hirdetés
7 rejtett veszély, ami az állandóan agyaló embereket fenyegeti
Természetes jelenség, hogy a fájdalmas tapasztalásainkon, félelmeinken töprengünk. De azért ne vigyük túlzásba az agyalást!
Vén Betti írása a 7köznapi pszichológia blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. április 11.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

A mindennapi történések átgondolásával reméljük, hogy egy olyan új betekintést vagy megértést érünk el az adott helyzettel kapcsolatban, amely csökkenti szorongásunkat, és lehetővé teszi számunkra, hogy továbblépjünk. De ez a természetes önreflexiós folyamat gyakran fonákjára fordítja a helyzetet, hiszen ahelyett, hogy érzelmileg felszabadulnánk, ugyanazokat a szomorú, megterhelő jeleneteket játsszuk le a fejünkben újra és újra, amitől aztán még szörnyebben, szomorúbbnak, izgatottabbnak érezzük magunkat.

Visszajátsszuk a fájdalmas elválásokat, és az utolsó beszélgetés minden egyes mozzanatát darabokra szedjük, végigmegyünk az utolsó pillanatokon, mielőtt a trauma vagy a veszteség bekövetkezett volna, átéljük az összes találkozót, amelyben a főnökünk kritizált minket a munkatársaink előtt, vagy egy konfrontáció összes verzióját végigfuttatjuk, még akkor is, ha az meg sem történt. A kényszer, hogy agyaljunk és töprengjünk, minden pillanatban jelen van, átveszi gondolatainkat, amikor a munkahelyen vagyunk, amikor zuhanyzunk, vagy amikor vacsorázunk.

Miközben észre sem vesszük, hogy hangulatunk tönkrement, érzelmeink pedig feldolgozatlanabbak, mint valaha. Ezt a jelenséget hívja a pszichológia ruminálásnak, köznapi szóhasználatban agyalásnak. Olyan ez, mint a dallamtapadás, reggel egy fülbemászó slágert hallunk a rádióban, egész nap az szól a fejünkben, és sehogy sem tudjuk kiütni onnan.

Az agyalást az önreflexió maladaptív formájának tekintik, hiszen úgy tűnik, új irányokat mutatnak gondolataink a sok végigfuttatott verzióval, valójában csak fokozódik érzelmi és pszichológiai szorongásunk. Nyilvánvalóan látszik, hogy az ilyen töprengős köreink érzelmileg stresszesek, de kevésbé nyilvánvalóak azok a jelentős kockázatok, amelyeket a mentális és fizikai egészségünkre gyakorolnak.

Az állandó agyalás...

1.

Egy olyan ördögi kört hozhat létre, amely könnyen magával ragad. Az agyalásra való kényszerérzet valódi függőségnek tekinthető, minél többet agyalunk, annál inkább úgy érezzük, hogy ezt folytatnunk kell.

2.

Növelheti a depresszió kialakulásának valószínűségét, és megnövelheti a depresszív időszakok hosszát is.

3.

Összefüggésben van az alkoholfogyasztás nagyobb kockázatával is.

4.

Étkezési zavarok kockázatát is növel(het)i azáltal, hogy állandó negatív hangulatban sokan többet esznek.

5.

Elősegíti a negatív gondolkodást, hiszen aránytalanul sok időt töltünk a negatív és szomorú eseményekkel, amely az általános észlelésünket oly módon színezheti meg, hogy életünk más aspektusait is negatívan látjuk.

6.

Rontja a problémamegoldó készségünket. Például az egyik tanulmány azt állapította meg, hogy a magukon melldaganatot talált nők közül, akik ruminálásra hajlamosak, két hónappal később jutottak el vizsgálatra, mint azok, akik kevésbé agyalósak.

7.

Fokozza a pszichológiai és fiziológiai stresszválaszokat, oly mértékben, hogy ténylegesen nagyobb a szív-és érrendszeri betegségek kockázata.

Az agyalási (ruminálási) kör megszakítása

A ruminálás addiktív természetéből fakadóan legjobb módja annak, hogy megszakítsuk az ördögi kört, és ne engedjünk a csábításnak, konkrétan nyakon kell csípni magunkat, amilyen gyorsan csak tudjuk. Meg kell próbálnunk megkeresni a módját, hogy eltereljük figyelmünket valamivel.

Függetlenül attól, hogy egy filmet nézünk, dolgozunk, keresztrejtvényt fejtünk, vagy a telefonon játszunk, fontos, hogy olyat csináljunk, ami megköveteli, hogy összpontosítsunk valamire, amely arra kényszerít bennünket, hogy hagyjuk abba az agyalgatást. Az idő múlásával, azáltal, hogy megakadályozzuk, hogy az állandó körkörös gondolatok beférkőzzenek a fejünkbe, nem adunk teret a csábításnak, és így a kényszer is csökkeni fog.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, ne hagyd ki a 7köznapi pszichológia blogot!

KÖVESS MINKET:

hirdetés
Itt van a húsvéti szünet - 5 bosszantó dolog hazautazáskor
Ha rendszeresen ingázol hétvégente az otthonod és az egyetemi városod között, akkor biztos, hogy ismerősek lesznek a lista elemei.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. április 11.Ugye sokatoknak ismerős élmény, amikor péntek délutánonként próbálsz felzsúfolódni a haza tartó vonatra vagy buszra, majd vasárnap ételdobozokkal megrakva vagy kénytelen megismételni ezt az attrakciót? Persze, legtöbbször nem a helyvadászat az egyetlen probléma, hiszen a kedves utastársak is bőven megnehezíthetik az utazást… Ráadásul, az ünnepek, tanítási szünetek közeledtekor az is járműre pattan, aki nem ennyire rendszeres hazajáró. Most listába szedtük saját élmények alapján mik a tömegközlekedés legidegesítőbb pillanatai a késő járatoktól kezdve az idegesítő utastársakig.

1. Vadászni kell az ülőhelyet

Bár az évek során kialakult a rutin és tudtuk, hogy a vonat leghátsó kocsijában jó eséllyel még találunk olyan kupét, ahová mind a négyen beülhetünk a társaságból, azért ennek felfedezéséig nem egy vonatutat zötyögtünk végig félúton a folyosón állva, majd az ajtó mellett csomagokon ülve. Diákként pedig szóba sem jött, hogy ülőhelyre bármilyen pluszt is költsünk.

2. Késik a járat

Ember tervez… a vonat meg majd elindul valamikor. Leszakadt felsővezeték, baleset, vágányzár, egyéb technikai okok miatt már számtalanszor rostokoltunk a semmi közepén vagy éppen csak kilométerekre a célállomástól, az álló vonaton a kalauzra vadászva, aki talán meg tudja nekünk mondani, hogy mennyit kell még várni. Persze, ilyenkor gyakran lekéstük a csatlakozást is és indulhatott az otthoni riadólánc, hogy ugyan, mégis ki jön a szomszéd városba a „gyerekekért”. Arról nem is beszélve, hogy míg Pest fele általában mindenki el volt látva élelemmel, hazafele már a korgó gyomrunkkal is küzdöttünk, nemcsak a türelmetlenséggel.

3. Nincs megállás

Ehhez kapcsolódik harmadik pontunk is, ugyanis buszon, vonaton nincs megállás. Ha nem készültünk elég élelemmel vagy vízzel az útra, már nem igen lehetett pótolni és míg a mosdóhasználat a vonatokon megoldott, addig távolsági járatokon wc használatról álmodni sem lehetett… Ehhez képest egy autós utazás igazi luxus üdülés, ahol a sofőrrel egyeztetve könnyen orvosolni lehet mindkét problémát egy gyors, benzinkutas megállóval.

4. Akkor is azt hallgatod, amit az utastársad

Az utastárs, aki úgy gondolja, annyira jó a zenei ízlése, hogy mindenkinek muszáj megismernie a kedvenc számait. Egy ilyen ízlésdiktálónak nincs szüksége fülhallgatóra, elég a telefonja hangszóróját maximumra tolni, esetleg az előadás érvényre juttatását segítheti hangos énekkel vagy lábon dobolással is. Igazi élmény egy ilyen utastárs, akit még maximumra állított fülessel sem lehet teljesen ignorálni.

5. Belecsöppenhetsz bármikor egy osztálykirándulásba

Nincs is jobb annál, mint amikor elmélyülten készülsz a vizsgádra, majd a következő állomáson felszáll melléd az egész harmadik B, akik éppen osztálykirándulásra mennek. És akármilyen aranyosak is tudnak lenni a gyerekek, bizony nem a legjobb útitársak egy ilyen esetben. De a tanulást vagy éppen az alvást egy meccsre utazó drukker csapat is könnyedén megzavarhatja, hiszen nagyobb csoportoknak egyértelműen egyszerűbb választás a vonat.

Te mivel egészítenéd még ki a listát? Ha szeretnéd a húsvéti ünnepek előtt megkímélni magad a tömegközlekedéssel járó élményektől, javasoljuk, hogy nézz szét a telekocsik között.

Oszkárral ugyanis ezek közül alapjáraton egyik problémával sem kell szembe nézned és olcsóbban is megúszhatod az utazást.

Ha pedig alapból autóval kelnél útra, hirdesd meg szabad helyeidet és spórolj meg magadnak egy kis pénzt a tavaszi szünetre.


KÖVESS MINKET:hirdetés
30 éves korára már kétszer megözvegyült a háromgyermekes édesanya
A tragédiák ellenére is erős maradt. Szerinte nem szabad megragadni a gyászban, hiszen az élet megy tovább.
Címkép: illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2019. április 10.Jessica Haslem-Bantoft még csak 30 éves, de már két nagy tragédia is történt az életében. Az angliai Prestonban élő édesanya két férjét is elveszítette, ráadásul mindketten fiatalon haltak meg.

Első férje, Jason csak 24 éves volt, amikor egy végzetes munkahelyi balesetben elhunyt 2014 nyarán, amikor a nő 12 hetes terhes volt a harmadik gyermekükkel.

"Két nappal a halála előtt voltunk ultrahangvizsgálaton. Én nem láttam a képet, de Jason megnézhette a kisbabánkat a képernyőn, ami a világot jelentette neki. Néztem az arcát, ahogy az orvos mozgatta az eszközt a hasamon, az ő arca pedig felderült"

- emlékezett vissza Jessica.

A tragédia napján a pár délután háromkor beszélt telefonon. A férfi azt mondta, sokáig fog dolgozni, mert egy általános iskola konyháját kellett felújítani, és mivel a suli már a jövő héten nyitott, idejében be kellett fejezni a munkát. A feleség két órával később ismét felhívta a férjét, aki ekkor már nem reagált. A nő nap hátralévő részében folyamatosan aggódott miatta, végül este 9-kor a házukhoz kiérkező rendőröktől tudta meg, hogy Jasont másfél órával a telefonbeszélgetésük után áramütés érte, amibe belehalt. Jessica teljesen összetört, főleg amikor másnap el kellett mondania a gyerekeinek, hogy mi történt.

"Mindkettejüket leültettem, de George még túl kicsi volt ahhoz, hogy megértse. Azt mondtam nekik, hogy volt egy baleset a munkahelyén, ezért apa már nem fog hazajönni, ugyanis már a csillagok között van."

Ibex News 24 on Twitter

Mother-of-three was widowed twice by the age of thirty https://t.co/KhEDXzBSfW

Kicsit több mint fél évvel a tragédia után megszületett Jessica harmadik gyermeke, Barnaby, ami enyhített egy kicsit a család fájdalmán, de az anyának a szüléskor nagyon hiányzott a férje.

"Kétségbeesetten vágytam arra, hogy ott legyen velem, de túl kellett lépnem ezen. Kaptam tőle egy utolsó ajándékot, én pedig mindent megteszek, hogy büszkévé tegyem őt" - mondta a nő.

Ha kíváncsi vagy, mi történt a nő második férjével, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Emiatt a 'nem megfelelő' bikini miatt zavarták el az énekesnőt az úszómedencétől
A nő megalázónak érezte a helyzetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 09.Úgy tűnik, egy hagyományos bikini is alkalmas arra, hogy egy medence partján megbotránkoztassa a fürdőzőket.

A 26 éves énekesnő, Yvette Harvie-Salter ráadásul úgy érzi, megalázták, amikor egy úszómedencétől elküldték, mert úgy találták, a bikinije „nem megfelelő” oda – írta a Sun.

Aucklandben, az Albany Stadium medencéjénél lazított Harvie-Salter, mikor egy részlegvezetőnő odalépett hozzá. Azt mondta neki, hogy már több panaszt is kaptak a bikinije miatt, amit az elmúlt hónapokban visel ott. Kihívónak találták az öltözetet és arra kérték, máskor konzervatívabb fazont válasszony.

"Megkérdezte, van-e otthon másik bikinim, és van, de mindegyik ugyanilyen (…) Ez egy szabvány bikini. Úgy éreztem, el kell takarnom magam. Annyira megalázó volt" – nyilatkozta később az esetről az énekesnő, aki hozzátette: úgy érezte, hogy diszkriminálják és nem akar újra visszamenni a fürdőhelyre.

Íme a bikini:

Az aucklandi önkormányzat utóbb elnézést kért Harvie-Saltertől, és a vízimentő, aki elmondta más vendégek visszajelzéseit, is tudja már, nem ezt kellett volna csinálnia – nyilatkozta az önkormányzat aktív pihenésért felelős vezetője.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
5 praktika, amit azok az emberek alkalmaznak, akiknek mindig tiszta az otthonuk
Nem is olyan nagy ördöngösség rendben tartani a házat, ha odafigyelünk pár apróságra. De mi a helyzet, ha gyerek vagy állat is van otthon?
Címkép: illusztráció (PxHere) - szmo.hu
2019. április 10.Tiszta udvar, rendes ház - biztos te is láttad ezt a szöveget már házak falán, lakások ajtaján, vagy csak hallottad, hogy ezt mondják azok az emberek, akiknek a tisztaság és a rend alapvető dolog. Sőt, valószínűleg neked is van olyan ismerősöd, rokonod vagy barátod, aki szerinted tisztaságmániás, mert az otthona mindig csili-vili, minden a helyén van, ha vendégek vannak nála, akkor is ügyel a rendre, és simán nekiáll mosogatni, ha pedig ő van másnál, hajlamos ezt-azt elpakolni vagy rosszabb esetben megjegyzéseket tenni az ottani állapotokra.

Sokakban él az a tévhit, hogy ezek az emberek már betegesen rend- és tisztaságmániások és egész nap takarítanak, hogy tökéletes legyen az otthonuk, de ez nem mindig van így. Nem kell állandóan seprűnek és törlőrongynak a kezedben lennie ahhoz, hogy kívül-belül csillogjon a lakásod.

A HuffingtonPost összeszedett 5 praktikát, amit azok fent említett emberek is alkalmaznak.

1. Tudják, mi a különbség a rend és a tisztaság között.

Egy ház lehet tiszta, ha a padló fényesre van mosva, a bútorok ki vannak tisztítva és a fürdőszoba is csillog-villog. De ha a ruhák szanaszét hevernek, nincs beágyazva, és egy halom játék foglalja el a helyet a szőnyegen, ez a kép nem éppen egy rendben tartott otthonra utal. Inkább legyen nagyjából rend a házban, még ha néhol elő is fordul egy kis por a polcon vagy morzsa a padlón, minthogy tiszta legyen minden, csak éppen a szétszórt holmiktól nem lehet ezt látni.

2. A takarítás nekik egy napi rutin

Már vannak bevált szokásaik, hogyan tartsák tisztán a lakást. Reggel például rögtön beágyaznak, este berakják a szennyestartóba a használt ruhákat, a nem használtakat pedig a szekrénybe, rögtön kiteregetnek, amikor megáll a mosógép. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap takarítanak, csak mindent elvégeznek akkor, amikor éppen van rá idejük, illetve amikor az alkalom adja magát.

3. Takarítanak menet közben

Az előző ponthoz hasonlóan már ezek az emberek már gyakorlottak abban, hogyan és mikorvégezzék el az egyes munkákat, hogy ne sűrűsödjenek össze. Vacsora után például rögtön elmosogatnak, leöblítik a mosdókagylót fogmosás után, összeszedik a morzsákat az asztalról a délutáni uzsonna közben, stb. Így miközben az aktuális tevékenységük előtt/közben/után takarítanak, nem hagynak maguk után munkát későbbre.

4. Nem élnek gyűjtögető életmódot

Nehéz rendben tartani egy házat, ha a lakóknak rengeteg holmijuk van, pláne akkor, ha ezeknek a cuccoknak nincs elég hely. A rendszerető emberek viszont nem halmoznak fel sok mindent és nem tartanak otthon felesleges dolgokat.

5. Van egy "szemetesfiókjuk"

Persze senki sem tökéletes, így még a legrendmániásabb embereknek is van egy olyan szekrényük vagy fiókjuk, amibe olyan tárgyak kerülnek, amelyeket nem használnak nap, mint nap, de nem is akarják kidobni őket. De akkor is belekerülhetnek a cuccok, ha váratlan vendég érkezik és már nincs idő megtalálni a helyét.

Bár ezek a praktikák valóban egyszerűnek és könnyen alkalmazhatónak tűnnek, egyesek szerint mégsem lehet maradéktalanul teljesíteni.

Ha kíváncsi vagy, hogyan reagáltak a netezők erre a listára, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x