hirdetés
hotelnyito.jpeg

8 dolog, amit sose mondj egy szállodai dolgozónak

Nem az ő dolguk, hogy a gyerekeddel játszanak, hogy bulizni vigyenek, vagy épp kirúgjanak egy másik vendéget, hogy neked legyen szobád.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. augusztus 16.


hirdetés

Vendégként a szállodai dolgozókról általában azt látjuk, hogy kedvesek, udvariasak, segítőkészek. Ám sokszor mindehhez nagy türelem és önfegyelem kell a részükről.

Az Insider összeszedte néhány szálloda dolgozóinak tapasztalatát, hogy melyek azok a dolgok, amiket jobb, ha nem mondasz, mikor szállodába mész.hotel3

1. Van olyan helyiségük, ahol a gyerekeink játszhatnak este?

"Értjük mi, hogy nehezen fogadja el a vendég, hogy már szülő és nem bulizhat egész éjjel, de nem a mi felelősségünk, hogy szórakoztassuk a gyereket, vagy kergessük őket a hotel körül, amíg a vendég jól leissza magát. Jobb, ha józanok maradnak, ugyanis a rendőrséget hívjuk majd, ha az őrizetlenül hagyott gyerekek kárt okoznak valamiben. Vagy készüljön fel, hogy jó sok pénz lesz pluszban a számláján távozáskor."

2. Mindig itt szállok meg!

hirdetés

"Valamiért néhány ember azt hiszi, hogy ha bedobja ezt a mondatot, akkor kap valami jutalmat, mondjuk az elnöki lakosztályt. Egyébként: ha ezt külön mondanod kell, akkor valószínűleg nem is igaz. Megtudjuk mi is nézni, hányszor voltál nálunk - szóval látjuk, hogy ez a harmadik alkalom, és máris vörös szőnyeget szeretnél magadnak. Azért ne csalódj, ha senki nem hajlik meg, míg végigsétálsz a hallban. Akik tényleg sokat vannak nálunk, azokat felismerjük, ugyanis valószínűleg tényleg nagyon sokat vannak itt."

3. Ki tudna tenni a reptéri transzferetek egy bárnál?

"Nem, kivéve ha a reptér bárjára gondolsz. A reptéri transzfer nem a te személyes parti buszod, nem használhatod azért, mert a 8 tök részeg haverod nem akar fizetni a taxiért. Voltak vendégeim, akik teljesen felháborodtak ezen."

4. Milyen jó bárok vannak errefelé? - amit általában az követ, hogy én mikor végzek a munkával

"Oké, értem. Én nő vagyok, te pedig elég messze vagy a feleségedtől vagy barátnődtől a hétvégére, vagy éppen üzleti úton vagy és a cég fizeti a számlát. Ez egyrészt a szálloda szabályzatának súlyos megsértése, (nem kezdhetünk viszonyt a vendégeinkkel), másrészt a fizetésem nem arra szól, hogy flörtöljek veled, és szórakoztassalak míg itt vagy. Tedd túl magad rajta."

5. Nem dohányoztam a szobámban

"Nem kérdeznénk és idegesítenénk fel a feltételezéssel egy vendéget feleslegesen, ha nem kellene az erős cigiszag eltüntetése miatt hosszú ideig felfüggeszteni a szoba kiadását. És nem csak az a baj, hogy nem tudjuk másik vendégnek kiadni a szobát, hanem az is, hogy a tisztítás plusz időt és munkaerőt kíván. Mindössze annyit kellett volna tenned, hogy kimész a cigizéshez, és akkor nekem sem lenne most olyan rossz érzés annyi pluszt tenni a számládra. Örülj neki, hogy a füstjelző nem kapcsolt be, és nem kellett kihívni miatta a tűzoltókat."hotel1

6. Tehát ha kitesszük a kilincsre a ne zavarj táblát, akkor a takarító nem jön be, igaz? Fizethetünk a szobáért készpénzben?

"Ha készpénzben akarsz fizetni, már az intő jel, ha pedig már az első kérdéssel biztosra akarsz menni, hogy nem megy be senki a szobádba, akkor az már nagyon gyanús. Ha valami illegális vagy veszélyes dolgot rejtegetsz a szobádban, akkor jobb, ha nem hagyod figyelmen kívül, hogy nekünk mindenhova van kulcsunk, és nyugodtan bemehetünk a szobádba a beleegyzésed nélkül, hogy felmérjük nincs-e gond."hotel2

7. Komolyan? Tényleg nincs egy szabad szobátok sem? Még egy visszatérő vendégnek sem?

"Számos oka van annak, ha egy szállodai dolgozó azt mondja a vendégnek, hogy »sajnáljuk, de nincs szabad szobánk«. Lehet, hogy tényleg előre lefoglaltak mindent, vagy már éppen túlzsúfoltan vagyunk, vagy az is lehet, hogy jól emlékszünk rád a múltkori alkalomról, amikor kárt okoztál, és nem szeretnénk kiszolgálni. Oh, de persze igazad van. Hirtelen meg is találtam azt a szobát, amit mindenkitől rejtve tartottunk eddig, vagy akár ki is dobhatok egy másik vendéget miattad. Természetesen fontosak számunkra a visszatérő vendégek, de nem rúghatok ki valaki mást, tönkretéve az élményét a te kényelmed kedvéért. Ha a szállodaigazgató bekopogna hozzád, és közölné, hogy el kell hagynod a helyet, mert nem vagy számunkra értékes vendég, viszont a helyedre egy előnyben részesített vendég jönne, te mit éreznél?"

8. Nevetséges, hogy fizetnünk kell a parkolásért

"Ez egy szálloda. Egy városban. Te a belváros kellős közepén vagy éppen. Nem lennél mérgesebb, ha az utca szélén kéne állnod, és aprókat dobálnod a parkoló automatába? Ha azért panaszkodsz, mert a múltkor nem kellett fizetned a parkolásért, akkor szólok, hogy: de igen, kellett, csak az már benne volt az árban, amit fizettél."

Forrás: This Isinsider


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
beach-house-modern-architecture-house-wallpaper-preview.jpg

„Az iskolák bezárásakor indult el az őrült nagy pánik, egy nap alatt mindenki lemondta a tavaszi foglalásait”

A kormány intézkedései a kis szálláshelyeken nem igazán segítenek, kevés a tartalék, de az emberek reménykednek. Mindenki abban bízik, hogy nyárra legalább a belföldi helyzet helyreáll.
Kövesdi Miklós Gábor, Fotó: Peakpx - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

A szállásadók a járvány legnagyobb vesztesei közé tartoznak. Megkértem egy ismerősömet, aki a férjével Budapest agglomerációjában működtet magánszálláshelyet, hogy beszéljen kicsit a helyzetükről. Nem szerette volna, ha leírjuk a nevét, hívjuk csak M-nek.

- Kicsit mutatkozz be: mióta foglalkozol szállásadással és milyen jellegű szálláshelyet üzemeltetsz?

- Egy kis, családi vállalkozásban üzemeltetett vendégházunk van, 9 éve nyitottuk meg. Már korábban is ezzel foglalkoztunk, csak akkor béreltünk szálláshelyeket.

- A vírus 2019 végén jelent meg Kínában. Mikor szembesültetek vele, hogy a járvány problémát okozhat nektek?

- A vendégek akkor kezdték lemondani a foglalásokat, amikor a betegség már megjelent itthon, és bevezették az első intézkedéseket. Előtte nem lehetett érezni sem a foglalásokon, sem az érdeklődéseken, hogy Magyarországon megjelenhet, vagy pánikolnának az emberek emiatt.

hirdetés

Tudtunk, hallottunk róla, de alighanem burokban éltünk, azt gondoltuk, hogy ide úgy se jön.

- Tehát mondhatjuk, hogy egyik napról a másikról fordult meg a helyzet.

- Egyik napról a másikra. Tulajdonképpen az iskolák bezárásakor indult el az őrült nagy pánik. Akkor egy nap alatt mindenki lemondta a tavaszi foglalásait.

- Mi a helyzet a nyári foglalásokkal?

- Szerencsére a nyárral kapcsolatban még nem érzékelhető pánik, valószínűleg kivárnak még, nem tudják, hogy mi legyen. Mi igyekszünk rugalmasan hozzáállni. Akinek nem áll módjában áttenni a foglalását más időpontra, annak minden esetben visszafizetjük a díjat, ami persze jelentős kiesést jelent.

Országosan is mindenütt hasonló a helyzet, nem csak a szálláshelyeken, hanem az éttermekben, vendéglátó egységekben.

Mindenki abban bízik, hogy nyárra legalább a belföldi helyzet helyreáll.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hp_kepek_2_j-2-1.jpg

Ilyen a Roxfort a valóságban - utazás a Skót-felföldre

Mutatjuk Lampert Benedek, Erős Rezső, Csernus Mihály és Rádl László elképesztő képeit!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 03.


hirdetés

Lampert Benedek munkáit már több ízben bemutattuk nektek, a fotós az itthon még kevéssé ismert toy photography, "figurafotózás" műfajában alkot, azonban most egy fotóstúrán készített fantasztikus képeket, ahol nem csak brutálisan látványos helyszíneket, de több film forgatási helyszínét is megtalálták!

Részletes beszámolóját a túráról itt olvashatod el, a képek alatt pedig a túráról készült videókat is megnézheted.

VIDEÓ: Roxfort és a Skye-sziget

Mivel ezzel a tájjal nem lehet betelni, lessétek meg a túrán részt vevő többiek képeit is.

Erős Rezső - Ryan Scharf Photo

hirdetés

Csernus Mihály - @csernmisi

Rádl László - Imagery by Laszlo Radl

VIDEÓK

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
foldkerules-cim.jpg

Fél év alatt kerülte meg a Földet a magyar jegyespár: 38 ezer kilométert autóztak, két óceán felett repültek át

János és Zsófi saját kocsijukkal szelték át Ázsiát és Észak-Amerikát, abban aludtak és tisztálkodtak, közben pedig több ezer fotót és videót készítettek.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

Peterdi János és menyasszonya, Tóth Zsófi gyerekkoruk óta ismerik egymást, hét éve vannak együtt.

Mindig is szerettek utazni, a tavalyi év második felében pedig eddigi legnagyobb kalandjukat teljesítették: pontosan fél év alatt ténylegesen megkerülték a Földet, az összes hosszúsági fokot keresztezve.

Élményeikről és a megélt nehézségekről is meséltek.

– Mikor jutott eszetekbe, hogy meg kellene kerülnötök a Földet?

János: Az első nagyobb szabású utunk 2014-ben volt, amikor Interrail bérlettel csináltunk egy Európa-túrát. Egy hónap alatt nagyon sok helyen jártunk Párizstól délre, vadkempingezéssel, sátorral, minimális pénzből. Onnantól kezdve koncepció volt, hogy minél nagyobb területeket járjunk be a lehető legolcsóbban. Három évvel később Skandináviát fedeztük fel egy lakóautós túrán, három hét alatt 9000 kilométert megtéve.

hirdetés

Így tehát Európa északi és déli részét is kipipálhattuk, ezután adta magát, hogy a következő cél még nagyobb szabású legyen. Először Afrikát szerettük volna körbejárni, de ezt az útvonal veszélyessége miatt elvetettük. Végül arra jutottunk, hogy Közép-Ázsiát szeljük keresztül, és ha már addig eljutottunk, nem fordulunk vissza, hanem az egész Földet megkerülve Észak-Amerikán keresztül jutunk haza.

– Mennyi ideig terveztétek az útvonalat, és mi lett végül a nyerő?

Zsófi: Januárban vettük meg az autót, amit az ázsiai szakaszon használtunk, ezt persze át is kellett alakítani. Egy 20 éves Mitsubishi terepjáróról van szó, amibe a rakteret megfelezve be lett építve egy ágy, alulra egy gázpalack és 100 liter víz több tartályban, valamint egy széf is.

Ezután álltunk neki a tervezésnek, de mellette végig dolgoztunk is, mivel 9 hónapra kiköltöztünk Németországba, hogy így teremtsük elő a szükséges pénzt. Így annyira sokat azért nem foglalkoztunk vele, inkább csak a vízumok miatt kellett eldönteni, pontosan milyen országokat akarunk érinteni. A konkrét látnivalók jó része viszont spontán módon, az úton alakult.

János: Szerettük volna az út minél nagyobb részét szárazföldön megtenni, viszont volt egy nagyjából 3000 kilométeres szakasz Szibériában a Bajkál-tótól Vlagyivosztokig, ami autóval nagyon sok időbe telt volna, ráadásul az egyébként kétségtelenül gyönyörű erdőkön kívül más látnivaló nagyon nincs arrafelé. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen a szakaszon inkább repülővel megyünk, az autót pedig ismerőseink hozták vissza Magyarországra.

Irkutszkból átrepültünk Dél-Koreába, fél év alatt egyedül itt fizettünk szállásért, de ezt is csak azért, mert egy tájfun miatt veszélyes lett volna a szabad ég alatt aludni. Innen pedig át a Csendes-óceánon Seattle-be, ahol vettünk egy másik autót. Ezt szintén felszereltük egy ággyal, és három hónapra nekivágtunk Amerikának.

Zsófi: Főként nemzeti parkokra koncentráltunk, Wyoming, Utah, Arizona, Nevada és Kalifornia érintésével. Utána a déli államokat (Új-Mexikó, Texas, Louisiana, Alabama) átszelve jutottunk el a keleti partra, Floridában lementünk egészen Key Westig, ami a legdélibb pont. Otthagytuk az autót, ezután sátraztunk két hetet, majd felbuszoztunk New Yorkba egy laza 34 órás úttal. Innen Párizsba repültünk, ahova kocsival elénk jöttek a barátaink. Hazafelé még síeltünk egy hetet Ausztriában, így végül napra pontosan az indulás után fél évvel, december 12-én érkeztünk meg Magyarországra.

János: Érdekesség, hogy gyakorlatilag egy napot fiatalodtunk, mivel abban az irányban kerültük meg a Földet a dátumválasztó vonalon keresztül.

– Az út költségei hogy alakultak?

János: Nagyjából 1500 euró volt az összes repülőjegy kettőnknek, az üzemanyagköltség pedig 10 ezer kilométerenként kb. 1000 euró. 19 ezer kilométert tettünk meg Közép-Ázsiában és 17 ezret Észak-Amerikában, vagyis olyan 3500 eurót költöttünk benzinre.

A fennmaradó kiadásokkal együtt (étel, ital, egyebek) nagyjából 6 millió forintra jött ki a teljes út, a két autó árát is beleszámolva – viszont a terepjáró azóta is megvan, szóval azt voltaképpen leírhatjuk ebből.

Két főre, fél évre számolva ez szerintem elég jó ár, de hozzátartozik, hogy szinte végig saját magunkra főztünk egy kempingfőző és egy gázpalack segítségével.

– Adódtak-e necces szituációk, például betegség, vagy az autó meghibásodása, esetleg feltörése?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_1409_DxO-2.jpg

Hamis leírással is óvták az Unicum titkos receptjét – Érdekességek a Zwack Múzeumból

„Dr. Zwack, das ist ein Unikum!” – A legenda szerint II. József így kiáltott fel, mikor először kóstolhatta meg udvari orvosa gyógyitalát.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2020. március 01.


hirdetés

Gyerekkorom egyik meghatározó szaga volt az Unicum fanyarkás, kesernyés illata. No, nem azért, mert otthon rendszeresen ezt itták volna az ősök… Hát egyáltalán nem. Egész egyszerű oka volt: a szomszéd házak egyikében nőttem fel, és az akkor még állami üzem bizony erősen eregette magából a jellegzetes szagokat.

A hely azóta újra korábbi tulajdonosa, a Zwack-család kezében működik tovább, az épület megújult, a falak közé pedig visszatért az „eredeti” Unicum-gyártás. A család, a likőr, és az épület története is igen kalandos, érdemes megismerkedni vele. Ebben pedig látványos és érdekes segítséget nyújt az Unicum Házban kialakított múzeum.

A Soroksári út és Dandár utca sarkán álló gyárban lévő múzeumban kiderül például, hogy ki volt II. József udvari orvosa, mi köze az Unicumnak a neon-reklámhoz, megnézheted az egyik leghíresebb magyar plakátot, és beleszagolhatsz, sőt kézbe is veheted a gyomorkeserű alapanyagait is.

A történetmesélés egy filmvetítéssel kezdődik, egy 20 perces filmen megismerheted a család és a gyár történetét. Innen a kiállításra visz az út tovább,

a tárlókban megelevenedik a 230 éves múlt, megismerheted a különleges palackokat, a gyártási kellékeket, a reklámokat, a családi ereklyéket. Itt van például a legrégebbi Unicumos palack,

hirdetés

az első világháború idejéről származó különleges képeslap, Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annak idején Raoul Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára.

A galérián is egy egyedülálló gyűjteményt csodálhatsz meg, a világ minden pontjáról származó 17 ezer féldecis mini üveg között nincs két egyforma.

A túra a régi lepárlóban folytatódik, a - korabeli fényképek alapján - szépen helyreállított épület földszintjére belépve megcsap a gyógynövények illata. Hatalmas tárolóban láthatók az alapanyagok, kézbe vehetők, megszagolhatók – és megtudhatod róluk, hogy ezek akár a híres nedű alapanyagai is lehetnek.

Mert a recept titkos, csak a Zwack-család ismeri, ők rendelik meg a szükséges nővényeket, virágokat, terméseket.

Itt állítottak ki egy száz éves lepárló készüléket, kőkorsókat, melyekben a „kivonatolást” végezték régen. Az 1892-ben épült gyárépületben készül ma is az ital, ezért is hívják az „Unicum Szívének”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!