17855324_1434295863276430_1777400091790057843_o
8 érdekes program, amit ne hagyj ki az idei Múzeumok Éjszakáján
Több mint 320 intézmény és 2000 program vár idén. Mi most összeszedtünk közülük nyolcat, amik között biztosan megtalálja mindenki a kedvére valót.
Szponzorált tartalom (x)
2017. június 19.

Az évente közel félmillió látogatót vonzó rendezvény június 24-én rendezik meg, és rengeteg színes programmal várják az érdeklődőket.

Ezekről részletes információt az országos rendezvény weboldalán és az esemény mobil alkalmazásában olvashatsz. A fővárosi programok közül pedig az ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája programfüzetből szemezgethetsz.

18193921_1458408737531809_3320557044510143982_n

Az esemény kiemelt témája idén az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen. A város a Múzeumok Éjszakája mellett a reformáció 500. évfordulójának megünneplésére is színes programokkal készül.

Cikkünkben olyan 4 fővárosi és 4 vidéki programot - köztük debrecenit is - gyűjtöttünk, amiket nem érdemes kihagyni. Biztosan te is találsz majd kedvedre valót benne.

Budapest

Aquincumi Múzeum, Találd meg az átoktáblát!

Egy izgalmas kalandtúrán vehetsz részt, ha ellátogatsz az Aquincumi Múzeumba. A történet szerint Kr.u. a 2. században vagyunk, ahol egy rabszolga átoktáblát készíttetett, amellyel az alvilági erőktől kért segítséget, hogy elégtételt vegyen a városi tanácson. Ha elindulsz a játéktúrán, az lesz a feladatod, hogy ezt az átoktáblát megtaláld és megszüntesd a sötét varázslatot.

A csapatokat folyamatosan indítják, és a három leggyorsabban beérkező kap majd ajándékot. További részleteket itt találhatsz.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Ügynök a bárpultban

Ezen az érdekes kiállításon, a régmúlt politikai célú megfigyelésébe és a vendéglátás kapcsolatába leshetsz bele. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett kutatás, egykori szállodai portásokkal, éttermi pincérekkel és szakácsokkal készített interjúkon alapul.

Az itt feltárt iratok segítségével, – két nyilvános esetet kivéve – nevek nélkül nézhetsz bele a rejtélybe. További részleteket itt találtok.

ugynok

Fiumei Úti Sírkert és Kegyeleti Múzeum: NÖRI Klub - Halandó emlékezet? Vendég: Dragomán György, író

A Nemzeti Örökség Intézetének kulturális-ismeretterjesztő programsorozata a Múzeumok Éjszakáján debütál. Első meghívott vendégük Dragomán György író, aki Major Kamill kiállításához kapcsolódóan az emlékezés természetéről és élettartamáról elmélkedik. Többek között az emlékezet szerepéről is szó lesz a vizuális művészetben és az irodalomban.

Kell-e maradandót alkotnunk ahhoz, hogy emlékezzenek ránk vagy ez alanyi jogon jár mindenkinek? Egyáltalán fontos-e az emlékezés? Ilyen kérdéseket feszegetnek majd az enyészet közben rajtakapott sírkövek apropóján. További részleteket itt találtok.

Néprajzi Múzeum: Bocskor, csizma, paduka - kalandozás a lábbeli körül

A Néprajzi Múzeum költözését, útra kelését szimbolizálja a lábbelik kulturális sokszínűségét bemutató tárlat. A különleges anyagban láthatsz majd ausztrál vérbosszú cipőtől a japán getáig, indiai faszandáltól a gyöngyös hanti női cipőig, sziú mokaszintól a kalocsai mester által készített rózsás női cipőn át a kínai lótuszcipőig közel háromszáz pár izgalmas lábbelit.

A tárlat a Néprajzi Múzeum költözés előtti utolsó időszaki kiállítása a Kossuth Lajos téri műemlékpalotában. További részleteket itt találsz.

neprajz-document

Fotó: neprajz.hu

Pápa

Pápa, Kékfestő Múzeum: Fekete királynő - Detektika a Múzeumok Éjszakáján

Imádod a CSI-t, a Gyilkos elméket, a Dr. Csontot vagy a Sherlockot? Szereted a kihívásokat és az izgalmas rejtvényeket? Most mindezt átélheted élőben június 24-én a Kékfestő Múzeumban!

A Múzeumok Éjszakáján Pápára jön a Detektika, egy interakítv nyomozós játék, a XXI. századi krimiélmény. További részleteket itt találsz.

Debrecen

Debrecen, Déri Múzeum: Nihon ningjó - Rítus és játék japán babakiállítás

Japán (Nihon) kultúrájában a babák (ningjó) és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek, szertartások és ünnepek mindig nagy jelentőséggel bírtak. Maga a ningjó (人形) szó összetétele – ember (人 hito), valamint a forma/alak (形 katacsi) – is azt sugallja, hogy soha nem csak egyszerű, személytelen tárgyként tekintettek a babákra.

Ezért nem meglepő, hogy szinte minden korban készültek olyan ningjók, melyeknek egyfajta közvetítő szerepet szántak, amin keresztül kapcsolatba léphettek a transzcendens világgal. Ezen a kiállításon ilyen babákat nézhetsz meg. További részleteket itt találsz.

baba

Szeged

Szeged, MÁV-székház: Bemutatkozik a MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatósága

A kiállításon az 1894-ben épült, Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palotát mutatják meg a pincétől az emeletekig. Megismerheted a bombabiztos óvóhelyként kialakított pince rejtelmeit és megnézheted az udvaron kivilágított gőzmozdonyt is. A Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményén keresztül, különleges megvilágításban mutatják be neked a vasút ezernyi arcát.

További részleteket itt találhatsz.

Miskolc

Miskolc, Herman Ottó Múzeum központi épülete: Képtárkaszinő

„Tegyék meg tétjeiket!” Vajon melyek lesznek a Múzeumok éjszakája nyerő képei? A Képtárkaszinóban rulett, sakk, kártya és más játékok vezetnek be a képzőművészet világába. Kalandozd végig a szerencse fiaként a képtárat. Menetlevéllel igazi élménnyé válik a látogatás!

További részleteket itt találsz.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!