amikor a szunyókálásból felébredve azzal szembesült, hogy gyermeke meghalt. Arthurt szemei csukva voltak, a teste hideg volt, az orrából pedig vér folyt.

"Ez olyasmi, amit egy édesanyának sem lenne szabad átélnie. Úgy éreztem, mintha egy kegyetlen rémálomban lennék"

- mondta.

Laurie Jade Woodruff on Instagram: "Remember to Light a candle Tonight for Babyloss Awareness Week in Memory of all the Angels now in God's Care ?️❣️??? I think of you every..."

60 Likes, 10 Comments - Laurie Jade Woodruff (@lauriejaderotic) on Instagram: "Remember to Light a candle Tonight for Babyloss Awareness Week in Memory of all the Angels now in..."

Elmesélte, hogy az volt a legrosszabb élménye, amikor a mentővel a kórházba siettek. Amikor odaértek, a kisfiát rögtön halottnak nyilvánították.

Az Arthur halála utáni napok nagyon sötétek és szomorúak voltak Laurie számára, aki mindennap meglátogatta a halottasházban elhunyt gyermekét a temetéséig, és mindig meg is ölelgette a hideg testét.

"Tudtam, hogy már elment, de még szükségem volt arra, hogy a közelében legyek" - emlékezett vissza.

A 30 éves nő bevallotta, hogy másfél évig nagyon nehezen emésztette meg a történteket, nem tudta elengedni kisfiát. Magát hibáztatta, pedig nem tehetett róla: Arthur bölcsőhalált halt, ami az 1 évesnél fiatalabb kisgyerekeknél fordul elő, és sajnos hirtelen, minden előjel nélkül meghalhatnak az egészséges kisbabák is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hands-2906458_1920.jpg

A 88 éves Margaret Preston álma valóra vált - 69 év elteltével ismét találkozhatott a lányával, akit 1950-ben, hathetes korában kényszerűen örökbe adott.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. október 15.Mivel Margaret Preston gyermeke házasságon kívül született, a nőt annak idején, az 50-es évek hajnalán kényszerítették az örökbe adásra.

Christine Savage egy ötéves kutatómunka eredményeként talált vissza édesanyjához, hála a modern technikának és addig ismeretlen féltestvéreinek.

Így egy hónapja, nagyjából hét évtized kihagyás után, végre találkozhattak.

A korábban titkárnőként dolgozó, 69 éves hölgy a nyugdíjba vonulása után döntött úgy, hogy megkeresi szülőanyját, évekkel azután, hogy örökbefogadó szülei elhunytak.

Végül az a döntése bizonyult sorsfordítónak, hogy a DNS-ét feltöltötte egy családtörténeti weboldalra.

"Évekig reménykedett abban, hogy kapcsolatba lépek vele. Amikor megszülettem, azt hitte, hogy soha nem fogok tudni"

- mesélte Christine a Mirror hasábjain.

Saját elmondása szerint eleinte aggódott a találkozás miatt, mindketten nagyon elérzékenyültek.

A 88 éves anyuka a lift mellett várta a lányát, aki először elsétált mellette, hiszen nem ismerte fel.

Amikor aztán megtörtént a nagy pillanat, Christine-t boldogság töltötte el, de csak annyit tudott mondani, hogy "jó látni", hiszen, bár az anyukájáról volt szó, mégis idegen volt számára a nő.

A feszengés azonban nem tartott sokáig, Margaret nagyon barátkozónak bizonyult, és rengeteg dolgot meg kellett beszélniük.

Az asszony 1950-ben egy birminghami csecsemőotthonban adott életet gyermekének, a hely pedig hírhedt volt arról, hogy a hajadon anyákat elválasztja a gyerekektől.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
batmantoy-1000x594.jpg

A hatéves amerikai gyereket egy igazán figyelemre méltó ajándékkal lepte meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 14.Az észak-karolinai Hendersonville-ben élő négyfős családnak hétfő reggel mindene odaveszett egy tűzben, ami a lakóautójukban gyulladt ki. A lakásban senki nem tartózkodott, amikor a feltételezések szerint az elektromos radiátor kigyulladt - írja a Yahoo.

A tragédia helyszínére érkező családtagok közül, Damon, a hatéves fiú megjegyezte az esetnél intézkedő rendőr, Tim Griffin füle hallatára, hogy reméli, a halloweeni batmanes jelmeze nem volt az autóban, de Damon nagymamája, a fiú feje felett átnézve, jelezte a rendőrnek, hogy az is bent volt.

Damon anyukája, Cayce Burroughs azt nyilatkozta, hogy mindenük a lakókocsiban volt, párja szerszámai is, amivel épp egy vállalkozást szeretett volna elindítani.

"Öt év után el kellett hagynunk a lakásunkat a szomszédok miatt, és nem volt máshova mennünk, mint egy lakóautó édesanyám mellett, ahol nem fértünk el mindannyian, így a gyerekek az apjukkal voltak hét közben. Folyton csak arra tudtam gondolni, hogy mennyire hiányoznak. Ma, amikor suliba vittem Damont, odalett a tűzben mindenünk, nem tudom, mihez kezdünk most" - írta egy azóta törölt Facebook-posztban Burroghs.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!