86 lenne Janikovszky Éva
Ma lenne 86 éves Janikovszky Éva, a magyar gyermekirodalom egyik legismertebb, legnépszerűbb művelője. Több mint 30 könyve, forgatókönyvei, sajátos látásmódja, humora generációk meghatározó élménye volt szülőként és gyerekként is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. április 23.


Ma lenne 86 éves Janikovszky Éva, a magyar gyermekirodalom egyik legismertebb, legnépszerűbb művelője. Több mint 30 könyve, forgatókönyvei, sajátos látásmódja, humora generációk meghatározó élménye volt szülőként és gyerekként is.

, forrás: janikovszkyeva.hu

Janikovszky Éva 1926-ban született Szegeden. Kucses Évaként látta meg a napvilágot, melyet később Kispálra magyarosított.

1944–48 között a szegedi egyetemen filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat hallgatott, 1948-tól Budapesten filozófiát, pszichológiát és szociológiát tanult. 1950-ben tanári oklevelet szerzett.

Első munkahelye a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban volt. 1952 októberében kötött házasságot Dr. Janikovszky Béla orvossal, akitől 1955-ben János nevű fia született. Házasságkötése után évekkel vette fel férje vezetéknevét.

1954-ben az Ifjúsági (később Móra) Kiadó lektora, 1964-ben főszerkesztője lett. A Móra Kiadónál dolgozott nyugdíjba vonulásáig, 1987-ig, de továbbra is munkatársa, a magánosítás után pedig igazgatósági tagja maradt.

Az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának 1978-as megalakulásától 1995-ig elnöke volt. Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1991-től elnöke volt a Staféta Alapítvány kuratóriumának (a hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulásának biztosításáért), 1996-ban választották az Írószövetség Gyermekirodalmi Szakosztályának elnökévé.

Nem csak gyerekeknek írt

Első könyve 1957-ben jelent meg, pályája során közel harminc könyvet írt, műveit harmincöt nyelvre fordították le. Dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, írt filmforgatókönyvet, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, tévéjáték.

Az égigérő fű forgatókönyve is az ő tollából származott

Hosszan tartó betegség után 2003. július 14-én hunyt el. Sírja a Farkasréti temetőben található. Síremlékét is egyetlen öreg írógépe, Mercedes mása díszíti.

Az utókor sem feledkezett meg róla, több általános iskola és gimnázium is viseli a nevét országszerte. Budapesten és Szegeden pedig szobrot állítottak neki. Irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására pedig 2004 áprilisában létrejött a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány.

Nyomj egy lájkot, ha tetszettek a könyvei! :)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x