hirdetés
tanulni_ck2.jpg

9 viselkedésminta, amit a felnőtteknek kellene a gyerekektől ellesniük

A lista elolvasása után kiderül, hogy nem csak a gyerekek tanulhatnak a szülőtől. Ráadásul a kicsiknek sokszor igazuk van.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 08.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Jellemzően arról szoktunk olvasni, hogy felnőttként mutassunk jó példát a gyerekeknek, mert a gyerekek a jó mintákból tanulnak, és nem pedig abból, ha ugyanazt ismételjük el nekik százszor, mi magunk pedig az ellenkezőjét tesszük.

Ám vannak dolgok, amiket nekünk, felnőtteknek kellene eltanulnunk a saját gyerekeinktől. Íme, néhány a sok közül.

1. Add ki hangosan a dühödet!

Értsd jól a tanácsot, ami nem arról szól, hogy állandóan ordítozz, mint egy eszelős, hanem arról, hogy ne fojtsd magadba a haragot, a rossz érzéseket, a stresszt, amik szépen lassan felőrölnek és megbetegítenek bennünket felnőtteket. Már csak azzal, hogy kibeszéled magadból a problémádat, jelentősen oldani tudod magadban a szorongást.

2. Élvezd a mozgás örömét!

Emlékszel még rá, hogy gyerekkorodban mennyire szerettél mozogni, szaladgálni? Egyszerűen nem tudtad túlzásba vinni a rohangálást, mászást, ugrándozást, mert akkora örömet okozott. Szinte észre sem vetted, hogy milyen fárasztó, és mégis csináltad.

Nem Szent-Györgyi Albertnek van igaza, aki szerint: "A sport a test útján nyitja meg a lelket"?

3. Szeresd olyannak a tested, amilyen!

A gyerekeknek egészen más fogalmaik és képük van a testről, a test szépségéről, mint nekünk felnőtteknek. Észre sem veszik az általunk csúnyának és szépnek gondolt emberek közötti különbséget.

Sophia Lorent idézzük: "A szépség azon múlik, hogy mennyire vagy kibékülve önmagaddal, és ennek semmi, de semmi köze a testhez".

És ha még mindig meredten bámulod magadat, és azt gondolod, hogy jó, de akkor is el vagyok hízva, akkor gondolj ezentúl tisztelettel a testedre, amely megajándékozott téged azzal, hogy anya lehessél.

4. Tudj időnként nemet mondani!

A gyerekeknek ez egyáltalán nem jelent gondot, de nekünk felnőtteknek nagyon. De vajon miért? Holott a nemet mondás rendszeres gyakorlása még talán boldoggá is tehetne bennünket. Nemet mondani annyit jelent, hogy bízunk magunkban.

Sajnos vagy nem sajnos, túl korán megtanítjuk gyerekeinknek arra, hogy ha nemet mondunk valakinek, akkor majd nem fognak szeretni bennünket, és előbb-utóbb kirekesztődünk, legyen az iskola, munkahely. Vigyázni kell ezzel, mert a hasonló bevésődések vezethetnek aztán oda, hogy felnőtt korunkra már mindenkinek bólogatunk, a főnökünknek, az anyósunknak, a szomszédnőnek, még akkor is, ha ez nekünk nem jó.

Vagy, ha mégis nemet merünk mondani, akkor a lelkiismeret furdalásunkkal küzdünk. Magunk érdekében itt az ideje megtanulni "lassan igent mondani, és gyorsan nemet" - ahogy Warren Buffet, a világ második leggazdagabb embere ajánlja.

5. Merj kérdezni!

A kisgyerekek szüntelenül és minden különösebb hezitálás nélkül kérdeznek, csak úgy, mint a zsenik, akik ugyanezt teszik. Ők is folyton megkérdőjelezik az egyértelmű dolgokat, új megoldásokra törekedve.

"Tanulj a tegnapból, élj a mának, és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést." (Albert Einsten)

6. Ha hibáztál, próbáld újra másként!

Mit tesz a gyermek? Hatalmas lendülettel, fut, szalad, majd hirtelen elesik. Feláll, és egy-két krokodilkönny után - fájdalmát elfelejtve - már szalad is tovább. Ugyanez a gyerek megpróbálja ügyesen egymásra helyezni a különböző méretű kockákat, hogy magas torony épülhessen, de a torony összedől. Egy egészséges kisgyerek nem adja fel a kísérletezést, újrapróbálja a rakosgatást, csak más módszerrel.

Mindenki hibázik. Mindenki. Emberek vagyunk. A hibát felfoghatjuk kudarcként is, de akár úgy is, hogy tanultunk belőle valamit. A kudarc egy kis lépés ahhoz, hogy mi magunk jobbak legyünk munkában, otthon, üzleti helyzetben, baráti kapcsolatokban.

Merítsünk erőt a sportolókból, akik számára természetes, hogy a győzelemhez a veszteség is hozzátartozik.

7. Dőlj le egy félórára pihenni!

Vegyünk példát a gyerekeinktől ebben is! Sokszor nincs is többre szüksége egy családnak, mint egy kipihent anyukára vagy apukára.

8. Merj segítséget kérni!

"Mama, segítesz?" - hangzik el számtalanszor a kérdés. A gyerekek még bátran tudnak segítséget kérni. Mi felnőttek már nem...

Hányszor hallani olyat, amikor egy szülő belerokkan a teendőkbe, aztán pedig jön a baj. "Miért nem szóltál?!" - állnak ilyenkor körülöttünk a barátok, rokonok, ismerősök.

Nem kérünk segítséget, mert nem merünk. Nem merünk, mert attól félünk, hogy visszautasítanak bennünket, vagy, mert gondot okozunk ezzel másoknak, kiszolgáltatjuk magunkat, szégyelljük, lekötelezettek leszünk, mert mi magunk akarunk mindent megoldani, vagy, mert titkon reménykedünk abban, hogy hirtelen minden jóra fordul... - számos indokot tudunk felsorolni.

Azért kell gyerekeinket időben megtanítani segítséget kérni, hogy felnőttként ne legyenek gátlásaik, ha majd a valóban nehéz élethelyzetekben segítségre szorulnak.

9. Örülj az apróságoknak!

Öröm nézni, ahogy a kisbabák, a totyogók felfedezik a körülöttük lévő világot, és minden egyes hangyának, csigának, falevélnek őszintén lelkesedni tudnak.

Ezt a képességünket tökéletesen elveszítjük felnőttkorunkra, holott egy csésze kávéban a madárcsicsergős teraszon, a különleges fény-árnyékjátékban a szobában vagy akár egy különleges alakzatú esőpocsolyában is meg lehet találni a szépséget, a nyugalmat, azt a jóleső érzést, amely egy rövid pillanatra megörvendezeti a lelket. Harmóniában és egyensúlyban akkor lehetünk, ha át tudjuk magunkat adni az "apró örömöknek" is.

Ha programot keresel a családnak, vagy segítségre van szükséged a gyerekneveléssel illetve családjogi kérdésekkel kapcsolatban, jusson eszedbe a Papás Mamás Magazin!

KÖVESS MINKET:

hirdetés
gbarkz-489384-unsplash-1.jpg

Ezt a 7 fesztivált várjuk a legjobban idén nyáron

És azt is eláruljuk, miként nyerhetsz rájuk ingyen jegyet vagy bérletet.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. június 05.A nyár egyenlő a fesztiválokkal. Magyarországon ráadásul június elejétől, egészen szeptember végéig szinte hetente váltják egymást a jobbnál-jobb nyári fesztiválok, így szeress bármilyen zenét, biztos, hogy megtalálod a kínálatban a neked valót. Mi is összeszedtünk hét olyan dzsemborit, amire már számoljuk vissza a napokat.

Tipp: utazz Oszkárral a fesztiválokra, így már az odaúton szerezhetsz új haverokat, arról nem is beszélve, hogy zsebpénzt is spórolhatsz a fesztiválozáshoz. Így nemcsak kényelmesen utazhatsz, de olcsóbb is lesz a vonatjegyeknél, a telekocsi másik nagy előnye pedig, hogy környezetbarát megoldásnak számít. Ráadásul most jegyeket és bérletet is nyerhetsz náluk az alábbi összes felsorolt fesztiválra.

Bánkitó (július 10-14.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

Ha nem szereted a hatalmas tömeget, ellenben rajta tartod a kezedet az underground ütőerén és élénk figyelemmel követed a társadalmi kérdéseket is, szeretsz kérdezni és szereted az izgalmas diskurzusokat, akkor a Bánkitó a neked való fesztivál. Bánk csupán egy órára van Budapesttől, mégis egy teljesen más, a fővárosi pörgésből kiszakadt valóság és egy szép tó vár ott. Meg olyan koncert különlegességek, mint például a Fran Palermo és a Middlemist Red kollaborációja, a svéd Viagra Boys, a Ricsárdgír vagy éppen Szabó Benedek és a Galaxisok. A jegyekért ITT tudsz játszani!

Campus Fesztivál (július 17-21.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

Kelet-Magyarország Woodstockja, a Campus Fesztivál, ami a debreceni Nagyerdőben talált otthonra. A fesztiválon szinte minden sarkon zene szól, így a legkülönfélébb műfajok rajongói is megtalálhatják a leginkább ínyükre való bulit. A hihetetlenül hangulatos környezetben ebben az évben többek között a Limp Bizkit, Allen Walker, Willy William vagy éppen az első magyarországi fesztivál koncertjére készülő Seafret zenéjére adhatjuk át magunkat a felhőtlen mulatásnak. A jegyekért ITT tudsz játszani!

Te hova mennél ezen a nyáron?

Ha a kedvenc fesztiválod is szerepel a listában, jó hírünk, hogy az Oszkár Telekocsi Facebook-játékán mindegyikre nyerhetsz jegyet vagy bérletet! A játékért kattints ide és kövesd be az adott fesztivál játékát. Ha pedig már regisztráltál, indulj útnak Oszkárral a fesztiválokra és szerezz új haverokat már az odaút során vagy gyűjts egy kis zsebpénzt a mulatozásra sofőrként.

Művészetek Völgye (július 19-28.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

Ember legyen a talpán, aki fejből meg tudja jegyezni a Művészetek Völgye programjait. Az összművészeti fesztivál erőssége, hogy a könnyűzene mellett nyitott a világzene és a jazz felé is, de fontos szerepet kapnak a társművészetek is. Így itt láthatsz színdarabokat, cirkuszi performanszokat, humoristákat, szerepet kap az irodalom, a mozgás, a vizuális művészetek és különféle mesterségeket is megismerhetsz. A fesztivál három településen, Kapolcson, Vígánpetenden és Taliándörögdön vár, festői környezettel és hihetetlenül barátságos hangulattal. A jegyekért ITT tudsz játszani!

Ördögkatlan (július 30. – augusztus 3.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

A Villányi borvidék összművészeti fesztiválja, ahol a színházi előadásokat legalább akkora lelkesedéssel fogadják a katlanozók, mint az ördöngős koncerteket. Az Ördögkatlan a Művészetek Völgyéhez hasonlóan egész napra leköt számtalan színházi darabjával, koncertjével, családi programjával, kiállításaival, filmjeivel, beszélgetéseivel, irodalmi előadásaival, beszélgetéseivel és workshopjaival. A fesztivál ráadásul külön figyelmet fordít a gyerekprogramokra is, így tényleg tartalmasan szórakozhat itt az egész család. A jegyekért ITT tudsz játszani!

Paloznaki Jazzpiknik (augusztus 1-3.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

A jazz és a jó borok szerelmeseinek álmodták meg ezt a pikniket a paloznaki szőlőhegy lankáira. A Balaton északi partján találod ezt a kis ékszerdobot, ami eredetileg a Homola Pincészet kis udvari murija volt, az eltelt hét év alatt azonban egy olyan rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol a hazai és nemzetközi előadók, a finom ételek és a kiváló borok csábítanak a fűben táncolásra. A zenéről idén többek között a Judie Jay Quartet, a Singas Project, a Váczi Eszter Quartet és a Szilárd Piano Projekt gondoskodik majd. A jegyekért ITT tudsz játszani!

STRAND (augusztus 20-24.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala /@rockstarphotographers

A STRAND fesztivál Zamárdiban, a Balaton partján csábít a négy napos bulizásra! A STRAND erőssége, hogy a kedvenc hazai zenekarok mellett mindig elhozza a közönség kedvenc, külföldi nagyágyúkat is, így ebben az évben sem kell csalódnod. Egész nap strandolás a balcsiban, utána pedig olyan koncerteken engedheted el magad, mint a Bastille, John Newmann, Anne Marie, vagy éppen Dimitri Vegas és Like Mike forró párosa. A jegyekért itt tudsz játszani.

SZIN (augusztus 28-31.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

A SZIN a legjobb hely arra, hogy méltó búcsút ints egy feledhetetlen nyárnak. Szeged a napfény városa, így a jó időre szinte mérget vehetsz, ahogy az egyetemista pörgésre is. A SZIN hazánk legöregebb fesztiválja, az elmúlt 50 év pedig azt bizonyítja, ezek a szegediek aztán tudják, hogyan kell bulizni! Az újszegedi Partfürdőn lévő dzsembori is a diák pénztárcának igen barátságos áron kínálja a bérleteit, úgyhogy bőven marad a bulizása is. Ebben pedig olyan előadók lesznek segítségedre, mint Afrojack, a Clean Bandit, a Dubioza Kolektiv, a Wellhello vagy a Halott Pénz. A jegyekért ITT tudsz játszani!


KÖVESS MINKET:hirdetés
kave-kavezas-pexels-1000x667.jpg

Akár 25 kávét is megihatunk egy nap, nem árt a szívnek

8 ezer embernél vizsgálták meg a kávéfogyasztást. Nem találtak összefüggést a szív- és érrendszeri betegségek és a kávéfogyasztás között. A koffein-túladagolás ugyanakkor veszélyes.
MTI - szmo.hu
2019. június 04.Az eddig véltnél kevésbé ártalmas a szívre és az érrendszerre, nem teszi rugalmatlanná az artériákat a kávézás, akár napi 25 kávé elfogyasztása sem brit kutatók szerint.

A londoni Queen Mary Egyetem kardiológusai a Brit Kardiológiai Társaság éves manchesteri konferenciáján mutatták be több mint nyolcezer ember bevonásával készült új tanulmányukat.

Ez cáfolta a korábbi tanulmányokat arról, hogy a kávézás növeli a szívinfarktus kockázatát, az artériák merevségét.

A tanulmány készítői három csoportra osztották a résztvevőket. Az elsőbe tartoztak azok, akik átlagosan havonta napi egynél kevesebb kávét, a másodikba a napi egy-három, a harmadikba a háromnál több kávét fogyasztók kerültek. Kizárták azokat, akik napi 25-nél több kávét fogyasztottak. A kutatók nem találtak összefüggést az artériák nagyobb mértékű merevsége és a nagy mennyiségű kávé fogyasztása között.

Eredményeiket még olyan tényezők sem módosították, mint a résztvevő kora, neme, magassága, súlya, az, hogy dohányzott-e vagy fogyasztott-e alkoholt, milyen étrenden élt és volt-e magas vérnyomása.

"A kávé világméretű népszerűsége ellenére különböző jelentések eltántoríthatják az embereket a kávézás élvezetétől. Bár nem tudjuk bizonyítani az általános kapcsolatot, tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávé nem ártalmas az artériákra, ahogyan korábbi tanulmányok felvetették.

Bár tanulmányukban voltak olyanok is, akik napi 25 kávét ittak, az átlagos fogyasztó napi 5 kávét ivott. Ezeket az embereket szeretnénk tanulmányozni közelebbről jövőbeni munkánkban, hogy segítsünk megállapítani a kávéfogyasztás biztonságos mennyiségét" - mondta Kenneth Fung, a kutatás egyik készítője.

A koffein túladagolás más hatásai ugyanakkor veszélyesek. A túl sok kávé hányingert, émelygést, hasmenést, szédülést, emésztési, szív- és légzési zavarokat okozhat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sanne-vloet.jpg

Így fest egy modell napi étrendje, aki a divathétre készül

Éhezés vagy méregdrága ételek? Sanne Vloet most felfedi az igazságot a kérdésben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 03.Ha a kifutókon és magazinokban szereplő manökenek étkezése kerül terítékre, az ember hajlamos a koplalásra, étkezési zavarokra vagy éppen luxus élelmiszerekre asszociálni.

Mivel a divatipar, környezetük és saját maguk is gyakran képtelen és sanyargató mércéket állítanak, ezért ezek a feltételezések nem ritkán összecsengenek a valósággal.

Szerencsére azonban az egészséges táplálkozás és testkép mantrái egyre inkább teret hódítanak, ez pedig igazán pozitív változás.

Már csak a azért is, mivel az influenszerként vagy épp vloggerként is munkálkodó fiatal nők akarva-akaratlanul még fiatalabb lányok sokaságának példaképeivé válnak.

Akik aztán nem csak stílusukat, alakjukat szeretnék "lemásolni", hanem boldogan megfogadják étkezéssel kapcsolatos tanácsaikat, szokásaikat is.

A holland származású, ám New Yorkban élő, 24 éves Sanne Vloet felismerte ezt a mintát és úgy döntött, hogy YouTube-csatornáján - sok egyéb kulisszatitok mellett - bevezeti nézőit a modellek étrendjének titkaiba is. Legalábbis egy egészséges és kicsattanó lányéba.

Videóját elnézve rájöhetünk, hogy nem egy drága, ám szegényes étrend, hanem egy meglepően egészséges és finomnak tűnő napi adag ölt testet.

Sanne erősnek és egészségesnek szeretné érezni magát, ezért remek alapanyagokból tápláló fogásokat készít. Ezekben az is nagyszerű, hogy egyszerűségük miatt egy igazán zsúfolt napirendbe is beilleszthetőek.

Reggeli 8 órakor: fél banán, kivi - meglepő módon a héjával együtt, kókuszjoghurt, granola, kávé helyett gyömbéres, mentás tea.

Mivel a tejtermékeket igyekszik kerülni, ezért kókuszjoghurtot használ, és videójában azt is megmutatja, hogy hogyan lehet házilag granolát - vagyis gyakorlatilag extrákkal "megfűszerezett" sült műzlit készíteni.

Ebéd 13 órakor: egy szelet rozskenyér humusszal és uborkával, egy szelet rozskenyér avokádóval és kecskesajttal, tojás.

Sanne szinte majdnem minden nap eszik avokádót, mivel az tele van egészséges és jó zsírokkal. Mivel holland, a rozskenyér különösen közel áll a szívéhez.

Az ebédet általában vízzel vagy teával öblíti le - a lényeg, hogy valami egyszerűvel.

A fiatal lány nem szereti kidobni az ételeket, ezért gyakran a maradékot is felekomponálja a fogásokba.

Mivel nem végzett túl sok fizikai tevékenységet a délelőtt folyamán, ebéd előtt nem volt szüksége tízóraira sem.

Ha kíváncsi vagy a videóra és a továbbiakra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
pregnant-1245703_1280.jpg

„Abortuszom volt – nem akarok mentegetőzni miatta, de azt sem akarom, hogy sajnáljanak”

Egy fiatal lány őszinte vallomása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 06.Miután az Egyesült Államokban megszavazták a legszigorúbb abortusztörvényt, az egész világ felkapta a fejét a problémára. Aktivisták ezrei vonultak az utcára, a világhálót pedig felháborodott cikkek tömkelege árasztotta el - ennek kapcsán fogalmazott meg nyílt levelet a HelloGiggles oldalán egy lány, aki nemrégiben átesett a beavatkozáson.

Carolyn saját elmondása alapján két általános attitűddel találkozik, ha elmondja, milyen műtéte volt: vagy lenézik és kérdőre vonják "felelőtlensége" miatt, vagy óriási kiskutya szemekkel sajnálni kezdik. A lány már legszívesebben nem is beszél a történtekről, mert úgy érzi, folyamatosan magyarázkodnia kell miatta.

"Úgy érzem, feladatommá vált, hogy megértessem az emberekkel, hogy rendben vagyok a döntéssel, amit meghoztam. Tudom, hogy sok nő számára szörnyű dolog, traumatikus élmény az abortusz, de el kell mondanom, hogy számomra nem volt ez nehéz döntés. És azt gondolom, nem kellene szégyellnem, hogy ezt érzem."

Carolyn nagyon nehezen viselte a várandósság heteit: sokat hányt, a lépcsőzésben hamar elfáradt, evésrohamok gyötörték, és a haja is hullani kezdett - mindez teljesen normális a terhesség időszakában, ám garantáltan jobban viseli egy olyan nő, aki valóban babát szeretne.

"Bár az elejétől kezdve tudtam, hogy elvetetem a babát, nagyon érdekelni kezdett, hogy mi történik a testemmel. A terhesség tökéletes lehetőség volt arra, hogy megismerjem a határaimat - ám nem mondhattam ezt el senkinek, mert mindenki arra számított, hogy szégyent és félelmet érzek majd a döntésem miatt"

- fejtette ki.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x