hirdetés
palinka2.jpg

9 kulturális sokk, amit egy amerikai megélt nálunk

Colm Fitzgerald többéves tapasztalatai alapján egy listát írt össze azokról a szokásokról, amiket csak nálunk élt át.
Címkép: www.kincseskamera.hu - szmo.hu
2015. május 14.


hirdetés

Colm Fitzgerald többször járt Magyarországon, hiszen felesége magyar. Nemrégiben ideköltözött családjával Kaliforniából. Most a matadornetwork.com oldalon összeállított egy lista, melyben sorra veszi, hogy mennyi mindenben más ez a világ, mint ahol felnőtt.

diszno1

Fotó: Bódis Krisztián

1. Túlélte az első disznóvágást

Komoly trauma lehetett Fitzgeraldnak az első családi disznóvágás. Napkeltétől napnyugtáig tartott a munka, melyben az egész família kivette a részét a disznó levágásától a feldolgozásig. Szegény rosszul is érezte magát a vér látványától. Az ő dolga a belső szervek összekavarása volt egy tálban. A feladatát végül sikeresen teljesítette, majd megállapította, hogy a hús végül is így kerülhet a tányérjára.

2. Úgy tűnik, itt mindenki dohányzik

Bár a cikk írója azt hallotta, hogy nálunk a lakosság 30 százaléka dohányos, a saját tapasztalatai egészen mást mutatnak. Néhány példát is felsorolt. Egyszer a feleségére várt az autóban ülve, és azt látta, hogy mindenki cigivel a kezében sétált, vagy ha éppen nem fújta a füstöt, akkor hamarosan rágyújtott. De a fogorvosnál is látott rossz példát. Miközben egy tömésre várt, a doktornő mobilja megszólalt, és az orvos fel is vette azt, sőt amíg beszélt, az ablakban állva elszívott egy cigit is. Pozitív élmény volt, hogy csak 20 dollárba került a beavatkozás.

eves

3. Az étel uralkodik mindenek fölött

Az evés minálunk igazi szentség, a magyarok komolyan veszik az ételt. A szerző máshoz volt szokva, hiszen elsősorban Taco Bellen és mikróban készült burritón nevelkedett. Nálunk viszont húsleves, pörkölt, nokedli, savanyúság és desszert a szokásos menü.

4. Nem minden WC egyforma

Az amerikai igencsak csodálkozott a nálunk használatos WC-ken is, hiszen akad olyan vécékagyló, amelyben nem a "süllyesztőbe" kerül a "termék", hanem egy "tálcára". Az okokat kutatva arra jutott, hogy vagy a visszafröccsenés ellen, vagy a végtermék vizsgálata céljából alakították ki így a vécéket.

5. A magyar nyelv tanulása térdre kényszerít

Hiába jár tíz éve Magyarországra a szerző, hiába igyekszik megtanulni a magyar nyelvet, tudása még csak alapszintűnek tekinthető. Számára bonyolult a toldalék, vagy a magánhangzók használata. Szerinte az angolnak több köze lehet az oroszhoz, vagy a Srí Lanka-i szingalézhez, mint a magyar nyelvhez.

6. Itt hozzá kell szokni a pesszimizmushoz, az egyenességhez, a magyar indulathoz

Az itteniekkel nem bánt kegyesen a történelem, állapítja meg a szerző. Talán a megszállások idején váltak a magyarok gyanakvókká, óvatosakká, kritikusakká. Tény az is, hogy a "Hogy vagy?" kérdésre a világ más pontján csak egy sablonos válasz érkezik, itt bizony egy panaszáradat indul el. Ha pedig valakinek akár csak apró problémája is adódik másokkal, azonnal kimondják a véleményüket. Emiatt akár udvariatlannak is tűnhetnek, de ezt nem kell személyes sértésnek venni - ajánlja a szerző.

7. A gyalogosok nem rendelkeznek jogokkal

Amerikával ellentétben itt a gyalogosnak kell résen lennie, és vigyáznia saját magára. Erre saját kárán jött rá Fitzgerald, miután többször majdnem elgázolták. Meg is állapította, hogy az itteni vezetők nem segítőkészek a gyalogosokkal szemben, sőt gyakran gyorsan és agresszíven vezetnek.

palinka

Fotó: www.kincseskamera.hu

8. A pálinka rád talál és megpróbál megölni

Pálinka nélkül nincs buli Magyarországon. Az első kínálást szinte sértés visszautasítani. Ugyanakkor ez a szeszes ital igazi gyógyszer is, mert még mindig használják fájdalmak, fejfájás csillapítására, de akár idegesség oldására is.

9. A filmeket szinkronizálják

Meglepődve tapasztalta, hogy bár itt is foghatók a nemzetközi csatornák, ahol jó a kínálat külföldi filmekből, mégsem lehet eredeti nyelven megnézni azokat. A magyar nyelv sajátossága teszi, hogy sok a magyarul beszélő film, és tán ebből adódik, hogy a szinkronszínészek valóságos sztárok errefelé. A magyar szinkronizálás egyik legismertebb darabja a Flinstone család, melyhez Romhányi József írt szellemes, vicces szöveget.

Képeink illusztrációk

Ha érdekes volt az összeállítás, ynomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:





hirdetés
karszalag-drog.png

Ez a karszalag segíthet, hogy ne gináztassanak be egy buliban

Egy német egyetemista találta ki, praktikus, és gyorsan megállapíthatod, hogy van-e drog az italodban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.



A GHB vagy közismertebb nevén gina, ún. randidrog, és biztos mindenki hallott történeteket begináztatott lányokról vagy fiúkról, akiket aztán vagy megerőszakoltak, vagy kiraboltak. Kim Eisenmann, egy német egyetemista lány tavaly elkezdett azon gondolkodni, hogy lehetne megelőzni a hasonló eseteket. A barátnője italába drogot kevertek ugyanis, és a buli után meztelenül sérülésekkel a testén ébredt egy parkban. Kim végül kitalált egy különleges karszalagot, ami segít megállapítani, hogy tettek-e ginát az italunkba.

A találmány olyan sikeres lett, hogy azóta Németországban, Csehországban és Ausztriában már lehet is kapni a drogériákban, Angliában, Svájban, Hollandiában és Magyarországon pedig rövidesen megvásárolható lesz.

Kim szerint a korábban már megjelent drogfelismerő pohárral és szívószállal szemben a karszalag praktikusabb, viselése kényelmes, és uniszex is, valamint könnyű észrevenni, tehát aki drogot akar az italodba csempészni, nem valószínű, hogy a karszalag láttán be fog próbálkozni.

A karszalag egyébként nagyon egyszerűen működik: az italból rá kell cseppenteni a tesztmezőre, amely zöld marad, ha tiszta az ital, viszont kékre vált, ha drog van benne.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
alvaspexels.jpg

20 jótanács szakértőktől, hogyan aludj jól a tomboló kánikulában

Meleg test és hideg fej. Állítólag ez a dolog lényege, és ezekkel a trükkökkel el is lehet érni.
Independent. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 22.



Európát újabb szaharai hőséghullám tarolja le a héten. De itthon sem lesz sokkal jobb a helyzet, ahogy arról mi is beszámoltunk, Magyarországon is marad a kánikula a következő napokban is, ráadásul egyre jobban melegszik az idő a hét folyamán, hétvégén már 35 fok is lehet.

A tartós hőséghez az európaiak nagy része nem nagyon van hozzászokva, ezért a brit lap, a The Independent orvosokat és alvásszakértőket kérdezett arról:

milyen trükkökkel lehet elérni, hogy a rekkenő hőségben is viszonylag jól tudjunk aludni, és ne hullafáradtan, golflabdányi karikákkal a szemünk alatt induljunk neki a dolgos ősznek. Íme a szakértők tanácsai.

1. Mielőtt lefekszel, tedd be az ágyneműdet a hűtőládába!

Az egészet, úgy ahogy van, néhány percre. Ha nem fér be, vagy nincs hűtőládád, a fridzsider mélyhűtő része is megteszi, a kispárna és a lepedő oda is befér.

2. Tölts meg egy termoszt jeges vízzel, és tedd a tested bizonyos pontjaira este!

Először a bokáidon időzz vele, aztán a térdeden, majd a lágyékodon, a csuklódon, a nyakadon, végül a szemöldöködön. Ez is csak pár perces rituálé lefekvés előtt, de sokat segít. Ha van jégakkud, egyet az ágyba is magaddal vihetsz, és éjjel időnként hűtheted magad vele.

3. Aloe verás, napozás utáni balzsam

Ha este ezzel kened be az egész testedet - főként, ha napközben a hűtőben tartottad - valóságos csodát tesz.

4. Spriccelő

Ezt sokan ismerik. Akár a növényeid vízspriccelője, akár egy kiürült tisztítós flakon, bármi megteszi. Töltsd meg hideg vízzel, tartsd az éjjeliszekrényeden, és időnként permetezd be magad vele.

5. Gyapjú

A legideálisabb alvó-szövet. Minél tisztább gyapjúból van az ágyneműd, a pizsamád, gyakorlatilag bármi, ami a testedhez ér éjszaka, annál jobb.

6. Ne egyél túl sok fehérjét!

Mármint este. A sovány hús, a hal, a tojás, a sajt, a joghurtok és a diófélék mind felmelegítik a testedet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
farmer-szegecs-klimavedelem-1000x659.jpg

„Újratervezheti” a farmereinket a klímaváltozás - az egyik legmérgezőbb ruhadarabról van ugyanis szó

A 'Jeans Redesign' nevű, klímavédelmi kezdeményezés hatására a farmer, ahogy ma ismerjük, örökre megváltozhat.
CNN. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 19.



Jeans Redesign Guidelines. Vagyis szabad fordításban Farmer-újratervezési Kódex. A CNN beszámolója szerint ez a neve annak a világméretű kampánynak, amelyet egy brit klímavédő szervezet, az Ellen MacArthur Alapítvány indított el.

Kevesen tudják, hogy a milliárdos divatipar a környezetünkre - és ránk nézve - az egyik legmérgezőbb üzletág. Különösen igaz ez a világ talán legnépszerűbb ruhadarabjára, a farmernadrágra, amely 150 éve gyakorlatilag a földgolyó minden pontján alapdarabnak számít.

A ma farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, aki az ehhez szükséges, erős pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg.

Annak érdekében, hogy a rávarrott zsebek minél erősebben tartsanak, Davis a sarkaikat szegecsekkel erősítette meg. Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”- ből készül, jellemzően kék színű.

A klímavédő szervezetek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tradicionális farmer előállítása - ma már főként divatcélokra - indokolatlanul nagy megterhelést jelent a környezetünknek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Kezdjük rögtön a fémszegecsekkel, amelyek funkciója régen valóban a nadrág megerősítése volt azokon a részeken, ahol az a nehéz fizikai munkában elszakadhatott. Ma viszont már a szegecseknek a dekoráción kívül az égvilágon semmi hasznos funkciójuk nincs.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
sor4.jpg

Miért álmosodsz el 1-2 üveg sörtől?

Biztosan előfordult mindenkivel, hogy este fáradtan hazaért, felpattintott egy üveg sört, esetleg kettőt, majd nemsokára békésen húzta a lóbőrt a fotelban. Miért van ez? Gyógyszerészek adnak választ a kérdésre.
Sárközy András PhD hallgató cikke a Gyógynövénylap oldalon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.



A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy egy stresszes nap, túlhajtott hét vagy húzós eseménysorozat után leginkább csak az hiányzott, hogy végre leülhessünk a baráti társasággal beszélgetni egy-két sör kíséretében. De tényleg nyugtat a sör? Melyik sörtípus nyugtat meg leginkább, és ehhez milyen komponense járul hozzá az alkoholon kívül leginkább? Ennek járunk utána a mostani cikkben.

Ahhoz azonban, hogy megítéljük a sör nyugtató hatását, először érdemes áttekintenünk, mi található egyáltalán a sörben. Ehhez jó támpont lehet a sok sörgyár által még mindig emlegetett

1516-os bajor tisztasági törvény, amely kimondja, hogy a sör csak vizet, árpamalátát és komlót tartalmazhat. Mivel ekkortájt a sör valódi kialakulásáért felelős sörélesztőt még nem ismerték, ez ki is maradt a törvény szövegéből, de magától értetődik, hogy ennek a negyedik alapanyagnak szintén jelen kell lennie minden sörben.

Bár azóta a sörök jó része ezektől eltérő – sokszor extrém – alapanyagokat is tartalmaz, mégis kijelenthető, hogy a sör nyugtató hatásáért ezen négy komponens valamelyike lehet a felelős. Ahhoz azonban, hogy megállapítsuk melyik, tekintsük át a hozzávalók jellemzőit.

Víz

Bár a sörök legnagyobb részét a víz adja, könnyen belátható, hogy nyugtató hatásáért nem ez felel. Ez viszont közel sem jelenti azt, hogy ne lenne szerepe a sör potenciális egészségmegőrző hatásaiban. Több tanulmány is kimutatta ugyanis, hogy fizikailag kimerítő feladatok után a sörfogyasztás is megfelelő választás lehet az elvesztett víz pótlására.

Érdekes módon a sörök erőssége (alkoholtartalma) mérsékelt fogyasztás esetén nem befolyásolta számottevően a rehidráció mértékét, azonban nagyobb mennyiséget elfogyasztva a magasabb alkohol tartalmú sörök már sokkal kevésbé voltak alkalmasak a víz pótlására, mint a gyengébb társaik.

Joggal gondolhatnánk, hogy a sör minősége annál jobb, minél tisztább forrásvizet tartalmaz a főzet, azonban ezt a mítoszt leginkább a reklámok táplálják: különböző fajta sörök elkészítésének különböző összetételű vizek kedveznek. Így könnyen lehet, hogy a legkiválóbb sör egy tisztán kellemetlenebb ízű alapanyagból indul ki.

Maláta

A sör édességét, színét, kalóriatartalmát és az alkohol kialakulásához szükséges cukrot mind a malátának, azaz a csírázásban megállított gabonafélének köszönhetjük.

Bár önmagában gyógyhatása nem igazán van, mégis ez a komponens felelős a megrögzött sörfogyasztók elhízásáért.

Bár a XVI. századi törvény árpamalátát említ, a sör készítéséhez bármilyen keményítő tartalmú gabona használható, így találkozhatunk búzát, kölest, rozst, sőt kukoricát és rizst tartalmazó sörökkel is. E két utóbbival azonban a sörkedvelőknek érdemes vigyázniuk, hiszen az alapanyag olcsó beszerzési ára és magas hasznosulása miatt az üzemek sokszor ezzel gyarapítják a sörük alkoholfokát, kellemetlen mellékízt hagyva a fogyasztók szájában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x