hirdetés
tanulni_ck2.jpg

9 viselkedésminta, amit a felnőtteknek kellene a gyerekektől ellesniük

A lista elolvasása után kiderül, hogy nem csak a gyerekek tanulhatnak a szülőtől. Ráadásul a kicsiknek sokszor igazuk van.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 08.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Jellemzően arról szoktunk olvasni, hogy felnőttként mutassunk jó példát a gyerekeknek, mert a gyerekek a jó mintákból tanulnak, és nem pedig abból, ha ugyanazt ismételjük el nekik százszor, mi magunk pedig az ellenkezőjét tesszük.

Ám vannak dolgok, amiket nekünk, felnőtteknek kellene eltanulnunk a saját gyerekeinktől. Íme, néhány a sok közül.

1. Add ki hangosan a dühödet!

Értsd jól a tanácsot, ami nem arról szól, hogy állandóan ordítozz, mint egy eszelős, hanem arról, hogy ne fojtsd magadba a haragot, a rossz érzéseket, a stresszt, amik szépen lassan felőrölnek és megbetegítenek bennünket felnőtteket. Már csak azzal, hogy kibeszéled magadból a problémádat, jelentősen oldani tudod magadban a szorongást.

2. Élvezd a mozgás örömét!

Emlékszel még rá, hogy gyerekkorodban mennyire szerettél mozogni, szaladgálni? Egyszerűen nem tudtad túlzásba vinni a rohangálást, mászást, ugrándozást, mert akkora örömet okozott. Szinte észre sem vetted, hogy milyen fárasztó, és mégis csináltad.

Nem Szent-Györgyi Albertnek van igaza, aki szerint: "A sport a test útján nyitja meg a lelket"?

3. Szeresd olyannak a tested, amilyen!

A gyerekeknek egészen más fogalmaik és képük van a testről, a test szépségéről, mint nekünk felnőtteknek. Észre sem veszik az általunk csúnyának és szépnek gondolt emberek közötti különbséget.

Sophia Lorent idézzük: "A szépség azon múlik, hogy mennyire vagy kibékülve önmagaddal, és ennek semmi, de semmi köze a testhez".

És ha még mindig meredten bámulod magadat, és azt gondolod, hogy jó, de akkor is el vagyok hízva, akkor gondolj ezentúl tisztelettel a testedre, amely megajándékozott téged azzal, hogy anya lehessél.

4. Tudj időnként nemet mondani!

A gyerekeknek ez egyáltalán nem jelent gondot, de nekünk felnőtteknek nagyon. De vajon miért? Holott a nemet mondás rendszeres gyakorlása még talán boldoggá is tehetne bennünket. Nemet mondani annyit jelent, hogy bízunk magunkban.

Sajnos vagy nem sajnos, túl korán megtanítjuk gyerekeinknek arra, hogy ha nemet mondunk valakinek, akkor majd nem fognak szeretni bennünket, és előbb-utóbb kirekesztődünk, legyen az iskola, munkahely. Vigyázni kell ezzel, mert a hasonló bevésődések vezethetnek aztán oda, hogy felnőtt korunkra már mindenkinek bólogatunk, a főnökünknek, az anyósunknak, a szomszédnőnek, még akkor is, ha ez nekünk nem jó.

Vagy, ha mégis nemet merünk mondani, akkor a lelkiismeret furdalásunkkal küzdünk. Magunk érdekében itt az ideje megtanulni "lassan igent mondani, és gyorsan nemet" - ahogy Warren Buffet, a világ második leggazdagabb embere ajánlja.

5. Merj kérdezni!

A kisgyerekek szüntelenül és minden különösebb hezitálás nélkül kérdeznek, csak úgy, mint a zsenik, akik ugyanezt teszik. Ők is folyton megkérdőjelezik az egyértelmű dolgokat, új megoldásokra törekedve.

"Tanulj a tegnapból, élj a mának, és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést." (Albert Einsten)

6. Ha hibáztál, próbáld újra másként!

Mit tesz a gyermek? Hatalmas lendülettel, fut, szalad, majd hirtelen elesik. Feláll, és egy-két krokodilkönny után - fájdalmát elfelejtve - már szalad is tovább. Ugyanez a gyerek megpróbálja ügyesen egymásra helyezni a különböző méretű kockákat, hogy magas torony épülhessen, de a torony összedől. Egy egészséges kisgyerek nem adja fel a kísérletezést, újrapróbálja a rakosgatást, csak más módszerrel.

Mindenki hibázik. Mindenki. Emberek vagyunk. A hibát felfoghatjuk kudarcként is, de akár úgy is, hogy tanultunk belőle valamit. A kudarc egy kis lépés ahhoz, hogy mi magunk jobbak legyünk munkában, otthon, üzleti helyzetben, baráti kapcsolatokban.

Merítsünk erőt a sportolókból, akik számára természetes, hogy a győzelemhez a veszteség is hozzátartozik.

7. Dőlj le egy félórára pihenni!

Vegyünk példát a gyerekeinktől ebben is! Sokszor nincs is többre szüksége egy családnak, mint egy kipihent anyukára vagy apukára.

8. Merj segítséget kérni!

"Mama, segítesz?" - hangzik el számtalanszor a kérdés. A gyerekek még bátran tudnak segítséget kérni. Mi felnőttek már nem...

Hányszor hallani olyat, amikor egy szülő belerokkan a teendőkbe, aztán pedig jön a baj. "Miért nem szóltál?!" - állnak ilyenkor körülöttünk a barátok, rokonok, ismerősök.

Nem kérünk segítséget, mert nem merünk. Nem merünk, mert attól félünk, hogy visszautasítanak bennünket, vagy, mert gondot okozunk ezzel másoknak, kiszolgáltatjuk magunkat, szégyelljük, lekötelezettek leszünk, mert mi magunk akarunk mindent megoldani, vagy, mert titkon reménykedünk abban, hogy hirtelen minden jóra fordul... - számos indokot tudunk felsorolni.

Azért kell gyerekeinket időben megtanítani segítséget kérni, hogy felnőttként ne legyenek gátlásaik, ha majd a valóban nehéz élethelyzetekben segítségre szorulnak.

9. Örülj az apróságoknak!

Öröm nézni, ahogy a kisbabák, a totyogók felfedezik a körülöttük lévő világot, és minden egyes hangyának, csigának, falevélnek őszintén lelkesedni tudnak.

Ezt a képességünket tökéletesen elveszítjük felnőttkorunkra, holott egy csésze kávéban a madárcsicsergős teraszon, a különleges fény-árnyékjátékban a szobában vagy akár egy különleges alakzatú esőpocsolyában is meg lehet találni a szépséget, a nyugalmat, azt a jóleső érzést, amely egy rövid pillanatra megörvendezeti a lelket. Harmóniában és egyensúlyban akkor lehetünk, ha át tudjuk magunkat adni az "apró örömöknek" is.

Ha programot keresel a családnak, vagy segítségre van szükséged a gyerekneveléssel illetve családjogi kérdésekkel kapcsolatban, jusson eszedbe a Papás Mamás Magazin!

KÖVESS MINKET:
hirdetés
0_ASOS.jpg

„Mintha részegen kaptad volna magadra” – kiakasztja a vásárlókat a legújabb bizarr bikinitrend

Csak bevállalósaknak ajánlott az ASOS új fürdőruhája – olyan, mintha fordítva préselnénk bele magunkat egy, a kelleténél kisebb bikinibe.
Címkép: ASOS - szmo.hu
2019. június 15.Ha azt hittük, hogy a tavalyi, középen lyukas bikinifelső után már nem érhet minket meglepetés, tévedtünk.

Úgy látszik, a body-szerű, egyrészes fürdőruhák mellett, amik kvázi "sokat takarnak", a tendencia fordítottja is hódító útjára indult - vagyis idén az egy számmal kisebbnek tűnő felsők is virágkorukat élik.

Erre tett rá még egy lapáttal az ASOS márkája, mivel ők az apró méret mellett egy olyan bikinit dobtak piacra, ami egészen egyszerűen úgy fest, mintha fordítva vették volna fel.

"Amikor még részeg vagy az öltözködésnél"

- foglalta össze a márkát előszeretettel parodizáló asbos_sos Instagram-oldal.

A friss trendet igencsak szájára vette az internet népe - azonban nem éppen azért, hogy dicsérjék.

Az új típusba amúgy azt is belemagyarázhatjuk, hogy a szintén reneszánszát élő hasitasi, avagy övtáska mániából is merít, mivel egy olyan típusú csat díszíti az elejét.

Azok pedig, akik amiatt aggódnának, hogy a bikini előnytelenül mozdul egy vízbe csobbanás alkalmával, megnyugtató lehet, hogy a ruhadarabnak van még egy apró hibája: a hivatalos leírás szerint nem lehet vízbe meríteni.

Talán ezért van rajta elől a hatalmas csat, hogy az ember lánya miután megmutatta a nagyvilágnak a vízparton, egyszerűen ledobja.

Az emberek fantáziája természetesen útnak is indult.

Egy kommentelő például "szoptatás-barátnak" nevezte a holmit.

Másnak azt juttatja eszébe, amikor félálomban fordítva veszi fel a melltartóját.

És vannak, akik egyszerűen csak értetlenkednek a bikini láttán...

Ha kíváncsi vagy a ruhadarabra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
ark.jpg

Megvan, hány tábla csoki ölhet meg, és egy rakás másik étel halálos adagját is kiszámolták

„Ebből bármennyit meg tudnék enni, olyan finom” – ismerős? Nos, talán még sincs így...
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 16."Haszontalan, ámde nagyon érdekes dolgok a világról" mottóval ezúttal egy Popular Science cikket szemlézünk, amiben kiszámolták, hogy a hétköznapi ételekből mekkora az az adag, ami megölhet egy embert. A legtöbbet nem tudnánk teljesíteni, de a dinnyével jó lesz vigyázni.

1. Marhamáj

Míg a tengerentúlon viszolyognak tőle, több konyha, köztük a magyar is szereti a belsőségeket. A marhamáj annyi A-vitamint tartalmaz, hogy azt akár túl is adagolhatjuk. Azért nem kell nagyon aggódni,

legalább 162 kilót kéne megennünk belőle, ennyit még Fekete László sem reggelizik versenynapon.

Így készítsd el a májat, ha éhes lettél egy adagra:

2. Avokádó

Ez a jótékony zsírokkal teli gyümölcs csaknem kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán. Ha ebből túl sok kerül a véráramba, az szívproblémákhoz vezet, amelyekhez a mérgezés általános tünetei csatlakoznak, úgymint émelygés, hányás, hasi fájdalom, gyengeség, rossz közérzet. Legalább 200 darab kell ahhoz, hogy betegek legyünk tőle.

3. Étcsokoládé

A koffeinhez hasonlóan a kakaóban lévő teobromin hatására emelkedik a szívfrekvencia, a vérnyomás, ami esetenként hirtelen szívmegálláshoz vezet. Itt sem esélyes, hogy belehalunk, mert legalább 332 szeletet kellene megennünk legalább ahhoz, hogy baj legyen.

Egy csokoládéevő verseny résztvevői láthatók, reméljük nem lett semmi bajuk:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
girl.jpg

4 tipp, ami segít, hogy túllépj a plátói szerelmeden

Bizony, erre is van szakértői válasz és gyógyír.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Egy plátói szerelem dédelgetése egy bizonyos fokig élvezetes tud lenni, hiszen a közösségi média virágkora minden eddiginél gazdagabb táptalaj egy ilyen rügy nevelgetéséhez, ráadásul a pillangók egy-egy impulzusnál őrült táncba kezdhetnek az ember gyomrában.

Azonban egy idő után be kell látni, hogy az ilyen gondolatkörök teljesen feleslegesek és sokszor fájdalmasak is. Legyen szó egy befuccsolt románc továbbgondolásáról vagy egy egyoldalú szerelem-kezdeményről.

Az EliteDaily szerencsére összegyűjtött pár praktikát, amik segíthetnek a továbblendülésben.

#1 Barátkozz meg azzal a gondolattal, hogy sokkal jobb, ha "csak barátok" vagytok

Ez valószínűleg egy kényelmetlen folyamat lesz, ám annál gyümölcsözőbb. Ha elképzelsz egy jövőt, ahol a plátói szerelmed immár csupán mint barát lesz jelen - vagy akár egy olyat, ahol egyáltalán nincs ott - az meglepően sokat segíthet abban, hogy tovább lépj a dolgon.

Dr. Marta Tara Lee, klinikai szexológus és az Eros Coaching alapítója azon a véleményen van, hogy a "17 másodperces szabály" kulcsfontosságú lehet. Eszerint csupán 17 másodperc pozitív vizualizáció szükséges ahhoz, hogy megváltozzon a gondolkodásmódod.

Hogyan festene a jövőd a srác/lány nélkül? Milyen új szerelmeknek és barátoknak szeretnél még helyet biztosítani a szívedben? Ha ezeket leírod, rá is lépsz a jó ösvényre.

Próbáld szem előtt tartani a lehetséges barátság előnyeit. Nem kell rögtön utálatba vagy negatívságba fordulni, hanem fel lehet térképezni a másik ember azon tulajdonságait, amik a lehető legjobb partnerré teszik számodra.

"Azt is érdemes átgondolni, hogy ha össze is jön, lehet, hogy hamar szakítottatok volna"

- mutat rá egy érdekes nézőpontra a szakértő.

Az tény, hogy sokkal könnyebb túllendülni egy olyan emberen, akivel már randiztál, mivel tisztában vagy azzal, hogy miként működött a dolog és akár azzal is, hogy mi nem működött benne. Hiszen az ember lánya sok olyan tulajdonsággal is felruházhatja kiválasztottját, amikről ha egy kis időt együtt tölt vele, rájön, hogy valójában nincs is úgy.

#2 Szembesítsd magad az érzéseiddel

Az új jövőkép elképzelése mellett az is lényeges, hogy szembe merj nézni az érzéseiddel - még a kevésbé kényelmesekkel is, mint a fájdalom és a csalódás.

"Bármennyire fájdalmas, sokkal jobb engedni magunknak ezeket az érzelmeket a gyógyulás folyamatának részeként, mintha elnyomnánk vagy elkerülnénk őket"

- magyarázza a Dr. Lee.

Dr. Gary Brown, párkapcsolati terapeuta pedig azt hangsúlyozza, hogy elég időt adni magadnak egy ilyen folyamat során arra, hogy érzelmezd az érzéseidet, a tovább lépés kritikus része.

"Engedd meg magadnak, hogy szomorú legyél, hogy sírj vagy egyszerűen elgyászold azt, ami 'lehetett volna'. De ne ragadj le a 'mi lett volna ha'-knál."

Könnyebb mondani, mint megcsinálni, igaz? Na, itt segít a következő lépés.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
retro-1321078_1280.jpg

Egy „hagyományos feleség” életcélja, hogy kiszolgálja a férjét – nagy felháborodást keltett egy nő kijelentése

A férfiak is beszóltak neki, gondolataiból azóta valóságos mém lett.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. június 17.Dacára annak, hogy 2019-et írunk, még mindig akadnak olyan emberek, akik azt vallják, hogy egy "hagyományos" házastársi viszony alapja az, hogy a nő kiszolgálja a férfit.

Szerencsére azonban a döntő többség nem ezen a véleményen van, ezért aztán Brylea Kay szókimondó Twitter-felhasználó meg is kapta a magáét.

De előtte lássuk, ő pontosan hogyan fogalmazta meg megosztó gondolatait a témában.

"Nevezzetek régimódinak, de engem arra neveltek, hogy gondoskodjam a férjemről.

Minden este vacsorával várjam, kimossam a ruháit, gondoskodjam arról, hogy rendben elinduljon a munkába, mindig tiszta házba várjam haza, stb.

És ez pontosan az a feleség, aki leszek is."

A június 10-én közzétett bejegyzés váratlanul nagy forgalmat generált.

Mostanra összességében több mint 70 ezer reakció érkezett rá. És a többségük nem éppen pozitív.

Sokan a nőgyűlölet és a szexizmus táptalajának érzik a posztot.

Brylea, aki egy texas-i diáklány, később reagált az indulatokra, ám szerinte a kommentelők átestek a ló túloldalára, hisz valóban volt olyan is, aki a halálát kívánta...

De azért akadtak elgondolkodtató válaszok is.

"30 éve vagyok házas. A házasság egy szövetség, ami kölcsönös adok-kapokon és tiszteleten alapul egymás iránt, nem pedig azon, hogy az egyik személy kiszolgálja a másikat. Gondolkodj el azon, hogy milyen példát állítasz a lányaid elé"

- fogalmazta meg egy LiberalLinda nevezetű felhasználó és meglátását máris 21 és fél ezren kedvelték.

Szinte mindenki hasonló véleményen volt.

"Nevezzetek csak progresszívnek, de inkább választanám azt, hogy bármeddig szingli legyek, minthogy fel kelljen nevelnem a férjemet."

"Szóval téged azért neveltek fel, hogy felneveld a férjed."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x