cvm
9 népszerű helyesírási hiba, amit rendre elrontunk
Van olyan közte, amiben ti is bizonytalanok voltatok?
Fotók: Pinterest
2016. június 15.

Magyartanárokat kérdezett meg eduline , szerintük melyik a tíz leggyakoribb helyesírási hiba.

Íme a lista:

Helyes.......................Helytelen

Árpád híd..................Árpád-híd

időjárás-jelentés.....időjárásjelentés

higgy..........................higyj

húsvét.......................Húsvét

nyitva tartás.............nyitvatartás

kulturális...................kultúrális

muszáj.......................muszály

New York-i................new yorki

összevissza.............össze-vissza

Forrás: eduline

1

Az Árpád híd nevében például az lehet a zavaró, hogy a természetes földrajzi képződmények nevét kötőjellel írjuk - mutat rá a nyest.hu. Ám ha mesterséges a képződmény, akkor kötőjel nélkül írandó. A bizonytalankodóknak segíthet talán az a szabály, hogy amit emberkéz emelt, abba a földrajzi nevek esetében nem kell kötőjel.

A másik földrajzi név, ami sokaknak problémát jelent: a "New-York-i". Ebben az esetben, amikor az alapalak is kéttagú és a magyarban is megtartjuk az idegen nyelvű írásformát, nem lesz kisbetűs, és ilyenkor kötőjellel kapcsoljuk hozzá a képzőt.

image2

A "kulturális"-ban - a kultúrával ellentétben - a második rövid "u". Ezt a kiejtés alapján lehetetlen azonosítani - így meg kell jegyezni. A "muszáj" esetében is csak ez a megoldás marad. Az "április 1-jén" egy rendhagyó alak, nincs mese, ezt is meg kell jegyezni. A "higgy" esetében a szóelemzés elvét követve érthetjük meg, miért így kell írni (illetve ezt is érdemes memorizálni.) Az időjárás-jelentést azért kell kötőjellel írni, mert hosszabb, mint hat szótag, és kettőnél több tagból áll.

Annak ellenére, hogy sok üdvözlőlapon nagy betűvel szerepelnek, az ünnepek neveit kivétel nélkül kis betűvel írjuk. A húsvétot is. A "nyitva tartás" már keményebb dió. Ez egy olyan állandósult szerkezet, amelynek nincsen speciális jelentése. Azt pedig, hogy "összevissza" azért írjuk egybe, mert az összetételnek a végére tesszük a toldalékot, és nem a tagokat toldalékoljuk külön-külön.

(A jövőre megjelenő új szabályok szerint akkortól elfogadható lesz az 1-én is; az elsej(e)i pedig az eddigi 1-j(e)i mellett 1-(e)i alakban is írható lesz.)

És persze vannak, akiknek teljesen mindegy, hány ilyen cikket közlünk:

helyiras

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!