hirdetés
koszeg_kalvaria_tomplom-1_1800x1350.jpg

9 romantikus hely Kőszegen, ahová elsétálhatsz pároddal

Naplementét az idilli helyen épült kálvária-dombról érdemes nézni, ha pedig szerelemre vágysz, igyál a Hétforrásból!
Szöveg: Söptei Zsuzsanna, Fotók: kőszeginfo - szmo.hu
2015. november 28.


hirdetés

Kőszeg az Alpokalján található kisvárosok közül az egyik legromantikusabb hely. Nem véletlenül szokták az ország ékszerdobozaként is emlegetni. Az óváros színes házacskái, hangulatos terei, a környék természeti szépségei és remek kirándulási lehetőségei mind csodás helyszínt biztosítanak egy varázslatos, összebújós, andalgós hétvégéhez.

koszeg_belváros (2)_1800x1350

1. Óváros

Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa Kőszeg. Igen korán, már 1328-ban kiérdemelte a királyi városi címet. Egyik leghíresebb lakója Jurisics Miklós várkapitány volt, aki 1532-ben megvédte a várost a törökökkel szemben. Ez a helytállás a városnak hírnevet és gazdasági felvirágzást hozott. A későbbi korokban betelepült német és horvát lakosság is magával hozta kultúráját.

hirdetés

A kisváros szerencsésen átvészelte a háborúkat, ennek köszönhetően műemlékei épen megmaradtak. A legtöbb látnivalót az óvárosban találhatjátok, a régi városfalon belül. Érdemes a pici utcákat végigjárni, a kicsiny tereken megpihenni, megnézni a várat. A hangulat magával ragadó és a régi középkorba repít vissza.

koszeg_belváros (3)_1800x1164

koszeg_belváros (7)_1800x1196

koszeg_belváros (11)_1800x1196

koszeg_belvarosa (1)_1800x1350

2. Csónakázó-tó

A város külső részére 10-15 perces lassú sétával tudtok eljutni. Sokak szerint ez az ország egyik legszebb csónakázó tava. Partja andalgásra csábít az év bármely időszakában.

koszeg_csonakazoto_1800x1196

3. Kálvária-templom

A tótól továbbsétálva egy dombon található az 1734-ben épült barokk stílusú templom. Igazán idilli helyen épült, csodás a kilátás a városkára és a környező hegyekre. Valódi csendes, elmélkedésre való hely a szőlőkkel körülvett dombtető. Ha szeretitek a naplementéket, akkor párotokkal érdemes innen megnézni, mert egészen különleges élményben lesz részetek.

koszeg_kalvaria_tomplom (2)_1800x974

koszeg_kalvaria_tomplom (3)_1800x1195

koszeg_kalvaria_tomplom (4)_1800x1195

4. Szultán Domb, Szulejmán-kilátó

A sétát folytatva a Királyvölgy felé találjátok a Szulejmán-kilátót. A legenda szerint a kilátó onnan kapta a nevét, hogy I. Szulejmán szultán innen nézte végig a kőszegi csatát, melyről azt hitte, hogy győzni fognak seregei. Ez a hely is kiváló a romantikázásra és a naplemente-nézésre. Innen szintén 10 perces sétával juthattok vissza az óvárosba.

koszeg_szulejman (1)

koszeg_szulejman (3)

koszeg_szulejman (4)

5. Kőszegi borkóstoló

A helyi bornak nagy múltja van. Már a 13. században is folyt itt szőlőművelés. Később a németek egyik kedvelt bora volt az itt készült nedű. Ma főleg a kézművesborászok, családi borászatok várnak benneteket kóstolókkal.

koszeg_bor (2)_1800x1201-2

koszeg_bor (4)_720x960

koszeg_bor (5)_1800x1204

6. Biciklivel Cákra

Kőszeg környéke igazi kiránduló-paradicsom, több kis településre akár kerékpárral is elindulhattok. A Kőszeghegyalja egyik nevezetes pincesora a cáki, ahol régi, hangulatos épületek között sétálhattok. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ősi műemlék pinceépületek láthatók. A 18–19. században épült, talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, zsúppal fedett épületekben bort és gyümölcsöt tároltak hajdanán.

DCIM103GOPRO

koszeg_cak (2)_1800x1196

7. Léka

Kőszeg határváros, ezt érdemes kihasználni és meglátogatni a szomszéd településeket Burgerlandban. Az egyik legkedveltebb kirándulóhely a gyönyörű kerékpárúton megközelíthető Léka. A település határában egy tó fogadja az ideérkezőket, ahol jó megpihenni. A túrát folytatva a hegytetőn a lékai várat mindenképpen nézzétek meg, mert igazi lovagvár-hangulata van a helynek. A felújítások során restaurálták a gótikus várkápolnát és a lovagtermet is. A várban lévő természetrajzi múzeumot se hagyjátok ki.

koszeg_leka (1)_1800x1350

koszeg_leka (2)_1350x1350

koszeg_leka (3)_1350x1350

8. Rohonc

A hely legszebb része a dombok között található tó. A Faludi-völgyet a 60-as évek elején töltötték fel a Rohonci-patak vízével, ebből lett a ma látható tó. Nyáron csobbanhattok egyet a strandon ebben a különleges környezetben. Tavasszal és ősszel pedig egy piknik-kosárral felszerelkezve remek pihenő, beszélgető, sétáló hely a tó és környéke. A natúrpark erdejében kialakított vadász tanösvényt is végigjárhatjátok.

koszeg_piknik (3)_1800x1195

koszeg_rohonc (2)_1800x1350

koszeg_rohonc (3)_1800x1350

9. Kirándulás a Kőszegi-hegységben

A krisztálytiszta levegő, a csend és nyugalom, a madarak hangja, a csobogó patakok, a harsogó zöld, az erdő illata mind-mind kirándulásra csábít. Néhány helyet mindenképpen nézzetek meg:

Az egyik legismertebb látnivaló az Írottkő-kilátó, mely arról híres, hogy egyik fele Magyarországon van, a másik fele pedig Ausztriában. Ez egyébként a Dunántúl legmagasabb pontja, ahonnét lélegzetelállító a kilátás.

koszeg_irottko (2)_1800x1350

koszeg_irottko (3)_1800x1195

koszeg_irottko (4)_1800x1196

A Hétforrás szintén nagyon népszerű túracélpont a szerelmesek, vagy szerelemre vágyók között is. A legenda szerint aki iszik mind a hét lyukból, az szerelmes lesz.

DCIM104GOPRO

koszeg_hetforras (4)_1800x1195

Fotók forrása, és még több info: koszeginfo.com

Ha te is szeretnél elsétálni ezekre a helyekre, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
piliscsev_harmath-9-1.jpg

Mint egy festmény, olyan a nógrádi kamillaföld

Már a virágmező is fantasztikus látvány, erre pont belefut a képbe egy őz...
Fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Mekkora esélye van annak, hogy egy illatozó kamillamezőn egyszer csak "átrepül" egy őz. Kecsesen, és pont akkor, amikor a fotós elmerülten koncentrálva készíti a virágmezős képet.

Magyarország csodás tájakat rejt, és nem is kell messzire utazni érte. Fedezzétek fel ti is! Ehhez adunk egy kis kedvcsinálót most:

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
gorogorszag.jpg

Hivatalos: Görögországba is mehetnek a magyarok nyaralni június 15-től

Most 29 országból várnak utazókat, de később továbbiak is felkerülhetnek a listára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Újra megindulhatnak a turisták Görögországba.

Június 15-től 29 országból fogadnak látogatókat

- ezt pénteken jelentették be Athénban. A kormány ezzel is enyhíteni szeretné a koronavírus világjárvány okozta pénzügyi károkat.

A görög turisztikai minisztérium szerint az engedélyezett országokból érkező utazók közvetlen járatokkal léphetnek be Görögországba, Athénba és Thesszalonikiba. A miniszter szerint a listát július 1-jén kiterjesztik más országokra is.

"Célunk, hogy minden turistát fogadjunk, aki legyőzte félelmét és szeretne elutazni országunkba" - mondta Harry Theoharis idegenforgalmi miniszter a tévében.

hirdetés

A bejelentett 29 ország: Albánia, Ausztrália, Ausztria, Észak-Macedónia, Bulgária, Németország, Dánia, Svájc, Észtország, Japán, Izrael, Kína, Horvátország, Ciprus, Lettország, Libanon, Új-Zéland, Litvánia, Málta, Montenegró, Norvégia, Dél-Korea, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Finnország - írta az apnews.com.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit-5.jpg

Festői táj, gazdag élővilág, látványos vidék: ez Tápiószentmárton és környéke, amely felfedezésre vár

Itt született Kincsem, egy mítosz szerint itt állt Attila hun király fából készült palotája, és innen került elő a híres szkíta aranyszarvas is. Egy videóban most ezt a varázslatos vidéket ismerheted meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Pest megye egyik szépséges vidékét talán kevesebben ismerik, ritkábban jut eszünkbe, hogy ezt a tájat is fel kéne fedezni. Pedig rengeteg gyönyörű hely, gazdag természeti látnivaló várja az idelátogatót.

Scheffer János természetfilmjében elkalauzol Tápiószentmártonra és környékére. Ráadásul a tavaszi hónapokat örökítette meg, amikor minden virágzik, ezer színben tündököl, az állatok is sokkal aktívabbak.

A számára legszebb pillanatokat mutatja meg a Hársas-völgyben, a Bereg-völgyben, a Tápió-mentén, a Nagy-Nádasban és a Homok-erdőkben.

VIDEÓ: Tápiószentmárton és környéke tavasszal

Tápiószentmárton nevéhez több különlegesség is kapcsolódik. A település az őskor óta lakott hely volt, ezt a határában 1923-ban feltárt fejedelmi sírból származó pajzsdísz, a szkíta aranyszarvas is tanúsítja. A település első ismert okleveles említése a 15. század derekáról származik. A területet akkor a Pányi-Gáldi család és Werbőczy István birtokolta. Későbbi birtokosai közül a legnagyobb hírnevet a Blaskovich família szerezte. A jó nevű család tagjai közül is kitűnt Blaskovich Bertalan, aki a 19. század első évtizedeiben részt vett a Kisfaludy Károly által szerkesztett Aurora című folyóirat megindításában (1822), és jelentősen támogatta a hazai lóversenyzést. Fia, ebecki Blaskovich Ernő mezőgazdász alapította azt a híres ménest, amelyben a Kincsem nevű versenykancát is nevelték.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Jonathermal2.jpg

Sok termálfürdőben árcsökkenéssel indult a szezon

A legtöbb helyen kevesebb medencét lehet használni és a vendégek száma is korlátozott, ezért sokan kedvezményekkel várják a látogatókat. De nem mindenki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

A termálfürdők jelentős része megnyitott május folyamán, viszont a megszokotthoz képest általában kevesebb medencét használhatnak a vendégek. Nagyon sok fürdő emiatt csökkentette az árait, de a belépőárak emelésére is találni példákat.

A koronavírus-járvány alaposan keresztülhúzta a hazai termálfürdők idei terveit. A fürdők többsége 2-2,5 hónap zárva tartást követően május folyamán megnyitott, ugyanakkor az új szabályok jelentős korlátokat jelentenek a járványhelyzet előtti időszakhoz képest. Zárva maradtak a fedett fürdőegységek, valamint a legtöbb helyen a gyógyvizes medencék is. Az utóbbiakat csak azokban a fürdőkben tudták megnyitni, ahol hatósági engedéllyel rendelkeznek a gyógyvíz fertőtlenítőszeres kezeléséhez.

A termalonline.hu megvizsgálta, hogy mindez milyen hatást gyakorolt az újranyitó fürdők árazására. A jelenlegi helyzetben ugyanis az áremelés és az árcsökkentés is indokolható.

A belépőjegyárak mérséklése felé hat, hogy a legtöbb fürdőben a korábbi strandszezonokhoz képest kevesebb medencét nyitottak ki. Ugyanakkor az áremelést indokolhatta, hogy a fürdők területére a megszokott vendégszámnak csak a fele engedhető be. Ráadásul a szigorú higiéniai szabályok, a folyamatos fertőtlenítés többletköltséget jelent. Azaz egyszerre kell a forgalmuk csökkenésére és a kiadásaik emelkedésére számítani.

Ez a kettősség az egyes termálfürdők árazási gyakorlatában is látszik. Sok fürdő mérsékelte a belépők árát, de a korábbi jegyárak tartására és áremelésre is akadnak példákat.

hirdetés

Árcsökkentő termálfürdők

A belépőjegyárak csökkentése terén a Gyulai Várfürdő az éllovas, de ez indokolt is. A május 30. óta újra látogatható fürdőben ugyanis csak három szabadtéri medence áll a vendégek rendelkezésére, ami június folyamán az úszómedencével bővül. Ennek megfelelően egységes, 990 forintos jegyárat vezettek be, 6 év alatt pedig ingyenes a belépés. Ez jelentős engedmény, hiszen korábban egy felnőtt belépő 2600, a diák és nyugdíjas napijegy pedig 2200 forintba került.

Időleges akciót hirdetett a kehidakustányi Kehida Termál. Náluk maradtak az árak, viszont június 5-ig 20 százalékos kedvezményt kínálnak. Viszont sok más fürdővel ellentétben szinte mindegyik medencét beüzemelték.

Az Egri Termálfürdőben jelenleg csak négy szabadtéri medence és jó időben a csúszdák működnek, emiatt csökkentették az áraikat. A szezon előtt egy felnőtt belépő 1900 forintba került, most viszont 1500 forint. A gyermek, diák és nyugdíjas jegyek árát pedig 1600-ról 1300 forintra mérsékelték.

Hasonló döntést hozott a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő. Náluk hat szabadtéri medence érhető el és a gyógyvizes medencék egyelőre nem üzemelnek. Az előszezonban egy felnőtt belépő 2400, a nyugdíjas napijegy 2200 forintba került. Ehhez képest a strandidény áremelkedést szokott hozni, most viszont a két említett jegytípus árát 1900 és 1600 forintra csökkentették.

A kiskunmajsai Jonathermál fürdőben is még nélkülözni kell a gyógyvizes medencéket. Ezt úgy kompenzálták, hogy a délutáni jegyárak vannak érvényben. Ez egy teljes árú napijegy esetében 2600 helyett 2200 forintos, a nyugdíjas belépőknél 2200 helyett 2000 forintos árat jelent.

A Zalakarosi Fürdő már korábban meghirdette a nyári belépőárait. Igaz, akkor még nem tudták, hogy a beltéri medencéket, illetve a gyógyvizes medencéket nem tudják megnyitni. Ettől függetlenül egész széles a strandi medenceválaszték, de azért az árakat is mérsékelték. Egy felnőtt napijegy 3900 forint helyett 3700 forintba, a 3 órás jegy 2950 helyett 2800 forintba, a diák belépő pedig 2800 helyett 2650 forintba kerül.

Áremelésre is akadnak példák

A hajdúszoboszlói Hungarospa még a járványhelyzet előtt publikálta a nyári jegyárait. A strandon az előszezonban egy teljes árú belépő 2200 forintba, a diák és nyugdíjas jegy pedig 1800 forintba került volna. Júliusban és augusztusban ez 500, illetve 400 forinttal lett volna drágább. A május 29-én megnyitott fürdőben végül egységes és a fentieknél egy kicsit magasabb árat határoztak meg egészen szeptember 30-ig. A felnőtt belépő 2800, a nyugdíjas és diák jegy pedig 2300 forintba kerül. Igaz, a 15 szabadtéri medencéből 14-et lehet használni.

Akik utoljára a járványhelyzet előtt jártak az Igali Gyógyfürdőben, azok most magasabb árakkal találkozhatnak. Ez a felnőtt belépőnél 2350 helyett 2600 forintos árat, a 60 év felettieknél pedig az 1950 forintos ár helyett 2200 forintos belépőt jelent. Ugyanakkor náluk minden szabadtéri medencét megnyitottak, köztük még a gyógyvizes medencéket is. Ráadásul Igalon évek óta változatlanok voltak az árak, a 10 százalék körüli idei emelést még jóval a koronavírus érkezése előtt határozták el.

A budapesti fürdők közül a Palatinus jegyárai nem változtak a tavalyi szezonhoz képest, azaz egy teljes árú jegy hétköznap 3200, hétvégén 3600 forintba kerül. Kisebb áremelést látni a Paskál fürdőnél, ahol a hétköznapi 2800 forintos felnőtt jegyár idén 2900 forintra, a hétvégi 3000 forintos ár 3200 forintra nőtt. A Pesterzsébeten található fürdő esetében a tavalyi nyitáskor egy alapzónás teljes árú jegy hétköznap 2800, hétvégén 3000 forintba került. Ezt idén 2900, illetve 3200 forintra emelték.

Címkép illusztráció, fotós: Okolicsányi Zoltán

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!