hirdetés
maffiacim.jpg

7 üzletág, amiről nem tudtad, de a maffia irányította

A sajttól a vegyszereken át a melegbárokig sok mindenben érdekeltek voltak a gengszterek, akik tisztára akarták mosni a pénzüket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. november 23.


hirdetés

A Maffiózókból és más gengszterfilmekből tudjuk, hogy a szervezett bűnözés szívesen fektet hulladékgazdálkodásba és építkezési vállalatokba, a cementbizniszről nem is beszélve. Az amerika maffiának azonban sokkal szerteágazóbb érdekeltségei voltak ezeknél.

soprano_hbo

1. Sajttermékek

Volt idő, amikor a maffia tejtermékeken tartotta a kezét – ez olvasható Gavin Schmitt Milwaukee-i maffiáról szóló könyvében. „A Milwaukee srácoké volt a Grande Cheese egész Amerikára kiterjedő sajtkészítő és -terjesztő cége.

"
Pénzt mostak rajta keresztül, amivel – a gyanú szerint – az 1950-es és ’80-as évek között heroin importját finanszírozták, de senkit sem ítéltek el ennek kapcsán.

A szerző szerint ma is van kapcsolat a szervezett bűnözés és a sajtipar között. „Ma is vannak emberek, akiket az FBI a maffiával kötött össze, de törvényesnek tűnik a biznisz” – olvasható a könyvben.

sajt

2. Zenegépek

Meyer Lansky a ’30-as évek alvilágának egyik leghírhedtebb figurája volt, és unokája szerint nem mindennapos üzletelésbe is belefolyt. Egyező nevű unokája az AMC dokumentumfilm-sorozatában beszélt arról, hogy a ’40-es években nagyapja foglalkozott zenegépekkel is. „New Yorkban volt a biznisz. Rengeteg különböző környékre adott el belőlük, lízingelte mindenféle bárnak és szórakozóhelynek. Gyökeret vert mindenhol” – meséli az unoka.

lemez

3. Lemezek

Nélkülük mit sem értek a lemezjátszók. Lansky unokája beszámolt arról, hogy nagyapja zeneipari érdekeltségei nem álltak meg a lejátszóknál. A ’80-as években újra felvirágzott a biznisz: több maffiózó vásárolt lemezgyárat ekkor, amelyeket arra használtak, hogy illegálisan másoljanak és áron alul adjanak el hangfelvételeket.

4. Vegyszerek

Szintén Milwaukeeban vagyunk. A Del Chemical cégtől vásárolt vegyszereket több wisconsini és nevadai önkormányzat.

A maffiózók azt a stratégiát alkalmazták, hogy 10 százalékkal drágábban adtak mindent, és minden biznisznél ugyanezt a hányadot odaadták polgármestereknek kenőpénzként.

Utóbbiak (is) abban voltak érdekeltek, hogy minél magasabb legyen a százalékuk, ezért jó nagy mennyiségben vásároltak mindenféle vegyszert, jóval többet, mint amire valóban szükség lett volna. A maffiának pedig a 10 százalékos felár nélkül is bőven termelt a vállalkozás.

hollywood

5. Hollywood

A chicagói maffia tette rá a kezét a filmiparra. Résztulajdont szereztek több filmstúdióban, és bejátszották magukat több kapcsolódó szakszervezetbe is. 1943-ban buktak le, amikor zsarolni próbáltak filmeseket. A főnök egy Paul „Pincér” Ricca nevű figura volt, aki megúszta három év börtönnel. Ebből a szempontból is érdekes a Keresztapa első részének egyik történetszála.

melegbar

6. Melegbárok

Semmi meglepő nincs abban, hogy a maffia éttermet vagy bárt vesz magának, de a ’60-as évek New Yorkjában kimagaslóan markáns volt a jelenlétük.

Akkoriban más volt a korszellem Amerikában, bolondok házának tituláltak azt a helyet, ami melegeket szolgált ki, több ilyen bártól megvonták az engedélyüket, vagy szimplán ki sem állították a hatóságok. A Genovese-család kihasználta a lehetőséget és úgy döntött, hogy betölti a piaci rést, és kiszolgálja a szórakozni vágyó melegeket.

Mivel nem akarták magukra felhívni a figyelmet, csak gyenge italokat árultak és nemigen figyeltek a higiéniára.

7. Halászat

Schmitt könyvében arról is ír, hogy egy Milwaukee-i banda kezében volt a világ legnagyobb tonhalhalászó hajója, a Margaret L. a hetvenes években. Azt is megjegyzi a szerző, hogy ezt lopott pénzből vették meg maguknak.

Forrás: Mentalfloss


KÖVESS MINKET:

hirdetés
csernobil.jpg

Mégsem haltak meg heteken belül a csernobili önfeláldozó búvárok?

A legenda szerint már a merülés után nem sokkal sugárbetegség végzett velük. Utánajártunk, mi lehet az igazság.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 27.Az HBO Csernobil sorozatában egy pár snitt erejéig nyomon követhettük a három hős búvár akcióját is, akik szembenézve a halállal, önként vállalták, hogy leeresztik az olvadó mag alatti medencét.

Láthattuk, ahogy térdig gázolnak a radioaktív vízben, velük izgultunk, miközben a vaksötétben tönkrementek lámpáik, és együtt örültünk, amikor a küldetést sikeresen teljesítve kijutottak a felszínre.

A sorozat egyelőre nem tért ki rá, de vajon mi lett a búvárokkal?

A legenda szerint - amelyet korábban mi is megírtunk -, már a merülést követő hetekben meghaltak sugárbetegségben.

Egy kutatás azonban ellentmond ennek a verziónak.

Lávaszerű massza az alagsorban

Az első robbanás után tíz nappal egy még komolyabb fenyegetéssel szembesültek a csernobili atomerőműnél. A tűz megfékezésére használt agyag, homok és bór lávaszerű anyaggá változott, ami felgyűlt a reaktormag körül. A massza elkezdte átégetni magát az alatta található vízzel teli medencéig. Ha eljutott volna odáig, akkor a keletkező gőz és az abból képződő radioaktív csapadék Európa nagy részét radioaktív sivataggá változtatta volna.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a robbanást, le kellett engedni a reaktor alatti medencében felgyűlt vizet. Ám az alagsor, így a szelepek is víz alatt voltak.

A csernobili „öngyilkossági csapat” népszerű legendája

Az események legnépszerűbb (és valószínűleg kitalált) változata öngyilkos búvárokról szól. E szerint egy katona és két csernobili mérnök önként jelentkezett, és bátran búvár ruhát öltve alámerült a radioaktív vízbe. A lámpáik használhatatlanná váltak a sugárzástól, ám a csapat a sötétben is sikeresen véghez vitte a feladatot. Sikerült megtalálniuk a zárószelepet és kinyitniuk a kapukat, hogy a víz távozzon.

A búvárok tudták, hogy az alagsorban nagyon nagy a sugárzás. A feletteseik megígérték nekik, hogy ha meghalnak, gondoskodni fognak a családjaikról. Tudták, hogy nagy eséllyel öngyilkos küldetésre mennek.

A történet ezen változata szerint, mire elhagyták a medencét, a búvárok már szenvedtek a sugárbetegség hatásaitól, és mindannyian heteken belül meghaltak.

A három csernobili búvár legendájáról mi is írtunk. Erről a verzióról ITT olvashatsz részletesen.

Mi történt valójában?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
kadar-janos-1986.jpg

Kádár Jánost sugárvédelmi egység őrizte a Csernobil utáni május 1-jén a tribünön

A politikus legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.„Mindent tudtunk, de a lakosságnak nem mondhattunk semmit a csernobili katasztrófáról. Azért május 1-jén a sugárvédelmi szakemberek ott álltak a tribün mellett, hogy jelentsenek Marjainak, mi a helyzet” – mondta a halála előtt a Hetek munkatársának adott utolsó interjúban Lakatos Ernő, az MSZMP Agitációs és Propaganda Osztályának vezetője.

Kádár János legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.

Lakatos maga Londonban értesült a robbanásról, amikor Kínából hazajövet repülőgépüket brit rendőrök fogták közre, és félrevontatták. Mint kiderült, éppen Csernobil felett haladtak át, így azonnal sugármentesíteni kellett a magyar küldöttség gépét.

Itthon nem csak sugárszintet mérték folyamatosan, hanem a lakosság közhangulatát is.

A Hetek megszerezte a Tömegkommunikációs Kutatóközpont bizalmas felméréseit, amelyet csak a kommunista párt legfelső vezetői olvashattak. Eszerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 47 százaléka elismerte, hogy külföldi rádióadókból tájékozódott a csernobili eseményekről. De

a teljes lakosság 55 százaléka is úgy vélte, hogy egyáltalán nem volt megfelelő a hivatalos magyar tájékoztatás.

Az adatok megerősítik, hogy a csernobili atombaleset nyomán a tömegtájékoztatás olyan hitelvesztést szenvedett el, amit a párt kommunikátorai már nem tudtak helyrehozni. A rendszerváltás 30 évvel ezelőtti ikonikus eseményeihez – köztük Nagy Imre és mártírtársainak 1989. június 16-ai újratemetéséhez – vezető úton a csernobili robbanás törte át a hallgatás és dezinformáció falát.

További exkluzív részleteket, és Lakatos Ernő utolsó interjúját a Hetek pénteken megjelent számában olvashatsz.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kodaly-cimkep.jpg

Kodály Zoltán szerelmei: először egy 19 évvel idősebb, majd egy 58 évvel fiatalabb nőt vett feleségül

A magyar zenei nevelés fő alakja mindkét esetben rendkívül odaadó férjnek bizonyult.
Kovács-Tóth Noémi írása, képek: Wikipedia - szmo.hu
2019. június 13.Kodály Zoltán (1882-1967) korának egyik legelismertebb zenei szakembere volt, akinek tudását és módszertanát máig hasznosítják a zeneiskolákban. A háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, pedagógus és népzenekutató – aki az MTA tagja, majd elnöke is volt – ezeken felül a szerető társ szerepében is helytállt. Ugyanakkor eléggé széles skálán mozgott az ízlése a hölgyek terén.

Elsőként – az eredetileg Schlesinger néven született – Sándor Emma (1863-1958) csavarta el a fejét, aki egy jómódú család több nyelven beszélő, tehetségesen zongorázó, éneklő és zenét szerző leánya volt. Fiatalon hozzáment egy pesti kereskedőhöz, otthonuk a zenei elit szalonjának számított. Dohnányi Ernő és Bartók Béla után Kodály Zoltán is segítette Emma zenei fejlődését. Bartók és Kodály nála találkozott először, majd mindketten belehabarodtak a híresen intelligens és humoros asszonyba, utóbbi esetben ráadásul viszonzásra lelt a vonzalom.

A 23 éves Kodályt nem tántorították el olyan apróságok, mint hogy Emma férjezett volt, ráadásul nála 19 évvel idősebb, valamint távol állt a klasszikus szépségideáltól is.

Úgyhogy némi felfordulást és formaságot követően 1910-ben, 28 évesen elvette feleségül az akkor 47 éves szerelmét, aki élete végéig hű társa maradt.

Kodály Zoltánnénak nem kellett szégyenkeznie hírneves ura mellett, mivel maga is tehetséges műfordítónak, illetve zeneszerzőnek bizonyult. Egyes témáit Bartók, Dohnányi és Kodály is feldolgozta, zongora-szerzeményeivel pedig Londonban és Párizsban egyaránt díjat nyert. Híres zeneszerzők tisztelték és szerették, többen neki ajánlották elkészült műveiket. Emma ugyanakkor lemondott a saját karrierről, inkább férjét segítette egész életében, például kottákat másolt és népdalokat gyűjtött a munkájához, valamint német átiratokat készített balladákhoz és nótákhoz.

Zoltán és Emma imádták egymást, mindig együtt töltötték a szabadidejüket, ahogyan a nemzetközi hangversenykörutakra is közösen utaztak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A_Mengele_lany02.jpg

Aki legyőzte Mengelét – a négy koncentrációs tábort túlélő magyar lány igaz története

A szlovákiai magyar nő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 05.„A színtiszta pokol volt, amit emberek teremtettek más emberek számára itt a földön” – így jellemzi Auschwitz-Birkenaut Viola Stern Fischer, a négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő. A történelmi könyvek rideg vonalasságán az első mondattal túllépő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth zsurnaliszta írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel. Viola, korábbi nevén Ibolya az egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a haláltábor rettegett orvosának embertelen kísérleteit.

Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték.

És talán az egyetlen, aki legyőzte – a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van” – ezzel a gondolattal kezdi visszaemlékezését a Stern Rózsa Ibolyaként született Viola Fischerová az Animus Kiadó által gondozott regényben.

Az idős hölgy hetven évvel a történtek után tér vissza emlékeihez, és úgy adja át a második világháború előtt, alatt és után történteket, ahogy az emlékezetében megmaradtak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x