hirdetés
utazasi_tanacsok_ck1.jpg

7 tanács, amivel könnyebb az utazás, és több pénzed is marad

Ha még az utazás előtt tervezel és gondolkozol, sok bosszúságtól kímélheted meg magad, ráadásul a költségeket is lefaraghatod.
Forrás: TravelHunter blog, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2018. március 25.


hirdetés

Andris és Péter a TravelHunter blogon segít abban, hogy olcsón utazz a világban, és ne hagyj ki sehol semmilyen fontos élményt vagy látnivalót.

A turisták túl gyakran hagyják, hogy a körülmények legyőzzék őket, emiatt az utazás előnyeit beárnyékolják azok a dolgok, amik elromolhatnak például. Azonban ha eléggé felkészült vagy, és megelőlegezel némi odafigyelést ezeknek a dolgoknak, biztos lehetsz benne, hogy a vakációd simán megy majd az elejétől a végéig. Hogy el ne kövesd ugyanazokat a jó öreg hibákat, íme, hét módszer, ami sokkal könnyebbé teszi számodra az utazást.

1. Előre válts pénzt!

Egy hiba, amit gyakran elkövetnek az utazók, hogy nem váltanak be pénzt, mielőtt külföldre utaznának. Addig halogatni, míg az országon kívül leszel, rossz árfolyamokhoz és lehetséges átverésekhez vezethet, amennyiben a rossz embereknél próbálnál pénzt váltani. A legjobb árfolyamokért még indulás előtt rendezd a pénzügyeket.

Egy elővételben vett utazási kártya talán a legjobb lehetőség a legkedvezőbb árfolyamokra. Válts pénzt ezzel a kártyával, és nem hat rá semmilyen jövőbeni ingadozás – ráadásul utazás közben betét- vagy hitelkártyaként funkcionál majd. Emellett a kártya hitelkeretéből kifolyólag képtelen leszel túlköltekezni!utazasi_tanacsok1

2. Maradj mindig éber és óvatos!

hirdetés

Fontos, hogy meglegyen a magadhoz való eszed, bárhol is vagy a világban. Sajnos, állandó lehetőség kínálkozik lopásra, erőszakra vagy egyéb bűncselekményekre szinte bárhol, különösen, ha sebezhető típus vagy. Turistaként valószínűleg ki fogsz lógni a tömegből – ezért mindig maradj tudatos és körültekintő.

Nyilvános helyeken ne lobogtasd az értékeid, nehogy a feltűnjön, hogy van mit ellopni tőled. Sose hagyd felügyelet nélkül a poggyászodat − ugyanis az elvesztése esetén a körülményektől függően a reklamáció igencsak nehézkes.

3. Állíts fel napi keretet ezzel tudsz majd faragni a költségeken

A pénzre visszatérve, bizonyára biztos akarsz lenni abban, hogy nem fogsz idő előtt kifogyni belőle. Utazásaidon állíts fel egy napi költségkeretet, hogy elkerüld a többletkiadásokat.

Remek applikációk is vannak már a költségtervezésre. Azonban, bárhol is legyél, biztosnak kell lenned abban, hogy - az út jópofa pontjain túl - számoltál az olyan költségekkel, mint a szállás, közlekedés, és étkezés.

4. Pakolj okosan, mert megkönnyíted az utazást!

Amikor utazni készülsz, ne pakold túl magad. Ha rendszeresen átugrasz A-ból B-be, valószínűleg nem egy rakás bőrönddel fogod ezt megtenni.

Akkora hátizsákot vigyél, amibe beleférnek a szükséges dolgok - és csak azok. Állíts össze néhány megbízható öltözetet a célállomás éghajlatának megfelelően, és egy könyvet is a hosszú utakra. Ne érezd úgy, hogy túl sok cuccot kell vinned, különben kiteszed magad a kirablás kockázatának is. A telefonod és a kamerád elég lesz.

5. Állíts össze útitervet!

Habár nem akarod egy szigorú menetrenddel lekorlátozni magad – hiszen az utazás igényli a spontaneitást, mégsem árthat, ha legalább egy alapvető terved van arról, hogy hova akarsz menni, és mikor.

Biztos nem szívesen hagynál ki valamit, csak mert nem hagytál magadnak elég időt. Szóval annyira tervezd meg az utat, amennyire csak tudod. De, ahogy említettük, hagyj helyet a spontaneitásnak is. Amikor utazol, garantáltan találsz valamit, amivel nem számoltál, szóval adj magadnak időt felfedezni a környezetedet.utazasi_tanacsok2

6. Utazz barátokkal – vagy szerezz néhányat!

Egyedül utazni néha teher. Persze, jó néha egyedül lenni, de ha túl hosszú ideje vagy magad, megkattansz, mire hazaérsz. Szóval vigyél magaddal néhány barátot, ha tudsz. Az utazás közbeni kötődéshez nincs semmi fogható, és lesz néhány felejthetetlen emléketek, amiket megoszthattok egymással.

7. Ne fogd vissza magad!

Végül, de nem utolsósorban, ne fogd vissza magad az utazásokon. Ha túl óvatos és tudatos maradsz, felejthetetlen élményekről maradhatsz le. Persze, a biztosra menni kifizetődő, de ez nem jelenti azt, hogy ki kellene hagynod, amit a világ felkínál. Rázd meg magad, és hozd ki a legtöbbet az utadból, meg fogja érni.

Az utazás olyan élmény, amit mindenkinek át kellene élnie. A világban olyan sok látnivaló van, hogy habozás nélkül el kell indulni, és felfedezni. Jobban mondva, ugyanolyan fontos megélni egy laza és vicces élményt, mint elkerülni egy stresszes, nehézkes utazást.

Ha szeretsz vagy szeretnél utazni csatlakozz a TravelHunterhez az Instagramon vagy a Youtube-on!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
airbnb-3399753_960_720.jpg

„A WC-kefe használata nem opcionális” – egy Airbnb-s házigazda elképesztő fürdőszobai szabályai

Hosszú listát talált egy férfi a fürdőszoba falán, miután kibérelt egy lakást az Airbnb-n keresztül. A tulajdonos azt részletezi a papíron, hogy mit szabad és mit nem, ha a vendégek a mosdót használják.
fotó: pixabay - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Ian Hickton még júliusban bérelt ki egy lakást az Airbnb-n keresztül. A fürdőszobába lépve észrevette, hogy egy elképesztő szabályokat tartalmazó lista lóg a falon - írta az indy100.

A lista egy olyan szabállyal kezdődik, amely arra kéri a vendégeket, hogy próbálják meg úgy használni a mosdót, hogy közben a tükröt nem fröcskölik össze. A tükör tisztán tartása mellett a tulajdonos azt is kéri, hogy a vendégek szigorú utasításokat kövessenek a zuhanyozással kapcsolatban.

"Zuhanyzás előtt kérjük, fektesse le a mellékelt padlószőnyeget a földre" - áll a papíron. „Ha elkészült, kérjük, tegye vissza a radiátorra, hogy megszáradjon.

„Miután lezuhanyozta magát, kérjük, használja a mellékelt szivacsot, hogy eltávolítsa a fürdőszobában a poharakra, a csempékre és az ablakra tapadt vizet.

hirdetés

"Ha befejezte, kérjük, használja a fürdőszobában található törölközőt, és azzal fejezze be a zuhany belsejének szárítását."

Az Airbnb házigazdája a vendégek vécékefe használatát is erősen ajánlja. Szintén elég sajátos módon.

"A WC-kefe használata nem opcionális" - fogalmaz a szabályzat, amely kimondja, hogy a pamacs célja, hogy a WC-használat minden jelét eltüntesse, legyen az bármilyen színű (a vízvonal felett és alatt), a WC pereméről és az ülés aljáról is. "

A lista utolsó szabálya kizárólag a férfivendégekre vonatkozik, akiket arra kérnek, hogy foglaljanak helyet akár kis, akár nagydolguk akad.

A férfi a listát a Twitteren is megosztotta, ahol követői jót szórakoztak a fürdőszobai szabályokon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
royal-caribbean-oceanjaro-pixabay.jpg

100 ezren jelentkeztek egy óceánjáró próbaútjára, amin azt tesztelik, hogy biztonságos-e a koronavírus szempontjából

Óriási az érdeklődés az ehhez hasonló hajóutak iránt, pedig még javában tombol a járvány a világ túlnyomó részén.
Címkép: illusztráció (lovelights/Pixabay) - szmo.hu
2020. november 21.


hirdetés

A koronavírus-járvány a legtöbb országban teljesen kicsinálta a turizmust, a külföldi utazások száma pedig nagyon megcsappant. Sokan félnek most az országhatárokat átlépni, másik kontinensre pedig aligha utazik most bárki turistaként.

Vannak azonban olyanok, akik nem tartanak a vírustól, és szívesen hajókáznának egy óceánjárón. A Royal Caribbean társaság csak pár napja hirdette meg, hogy szerveznek egy próbautat, amellyel azt bizonyítanák, hogy a megfelelő óvintézkedések betartásával biztonságosan lehet turistahajóval utazni a koronavírus szempontjából.

Alig három nappal a bejelentés után, november 15-én pedig már elérte a 100 ezret az útra jelentkezők száma.

Ezt Michael Bayley, a cég ügyvezető igazgatója és elnöke jelentette be a Twitteren. Korábban azt írta, több ezer e-mailt és telefonhívást kaptak a tesztutakkal kapcsolatban, aminek nagyon örültek.

Azt egyelőre nem közölték, hogy mikor indulhat útnak az első hajójuk, mi lesz a pontos útvonal, és hány utast szállítanak majd.

hirdetés

A Cruise Line News azonban úgy tudja, az első rövid utak során a hajók a Royal Caribbean bahamai magánszigetén fognak kikötni. Információik szerint

csak felnőtt utasokat fogadnak, akiknek egy egészségügyi igazolást is be kell mutatniuk. Az út során többször is tesztelik az önkénteseket, először közvetlenül az indulás előtt. Ha valakiről a fedélzeten derül ki, hogy koronavírusos, vagy csak a betegségre utaló tünetei vannak, elszigetelik a többiektől.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) nemrég felszólította a legnagyobb óceánjárós utazásokat szervező cégeket, hogy teszteljék a fertőzés terjedésének meggátolására hozott szabályozásokat, ezekről egy részletes útmutatót is adtak. A járvány kitörésekor ugyanis az ilyen turistahajók gócpontokká váltak, ezért nagyon fontos, hogy ha újraindulnak ezek az utak, mindent megtegyenek azért, hogy ne terjedhessen el a vírus az utasok és a személyzet körében.

Forrás: Daily Mail


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1024px-WuhanSkyline-1000x750.jpg

Ez a város lehet a „sötét turizmus” új célpontja: promóvideóval próbálják visszacsalogatni Vuhanba a turistákat

A kínai város, ahonnan a járvány indult. már újult erővel vár mindenkit.
Fotó: Andrew Horne / Wikipedia - szmo.hu
2020. november 14.


hirdetés

Míg a világ nagyobb része jelenleg is a második hullám legsötétebb napjait nyögi, a koronavírus-járvány kiindulópontjában, Vuhanban már a turizmus fellendítésén fáradoznak. Vuhan Kulturális és Idegenforgalmi Irodája ki is adott egy igencsak kedélyes hangulatú videót, amelyben mindenkit bátorítanak rá: jöjjenek, és nézzék meg ezt a csodaszép várost!

A közösségi oldalukon megjelent videóban nyoma sincs a koronavírusnak: boldog családok, színes kertek, nyüzsgő utcák és idilli természet várja az idelátogatókat, mindezt lélegzetelállító felvételeken keresztül látjuk. "Találkozzunk Vuhanban" - szól a videó üzenete.

A város turizmusért felelős irodája azt szeretné, ha az emberek meglátnák a szépséget Hupej tartomány székhelyében, a városban ugyanis megannyi látnivaló van.

Lapozz a videóért:

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-3.jpg

Már a 19. században is igazi látványosságként emlegették a soponyai Zichy-kastély angolparkját

A kertben romantikus patakpart, tavak, hidak és különleges növények között lehet sétálni. A Pollack Mihály által tervezett műemlék épület ugyan elhagyatott, de így is impozáns látványt nyújt.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. november 17.


hirdetés

Nem messze Székesfehérvártól, a Sárvíz völgyének nyugati oldalán található Soponya. A több száz éves múltra visszatekintő település volt királyi, királynéi és nemesi birtok is. A török hódoltság alatt a Sárvíz mocsarai sokak számára a túlélést biztosították, mert a lakosság vészhelyzetben ide bújhatott el.

1650-ben Zichy Istváné lett a vidék, a központjában akkor még Nagyláng állt, ám a török vész elmúltával a népesség inkább a mai Soponya területére kezdett építkezni. Végül a két községet 1936-ban egyesítették.

A település érdekessége a manapság üresen árválkodó Zichy-kastély és környéke. A mai épület elődjét 1751-1757 között építette Zichy János barokk stílusban. Az akkoriban földszintes L-alakú kúriát később átépítették U alakra, majd emeletet is kapott a főszárny részen, és lépcsőházat is építették hozzá a 19. század első éveiben.

A Soponya nevezetességének számító, Pollack Mihály által tervezett műemlék Zichy-kastélyhoz egy kápolna és egy védett angolpark is tartozik.

A díszudvara éke a klasszicista vörösmárvány kút.

hirdetés

A 2. világháború ezt az épületet sem kímélte meg, a kastélyt kifosztották, majd sokáig elhagyatottan állt. 1958-tól iskola és gyermekotthon, majd 1998-ig a Soponyai Gyermekváros működött benne. 1984 és 1989 között felújították, de manapság megint üresen áll.

A kastély mellé már az első építkezés során kertet készítettek, 1760-ban már arról számoltak be, hogy sok kertésze volt a kastélynak. A díszkert barokk stílusban épült, majd az építmény korszerűsítése során átalakították egy 36 hektáros angolkertté. A Selyem-majori árok vize szelte át a kertet, melynek a közepén alakították ki a "Hattyús tavat", ahonnan a víz tovább haladt a sóstóba.

1799-ben, mikor gróf Zichy János feleségül vette Colloredo Franciskát, újabb kertfejlesztésekbe kezdtek. Elkészült a kőhid, ahonnan út vezetett a kastélyhoz. A mesterséges dombokon tiszafa és virginiai borókaliget volt, a dombtetőn filagóriával. A sóstóban egy szintén mesterséges szigetet hoztak létre.

Egy 1836-os leírás arról számolt be, hogy a park már igazi látványosság, szomorúfűz, jegenyenyár, japán akácok, vadgesztenyék, fekete- és erdei fenyők díszítették, melyek egy része még ma is látható.

Külön értéke lett a parknak a védett értékként számon tartott téltemető tavaszi virágzása.

A vízellátáshoz artézi kutakat fúrtak, melyek forrásként működtek vörösmárvány foglalatban. A forrásokat pedig a gróf lányai után Ludovika és Viktória forrásnak nevezték el. Később egy újabb forrással bővültek, a Katona-forrással.

A kert gondozásában, tervezésében részt vett Fuchs Emil is, aki 1865-tól a főváros főkertésze lett. Nagyon szerette a parkot a tulajdonos Gróf Zichy Ödön, aki tudományosan művelte azt. Még nyolc üvegháza is volt, benne különleges növényekkel.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!