hirdetés
tk3s_swns_fast_wheelchair_04-1000x667.jpg

95 százalékban mozgásképtelen, mégis gyorsasági rekordot döntött egy brit férfi

Csak a bal kezét tudja mozgatni, ám az is elég volt a rekordhoz.
Fotó: Yorkshire Post/SWNS/Northfoto - szmo.hu
2020. szeptember 10.


hirdetés

Jelenleg is vizsgálják, bekerülhet-e a Guinness Rekordok Könyvébe az a férfi, aki megdöntötte a kerekesszékes gyorsasági világrekordot. A bökkenő annyi lehet, hogy nem hivatalos rekordkísérleten történt mindez, hanem egy sima edzésen - írja a The Yorkshire Post.

Jason Liversidge mindezt úgy érte el, hogy nem tud mozogni, 95 százalékban lebénult egy motoneuron betegség (MND) hatására. A férfi nyaktól lefelé majdnem teljesen bénult, csupán a bal kezével képes csekély mozgásra, ám ez pont elég ahhoz, hogy elvezesse a kerekesszéket. És rekordot is döntsön vele.

A férfi éppen egy kerekesszékét tesztelt, amikor elképesztő számot mutatott a sebességmérő:

95 km/h-s sebességgel száguldott a pályán.

Egyelőre azonban még nem teljesen biztos a világrekord, jelenleg is egyeztetnek a Guinness Rekordok Könyvével, hogy elfogadják-e úgy is az eredményt, ha nem hivatalos rekordkísérleten született. A férfi felesége, Liz azt mondta, hogy adrenalinfüggő férje semmiféle rekordmegdöntésre nem készült, pusztán csak ki akarta próbálni azt a típusú járgányt. Korábban, 2018-ban voltak ilyen tervei, ám akkor ez technikai okok miatt meghiúsult. Most viszont nem gondolt a rekordra. "Jason mindig szereti a dolgokat az extremitásokig feszíteni." - mondta. A felesége a jármű után hajtó autóban követte a férjét, elmondása szerint alig bírták utolérni.

hirdetés

"Jason rekordja megmutatta, hogy attól mert súlyos beteg vagy és lebénultál, nem kell feladnod az álmaidat."

A férfi valóban ennek él, korábban feljutott a Walesben található 1085 méter magas Mount Snowdon hegyre, de egy 33 méteres szakadékba is sikerült leereszkednie Yorkshire Dalesben. Liversidge a bénultság mellett gyomorszondán keresztül tud csak enni, és beszédképességét is csaknem teljesem elveszítette, azonban ez sem gátolja abban, hogy újabb kihívásokon bizonyítson.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
egymazsas-torta-godo-cukraszda-scaled.jpg

Egymázsás tortát készítettek egy szlovákiai lagzira Salgótarjánban

Több száz marcipán rózsa és tucatnyi masni díszítette a hétszintes, háromszáz szeletes tortacsodát, amelyet egy salgótarjáni cukrászdában készítettek.
Címkép: Facebook/Godó Cukrászda/Tandi Cuki - szmo.hu
2020. szeptember 07.


hirdetés

Több száz marcipán rózsa és tucatnyi masni díszíti azt a hétszintes, háromszáz szeletes tortacsodát, amelynek minden részletét kézzel készítették a salgótarjáni Godó cukrászdában - írja a Nool.hu.

A hatalmas torta elkészítése igazán különös kihívást jelentett a cukrászoknak, csak a marcipán rózsákon közel egy hetet dolgoztak.

"A torta magassága meghaladja az egy métert, a legalsó és legfelső szinteket pedig mintegy 250 rózsa díszíti, ehhez jön a tucatnyi marcipánból készült masni és szalag, a csöppnyi gyöngyök, valamint az aprólékos díszítés"

- mondta a lapnak a desszertkölteményt megvalósító cukrász, Kovács Judit.

Godó Cukrászda/Tandi Cuki

godocukraszda #weddingcakes #redandwhite #salgótarján #cukrász #cukrászda #7emeletes

hirdetés

A több mint egy mázsás, dobos ízű süteménytorony egyes szintjeit különböző tartó és merevítő elemek tartják össze, hiszen már maga a marcipán burkolata is több mint 30 kilót nyom.

"Amikor felvettem a rendelést, tudtam, hogy egy nem mindennapi esküvői tortát fogunk elkészíteni, de bíztam a cukrászaim szakértelmében, több évtizedes tapasztalatában. A fő tortához még kisebb torták is tartoznak, így nagyjából egy 700 fős násznép is jól lakhat a desszertekkel"

- mesélte Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, a cukrászda tulajdonosa.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
605_38235708994_5673_n.jpg

„Afrika legeldugottabb pontján is hallottam magyar szót” - interjú Földvári András utazóval, aki 796 reptéren járt már

Földvári András építtetett vízvezetéket indiánoknak, járt nem létező országokban, és nem fél a vírustól. Könyve, az "Elmentem világgá - 80 sztorival a föld körül" pedig a sikerlista élére repült.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. szeptember 12.


hirdetés

A Malévnál kezdte pályafutását, dolgozott az izraeli légitársaságnak, és a Turkish Airlinestól ment nyugdíjba. 796 reptéren utazott át, és alig van ország ahol nem fordult meg. Földvári András arról is mesélt, mit írtak róla megfigyelői, és hogy mikor indul az Antarktiszra.

- Ön valóban igazi világutazó. Barcelonából válaszolt az e-mailemre, most Temesváron fogadja a hívásomat, és lefogadom, hogy mire a cikk megjelenik, megint máshol fogja olvasni. Egy évben átlag hány napot van itthon?

- Azért nehéz megmondani, mert a járvány bezavart. Még soha nem utaztam olyan keveset, mint idén.

Amikor állományban voltam, 45 napot tudtam utazni egy évben. 30 nap szabadságom volt, azt feldaraboltam és hozzácsaptam az állami ünnepekhez. De mióta nyugdíjas lettem, jóval több időm van.

A járvány kitörése óta voltam hosszabb időre Ukrajnában és Lengyelországban.

hirdetés

Ezt az utat Lengyelországban kezdtem, onnan Angliába mentem, Angliából Spanyolországba, onnan ide Romániába.

Tulajdonképpen Temesvárt azért találtam ki, hogy ne kelljen hazamennem, mert akkor karanténba raknak. Mert 80 kilométerre a határtól már érdekes módon nincs járvány. Vasárnap megint utazom tovább Londonba.

Azt szoktam mondani, hogy mindenütt jó, de legjobb útközben.

– Mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy meglehetősen kitágította a home office fogalmát.

- Az biztos. World office. Egyébként nagyon sok informatikus ismerősöm van. Az egyik magyar barátom vancouver-i, aki ténylegesen Mexikóban él, és onnan van „bekötve” Vancouverbe. Sokkal jobb a klíma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
119039275_3520845648054321_2683170713649142902_o-1000x662.jpg

Lovával együtt úszta át a Dunát a Nemzeti Vágta abonyi versenyzője

Így készülnek az októberi megmérettetésre.
Fotó: Abony város hivatalos oldala - szmo.hu
2020. szeptember 09.


hirdetés

Már közeleg az idei Nemzeti Vágta végső megmérettetése, ennek megfelelően a lovasok is különböző módokon edzik magukat és állataikat. Az Abonyt képviselő Zboray Viki nem mindennapi gyakorlást választott: lovával, Marokkóval átúszták a Dunát – írták Abony Facebook-oldalán.

Petrik Tamás, aki néhány éve Csemő színeiben nyerte a Vágtát, most Zborayt edzi, gyakorlásként pedig egy különleges feladatot adott a lovasnak és Marokkónak. A poszt szerint évek óta készültek erre, és most teljesítették is: a páros sikeresen átúszott a Dunán Szigetmonostornál.

A Nemzeti Vágtát idén október 10-11-én rendezik meg a budapesti Hősök terén.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tanar-1.jpg

Átadták az Év tanára díjakat, elismerést kapott még az Év külhoni tanára és az Év virtuális tanára is

'A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás. A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége' - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.
MTI, fotó: Mónus Márton - szmo.hu
2020. szeptember 12.


hirdetés

A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás - erről beszélt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díjak átadóünnepségén, Budapesten szombaton.

A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége - hangoztatta a miniszteri biztos.

A kormány a magyarság közjogi egyesítése után nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az anyanyelvi oktatás mindenhol elérhető legyen a magyarok számára. Támogatja azokat a határon túli családokat, amelyek magyar oktatási nyelvű intézménybe íratják gyermekeiket, továbbá 140 óvodát bölcsődét létesített, és támogatta 750 intézmény megújulását, több tízezer tanár és diák kárpát-medencei utazását, valamint a középiskolai tanárok továbbképzését - sorolta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa.

Az Év tanára díjat 2020-ban Orosz Tamás, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium testnevelés tanára kapta.

hirdetés

Az Év tanárának ezüst elismerő oklevelét kapta Juhász Jánosné, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum igazgatója, magyar-, történelem- és filozófiatanára, valamint Pálné Varga Valéria, a sellyei Kiss Géza Magyar-Horvát Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese és orosz-történelem szakos tanára, továbbá Góczán Bettina, a budapesti Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola német nyelv és irodalom, valamint német hon- és népismeret tanára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!