hirdetés
nyito-4.jpg

8 romantikus hazai vidéki település, amit egyszer mindenképpen látnod kell

A Duna rejtélyes világát, a régi magyaros vendéglátást, a virágairól híres falut, az egyik legjobb európai gyógyvizet vagy a buborékban alvást is megismerheted, de kiderül az is, hogy Gombóc Artúr Guinness-rekorder lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 26.


hirdetés

Magyarország a nagyvárosok mellett is bővelkedik látnivalókban, a vidék számtalan érdekes, izgalmas, romantikus helyet kínál. A kicsi falutól a határmenti városig rengeteg dolgot megismerhetsz, és közben kipróbálhatsz olyan dolgokat is, amelyekre máshol nem nagyon van lehetőséged.

Bepillanthatsz a rejtett dunai vízivilágba, megmártózhatsz Európa egyik legjobb gyógyvízében, alhatsz a fa tetején, vagy bejárhatod az erdőt egy szafaribusszal. Tarts velünk egy kis országjárásra, fedezz fel új helyeket.

1. Szerencs: Az édesszájúaknak kötelező ellátogatni erre a helyre, ahol Gombóc Artúr is Guinness-rekorder lett  

Szerencs neve az édességet kedvelők körében összeforrt a csokoládéval. Itt még Gombóc Artúr is Guinness-rekorder lett, és hozzá méltóan számtalan táblás, üreges, töltött, tej- és étcsokoládé közül lehet még választani. A gyár első terméke a 101-es főzőcsokoládé volt, amelyet a próbagyártáskor az utcán osztogattak a dolgozók az arra járóknak. A ’70 évekre olyan további ikonikus termékeik voltak, mint a Balaton, a Tibi, a macskanyelv, de sokféle drazsét, tejkaramellát, szaloncukrokat is készítettek – sokak örömére. Akik ették az "eredetit", máig nosztalgiázva beszélnek róluk. Ám mára újra kaphatóak a régi kedvencek. A Szerencsi csokoládé 2015-ben bekerült a Magyar Értéktárba, majd 2018-ban Magyar Brand díjat kaptak. A gyárban te is szétnézhetsz, sőt saját csokit is készíthetsz. Hogy hogyan, az is kiderül az írásunkból:

hirdetés

2. Adonyban, a Duna partján, a romantikus vidék remek pihenőhely, ahol számtalan madár is otthonra lelt  

A békés vidék, a pihenés, az aktív kikapcsolódás vonzza elsősorban az idelátogatókat. A helyiek azt vallják, hogy a falusias környezetben városi ellátást nyújtanak, és a turistáknak elsősorban a természeti kincsek felfedezését ajánlják. A Duna és mellékága a Nagyszigettel, a vízparti, ártéri világ csodás növény- és állatvilág sok érdekességet kínál. A lazítás mellett van lehetőség a vízi sportokra, a horgászatra és vadászatra, lovaglásra, sétakocsikázásra, kerékpározásra, gyalogos túrákra is. A szőlőhegy pincesoraiban borkóstolót tartanak, a környező tanyai gazdaságok pedig szintén fogadnak látogatókat, a Líviai halastavaknál pedig madárlesen vehetsz részt. A város egyik érdekessége a Vetus Salina, és hogy mi minden mást érdemes még felkeresni, arról bővebben a cikkben olvashatsz.

3. A virágairól is híres Csemőre a falusi turizmus miatt érdemes ellátogatni, de van itt híres gokartpálya és más érdekesség is  

Van egy kis település Cegléd mellett, amely a virágairól lett híres. A falu többek között 1997-ben első helyezett lett a Virágos Magyarországért versenyben, majd következő évben az Európa legszebb települése versenyen harmadik díjat kapott. A lovas sportban is kiemelkedőek és szívesen látják a pihenni, kirándulni, finomakat enni-inni vágyókat. Ide a falusi turizmusért jönnek az emberek. A nyári időszakban a gyerekek jurtában vagy földkunyhóban táborozhatnak, és megismerkedhetnek a háztájival. A falutól nem messze, Nyársapát-Cegléd-Csemő között található a Gokart Park, ahol az első pálya a barcelonai F1 pálya kicsinyített mása volt, ezt bővítették tovább mai formájára. A különleges pályán versenyeket is rendeznek, de bárki kipróbálhatja a száguldást és a biztonságos autózást is a pályán.

4. Mosonmagyaróvár nem csak gyógyvízéről híres, de itt található Európa egyik legszebb főtere és hazánk legnagyobb tudományos játszóháza is  

A Duna partján álló város nem csak természeti kincseivel, hanem történelmével és modern játszóházával is sok látogatót vonz. A kalandos sorsú vár a 13. században épült és itt raboskodott Hunyadi Mátyás 1457-ben. Mohács után itt élt II. Lajos özvegye, Habsburg Mária királyné is. A 17. században emeletet építettek a várra, és ekkoriban a Szent Koronát is őrizték a falak között. A vár korlátjánál fogadja a látogatókat Fekete István író szobra, lábánál a kis Vukkal. A városban számos híresség megfordult, emléküket ma is őrzik a szobrok, emléktáblák, a legendák. A Városháza előtti téren áll a Habsburgok főhercegi kastélya, amelyben Napoleon is megszállt. Gróf Széchenyi István, a megye országgyűlési követe és Jellasics is járt benne. Kossuth Lajos 1848 októberében az erkélyről hívta hadba a környékbelieket. Leghíresebb lakója Habsburg Frigyes volt, padon ülő bronzszobra a kastély oldalában látható. A Városkapu tér 2016-ban az Entente Florale Europe versenyen elnyerte az Európa legszebb főtere címet. Itt található az egyik legjobb európai gyógyvíz, mely sok gyógyulni vágyót vonz. A gyerekek körében is igen népszerű a település, hiszen itt van Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza, melyről még többet megtudhatsz cikkünkből:

5. Noszvaj az egyik legizgalmasabb szálláskínálattal rendelkezik, a buboréktól a fa lombjáig sokféle lehetőséget kínálnak

Itt nyugalom van, a test és lélek felfrissül, és a Bükkalja számtalan látnivalója, élménye elvarázsol. Ráadásul itt van az ország egyik legtisztább levegőjű helye. Aki rászán egy hétvégét a noszvaji életérzés kipróbálására, az úgy távozik innen, hogy sokat látott, sokat átélt, de még van miért visszajönnie. Több történelmi érdekességet is láthatsz: az 1778-ban copf stílusban elkészült De la Motte-kastély Noszvaj dísze. A barlang- és pincelakások a 19. században alakultak ki a környéken, ma egy alkotótelep működik a régi, lakatlanná vált otthonok helyén. Síkfőkút régről ismert és kedvelt kirándulóhely, a vidék különlegességét a Kánya patak, a festői erdők és a körülötte magasodó hegyek adják.  A vidéken több borászat is működik, melyek látogathatóak,. A Szafaritúra pedig különleges csemege, a régi szafaribusszal bejárhatók az erdők, a szőlők, rejtett utakon juthatsz el a kisebb pincékbe, vagy állhatsz meg piknikezni egy vadregényes erdei tisztáson. De segítségével megismerheted Szomolyát és a híres cseresznyéjét vagy kőfaragó múltját. A Meseút az ország első meseterápiás tanösvénye és itt található az ország első olyan hotelje, ami a trendi "glamping" vonalat vezette be. És hogy milyen izgalmas lehetőségek vannak még, az kiderül írásunkból:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-4.jpg

8 szellemjárta hely Magyarországon: az egyik legkülönlegesebb strandfürdőtől a magyar Csernobilig

Elhagyott laktanya, kiszáradt medence, széthordott várak és egy kastély, melynek kertjében valaha negyvenezer rózsatő pompázott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 09.


hirdetés

Félelmetes, bizsergető, sokszor szívdobogtató egy elhagyott, szellemjárta helyet felkeresni. Akadnak olyan helyek, ahová engedély nélkül nem is lehet bejutni, és vannak olyanok, melyeket igyekeznek megóvni az utókornak, és bár romosak, de védik állagukat. Egy közös van bennük: a múltunkat őrzik. Pár évtizedes magány is sokat alakít egy épületen, hát még több száz év. Most néhány érdekes helyet mutatunk, melyeket a természet szép lassan, de visszafoglal magának.

Valaha több ezer ember élte mindennapjait a Balaton-közeli, elzárt kisvárosban

Magyarországon még mindig megtalálni a volt szovjet hadsereg lakóhelyeit, melyek szabályos kis városként működtek, bár hivatalosan elzárva éltek a környező településektől. A régi épületek még őrzik a régi lakók emlékeit, és bár kifosztva, de mégis sokat elárulnak az egykori közösség mindennapjairól.

Ilyen szellemváros található a Balaton közelében, Szentkirályszabadján is. Az 1960-70-es években épített laktanyában orosz és ukrán katonák és családjaik laktak sok éven át. Saját lakótelepük, iskolájuk, óvodájuk, mozijuk, színházuk, kultúrházuk, sportpályájuk, postájuk, sőt éttermük, bárjuk, boltjuk és még vágóhídjuk is volt.

Sokan a "magyar Csernobilként" emlegetik, a valaha több ezer embernek otthont adó helyet.

hirdetés

Az 1989-es kivonulás után maradtak még elhagyott tárgyak, de lassanként ezeknek is nyoma veszett. Helyüket átvette a természet, és az azóta arra járók is a falakon hagyták kéznyomukat. Hogy mi maradt a régi laktanya épületeiből, azt megnézheted cikkünkben:

A Lepence-völgyi strandon a fürdőzök az egyik legszebb panorámában gyönyörködhettek

Különleges képek készültek a múlt századunk egyik leghíresebb hazai strandjáról, a Visegrád mellett található Lepence-völgyi Lepencei Strandfürdőről. 1977-ben nyílt meg a hegyoldalban Magyarország egyik legkülönlegesebb strandja. Harminc éven át sokaknak nyújtott felejthetetlen élményt az a panoráma, ami innen tárult a fürdőzők elé.

A 39 fokos termálvíz az egyik legmélyebb hazai termálkútból érkezett. Mára a medencék romosan, üresen állnak. Ahogy omladoznak a mosdók, a büfék és a gépház is. A betonívek is kopottak, a növények kezdik visszafoglalni a területet. Hogy mi lett a valaha kuriózumnak számító nagyon kedvelt strandból, azt megmutatjuk az alábbi cikkünkben:

Öt, még romos állapotában is szép, több száz éves várunk

Magyarországon rengeteg várat a történelem és az idő alaposan megtépázott és már csak egy-két nagyobb kőkupac emlékezteti az utókort arra, hogy valaha éltek ott. A romvárak mai állapotukban is szépek, érdekesek, érdemesek arra, hogy felkeressétek őket, mert a kövek mesélni fognak.

A 13. században épült Esseg-vár, melyből mára egy tornya és falmaradványok, valamint az alapfalak egy része maradt meg. 2003-ban tárták fel és restaurálták. Az Odorvárról keveset tudni, sem építésének ideje, sem körülményei nem ismertek, de írásos nyomok mégis őrzik a régvolt idők történéseit. Az impozáns középkori Szarvaskő várának romjai Döbröntén láthatók.

Fehérkő vára restaurált romjai a somogyi dombok között találhatók Kereki községben. A várnak viharos története volt, többször lerombolták, majd újjáépítették. Vélhetőleg a 11-12. században építették Kisnánai várát, melyhez egy legenda is fűződik: A helyiek szerint Móré László portyái során rengeteg kincset rabolt, melyeket a török támadás miatt a várban valahol elásott. Bizonyítékot máig nem találtak rá, de a monda még mindig él. Még több érdekességet cikkünkben olvashatsz:

Csónakázótó, egzotikus növényekkel teli park és egy gyönyörű kastély volt valaha

A romjaiban is csodálatos pósteleki kastély egyszerre lenyűgöző és hátborzongató. A neobarokk stílusú kastélyt Széchenyi Antalné Wenckheim Krisztina építtette az 1900-as évek elején, a körülötte elterülő kert kialakítása pedig az 1920-as évekig zajlott. A szabadkígyósi és a nagymágocsi Wenckheim-kastélyokból is hoztak ide növényeket, egzotikus ritkaságokat. Egykor csónakázó és kilátó is volt a kastélypark területén, és a korabeli források szerint negyvenezer rózsatő pompázott a parkban. Hogy mi lett szomorú sorsa, azt írásunkból megismerheted:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit-10.jpg

Télen is gyönyörű a Bokodi-tó: így néz ki a lebegő falu a magasból

Régen, amíg az erőmű még működött, télen sem fagyott be a kis tó, amely színes kis házikóiról és csápként benyúló stégjeiről lett híres.
Fotók: Ötvös Sándor fotói - szmo.hu
2020. február 01.


hirdetés

Lenyűgöző látvány a bokodi "lebegő falu", amely már sok fotóst és érdeklődőt vonzott magához. A partja ma már jórészt kerített, így nehéz kijutni a tóra és onnan szétnézni. Ám drónnal mesés látványt nyújt a tó és a csápként benyúló stégek színpompás sokasága.

Ötvös Sándor fotós most madártávlatból mutatja meg ezt a csodát. A képeihez pedig ezt írta:

"Nagyon régóta terveztem már eljutni az Oroszlány határában fekvő Bokodi-tóhoz, mely a több száz színes horgászházikóról és a látványos, hosszú stégjeiről méltán híres. Pár napja végre ezt is kipipálhattam,

és így most megmutathatom nektek e nem mindennapi látványt".

További fotókat Ötvös Sándor Instagram-oldalán is találsz.

hirdetés

Bokod, ez a Komárom-Esztergom megyei kis község egyedülálló látványossággal rendelkezik. Híres tavát az Oroszlányi Erőmű hűtőtavaként létesítették még az 1960-as évek elején, és az Által-ér táplálja. Amíg működött az erőmű, az általa termelt hulladékhőnek köszönhetően a tó vize télen nem fagyott be.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-9.jpg

4 hely, ahol rendkívüli magyar várakat ismerhetsz meg

Az egyiket a Tenkes kapitánya tette híressé, a másik ostroma közben halt meg Szulejmán, és van ahol ma a gyerekek a hősök, ráadásnak pedig egy kétszeres Guinness-rekorder helyet is megismerhetsz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 02.


hirdetés

Magyarország történelme során számtalan várat építettek, melyek jó része ma már nem áll, vagy csak romjai maradtak fenn. Ám van jó pár olyan is, amelyet felújítottak, és falaik között megelevenednek a régmúlt idők hőseinek történetei.

De akad olyan várunk is, amelynek kicsinyített másában ma gyerekek lehetnek a hősök, makettjével pedig a felnőttek játszhatnak.

Sőt, van egy Várparkunk is, amely kétszer is elnyerte a Guinness Rekordereknek járó oklevelet, és ahol 38 valaha volt vár ismerhető meg.

1. Szigetvár, a Leghősiesebb Város: Zrínyi és hős katonái mellett tisztelettel őrzik az itt elhunyt Szulejmán emlékét is

Hazánk egyik leghíresebb vára Szigetvár, amely 1566-ban – bár elesett – mégis példát mutatott hazaszeretetből és hősiességből. Itt élt 1542-ig Tinódi Lantos Sebestyén, a históriás ének műfajának hazai megteremtője. És itt volt háza Istvánffy Pál költőnek, az első magyar verses novella szerzőjének. A vár az oszmán támadásokban súlyosan megrongálódott, ezért a legkorszerűbb haditechnikai módszereket felhasználva építették újjá, és így lett az 1550-es évek végén a legmodernebb és legerősebb magyar végvár. Zrínyi 2500 fős katonasága 34 napon állt ellen a százezres oszmán seregnek. 1566. szeptember 7-én már a belső vár is lángokban állt, ekkor döntött úgy a várkapitány, hogy a még harcképes párszáz emberével kitör a várból. A hős magyar és horvát katonák a vár előtt haltak meg. A diadalt Szulejmán szultán már nem élhette meg, mert az ostrom utolsó napjaiban meghalt. Hogy mi lett a vár sorsa, mit láthatsz ma a régi falak között, az is kiderül cikkünkből:

hirdetés

2. A Siklósi várban forgatták a Tenkes kapitányát, és Magyarországon először itt alakítottak ki „korhű” játszóhelyet a kicsiknek

Siklóst egy tévés kalandfilm tette országosan ismertté, és itt található az első várban kialakított történelmi játszóház, ahol a kicsik lovagok és hercegnők lehetnek. A vár különlegessége, hogy ez az egyik legépebb, legegységesebb történelmi emlékünk. Az alapjai a középkorig nyúlnak vissza, de a magyar építéstörténet szinte minden korszaka hozzátett valamit. Híres lakója volt Zsigmond, majd Mátyás király fia, Corvin János, és gróf Benyovszky Móric is. Itt forgatták a Tenkes kapitánya című sorozatot, emlékét ma a Panoptikum őrzi, ahol a filmben szereplők eredeti ruháiba öltöztetett figurák elevenítenek fel néhány jelenetet. A vár egyik különlegessége, és a családosok egyik kedvence a Játékország, Magyarországon először itt alakítottak ki „korhű” játszóhelyet a kicsiknek. Írásunkból azt is megtudatod, mi mindent rejtenek a régi falak:

3. Gárdonyban két egri vár is látható, ráadásul mindkettő kipróbálható, és itt még a gyerekek is hősök lehetnek

Magyarország egyik leghíresebb vára az egri vár. A híres történelmi helyszín Gárdonyban is látható, igaz kicsinyített formában. Gárdonyi Géza szülőházában egy hatalmas terepasztalt építettek, amelyen az egri vár ostromát lehet ólomfigurákkal lejátszani. Az udvaron pedig ott áll az egri vár kicsinyített mása, a rönkvárban van bástya, a föld alatt kazamata, vannak búvóhelyek, színpad és persze a vár védelméhez szükséges eszközök. A gyerekek a foglalkozások előtt leteszik a vár védelmét megfogadó esküt is. A hős védők pedig a várkapitány segítségével készülhetnek fel a feladatokra. Ha szeretsz játszani, akkor érdemes ellátogatni ide, bővebben pedig cikkünkben olvashatsz róla:

4. A Dinnyésen található – 38 várat bemutató - Várpark már kétszer megkapta a Guinness Rekordereknek járó oklevelet

A Velencei-tó mellett található Várparkban a történelmi Magyarországon állt középkori várakat nézheted meg – piciben. Bár makettek, de mégsem a hagyományos módon. Érdekességük, hogy anyaghűek, és elhelyezkedésük is olyan, mint annak idején a valóságban lehetett. A "vármentő" parkban olyan építmények láthatók, amelyek ma már nem léteznek, vagy csak nagyon romos állapotban. A makettek kőből, fából, téglából épültek fel, és minden apró részlet kidolgozott az ablakpárkánytól a kapuzsanérig. A park jelenleg 38 vár-makettet mutat be, és ezzel 2018-ban újra megkapta a Guinness Rekordoknak járó elismerést, mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása. Arról, hogy miként lett egy gyerekkori álomból valódi "vár-paradicsom", cikkünkből még többet megtudhatsz:


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
wizzair.jpg

Megszünteti a Wizz Air a Budapest-Frankfurt járatot

Már csak kevesebb mint három hónapig utazhatunk a légitársaság gépeivel a német nagyvárosba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 07.


hirdetés

A Wizz Air Budapest–Frankfurt járata április 30-ától nem közlekedik - tájékoztatta a légitársaság az Indexet.

A légitársaság a jelenlegi piaci igényhez alakította hálózatát, és úgy döntött, hogy frankfurti kapacitását más útvonalakon fogja hasznosítani. A Budapest–Frankfurt járat ezért 2020. április 30-ától nem közlekedik. A foglalással rendelkező utasokat automatikusan, a lehető leghamarabb átfoglaljuk egy alternatív útvonalra

- írják.

A légitársaság elnézést kér az okozott kényelmetlenségért.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!