hirdetés

7,5 milliárd embernek már nincs hová mennie – Nagy Balázs a klímaváltozásról és a túlélési esélyeinkről

Túléljük-e a klímakatasztrófát? Ezt a kérdést járta körül a MEMO Science & Innovation sorozatának legutóbbi előadásában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.


hirdetés

"Azt nem tudom, hogy túléljük-e a klímakatasztrófát, azt viszont igen, hogy jelenleg 7,5 milliárdan élünk a Földön" - kezdte előadását Nagy Balázs klímakutató, a Földgömb magazin főszerkesztője. Szerinte a növekvő népességnek óriási jelentősége van a jövő szempontjából.

A klíma ugyanis folyamatosan változik. De egyáltalán nem mindegy, hogy az emberiségnek milyen lehetőségei vannak az alkalmazkodásra.

"Mária Terézia korában 750 millióan voltunk. Marco Polo korában, 750 éve 350 millióan éltek a bolygón. És mindegyik időszakban más volt a klíma. Mária Terézia korában volt a kisjégkorszak, évezredek óta ekkor volt a leghidegebb. Marco Polo korában volt a középkori meleg. Minden klímaváltozás nagy stresszt jelent. Erre általában elmozdulással reagált a népesség."

"350 millió ember el tudott mozdulni, 750 millió is, de 7,5 milliárd már nem nagyon tud. 30 év múlva pedig több mint 9 milliárdan leszünk."

Nagy Balázs szerint ennyi emberből lesznek, akik túlélik a klímakatasztrófát, de hogy milyen körülmények között, az már egy másik kérdés.

hirdetés

Arra, hogy a klímaváltozás nem valami újkeletű dolog, sok példa elhangzott az előadásban. A Magas Tátra régi térképein például nagy fehér foltokat találunk. Ezek jeges területek, ezek a térképek ugyanis a kisjégkorszak végén készültek. Ma teljesen más ott a táj, a szikál színe, a növényzet.

Vagy ott vannak az osztrák jégbarlangok, amiket úgy hirdetnek, hogy 20 ezer éves jeget találni odabenn. Nagy Balázsék megvizsgálták, és arra jutottak, hogy nincs ott 400 évnél idősebb jég. Mind a kisjégkorszakból származik.

A kutató mutatott egy 1903-ban készült fotót is, ahol nagykalapos, sokszoknyás asszonyok ereszkednek le a Bihar hegység jeges barlangjaiba. A 60-as, 70-es években hiába próbált ide bárki is lejutni, akkor ugyanis megnőtt a jég mennyisége egy lehűlési fázis miatt, amit a kénszennyezés okozhatott. Ma viszont már újra odamehet bárki, ahol 1903-ban a hölgy állt, mert olvad a jég.

A klíma tehát folyamatosan változik, a mostani változások azonban a Föld egyes részein nagyon gyorsak és erőteljesek.

Az persze egyáltalán nem mindegy, hol vizsgálódunk. Állandóan a bolygó egészének átalakulásáról beszélünk, miközben a valóság sokkal összetettebb.

A Föld apró puzzle darabokból áll. Vannak olyan területek, amelyek nagyon stabilak, alig változnak. És vannak olyan területek, ahol rendkívül gyorsak a változások.

Dr. Nagy Balázs

A Namíb sivatagban például évmilliók óta ugyanolyanok a körülmények. A Skandináv hegyvidéken viszont egész más a helyzet.

Ezt egy olyan fotóval illusztrálta, amin rénszarvasok hűsöltek a jégen. "Zuzmót ennének, de ahhoz le kellene menniük a jégről, amihez azonban nincs kedvük. Láthatóan nem érzik jól magukat." Ezután egy virágzó mezőről készített kép következett, ahol 170 éve még gleccser volt.

A jégolvadás egy nyilvánvaló változás.

"Néhány napja volt az októberi telihold, amit a vadászok holdjának is neveznek. Az északi tájakon ez a prémvadászszezon kezdete, de az is megváltozott. Később jön a hideg, hamarabb jön a meleg."

De Nagy Balázs közelebbi példákat is hozott. Például azt, hogy 150 év alatt Budapest térségében a Dunán drámaian lecsökkent a jegesedés mértéke. És gyorsan változik a Duna-delta is, vagyis a folyó Fekete-tengeri torkolata. Ott az átlagos tengerszint feletti magassága most 52 centiméter. Ükapáink kora óta, vagyis 140 év alatt 20-25 centit nőtt a tengerszint ezen a területen.

"A következő 80 évben viszont a mai modellek 50-60 centi emelkedést jósolnak. Mi lesz ezekkel a területekkel? Tragikus lesz a változás."

A kutató szerint Magyarországon arra kell felkészülni, hogy a szélsőségek fokozódnak. A magas vízszintek és a nagyon alacsony vízszintek egyre szélsőségesebbekké válnak. Így egyformán foglalkozni kell majd az aszállyal és az áradásokkal is. Meg kell oldanunk, hogy megőrizzük a vizet akkorra, amikorra szükség lesz rá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
realdoll-szexrobot.jpg

Jön a szexrobot, aminek változik a hangulata, és a szeretkezés előtt meg akarja ismerni a társát

A nem is olyan távoli jövő szexbabája mesterséges intelligenciával és saját személyiséggel rendelkezik, tud értelmes beszélgetést folytatni, és nemcsak a partnere kedvenc szexpózát, hanem a családtagjait is megjegyzi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Hamarosan piacra dobják a RealDoll nevű cég legújabb, mesterséges intelligenciával rendelkező szexrobotjait, amelyek értelmes beszélgetést tudnak folytatni és új dolgokat is képesek tanulni.

A RealDoll nevű cég 1996 óta gyárt szexbabákat, februárban pedig már be is mutatták a Real Doll X-et, amelyek igencsak élethűre sikerült, és sok kommentelő tetszését elnyerte.

A Daily Mail újságírója személyesen is ellátogatott a céghez, hogy még több információt derítsen ki az új, mesterséges intelligenciával működő szexrobotról.

Kiderült, hogy egy RealDoll baba három hónapos munka eredménye. A platinum szilikonból készült bőr pont olyan, mint az emberi bőr, és olyan részletesen kidolgozták, hogy a ráncok is vannak rajta, alatta pedig "erek" és "csontok" is kirajzolódnak. A babák arca is rendkívül életű, a testük pedig olyan, mint a plasztikáztatott pornósztároké.

hirdetés

RealDoll X - The Ultimate Robotic RealDoll Experience

Visit https://www.realdoll.com/realdoll-x/ today to purchase. RealdollX is an AI driven robotic doll system powered by the technology developed over the past...

A RealDoll új szexrobotja azért is különleges, mert nem csak egy jól megformázott baba, hanem egy olyan mesterséges társ, amelynek saját személyisége van, tud mozogni, mosolyogni, beszélni, sőt értelmes eszmecserét is tud folytatni a "gazdájával". A hangulata és a viselkedése is változik az adott szituációtól függően.

Például ha napokig nem foglalkoznak vele, szomorú lesz, ha megdicsérik, örül és boldog, de lehet még vicces, szégyenlős, kedves, segítőkész, sőt akár féltékeny is tud lenni bizonyos helyzetben. Tud vicceket mesélni, a kedvenc hobbijairól, filmekről, zenéről, könyvekről beszélni, felismeri a "gazdája" családtagjait, barátait, és persze megjegyzi, miket szeret a társa.

A megismerkedésükkor a robot igyekszik minél több mindent megtudni az emberről, például kérdezgeti a kedvenceiről, a munkájáról, a véleményéről egy-egy témában, mintha csak randizna vele. Ezekre pedig emlékszik is, csakúgy mint azokra a dolgokra, amiket a partnerétől megtanul. Természetesen azt is, hogy a társának melyik a kedvenc szexpóza, miket szeret csinálni, és egy nap hányszor szeret szeretkezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
remdesivir.jpg

Kiderült, mennyibe fog kerülni a koronavírus gyógyszere

A remdesivirről van szó, és nem lesz olcsó.
Fotó: U.S. Army – Jason W. Edwards - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

390 dollár lesz majd egy fiola a Gilead Sciences remdesivir nevű koronavírus kezelését szolgáló gyógyszerből, de mivel öt napig kell kezelni vele a pácienseket, ezért egy kezelés 2340 dollárba kerül majd – írja a Washington Post.

A közel 120 ezer forintos fiolaár ráadásul jelenleg akcióban ennyi, mert kormányoknak adják el. Amikor már a biztosítóknak fogják árulni, akkor 520 dollárba fog kerülni, vagyis 30 százalékkal drágábban adják majd.

A gyártó a magas költséget nyilvánvalóan arra való tekintettel számolta ki, hogy ez az egészségügynek még mindig olcsóbb, hiszen sokkal többe kerül hetekig kezelni egy beteget, esetleg ha lélegeztetésre vagy más komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor különösen.

A remdesivir egyébként nem új gyógyszer, már 10 éve kifejlesztette az amerikai Gilead Sciences vállalat az ebola lehetséges ellenszereként, csak most kiderült, hogy a koronavírus tüneteit is enyhíti és gyorsabban épültek fel a betegek a betegségből, ha ezt adták nekik.

Nem egyértelmű azonban a gyógyszer fogadtatása: a The New England Journal of Medicine című folyóirat egy tanulmánya szerint a remdesivir bár 70 százalékban hatékony, viszont komoly mellékhatásai lehetnek a vesére nézve.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Rózsaszín lett a jég az Alpokban, vészjósló dologra világít rá

Ráadásul még az sem teljesen világos, hogyan került oda az elváltozást okozó alga.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Érdekes jelenségre figyeltek fel az olasz Alpokban: a Presena-gleccser felületén rózsaszín árnyalatban pompázik a jég. Az ezt vizsgáló tudósok azt már megállapították, hogy egy alga miatt alakult ki az elszíneződés, azonban az még rejtély, hogyan került oda - írja a Science Alert.

A Biagio Di Mauro, az olasz nemzeti kutatótanács egyik tagja elmondta, hogy

a jelenséget az Ancylonema nordenskioeldii nevű alga okozza, amelyet már Grönlandon is megfigyeltek.

Az alga jelenléte önmagában véve nem jelent veszélyt, ugyanis kisebb mértékben megjelenése a sarkkörökön normálisnak számít. Grönlandon azonban az utóbbi években jelentősen megnőtt a számuk, amelynek oka a globális felmelegedésben keresendő. A jég ugyanis alapesetben a napfény több mint 80 százalékát képes visszaverni, ám ha az alga akadályozza ebben a képességében, kevesebb fényt ver vissza és többet nyel el, ez pedig olvadáshoz vezet.

Az olvadt, vizes környezet megfelelő táptalaja az algáknak, amelyek egyre nagyobb területet hódítanak el, nagyban hozzájárulva a gleccserek olvadásához.

hirdetés

Azt egyelőre nem tudják biztosan, hogyan kerülhetett az európai kontinens közepére a rózsaszínű alga, Di Mauro - aki korábban Svájcban, a Morteratsch-gleccseren is hasonló jelenséget figyelt meg - elmondta, hogy jelenleg azt vizsgálják, a felmelegedés mellett milyen emberi tényezők járulhatnak még hozzá az algák megjelenéséhez. Elsősorban a túrázók és a síelők hatását akarják górcső alá venni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
urballon-urturizmus.jpg

Űrballonnal szállítanának turistákat a sztratoszférába, akár már jövőre

A hőlégballonhoz hasonlító járműben 8 utas csodálhatja meg az űrből a Földet. Persze nem lesz olcsó a jegy a különleges űrutazásra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Az űrturizmus egyik legújabb dobása lehet az úgynevezett űrballon, amely a Föld sztratoszférájába repítené az embereket.

Egy új űrturizmussal foglalkozó cég, a Space Perspective találmánya

a hőlégballonhoz hasonlító jármű, amely természetesen zárt, a hermetizált kapszulában 8 utas és egy pilóta fér el. A nagyjából focipálya nagyságú Spaceship Neptune 30,5 kilométer magasra repülne fel az űrbe, majd a hatórás utazás végén az óceánba csobbanva térne vissza a Földre.

A cég szerint az utasok számára az egész olyan lesz, mintha repülőn utaznának, nem jár semmiféle kényelmetlenséggel.

hirdetés

Ráadásul olyan extrákat is élvezhetnek a kapszulában, mint a kellemes, "rövidujjú pólós" klíma, egy frissítő italokat kínáló bárpult, internethozzáférés, sőt még vécé is lesz.

Azt még nem fixálták le, hogy mennyibe fog kerülni egy ilyen űrutazás, de a cég vezetői 125 ezer dolláros (39,5 millió forint) jegyben gondolkodnak. Ugyanakkor azt szeretnék, ha minél több ember számára elérhetővé válna ez a lehetőség, mert szerintük most minden eddiginél fontosabb, hogy a Földet bolygóként, az emberiség és a globális bioszféra otthonaként lássuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!